Zobacz pełną wersję : Mammmm klopoootttt!! - N 18-55 i 18-70
BlingBling
15-07-2006, 21:01
Mam dylemat - nie wiem ktory wybrac ! 18-55 nowka czy dolozyc troszke do uzywango 18-70 ? oba nikkory. Kurde slyszalem ze 18-70 ciagnie kurz do srodka i robia sie na nim straszne luzy ale ponoc o niebo lepszy niz standardowy18-55. Co wybralibyscie na moim miejscu? 18-55 nowke czy 18-70 uzywana? cos kolo roku. dodam iz przeczytalem wszystkie podobne topiki:)
zależy ile musisz dopłacić - ale ja bym wolał 18-70 :) to świetny obiektyw i często go używam - poza tym, mam go ponad rok i nie ma żadnych luzów ani żadnych paprochów w środku - a przeżył przystanek woodstock w zeszłym roku ;) i kilka imprez plenerowych oraz niezliczone imprezy rodzinne ;P
BlingBling
15-07-2006, 22:42
paskud, alefakt faktem ze ten nikkor wciaga kurz - tak mowi wiekszosc uzytkownikow tego obiektywu. Co do luzow to samo - wszyscy narzekaja ze troszke luzuje sie pierscien ale poza tym ponoc super jest, tylko ze plastikowy:D
stempien
15-07-2006, 22:50
plastikowy, ale dobrej jakosci. Kurz rzeczywiscie wciaga. Wszystko zalezy od tego ile chcesz doplacic...
niby plastikowy ale waży prawie pół kilo ;)
downunder
15-07-2006, 23:00
Sprzedawałem ponad rocznego 18-70 i nie miał ani luzów ani nie nawciągał kurzu.
Przy używanym obiektywie wszystko zależy jak intensywnie, przez kogo i gdzie był używany. ;)
Jedno na co trzeba zwracać uwagę to to, że w nikkorach 18-70 trafiają (trafiały) się lepsze i gorsze egzemplarze (chodzi o ostrzenie AF).
Mój do tych najlepszych niestety nie należał i dlatego mnie ten obiektyw nigdy nie przekonał ;)
Teraz mam Nikkora 35-70/2,8D i jestem bardzo zadowolony. :)
BlingBling
15-07-2006, 23:12
downunder, oplacalo sie zmieniac - straciles przeciez pare mm wide... ale swiatelko rekomplensuje strate? mialem okazje kupic za 800 zł alechyba wole dolozyc 190 zł i kupic nowke:) nie dosc ze gwarancja to ogolnie jakos bezpieczniej...
downunder
15-07-2006, 23:17
downunder, oplacalo sie zmieniac - straciles przeciez pare mm wide... ale swiatelko rekomplensuje strate?
Zrobiłem to z pełną świadomością, że z czasem kupię Tokinę 12-24/4. I tak też zrobiłem. :)
mialem okazje kupic za 800 zł alechyba wole dolozyc 190 zł i kupic nowke:) nie dosc ze gwarancja to ogolnie jakos bezpieczniej...
Też bym dołożył to zbyt mała różnica by brać używany sprzęt. ;)
BlingBling, kłopot to ty masz, ale wstawiając posta w nieodpowiedni dział...tym razem przenoszę
BlingBling
16-07-2006, 08:09
ALF, sorki :) a zastanawialem sie gdzie go wrzucic i dalem do optyki...z tym ze ogolnie do optykki ):-)
Mam kita 18-55 i też myśle o zmianie na 18-70, tylko trochę muszę dozbierać pieniążków. Czy 18-70 ma faktycznie takie wielkie winietowanie jak to opisali na optyczne.pl. Jak to wygląda na zdjęciach zrobionych w normalnych warunkach a nie w studio na białej kartce? Co do luzów to 18-55 też je ma, na przedniej soczewce luz od nowości, a po kilku miesiącach luz osiowy na plastikowym bagnecie (w 18-70 chyba jest metalowy).
z tym winietowaniem to przesada trochę w normalnej fotografii (nie kartki testowe) nigdy na to nie zwracałem uwagi
Ee, spoko był. Winietowania nie znać póki nie robisz białej ściany, a dystorsje przy 18mm były całkiem zabawne, fajny efekt się uzyskiwało robiąc zdjęcie z poziomu trawy :)
Ja mam 18-55 tylko z konieczności. Przy najbliższej okazji wymienię na 18-70mm lub tamrona 28-75mm.
jak za pomoca 18-70 zrobisz 2 zdjecia np plazy, z niebieskim niebem .. i bedziesz chcial polaczyc je w panorame zobaczysz jak uciazliwe jest winietowanie, w innym przypadku nieistotne...
Panoramkę można z 3 zamiast z dwóch zdjęć zrobić. Pozatym porównanie 18-55 z 18-70 jest trochę trudne, ten pierwszy odpada w przedbiegach. Cena jest dobrym potwierdzeniem tej teorii.
Pozatym do 1000zł nie ma dobrej alternatywy do cyfry.
downunder
18-07-2006, 00:59
Pozatym do 1000zł nie ma dobrej alternatywy do cyfry.
Czasami wystarczy podnieść tę granicę o 20% i mamy już zupełnie inną alternatywę. :lol: To jakby odkryć swoje body na nowo. ;)