Zobacz pełną wersję : D50, D70s, może ostatni raz :)
Adam Trzcionka
15-07-2006, 14:07
czytanie porówanań D50 z D70/D70s z pewnością zajęło wielu aktualnym i przyszłym użytkownikom tych puszek wiele czasu. roztrząsań na forum też były setki, rozsiane w dziesiątkach wątków. większość jednak nigdzie nie doprowadziła.
ponieważ sam wczoraj przesiadłem się z D50 na D70s, mam jakieś porównanie, choć nie bezpośrednie, bo 50'kę sprzedałem, napisze kilka słów
pierwsze, co odczuywalne - to większy cięzar i gabaryty D70s, dla osób o większych dłoniach to może okazać się ważne. drugie kółko, choć dało się bez niego żyć z 50'tką - bardzo przydatne. podświetlany LCD - pozyteczne. co baaardzo (!!!) przydatne - w moim odczuciu - to grid (siatka w wizjerze) - ułatwia kadrowanie, zwłaszcza architektury, krajobrazu (horyzont nie leci).
mam nareszcie możliwość zobaczyć, co oznacza wskazane na www.dpreview.com "more crispy" - może to zabrzmi śmiesznie lub kontrowersyjnie, ale zdjęcia z tych dwóch puszek mają jakby inną konsystencję. dla porównania - z D50 wygladają jak zdjęcia na śliskim papierze, sś "gładkie", zaś z D70s jak na matowym, są "chropowate".
"mityczne" niedoświetlanie chyba faktycznie lekko dokucza, ale niechby mi niedoświetlał, gdyby miał przepalać, jak często 50'tka.
w końcu jedna - może najważniejsza uwaga - D70s SZUMI JAK CHOLERA. to był dla mnie szok. z D50 dostawałem czyste fotki z ISO400, akceptowalne było ISO800, tutaj 400 to już kasza, a często i ISO200 to grysik. minus, minus, minus! ale szumofobem niejestem, raczej "ostrościofobem" ;-)
nic merytorycznego nie wniosłem, ale gdbyby ktoś chciał zapytac o jakieś szczegóły, bardzo proszę, będę się starał odpowiedzieć w miarę poznawania aparatu. tymczasem powiem tylko tyle - D50 jest mały, ale naprawdę daje rady!
przewaga D70 - ergonomia
przewaga D50 - ładniejsze zdjęcia :D ...i cena :lol:
Rozwiązaniem problemu jest wgranie odpowiedniej krzywej do d70s - korekcja ok. +0,5EV i wyraźna poprawa zarówno tonalności, jak i szumów. Szumy pojawiają się przy słabym świetle, więc korekta naświetlania poprawia te właśnie parametry. Po wczytaniu zdjęć do PS i wywołaniu funkcji LEVELS widać wyraźne przesunięcie wykresu w prawo - mieści się idealnie pomiędzy 0 a 255! I o to chodzi!
Rozwiązaniem problemu jest wgranie odpowiedniej krzywej do d70s
Ale co to jest "odpowiednia krzywa"? W internecie jest dużo takich krzywych, ale nie wiadomo kto i na ile fachowo je przygotował.
dajcie sobie spokoj z tymi krzywymi... :D
fakt d70 nie doswietla ale przeciez idzie to zrobic stalym +ev albo raw
poprostu z d50 tego nie ma ze nie doswietla
ogolnie d50 to swietny sprzet szkoda ze tak okrojony (mowie o dzoku)
a w zasadzie wazne by zdjecia sie nim dalo robic
habakuk, wreszcie się doczekałeś d70s, no nie?? ("chce większego brata")!
