Zobacz pełną wersję : TIFF z NC i obrobka w PS
Troche głupio mi się pytac bo czuje ze to bardzo prosta rzecz ale sam nie mogę sobie z tym poradzić. Otóż gdy "wywlołuje" NEFa w NC 4.4 lub NX, zapisuje to w TIFFie i otwieram go następnie w PS CS2 to na koniec nie mogę zdjęcia zapisać w JPGu. Nie mogę bo po wybraniu Save AS w PS nie ma możliwości wybrania do zapisu formatu JPG. Czy ktoś wie jak to obejść?
zmień z 16 na 8 bitów na kanał
No ale wtedy traci się tak często wymienianą zaletę TIFFa jaką jest możliwość operowania na 16tu bitach na kanał. NEF jest 12 bitowy przy zapisie 8 bitów na kanał i TIFFie tracę 2 bity. Czy dobrze rozumuje?
Zaraz, zaraz. Czy Ci chodzi o to aby bedac juz w PS, przed zapisem w JPGu przejsc z TIFF/16 na TIFF/8 ? Jesli tak to jak to zrobic?
Już wiem. Menu Image -> Mode -> 8bits/Channel
Albo File->Save for Web (Alt+Shift+Ctr+S), formaty po prawej :D
Ja tylko dodam, jakby ktoś chciał zachować 16bitów na kanał i mieć lepsżą kompresje niż w tifie to polecam JPG2000
co z kompresją w tiffie, warto stosować? Czy to rodzaj stratnej czy bezstratnej konwersji?
kompresja w tiff jest bezstratna, mozna ją stosowac, ale niewiele sie zyskuje na wielkosci pliku
fotofun - jpg jest 8 bitowy, decydując sie na ten format zapisu trzeba stracic to co ma się na 12 czy 16 bitach
co do JPG2000 to nie jest on popularny bo jest licencjonowany. pod windowsem będzie niedługo jakiś nowy format, opracowywany jest on na podobnym algorytmie jak jpg2000, ciekawe czy bedzie tylko 8 bitowy czy więcej, nie wiem.
W TIFF można stosować różne kompresje - bezstratne (LZW, ZIP), ale też i stratne (JPG). Kompresja stratna w TIFF przydaje się gdy chcemy zachować plik z warstwami i uzyskać mały plik wynikowy. Oczywiście kompresja jpg jest możliwa tylko dla 8bitów na kanał.
Jeszcze raz polecę JPG2000 - umożliwia zapis stratny i bezstratny przy bardzo dużym stopniu kompresji, o 16bitach na kanał juz pisałem
anj jak uzyjesz kompresji LZW to nadal masz plik tiff, ale jak uzyjesz jpg to to juz nie jest tiff tylko jpg. łączy je to, że służą do zapisu obrazu i tyle.
zip, rar czy inne wynalazki (pakery) to jeszcze inna sprawa, ich nie obchodzi czy plik to zdjęcie, grafika czy dajmy na to arkusz kalkulacyjny albo muzyka. dla nich to ciagi 01 i tyle.
Nabutada
19-07-2006, 16:04
Albo File->Save for Web (Alt+Shift+Ctr+S), formaty po prawej :D
Jeżeli sie nie mylę to ta funkcja duzo bardziej komresuje co odbija sie na ich jakosci.
Jacek_Z: Sorry, ale nie rozumiem stwierdzenia "jak uzyjesz jpg to to juz nie jest tiff tylko jpg". Trzeba tu rozróżnić sposób kompresji (LZW, JPG, ZIP) od formatów plków, które mogą być zapisane z dana kompresją . TIFF to kontener który może zawierać zawartość skompresowaną (lub nie) na różne sposoby. I czy to będzie LZW,ZIP czy JPG to TIFF nadal jest TIFFem.
Za Wikipedią:
"TIFF is a flexible and adaptable file format. It can handle multiple images and data in a single file through the inclusion of "tags" in the file header. Tags can indicate the basic geometry of the image, such as its size, or define how the image data is arranged and whether various image compression options are used. For example, TIFF can be used as a container for JPEG and RLE (run-length encoding) compressed images."
LZW w niczym nie ogranicza tego co daje tiff. LZW jest tylko do tiffa, jpg tylko do grafiki i nie jest równoznaczny z tiff - nie mozna np zapisać tiffa 16 bitowego. traktuje więc jpg nie tylko jako kompresję, ale jako inny sposób zapisu grafiki (z kompresją przy okazji). tiff na rozszerzenie .tif, a jpg .jpg a nie jest to dokładnie to samo. zapisanie tiffa z kompresją LZW nie zmienia rozszerzenia - nadal to .tif i ma nadal te same informacje co bez kompresji
zip i inne sa to pakery którym obojetne co pakują, więc nie łączyłbym ich z grafiką, ale one przynajmniej nie ograniczają mozliwości pakowanego pliku.
Jacek_Z: Nadal nie wiem co chcesz napisać. Sposób kompresji to sposób kompresji, a format pliku to format pliku. LZW jest wykorzystywane nie tylko w TIFF ale też w GIF, i wogóle można tą metodą kompresować nie tylko obrazy. A TIFF skompresowany jpg nadal ma rozszerzenie *.TIF. Pytanie brzmiało czy TIFF ma kompresję stratną czy nie, a odpowiedź brzmi, że i taką i taką. Owszem, najpopularniejsza jest bezstratna LZW, ale można też zapisać z JPG. Tak jak pisałem, stosuje się to do plików z warstawmi, do jednowarstwowych lepiej zastosować czysty format *.JPG