Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Szwedzkie klimaty
ostatnich kilka - zapraszam :-D
1
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img372.imageshack.us/img372/1659/dsc6362biskopiank6.jpg)
2
źródło (http://img372.imageshack.us/img372/2633/dsc6364arby3.jpg)
3 i taki "pokrecony" bonusik
źródło (http://img372.imageshack.us/img372/4479/dsc6323kopiair3.jpg)
borregaard
09-12-2008, 18:28
Klimaciki pikne ,a bonusik,taki pokręcony deko jak ja, nie przymierzając,...tyż pikny...
Co jeszcze chowa nasz Pan Janek...? :-D
Pzdr
Andrzej
Wybieram 2, a od 3, to mi się w głowie kołuje... :-D T_P_
Piękne kolorki zapodają coś na jakieś zorze, czy co? Fantastyczne klimaty.
Pozdrawiam
Nikonozaur
09-12-2008, 18:43
To ciągle to samo miejsce. Za to podane, że wyć mi się chce, że to nie ja. Prosto, nastrojowo i pięknie. Czy aby trójeczka nie poleciała delikatnie w prawo? :mrgreen:
To ciągle to samo miejsce. Za to podane, że wyć mi się chce, że to nie ja. Prosto, nastrojowo i pięknie. Czy aby trójeczka nie poleciała delikatnie w prawo? :mrgreen:
na trójkę jakbyś nie patrzył to zawsze krzywo :-D:-D:-D
Nikonozaur
09-12-2008, 18:57
na trójkę jakbyś nie patrzył to zawsze krzywo :-D:-D:-D
A ja sobie na własny użytek obróciłem. Przynajmniej nie muszę stać na ścianie podziwiając Twoją pracę. :-D
malasana
09-12-2008, 19:30
Piekne zdjecia. Bez zarzutu moim zdaniem przemyslane i wykonane. Najbardziej podobaja sie mi 1 i 3. Chyba nawet 3 najbardziej:)
grudzinsky
09-12-2008, 19:46
1, 2 i 3 nic ciekawego...niby szwedzkie klimaty, a takie foty mozna ustrzelic nad polskimi jeziorkami...chyba, ze to Szwecja ulokowana w PL...
1 lezy technicznie. bylo bardzo mocno grzebane przy obrabianiu zdjecia co bardzo dobrze widac w LD - wyszedl tam szum. spowodowane to jest zbytnim rozjasnianiem zdjecia. dodatkowo widac biala poswiate nad laczeniem sie nieba z lasem. maskowanie poleglo...
kadrowanie 1 i 2 jest jakies dziwne. jesli w 1 jest jeszcze spokoj bijacy ze zdjecia, jest jakis pozadek tak w 2 jest totalny chaos.
tak sie tylko zapytac chce autora co spowodowalo, ze akurat w tym miejscu wyciagnal aparat i zrobil zdjecie? swiatlo? jakas niepowtarzalna chwila, miejsce? cos czego nie da sie zrobic wracajac w to samo miejsce po kilku dniach?
jak dla mnie brakuje wszystkiego w tych zdjeciach...swiatla najbardziej...kadrowanie pozostawia wiele do zyczenia. wielu fotografow mowlo mi, ze w fotografii pejzazowej wazna jest regula trojpodzialu, ze tego nalezy sie trzymac. oczywiscie mozna od niej odstepowac, ale tylko wttedy gdy jest to uzasadnione i zdjecie niesie przekaz. w tych zdjeciach tego nie ma...kadry sa dzielone "prawie" 1/2, przynajmniej przy dwoch pierwszych zdjeciach...
dla mnie sa to poprostu 3 zwykle pstryki
to jest moja opinia, ktora mam prawo wyrazic. nikt sie z nia zgadzac nie musi...
pozdrawiam!
malasana
09-12-2008, 19:49
1, 2 i 3 nic ciekawego...niby szwedzkie klimaty, a takie foty mozna ustrzelic nad polskimi jeziorkami...chyba, ze to Szwecja ulokowana w PL...