Ja też, aby uniknąć niedoświetleń, kilka tysięcy zdjęć zrobiłem w NEF-ach, a później siedziałem i konwertowałem do jpegów. Krzywe wskazał ktoś na forum - ściągnąłem je (są w 2 wariantach - +0,5EV jako podstawowe i +0,33EV dla tych, co uważają pierwsze za zbyt jasne). Wczytuje się je w Nicon Capture i wysyła do d70, działają przy ustawieniach CUSTOM w Optimize Image i są rewelacyjne! Próbowałem stałą korektę +0,33EV - ale to nie to samo! I dopiero po roku odzyskałem radość z posiadania d70s - wcześniej byłem nie do końca usatysfakcjonowany. Doceniam NEF-y - możliwości, jakie oferują są ogromne i nie do przeenienia! Ale pamiątkarskie cykanie wymaga prostoty, które oferują jpgi - łatwość prezentacji, drukowania, odbitek w fotlabach, slideshowów jest nie do zrealizowania w NEF-ach, a prawidłowo naświetlone i nie wymagające obóbki jpegi też są cenne. D70s dzięki wspaniałej ergonomii umożliwia błyskawiczne przełączenia pomiędzy formatami i robienia zdjęć, w zależności od ich charakteru - albo w NEF-ach, albo jpeg-ach. Co kto woli! Nie pamiętam strony, z której ściągnąłem używane przeze mnie krzywe, ale chętnym obiecuję podesłać na maila.
Ja juz od jakiegos czasu mysle czy kupic D50 czy dozbierac do D70. Wiem ze jasnej odpowiedzi nie ma i nie oczekuje jej tutaj ale mam kilka watpliwosci:
1. Jak sie ma sprawa tego 1 kolka w D50? Bardzo to przeszkadza? Wiadomo ze lepiej 2 ale czy jest to az tak istotne utrudnienie?
2. Czy podglad GO w D70 jest uzyteczny? Bo wizjery nie sa najlepsze i podobno niewiele widac. Wiadomo ze podglad GO moze sluzyc tez do uzyskania innych informacji - na ile one sa potrzebne w sumie amatorowi bo nim jestem :)
3. Habakuk napisal ze D70 SZUMI JAK CHOLERA? Naprawde jest taka roznica w porownaniu do D50?
4. W d50 nie ma gridu w wizjerze? Nie mozna wlaczyc? O zesz....
5. Jak sie ma w koncu ten kit z D50? Bo slyszalem ze slabszy sporo od tego z D70 i nie warto go kupowac.
6. No to co kupic?? :P
Podam opcje ze sklepow - napiszcie co byscie wzieli
a) D50+kit - 2300zl
b) D50+kit+55-200 - 3000zl
c) D50+18-70 - 3000 zl
Za wszelkie odpowiedzi dziekuje :D
emesz,
1 nie przeszkadza...kwestia przyzwyczajenia :P
2 podgląd GO przydaje się tylko wtedy jak się ma wizjer tak jasny jak w F100, a tu mamy tunel
3 różnica jest, ale niekoniecznie tak duża...imho D50 robi ładniejsze zdjęcia :D
5 warto kupić kita od D70, albo jasny standard ze stałym światłem 2,8
Ja bym kupił z kitem, a później dokupił spacerzooma 18-200 lub 28-200 (300).
Później ewentualnie coś z dobrym światłem np. 2,8.
w końcu jedna - może najważniejsza uwaga - D70s SZUMI JAK CHOLERA. [...]
ale szumofobem niejestem, raczej "ostrościofobem" ;-)
Ja jestem niestety jednym z "ludzi z dylematem". Poza dwoma ww. body placze mi sie po glowie jeszcze nowa alfa Sony, ale nie o tym chcialem :)
Mam jedna, podstawowa obawe zwiazana z wyborem d70s zamiast d50. To wlasnie te szumy. Mianowicie bede robil (amatorsko) zdjecia z koncertow (ciemnosci) lub w budynkach wieczorem. Mysle docelowo o lampie (od razu sb800).
Mam pytanie czy za pomoca d70s + kit (18-70 ze swiatlem 3,5-4,5) bede mogl zrobic ostre zdjecie, bez wyraznych szumow w swietle zastanym wlasnie w warunkach typu nocny koncert? Najchetniej bym zobaczyl jakies przyklady.
Czy tez musze sie nastawic od razu albo na d50 albo jasniejszy obiektyw?
"...mam nareszcie możliwość zobaczyć, co oznacza wskazane na www.dpreview.com "more crispy" - może to zabrzmi śmiesznie lub kontrowersyjnie, ale zdjęcia z tych dwóch puszek mają jakby inną konsystencję. dla porównania - z D50 wygladają jak zdjęcia na śliskim papierze, sś "gładkie", zaś z D70s jak na matowym, są "chropowate". "
Można byłoby rozwinąć trochę ten wątek ? Jak te różnice (również szumy ) wypadają
w NEFach , bo jest chyba najważnbiejsze ?
