PDA

Zobacz pełną wersję : Darmowy program

Greg81
10-12-2008, 15:34
Witajcie zjada mnie ciekawosc co sadzocie o Gimpie ale tak konkretnie na ile potrafi wystarczyc do obrobki fotografii i czy warto nim sobie zaprzatac glowe
wiem ze nie jest to program dla profesjonalisty ale czy jak ktos zaczyna bawic sie obrobka to czy brac go pod uwage ???

LuDa
10-12-2008, 15:48
To wszystko zależy czego oczekujesz od programu.
Powiem Ci tak mam wiele programów Free dość dobrze się uzupełniają, musisz mieć ich kilka ale zrobisz wiele.
Jak nauczyłeś się Photoshopa ta na Gimpie początki będą trochę trudne.
ja zrobiłem tak, ponieważ poznałem dość dobrze Photoshopa, a od ponad roku przeszedłem na programy legalne to kupiłem Photoshop Elements 6 Pl i uzupełniam programami free.
A bardzo ważne mam jeszcze legalnego Nikon Capture NX.

mcl
11-12-2008, 00:03
GIMP ma bardzo duże możliwości.
Najlepiej będzie, jeśli go sobie zainstalujesz i sam zobaczysz jak sprawuje się w boju. Nie będzie Cię to nic kosztowało (z wyjątkiem czasu).

Tr0n
12-12-2008, 15:18
Szanuje Gimpa bo to kawal dobrego softu jest, ostatnio jednak do szybkich rzeczy czesciej uzywam paint.net ktory rowniez polecam do przetestowania

GrzesiekH
12-12-2008, 15:48
Gimp jak najbardziej w tej chwili pracuje tylko na nim - piraty mnie nie interesują zwłaszcza w komercyjnych zleceniach.
Photoshop dla studentów sobie sprawię, ale żeby go dobrze poznać i ewentualnie przeskoczyć na PS'a . PZDR

FajaR
12-12-2008, 17:37
RawTherapee + GIMP. Darmowy, świetny w domowym zastosowaniu tandem. Jedyny zarzut to niska szybkość działania i "póki-co" brak obróbki wsadowej w RawTherapee, ale ogólnie rzecz biorąc - dają radę.

velaskez
12-12-2008, 21:32
Używam Gimpa do dawna i mnie on do obróbki, którą stosuję wystarcza:) ja lecę na Gimp + UFRaw.

ulv
12-12-2008, 23:27
Ja lecę na C1, który nabyłem z Sandiskiem swego czasu i Gimpie... no jeszcze mam kilka skryptów dla Imagemagick napisanych. Wszystko co mi potrzebne taki zestaw mi oferuje.

Pozdrawiam
Ulv

Greg81
13-12-2008, 16:16
Fajno dzieki za wskazowki z wypowiedzi wynika ze warto programik przyswoic
a wiec do dziela

Michu
13-12-2008, 17:52
Jedno zapytanie odnośnie GIMPa. Otóż szukałem i jakoś nie mogłem znaleźć (wersja 2.2 pod windowsa) palety INFO. Domyślam się, że to moje niedopatrzenie, bowiem to niemożliwe, by jakikolwiek program graficzny nie posiadał możliwości pokazywania na bieżąco wartości składowych kanałów. Czy możecie mi podpowiedzieć, gdzie toto się znajduje?

zbyma
13-12-2008, 21:43
Proponuję zajrzeć na stronę:
http://www.gimpuj.info/index.php/board,66.0.html
np. Co nowego w GIMP-ie 2.4 cz.9 Zarządzanie Kolorami w GIMP-ie oraz Separate+
Obraz \ Właściwości obrazu - Wyświetla informacje o bieżącym obrazie
w GIMP 2.2.17 było tylko Widok \Okno informacyjne
Pozdrawiam

Michu
14-12-2008, 13:53
Dzięki Zbyma, ale się nie zrozumieliśmy.
Pisząc paleta INFO miałem na myśli densytometr. Coś, co na bieżąco pokazuje wartości liczbowe miejsca, nad którym znajduje się kursor. I nie chodzi mi o współrzędne, tylko o składowe poszczególnych kanałów. Dla mnie to najważniejsza paleta - resztę mogą załatwić skróty klawiaturowe. Zainstalowałem sobie właśnie wersję 2.6.3 i... nadal nie ma tej fundamentalnej funkcji! A przynajmniej ja jej nie znalazłem. W jaki sposób więc mam ocenić prawidłową wartość waloru np. ludzkiej skóry?

zbyma
14-12-2008, 19:33
Tośmy sie nie zrozumieli, teraz już na temat:
Okno główne symbol Pipetki - Pobranie kolorów: ustawia kolor z punktów obrazu
Klikamy a następnie zaznaczamy w Parametrach narzędzia - Okno informacyjne
Od tego momentu po kliknięciu na jakiś punkt obrazu pojawia się okno Pobranie koloru w którym mamy to co potrzeba wiedzieć o parametrach koloru danego piksela (RGB, HSV, CMYK), również wartość Hex.
Jeśli zaznaczymy w parametrach narzędzia Próbkój średnią kolorów to możemy również określic promień itd.
I to by było na tyle
Pozdrawiam

szulif
14-12-2008, 19:44
gimp to naprawde dobry programik, uzywam go juz jakis czas i gdyby nie corel to wlasnie na gimpie obrabialbym foty

Michu
14-12-2008, 20:50
Dzięki Zbyma. Widziałem wcześniej to okno. Nie jest to niestety tak elestyczne, jak w innych programach - nie można przelecieć kursorem (dowolne narzędzie), by sprawdzić składowe. Ponieważ GIMP mnie nie interesuje, a jak mniemam Ciebie tak, to może warto zgłosić brak takowej funkcji osobom rozwijającym ten soft - mam nadzieje, że w kolejnych wersjach tego programu pojawi się w pełni użyteczna paleta INFO .

