Zobacz pełną wersję : Co sądzicie taki zestaw szkieł do kościoła
Uzupełniam szklarnię, która w chwili obecnej zmalała jedynie do 50tki 1.8
Myślę o:
Tokina 11-16 2.8
Nikon 35/2
Nikon 85/1.9
Co sadzicie?
Zdjęcia głównie kościół, reporterka, oraz czasami coś w studio.
Jak do kościoła to zamiast tych trzech kupiłbym AF-S17-55/2.8 (Ale tylko do ślubów, nie jako uniwersalne szkło do wszystkiego)
do d70 za deep'em 17-55 ale braknie Ci pleneru, jeśli upierasz się przy tej 85 to zamiast 35/2 pomyśl o 28/2.8
domelmel
10-12-2008, 03:47
niby stalki lepsze niz zoomy,ale w kosciele ta zaglerka sloikami to wcale nie jest taki dobry pomysl.
Witam
Na nikonowskiego 17-55 niestety mnie nie stać, a zalezy mi także na czyms szerszym niż 17 oraz dłuższym niż 70. Dlatego wybór padł na Tokine i 85. 50tka zostaje mi w środku. O 28/2.8 czytałem raczej niepochlebne opinie. Korzystałem z używki Tamorna 28-75 ale neistety Af się czesto mylił, stawiam go jednak jako alternatywę, jesli dobire dobrą sztukę. tak więc nadal mam zagwozdkę :) DOdam jeszcze, że sprzęt podpiety do S5
A co sądzicie o N24-70/2,8 wiem że jest ciut droższy od N17-55/2,8 ale lepiej dołożyć i mieć przyszłościowe szkiełko niż pózniej sprzedawać, a jak by się wtrafił D3 :) (marzenie). Ja też jestem pod wielkim dylematem nad tymi obiektywami i też do reporterki ślubnej, oba to czysta profeska ale bardziej przychylny jestem do N24-70. Jeśli za wąsko to jest N14-24/2,8 i pod DX N12-24/4.
Witam
Na nikonowskiego 17-55 niestety mnie nie stać,
A patrzyłeś na oferty giełdowe? To szkło można bez większego wysiłku kupić używane w idealnym stanie za 2.5K a to chyba już nie jest tak drogo jak na szkło do kotletów.
A patrzyłeś na oferty giełdowe? To szkło można bez większego wysiłku kupić używane w idealnym stanie za 2.5K a to chyba już nie jest tak drogo jak na szkło do kotletów.
powiedz tylko gdzie tak dają to chyba się skuszę podjechać ....
Przecież napisałem że na forumowej giełdzie było kilka ogłoszeń, na allegro się trafiają, można dać ogłoszenie kupna w dziale "kupię" itd. Pierwsze w życiu zakupy?
rzecz w tym, że i na giełdzie i na alledrogo stoją raczej w okolicach 3000. Może i są po 2500 tyle, że nie jest tak, że można nabyć je w takiej cenie, jak to określiłeś, "bez wysiłku". W historii forumowej giełdy nie ma tego obiektywu po 2500.
Żarty na bok, giełda forumowa ma historię 15dni więc co to za historia? Ja osobiście nie jestem zainteresowany tym szkłem ale w ciągu ostatnich trzech miesięcy bez problemu mogłem takowy kupić ze trzy razy po 2500, nawet był jeden w moim mieście. Myślę że gdybym był zainteresowany zakupem akurat tego szkła to i więcej bym takich ofert znalazł. Jak ty nie potrafisz to twoja strata, nikt za ciebie nie będzie szukać.
Problem w tym, ze mi faktura potrzebna :)
marrcel, jeśli faktycznie potrzebujesz do kościoła i na śluby, to proponuje się jeszcze 2 razy zastanowić zanim kupisz zooma 2.8. Nie wiem, czy koledzy którzy Ci radzą robią dużo ślubów. Ja byłem na paru i zoom 2.8 jest spoko, ale często bywa za ciemny. Wtedy stałki są nieodzowne. Jak poczytasz posty na forum, bardzo wielu kolegow ma podobne obserwacje do moich. IMHO zamiast tego przecenionego nikkora lepiej kupić te dwie stałki które wymieniłeś + ew. używane body d80 - wtedy unikniesz konieczności przepinania szkieł (które nawiasem mówiąc w kościele faktycznie jest pomyłką). Ponadto z pewnością warto się zastanowić nad jakąś lampą (nie wymieniasz tu żadnej).
w każdym razie d200+35 oraz d80+85 jest z pewnością lepszym rozwiązaniem niż d200+17-55/2.8
Na zoomie 17-55 spokojnie zrobisz większą część imprezy (miałem przyjemność pracować na tym szkle)
od roku jadę na sigmie 24-70 2,8f i 50mm 1,4 i no problem,
co do żąglowania stałkami to nie ma z tym problemu,pod warunkiem,że ceremonię wesela znasz na pamięć
pozdr
Kilka ślubów się już zrobiło, sabinki są rzecz jasna. Ceremonię znam na tyle dobrze aby przepinać w miarę szybko :) Problem w tym, że 35tki nigdzie nie ma, ogólnie z dostępnością 85 oraz tokina tez miałem kłopoty. Sprzęt muszę skompletować w tym roku, więc ostatecznie padnie na Tamrona 28-75 w tą lukę. Dzięki wszystkim za podpowiedzi :)