Adam Trzcionka
16-07-2006, 22:23
Domis, D50 + jasne szkło
jak wyżej, kup D50 i jasne szkiełko, np. dobrze znaną 50 1/8... jestem przekonany, że na koncertach spokojnie sobie poradzisz, o ile będziesz stał w miarę blisko :)
Kolekcjoner
17-07-2006, 00:53
No.. Domis masz jeszcze jedną możliwość, kupić Canona :mrgreen: !
Adam Trzcionka
17-07-2006, 08:18
251kris, D70s szumi zdecydowanie bardziej. pod tym względem D50 bije go na głowę. mam udane fotki z ISO800. w D70s boję się skoczyć powyżej 400. to boli, bo D50 mnie rozupuścił ;-).
w nefach, niestety, jest podobnie, może ciut lepiej. wydaje mi się za to, że kosztem większych szumów, zyskałem ostrzejszy obraz, przy tym samym szkle. mówi się, że te aparaty mają takie same matryce - jesli tak, to mają tez zupełnie inne filtry i oprogramowanie.
Domis, rafau radzi ci D50 z 50/1.8. ja jednak proponuję D50 z jakims jasnym, przystępnym zoomem - np sigma 24-70 lub tamronem 28-75. D50 + s 24-70 używa na koncertach leszeg, z powodzeniem. na koncertach spotkasz się z dynamicznymi sytuacjami, zoom da ci jednak większy komfort.
gdybym miał podsumowywać po 2 dniach doświadczeń więcej: D70s oferuje zdecydowanie lepszą ergonomię, kosztem słabszej jakości zdjęć "startowych" - jpgów, które wygeneruje aparat bez wgryzania się w manual. po optymalizacji w menu, odpowiednim wyczuciu korekcji ekspozycji, i oczywiście pstrykaniu w nefach - wilki Blado&Zaszumiono tracą w tej bajce nieco autorytetu, choć zęby trzeba im tępic już za pomoca myszki.
kupując D70s trzeba dołożyć nie tylko 750 PLN, ale i dodatkowe 500 na databank (nefy), co dzisiaj pospiesznie po skończeniu pracy uczynię..
"...zyskałem ostrzejszy obraz, przy tym samym szkle...."
I to jest to , co (niektóre) tygrysy lubią najbardziej . :wink:
Czekamy na dalsze ciekawe porównania i opinie .
Ja też, aby uniknąć niedoświetleń, kilka tysięcy zdjęć zrobiłem w NEF-ach, a później siedziałem i konwertowałem do jpegów. Krzywe wskazał ktoś na forum - ściągnąłem je (są w 2 wariantach - +0,5EV jako podstawowe i +0,33EV dla tych, co uważają pierwsze za zbyt jasne). Wczytuje się je w Nicon Capture i wysyła do d70, działają przy ustawieniach CUSTOM w Optimize Image i są rewelacyjne! Próbowałem stałą korektę +0,33EV - ale to nie to samo! I dopiero po roku odzyskałem radość z posiadania d70s - wcześniej byłem nie do końca usatysfakcjonowany. Doceniam NEF-y - możliwości, jakie oferują są ogromne i nie do przeenienia! Ale pamiątkarskie cykanie wymaga prostoty, które oferują jpgi - łatwość prezentacji, drukowania, odbitek w fotlabach, slideshowów jest nie do zrealizowania w NEF-ach, a prawidłowo naświetlone i nie wymagające obóbki jpegi też są cenne. D70s dzięki wspaniałej ergonomii umożliwia błyskawiczne przełączenia pomiędzy formatami i robienia zdjęć, w zależności od ich charakteru - albo w NEF-ach, albo jpeg-ach. Co kto woli! Nie pamiętam strony, z której ściągnąłem używane przeze mnie krzywe, ale chętnym obiecuję podesłać na maila.
będe wdzięczny za nazwę tych krzywych albo lepiej linki do nich. Krzywych w necie jest od groma, ale ja chętnie skorzystam z doswiadczeń innych. Z góry dzięki.
