No to pierwszy raz coś swojego tu zaprezentuje. Krytyka kreatywna mile widziana :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img258.imageshack.us/img258/574/ven088500gm0.jpg)
Krytyka kreatywna mile widziana :)
No to kreatywnie i całościowo: dość kiepsko. Poniżej nieco szczegółowiej...
1. Kompozycja - mizerna. W zasadzie brak kompozycji. Kadr jest tak mocno umiarkowany, że aż się dziwię, że nie napisałem dosadniej, prawdę mówiąc. Można było wykroić jakiś lepszy.
2. Obróbka - fatalna. Jeśli chciałeś zgasić cały blask, poszarzyć, stłamsić i zniwelować cały czar takiego miejsca, to osiągnąłeś pełen sukces. Wyszło buro, beznamiętnie, mdło i nudno jak flaki z olejem... Jak ciepłe, zwietrzałe i na dodatek bezalkoholowe piwo po tygodniu stania pod zlewem w musztardówce.
3. Konwersja do b&W - jak dla mnie nie pomogła, a wręcz zaszkodziła podkreślając powyższe. Co było już i tak płaskie, spłaszczyła jeszcze bardziej, jeśli gdzieś jeszcze mógł pojawić się jakiś ciekawy przebłysk koloru, konwersja i to zniwelowała.
4. To nie jest Wenecja - miasto Casanovy, Canaletta - rodowitego wenecjanina i lśniącego karnawału, to jest ilustracja do piosenki Starszych Panów: ni wyżyna, ni nizina, ni krzywizna, ni równina - taka gmina...
Jest mi doprawdy przykro, że tak piszę, bo lubię chwalić ludzi za dobre zdjęcia. Rozumiem, że świt, że światło było nijakie, ale naprawdę dałoby się zrobić lepsze (albo przynajmniej nie pokazywać takich). Nie wątpię, że zrobiłeś jeszcze jakieś, a to wyżej jest tyko dowcipem, jaki chciałeś zrobić. OK, udało się, a teraz dawaj te lepsze.
Ksiazkiewicz
12-12-2008, 01:01
bombel zawarłeś w swej odpowiedzi wszystko co trzeba ;)
KRUChY_lodz
12-12-2008, 09:38
Ja się podepne do słów bombla, jeżeli chodzi o konwersje na B&W to zabiła milion kolorowych detalików, które są na placu i które czynią go tym czymś wujątkowym, no i brak kontrastu... Siadaj do kompa i poprawiaj i czekam na skorekcone zdjecie :D Pozdro