Zobacz pełną wersję : Ładowarka mh-18a zamiennik vs orginal
gaultier
11-12-2008, 00:43
Witam,
Ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum to się przywitam.
Udało mi się dzisiaj dzisiaj kupić w EURO D80 w dobrej cenie, niestety w zestawie brakuje ładowarki, instrukcji i paru innych drobiazgów. Stąd moje pytanie, czy ktoś ma jakieś doświadczenia z zamiennikami w/w ładowarki, na allegro jest
ich kilka w tym jakieś 3 w 1. Czy korzystanie z takiego zamiennika może mieć wpływ na żywotność akumulatora, jak również długość samej pracy na aku. Ewentualnie może ktoś ma już ten temat przerobiony i mógłby mi coś polecić z własnego doświadczenia.
Będe wdzięczny za wasze cenne uwagi.
Pozdrawiam
Marek
gaultier
13-12-2008, 00:44
Zatanawialem sie czemu nikt nie napisal odpowiedzi do mojego postu? Wszakże ładowarka to ważna rzecz, zwłaszcza jak się ma kilka aku, albo grip, przecież nie da sie ladowac dwoch aku jednoczesnie. Z pewnoscia nie jedna osoba piszaca na tym forum stanela przed podobnym problemem.
Tak na marginesie dodam ze celowalem w zupelnie inny segment lustrzanek, rozwarzalem GX-1S z podwojnym kitem, 1000d, 400D, A200 ale zupelnie przypadkiem udalo mi sie kupic D80 z faktura i gwarancja w cenie nizszej od D60. Powiem wam ze jest zajebisty nie moge sie juz doczekac aby w koncu naladowac akumulator.
Ponizej jedno z moich pierwszych zdjeć, moja cora
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/12/DSC_0052-1.jpg
źródło (http://i282.photobucket.com/albums/kk244/krynias_/DSC_0052.jpg)
Valdek_Tychy
13-12-2008, 12:23
Jeśli nie jesteś fanatykiem sprzętowym (tylko nikon i nic więcej) spokojnie możesz kupić zamiennik i korzystać z niego.Miałem taki, a nawet dwa i nie stwierdziłem jakichś zasadniczych różnic w użytkowaniu akumulatora.Z tego co wiem w Fotojokerze można też dostać za rozsądną cenę oryginalne ładowarki.
A tak nawiasem,dlaczego w zestawie nie było ładowarki? przecież jest to podstawowe wyposażenie zestawu no chyba,że zestaw był przeceniony.Jeśli nie to wal do sklepu i obij komuś twarz przed świętami ;)
Zatanawialem sie czemu nikt nie napisal odpowiedzi do mojego postu? Wszakże ładowarka to ważna rzecz, zwłaszcza jak się ma kilka aku, albo grip, przecież nie da sie ladowac dwoch aku jednoczesnie.
Może dlatego że zdecydowana większość dostała ową ładowarkę w komplecie. Mimo posiadania kilku accu nie miałem potrzeby ładowania dwóch na raz.
Nie masz za bardzo wyjścia. Musisz czymś to accu ładować. Więc bierz co jest. Jednak czy jest sens kombinować jak qń pod górę. Skoro cena była okazyjna, to dorzuć te 150 pln i kup orginał.
Zatanawialem sie czemu nikt nie napisal odpowiedzi do mojego postu?
Prawdopodobnie ogromna większość użytkowników ma ładowarkę z kompletu. Przykro mi, że zbyt wiele osób nie może pomóc. Od siebie dodam, że korzystam z baterii zamienników i złego słowa powiedzieć nie mogę. Sprawują się równie dobrze jak oryginalny Nikon.
Gratuluję udanego zakupu i życzę wspaniałych zdjęć.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=77468
zobacz tu - jest o zamiennikach, piszę też o ładowarkach.......
gaultier
13-12-2008, 20:02
Wielkie dzieki za odpowiedzi, zamowilem juz sobie oryginal, nie moge sie doczekac na przesylke, bo w aparacie aku nie ma juz sily lustra podnosic. Moglem kupic zamiennik, sasiad handluje akumulatorami, ladowarkiami i zasilaczami, nawet mi jedna dal zebym sobie naladowal, ale nie majac pewnosci ze nic sie nie stanie nie chcialem ryzykowac ze za chwile bede musial nowe akku kupic. Chociaz podobno i to porad i to prad. Akumulator tez pewnie sobie oryginalny dokupie, wiedzialem juz oferty z faktura w okolicach 130 PLN.
Czemu ladowarki nie bylo w zestawie, poniewaz byl to prawdopodobnie egzemplarz powystawowy, przebieg 92 zdjecia w tym moje 76. Jezdzilem za lustrzanka juz klika razy, przewaznie pomacac, potestowac i tak jakos mnie tknelo któregoś wieczoru żeby na Bema podjechac, tam jest salon "Okazja" czasami mozna cos wychaczyc w dobrej cenie. Byl tez Canon 400D za 999 z kitem, cena w tym samym sklepie 1600. Jakis d40 za mniej niz 800 PLN. A tego nikona podobno w tym samym dniu wystawili. Nawet 5 minut sie nie zastanawialem. Wiec jak ktos zamierza sobie cos kupic z elektro/agd moze sie tam wybrac, czasami mozna cos fajnego trafic. Zauwazylem ze euro czesc swojej oferty wystawia tez na allegro, przy niektorych produktach byla taka informacja.