Adam Trzcionka
17-07-2006, 14:10
czy wgranie takich krzywych ma się jakos do gwarancji?
marcin1979
17-07-2006, 14:46
kurcze czytając tutaj te wszystkie opinie zaczynam miec dylemat czy kupić D70, który miałem w zamiarze uczynić, czy teraz wybrać D50 choć zalezy mi również na tym zeby mieć dostęp do części funkcji własnie z bezpośrednio z body niż grzebac się po menu
Wlasnie, habakuk, mam pytanko. Ile wiecej funkcji jest dostepnych bezposrednio z obudowy w D70 w porownaniu z D50? I jakie?
Adam Trzcionka
17-07-2006, 18:42
panowie, póki co przezywam koszmar. może to moja niewiedza, ale rozpietości tonalnej D70s daleko do D50, zawsze coś kosztem czegoś, cienie kosztem świateł, albo odwrotnie, ech.. pasztet :(
"...kurcze czytając tutaj te wszystkie opinie zaczynam miec dylemat czy kupić D70, który miałem w zamiarze uczynić, czy teraz wybrać D50..."
Jeśli nastawiasz się na jpgi , dużo jpgów , radzę wziąć d50 z kitem D70 (mniejsze szumy ,lepszy AUTO WB ). Jeśli lubisz robić w manualu (drugie kółko ) i doceniasz obróbkę RAW i jej możliwości, a priorytetem jest również "naturalna" ostrość obrazu - wybierz D70 .
Przydaje się również podświetlenie LCD (ale to drobiazg) i czasem podgląd GO ,ale przez mały wizjer dużo tam nie zobaczysz ( polecam okular powiększający DK-21M) Ogólnie ergonomia D70 lepsza ,ale przecież tym nie robi się zdjęć :wink:
Tutaj widać wady i zalety tych puszek w jpg :
http://digi.163.com/05/0610/17/1LTCBE42001618EI.html
Wszystko zależy od tego do kogo ma być skierowany aparat. Ja co prawda kupiłem swojego d70 wtedy ,gdy nie było jeszcze na rynku d50 ,ale teraz wybrałbym tak samo .
Wychowany na dyktaturze "CIEMNIAKÓW" potrafię bawić się jednym zdjęciem dość długo, bo to mnie kręci i uczy pokory przy samym "pstrykaniu"
Co wcale nie znaczy ,że wszystkim polecałbym D70 . (j/w) Bo nie można stwierdzić jednoznacznie , który aparat jest lepszy ,jest to po prostu niewykonalne.
Kurcze , starałem się być na prawdę obiektywny ...
czy wgranie takich krzywych ma się jakos do gwarancji?
IMO nie, na stronie 58 instrukcji jest mowa o krzywej niestandardowej, z tresci wynika ze w zaden sposob nie jest to zabronione. Niech ktos mnie poprawi jesli jestem w bledzie.
panowie, póki co przezywam koszmar. może to moja niewiedza, ale rozpietości tonalnej D70s daleko do D50, zawsze coś kosztem czegoś, cienie kosztem świateł, albo odwrotnie, ech.. pasztet Sad
Przekopuje zasoby dpreview, sporo tam na temat krzywych. Natknalem sie na
cos takiego (http://fotogenetic.dearingfilm.com/custom_tone_curves.html).
Habakuk: wspolnymi silami poskromimy d70s, jestem tego pewien :D
Pozdrawiam.