GeparD
14-12-2008, 21:26
szulif, ja wlasnie sciagam PSP Photo X2 trial Corela do przetestowania, masz z nim doswiadczenie? mozesz podzielic sie opinia?

zbyma
15-12-2008, 19:40
Szanowny kolego Mares,
coś zupełnie nie rozumiem toku rozumowania:
"Jedno zapytanie odnośnie GIMPa. Otóż szukałem i jakoś nie mogłem znaleźć (wersja 2.2 pod windowsa) palety INFO. Domyślam się, że to moje niedopatrzenie, bowiem to niemożliwe, by jakikolwiek program graficzny nie posiadał możliwości pokazywania na bieżąco wartości składowych kanałów. Czy możecie mi podpowiedzieć, gdzie toto się znajduje?"
Na moją ogólnikową odpowiedź otrzymałem uszczegółowienie:
"Pisząc paleta INFO miałem na myśli densytometr. Coś, co na bieżąco pokazuje wartości liczbowe miejsca, nad którym znajduje się kursor. I nie chodzi mi o współrzędne, tylko o składowe poszczególnych kanałów."
W swojej dalszej szczegółowej odpowiedzi pominąłem to że:
Densytometr – urządzenie służące do pomiaru gęstości optycznej materiałów przeźroczystych i nieprzeźroczystych.
lub
Densytometr, przyrząd fotometryczny służący do badania gęstości optycznej wywołanych fotografii czarno-białych i barwnych (wykorzystuje się wówczas filtry niebieski, zielony i czerwony).
można np. zajrzeć: http://portalwiedzy.onet.pl/61170,,,,densytometr,haslo.html
czyżby Photoshop posiadał takie możliwości?
Podałem jednak że w GIMP-ie jest możliwość określenia "co potrzeba wiedzieć o parametrach koloru danego piksela (RGB, HSV, CMYK), również wartość Hex".
I co

Dzięki Zbyma. Widziałem wcześniej to okno. Nie jest to niestety tak elestyczne, jak w innych programach - nie można przelecieć kursorem (dowolne narzędzie), by sprawdzić składowe. Ponieważ GIMP mnie nie interesuje, a jak mniemam Ciebie tak, to może warto zgłosić brak takowej funkcji osobom rozwijającym ten soft - mam nadzieje, że w kolejnych wersjach tego programu pojawi się w pełni użyteczna paleta INFO .
GIMP mnie nie interesuje dziwne
"Otóż szukałem i jakoś nie mogłem znaleźć (wersja 2.2 pod windowsa) palety INFO."
"Zainstalowałem sobie właśnie wersję 2.6.3 i... nadal nie ma tej fundamentalnej funkcji!"
"nie można przelecieć kursorem (dowolne narzędzie)" ?
Podsumowując odnoszę wrażenie, że zawraca kolega głowę dla samej pisaniny
Pozdrawiam wszystkich

mcl
15-12-2008, 23:11
Z tego, co zrozumiałem, chodziło o dane takie, jak mamy na oknie "Informacje o zakraplaczu" (wartości RGB), ale żeby były prezentowanie zawsze. W ten sposób podawana jest w lewym dolnym rogu pozycja kursora. Drobnostka.
Większym problemem są narzędzia (np. mikser kanałów), które nie działają na oryginalnym obrazie, a posiadają swój podgląd. Nie można tego podglądu sensownie powiększyć, nie obsługuje zarządzania kolorem - trzeba pracować na ślepo.

zbyma
16-12-2008, 19:53
.....
Większym problemem są narzędzia (np. mikser kanałów), które nie działają na oryginalnym obrazie, a posiadają swój podgląd. Nie można tego podglądu sensownie powiększyć, nie obsługuje zarządzania kolorem - trzeba pracować na ślepo.
Okno narzędzia - Mikser kanałów (i inne) - podgląd można powiększyć, przesuwamy okno max w górę ekranu, gdy wskaźnik myszki umieścimy na dolnym prawym narożniku okna, przybiera inny kształt i można okno powiększyć w prawo oraz w dół, a następnie powiększyć sam podgląd (+). Teraz klikamy na symbol "krzyżyka" w prawej dolnej części podglądu i możemy oglądać poszczególne rejony zdjęcia w b. dużym powiększeniu.

Korzystając z okazji podaję linki do poradników (może komuś się przydadzą):
http://www.dfv.pl/warsztaty-gimp.html
http://www.dfv.pl/tl_files/dfv/Poradniki/filmy/grudzien/GimpMikserKolor.html
http://www.dfv.pl/tl_files/dfv/Poradniki/filmy/grudzien/GimpMikserCzB.html
Można korzystać również z:
http://docs.kde.org/kde3/pl/extragear-graphics/digikamimageplugins/index.html
Pozdrawiam

mcl
16-12-2008, 21:24
Trochę się da powiększyć, ale przy rozdzielczości monitora 1680 x 1050 px i rozszerzeniu okna na cały ekran (z wyjątkiem paska windows) podgląd ma wymiary około 512 x 344 px - to bardzo mało.
Strzałkami zaznaczyłem marnotrawstwo miejsca.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i41.photobucket.com/albums/e256/8mclaren8/tech/gimp.jpg)

Dzięki za linki do poradników. Przydadzą się.