PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z F55

Aerveoreth
10-12-2008, 18:31
Witam. Nie dawno zakupiłem Nikona F55 - ot chciałem podpiąć dx-owego 18-55 i troche poeksperymentować z szerokimi kątami itd. za niewielkie pieniądze.
Ale nie w tym rzecz. Mam kilka pytań.

Gdy podpinam ten obiektyw moge robić zdjęcia wyłącznie w manualu - nie mam pomiaru światła ani nie mogę sterować przesłoną. Nie działa też autofocus - czy to normalne ?

Btw. przysłona po założeniu przyjmuje wartość 3,5 dla 18 mm i rośnie wraz z ogniskową - wobec tego, światło mierzyłem cyfrowym body i wg tego ustawiałem czas otwarcia migawki. Niestety na 36 klatek zaledwie 2-3 były dobrze naświetlone. Czym może być to spowodowane ?

mango
10-12-2008, 19:10
Powiedz czy to body kupiłeś od użytkownika allegro o nicku karuzel-kk . I jeszcze jedno po co podpinać szkło dx do pełnej klatki ?

Aerveoreth
10-12-2008, 21:25
Szkło dx do pełnej klatki zeby mieć szerszy kąt. od 24 mm już nawet winiety nie ma ;)

A zakupiłem od użytkownika foto-it. A dlaczego pytasz o karuzela ?;> Czyżby oszust jakiś ?

mango
10-12-2008, 22:40
Kupiłem nikona f55 od tego karuzela , na allegro pisał że wszystkie body są nowe i w pełni sprawne miał ich chyba wystawione 12 sztuk i pochodzą z pozostałości sklepu fotograficznego . Okazało się że po podpięciu nikkora 50mm f/1.8 i 18-55mm aparat w ogóle nie ostrzy najpierw myślałem że może coś jest nie tak z moimi obiektywami więc oddałem body znajomemu który ma więcej obiektywów nikkora mu też nie działał af . Zadzwoniłem do sprzedawcy i powiedział że przyśle mi drugi egzemplarz , drugiego egzemplarzu się nie doczekałem więc zadzwoniłem ponownie , sprzedawca oświadczył że zapomniał o mnie i żebym mu wysłał popsute body a on mi zwróci kase bo nie ma innych egzemplarzy i wszystkie oprócz jednego body użytkownika zuzus są nie sprawne , pieniądze odzyskałem . Miedzy czasie dzwoniąc do serwisu nikona okazało się że taką wadę naprawiają za darmo nawet po gwarancji ponieważ jest to wada fabryczna , ostatecznie zrezygnowałem bo trzeba by było długo czekać na naprawę i gra nie warta by była świeczki , więc odesłałem do karuzela .
Podsumowując jeśli nie działa ci af to odsyłaj do serwisu albo zwróć sprzedawcy . U mnie nawet jak przełączyło się na automatyczny af to spust migawki się blokował i nie robił zdjęcia .
A 18-55 podpinałem pod pełną klatkę i pamiętam że na szerokim kącie była duża winieta .
To by było na tyle .

mpwt
11-12-2008, 16:38
Ciężko coś powiedzieć ale wygląda na uszkodzone body. Ten obiektyw powinien współpracować bez problemu z F55. Tylko VRa nie powinien obsługiwać.

Aerveoreth
13-12-2008, 13:25
Dzięki za odpowiedzi :) jeszcze sprawdze z jakimś innym obiektywem i zobaczymy. Bo w sumie nie wiem czy mi się opłaci to wysyłać do serwisu...

Aerveoreth
13-12-2008, 20:15
Sprawdziłem dziś ze Sigmą 24-70/2.8 ex dg - Wszystko chodzi idealnie ;]

Bakir
25-12-2008, 14:32
Hej, moja prośba mija się z tematem ponieważ nie chciałem otwierać nowego. A mianowicie poszukuję instukcji do Nikona F55 w języku polskim, jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc proszę pisać tutaj. Dzięki i pozdrawiam.

wlopis
25-12-2008, 17:00
Hej, moja prośba mija się z tematem ponieważ nie chciałem otwierać nowego. A mianowicie poszukuję instukcji do Nikona F55 w języku polskim, jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc proszę pisać tutaj. Dzięki i pozdrawiam.

Tak, mam instrukcje do F55, F65, F75,F80, w PDF