Adam Trzcionka
17-07-2006, 19:15
hunga, :)
marcin1979
17-07-2006, 19:23
251kris,
mi zależy właśnie bardziej na ostrości i naturalności bo spotkałem sie z opiniami że D50 czasami przepala zdjęcia, a D70 ma tendencje niedoświetlania z dwojga złego to juz wole ewentualne niedoświetlenie bo moge rozjaśnićniż przepalenie bo z tym to już chyba trudniej sobie poradzić i chyba mimo wszysko na D70 się zdecyduje czasem pierwszy zamiar lepszy niż późniejsze pomysły :D
czasem pierwszy zamiar lepszy niż późniejsze pomysły :D
Całkowicie się z Tobą zgadzam - rok temu zamarzyłem o d70s, jeszcze rok wcześniej o d70, ale kasy nie było itp. teraz niedługo będę już miał na taki aparat i co??? pooglądałem wszystkie dostępne w tej cenie canony, minolty, nikony itp. były chwile załamki, ale wybrałem.... d70s :)
Władca Pixeli
17-07-2006, 19:30
panowie, póki co przezywam koszmar. może to moja niewiedza, ale rozpietości tonalnej D70s daleko do D50, zawsze coś kosztem czegoś, cienie kosztem świateł, albo odwrotnie, ech.. pasztet :(
Zapomniało się, co się czytało kika tygodni temu :mrgreen:
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=26264
marcin1979
17-07-2006, 19:49
mkwiek, no włąśnie i bardzo mnie korci aby je obie kupić tylko napisałem do gościa od tego preteca w jakiej obudowie ona jest żeby mieć pewność co do tej karty i jakiego ona jest typu czy I czy II chodzi mi o preteca oczywiście
tylko napisałem do gościa od tego preteca w jakiej obudowie ona jest żeby mieć pewność co do tej karty i jakiego ona jest typu czy I czy II chodzi mi o preteca oczywiście
typ II, obudowa metalowa (Pretec Chetah 133x)
marcin1979
17-07-2006, 19:55
no to chyba się nie będe długo zastanawiał i zalicytuje :D
tu link do tej aukcji http://allegro.pl/item114455782_pretec_cf_cheetah_iii_133x_20mb_s_w_ wa_f_vat_.html
rafau radzi ci D50 z 50/1.8. ja jednak proponuję D50 z jakims jasnym, przystępnym zoomem - np sigma 24-70 lub tamronem 28-75. D50 + s 24-70 używa na koncertach leszeg, z powodzeniem.
Fajne sa rady "kup D50" wypowiadane przez wlascicieli D70s :)
Czyli mam zrezygnowac z lepszego chwytu, grida, podswietlania, kolka etc. dla dwóch przesłon ?? No bo chyba do tego sie sprowadza zaleta D50.
Niekoniecznie, cos wam powiem, mnie to przekonuje. Przeca samymi koncertami czlowiek nie zyje :wink:
Ja osobiescie (po roku czajenia się, fuj) jestem teraz najblizej decyzji zaprzyjaznienia sie z D70s+kit+70-300G. Ten ostatni obiektyw chocby dlatego, ze w zestawie jest b. tani. Roznica miedzy takim zestawem a d50 + oba szkla to 400 zl. Do tego karta 1gb Sandisk UII+ 1gb Pretec 80x i mamy bardzo dobry poczatej lata :) A pozniej to juz kasa na lampe, obiektywy...
[ Dodano: Pon 17 Lip, 2006 ]
Zapomniałem się odnieść do jednej kwestii:
No.. Domis masz jeszcze jedną możliwość, kupić Canona :mrgreen: !
Dziekuję - postoję :mrgreen:
marcin1979
17-07-2006, 22:04
Domis, jakbym nie miał 70-300 to pewnie też bym taki zetaw kupił ale mam i drugi mi nie potrzebny co z nim będe robił na aukcjach za śmieszne pieniądze idzie go kupić i ja też raczej wybiore D70S + 18-70 niż D50 z tym samym szkłem bo różnica też nieiwelka jest właśnie :)
Adam Trzcionka
17-07-2006, 22:17
Czyli mam zrezygnowac z lepszego chwytu, grida, podswietlania, kolka etc. dla dwóch przesłon ?? No bo chyba do tego sie sprowadza zaleta D50.
jakich przesłon?
podstwowa zaleta D50 jest taka, że prawie nie szumi. a z D70s mam przy ISO200 kaszę, jak z 50'tki ISO800. sorry, ale nie mogę tego przeboleć. jasne partie zdjęcia są ok, powiedziałbym - miód, ale jeśli trafi się kawałek cienia, gorsze światło, cokolwiek - są takie ciapki, że mam go ochote wywalic przez okno...
Fajne sa rady "kup D50" wypowiadane przez wlascicieli D70s
wiem co straciłem...
cóż - zyskałem wygodę, ergonomia z gripem - duży krok do przodu. zdjęcia w dobrym świetle lub z lampa, ok. ale bodaj najmniejszy cień, a matryca generuje KASZĘ!!!
habakuk, tak źle chyba nie jest - ale proszę Cię, przeslij mi jakieś sample bo jestem ciekawy - jestem na kupnie d70s.
Kolekcjoner
17-07-2006, 23:30
Ja jestem niestety jednym z "ludzi z dylematem". Poza dwoma ww. body placze mi sie po glowie jeszcze nowa alfa Sony, ale nie o tym chcialem :)
Mam jedna, podstawowa obawe zwiazana z wyborem d70s zamiast d50. To wlasnie te szumy. Mianowicie bede robil (amatorsko) zdjecia z koncertow (ciemnosci) lub w budynkach wieczorem. Mysle docelowo o lampie (od razu sb800).
Mam pytanie czy za pomoca d70s + kit (18-70 ze swiatlem 3,5-4,5) bede mogl zrobic ostre zdjecie, bez wyraznych szumow w swietle zastanym wlasnie w warunkach typu nocny koncert? Najchetniej bym zobaczyl jakies przyklady.
Czy tez musze sie nastawic od razu albo na d50 albo jasniejszy obiektyw?
Jeśli mówisz o takich zdjęciach to mogę Ci powiedzieć (z własnego doświadczenia - dużo robię zdjęć właśnie na koncertach), że tu potrzebne jest jasne szkło i niskoszumiące wysokie iso. Lampa błyskowa nie zawsze się nadaje bo: a) nie zawsze można ją stosować (nie zawsze jest zgoda organizatorów), b) często są stosowane różnego rodzaju efekty typu mgły, dymy przy, których o lampie można zapomnieć. Wtedy jedyny ratunek to jasne szkło i wysokie iso. Nierzadko zdarzało mi się robić nawet na iso 3200. Jest jeszcze kilka "drobiazgów". Np. AF chodzi o to żeby nie miał tendencji do "myślenia"(obiektyw) i był bardzo czuły (obiektyw i body). Przydają sie też często dłuższe serie i bardzo dobry balans bieli - lub tylko nefy (dużo kolorowych świateł). Z ergonomii to super rzeczą jest podświetlany wyświetlacz. Generalnie takie koncerty to prawdziwy "wypas".
To tak na marginesie, takie moje zwierzenia :D .
Ja też się napaliłem na D70s i chciałem zamiany z D50 mojego ale po rozmowie z Habakuk odpuściłem i za kase kupiłem N 50/1.8 D mysle , że w czwartek / piatek bedzie szkiełko :))....
Dariusz Walus
18-07-2006, 00:09
Fallout, chyba dobrze zrobiles, moj znajomy wlasnie pozbyl sie D70s , na rzecz D50+ nowe szkielko , choc ja zamienilbym na S3 Pro. 8)
Finanse niestety ograniczaja.
Kolekcjoner
18-07-2006, 00:41
(...)ale jeśli trafi się kawałek cienia, gorsze światło, cokolwiek - są takie ciapki, że mam go ochote wywalic przez okno...(...) zdjęcia w dobrym świetle lub z lampa, ok. ale bodaj najmniejszy cień, a matryca generuje KASZĘ!!!
Habakuk, a ty nie bierzesz pod uwagę żę ten egzemplarz jest trefny. Bo D70 szumi ale znów bez przesady. Może ktoś z Twoich znajomych ma lub nawet w którymś sklepie pozwolą Ci porównać.
Jeśli mówisz o takich zdjęciach to mogę Ci powiedzieć (z własnego doświadczenia - dużo robię zdjęć właśnie na koncertach), że tu potrzebne jest jasne szkło
Mozesz zdradzic jakich obiektywow uzywasz najczesciej w takich warunkach?
tak sobie poczytalem... i mi sie smiac chce... wydawaloby sie ze wszyscy mniej wiecej cos tam o fotografii wiedza... a tu rzadzi plastik bombastik... jak zdjecie nie jest jak kisiel to lipa... zatem wszystkim co im szumi polecam kompakty cyfrowe za ok 400zl. tam soft wygladza, wyostrza, generuje niezwykle kolory...
mam wrazenie, ze wiekszosc "fotografikow" tu obecnych to nie miala w zyciu w reku nic poza cyfrowka...
Nie chce byc cynikiem, ale takich bzdur to dawno nie czytalem.
Adam Trzcionka
18-07-2006, 10:02
R, zatem: czekamy na konstruktywny, wyczerpujący, rzeczowy wykład. oświećże nas, bładzących. bo wykpić najłatwiej
habakuk, nie mialem intencji kpic z nikogo i daleki jestem od tego, ale MZ (podkreslam MZ) d50 to robi takie "bajkowe" zdjecia... smieszne... plastikowe... papier 20x30cm z dobrego szkla wykonany na fuji frontier nie ma szczegolow... twarz jest jak placek, barankowa sciana jest praktycznie "gladka". algorytm odszumiajacy w d50 jest tak natretny aby amator byl zadowolony. kup d200 to dopiero zaczniesz plakac... mozna w nieskonczonosc...
Jak bedziesz ogladal to zdjecie tylko na monitorze, to nie jest zadnym wyznacznikiem... zrob takie samo zdjecie d50 i powiedzmy d70 czy d200, zrob papier A4 i wtedy zobaczysz ktore jest lepsze. Oczywiscie wszystko kwestia gustu, niektorzy lubia portret z twarza jak powierzchnia kiesiela... :)
Adam Trzcionka
18-07-2006, 10:15
R, zgadza się. ale niektórzy lubią komfotowo strzelac na koncercie z ISO800. a tu cięzko z 70'tką..
[ Dodano: Wto 18 Lip, 2006 ]
kup d200 to dopiero zaczniesz plakac... mozna w nieskonczonosc...
coś nie tak z D200? :)
habakuk, zdaje sie ze 70tka ma cos takiego jak auto odszumianie przy wysokich iso... uzyskasz ten sam efekt ktory da Ci 50tka (przynajmniej tak mi sie wydaje bo nie uzywalem nigdy tego ficzera). kazdy wyzszy model body daje mozliwosc wyboru co ma dzialac a co nie... wydaje mi sie ze wszystko wyjasnia papier i to czym wiekszy tym lepiej...
R, zgadza się. ale niektórzy lubią komfotowo strzelac na koncercie z ISO800. a tu cięzko z 70'tką..
[ Dodano: Wto 18 Lip, 2006 ]
kup d200 to dopiero zaczniesz plakac... mozna w nieskonczonosc...
coś nie tak z D200? :)
habakuk jest rada na szumy - przesiądź się na Canona, najlepiej 350D :) bo widzę że się strasznie męczysz z nikonem.
Adam Trzcionka
18-07-2006, 10:33
habakuk jest rada na szumy - przesiądź się na Canona, najlepiej 350D bo widzę że się strasznie męczysz z nikonem
:x
R, teraz to pojechałeś :P
robiłem ostatnio sporo papieru 20/30 oraz 30/45 i szczególiki boniowania wyszły znakomicie, twarze są plastyczne, ładnie oddane nawet w silnym słońcu (dopalane 2 metzami)...(w ustawieniach aparatu mam wsjo w normal)...robiłem portret żonki 50/1,8E i szczegóły twarzy wyszły zdecydowanie za ostro, musiałem zakładać filtr zmiękczający :D
D50 też szumi, zwłaszcza jak się robi zdjęcia w extremalnym świetle i z założenia niedoświetla, albo prześwietla...
D50 ma bdb ergonomię, a jak się podepnie gripa, nawet tego plastikowego, to już będzie bajka...pewnie, że parę duperelków w D70 znacznie tą bdb ergonomię poprawia, ale czy warto za to dopłacać to kwestia upodobań osobistych...ja uznałem, że nie...
robię jasnymi szkłami, kity mogą dawać inne efekty, bo sporo zależy od szkieł, więc imho lepiej każdą złotówkę dołożyć do szkła, a kupić tańsze body, zwłaszcza gdy ma się ograniczone zasoby złotówek, a body jest porównywalnej jakości...
jak nie lepsze.......Alf....... jak nie lepsze :))) .... a ZŁ na szkiełka ...............:D dopłata do D70s z D50 to 1000zł ( czyli opcja kupno D50 =kit 18-55 ) + 70-300 G + N 50/1.8 D ja tak zrobiłem :)
Kolekcjoner
18-07-2006, 14:50
Mozesz zdradzic jakich obiektywow uzywasz najczesciej w takich warunkach?
Najlepiej napisz na PW, bo to nie jest temat tego wątku.