1 lezy technicznie. bylo bardzo mocno grzebane przy obrabianiu zdjecia co bardzo dobrze widac w LD - wyszedl tam szum. spowodowane to jest zbytnim rozjasnianiem zdjecia. dodatkowo widac biala poswiate nad laczeniem sie nieba z lasem. maskowanie poleglo...
kadrowanie 1 i 2 jest jakies dziwne. jesli w 1 jest jeszcze spokoj bijacy ze zdjecia, jest jakis pozadek tak w 2 jest totalny chaos.
tak sie tylko zapytac chce autora co spowodowalo, ze akurat w tym miejscu wyciagnal aparat i zrobil zdjecie? swiatlo? jakas niepowtarzalna chwila, miejsce? cos czego nie da sie zrobic wracajac w to samo miejsce po kilku dniach?
jak dla mnie brakuje wszystkiego w tych zdjeciach...swiatla najbardziej...kadrowanie pozostawia wiele do zyczenia. wielu fotografow mowlo mi, ze w fotografii pejzazowej wazna jest regula trojpodzialu, ze tego nalezy sie trzymac. oczywiscie mozna od niej odstepowac, ale tylko wttedy gdy jest to uzasadnione i zdjecie niesie przekaz. w tych zdjeciach tego nie ma...kadry sa dzielone "prawie" 1/2, przynajmniej przy dwoch pierwszych zdjeciach...
to jest moja opinia, ktora mam prawo wyrazic. nikt sie z nia zgadzac nie musi...
pozdrawiam!
Szkoda ripostowac. Naprawde nie widzisz jak te zdjecia sa skomponowane, technicznie zrobione? Oczywiscie, masz prawo do opinii. A ja mam prawo kompletnie sie z Toba nie zgodzic.
odpowiem tylko na maskowanie - (resztę zostawiam odbiorowi piszacego komentarz) fotki obrabiane w NX-ie nie ma więc warstw, nie ma tez ich łaczenia i zbędne jest maskowanie
w PS-ie jest tylko zmniejszenie fotek i wyostrzenie
pozdrawiam :-D
Marcin T
09-12-2008, 21:21
Janusz, mimo, że strzeliło mi w kręgosłupie to wybieram trójkę, moim zdanie najlepsiejsza :)
Pogody za morzem nie miałeś ale i tak wykorzystałeś max z tego co widać.
A ja mam prawo kompletnie sie z Toba nie zgodzic.
A ja mam prawo natomiast zgodzić się z Tobą przez co nie zgodzić się z grudzinskym ;)
Może i nie są to najlepsze zdjęcia jakie widziałem w wykonaniu harba (co nie znaczy że mi się nie podobają) ale kategorycznie nie mogę zgodzić się z twierdzeniem, że to "3 zwykłe pstryki".
Janusz
przekombinowałeś!
z tym rogiem na głowie
:-)
borregaard
10-12-2008, 13:54
grudzinsky....
Z czym i kiedy Ci Harb podpadł....?
Pewnie pamiętasz,bo wydaje mi się,że mogło to być całkiem niedawno...:wink: :)
Nagle,akurat teraz ,po wielu podobnych fotach, taka totalna krytyka....aż nieprawdopodobne,że się nam Janusz tak skiepścił z dnia na dzień....:mrgreen:
Pzdr
Andrzej
Z czym i kiedy Ci Harb podpadł....?
Pewnie pamiętasz,bo wydaje mi się,że mogło to być całkiem niedawno...:wink: :)
Nagle,akurat teraz ,po wielu podobnych fotach, taka totalna krytyka....aż nieprawdopodobne,że się nam Janusz tak skiepścił z dnia na dzień....:mrgreen:
Ja nie pamiętam! :| A chciałbym wiedzieć, kiedy Harb tak tragicznie nam się obsunął, nagle tak strasznie mu zaczął aparat szumieć, stracił zdolność kadrowania, a nawet niechlubnie wynalazł layery pod NX-em...
Jestem żądny wiedzy o co idzie, bo się ostatnio rzadziej pokazuję - a tu proszę, takie kwiatki...
Harb, odszedłeś - jak się dowiaduję od Grudzińskiego - od złotej zasady trójpodziału, bez której nie istnieje zdjęcie krajobrazu. Nie wstyd Ci takiego gwałtownego odejścia? Rzuciłeś ten trójpodział i jakby nigdy nic odchodzisz od niego? Mam nadzieję, że przynajmniej nie był w ciąży, że go tak rzucasz bezlitośnie...
@ Borregaard - dajże jakiegoś linka, bo siedzę, pracuję i o bożym świecie nie wiem. Niech i ja raz wiem, o co idzie...
borregaard
10-12-2008, 15:01
@ Borregaard - dajże jakiegoś linka, bo siedzę, pracuję i o bożym świecie nie wiem. Niech i ja raz wiem, o co idzie...
Poszło na PM....
Pzdr
Andrzej
...?
Po zapowiedzi "szwedzkich klimatów" spodziewałem się w końcu, że pokażesz piękne "cycaste" szwedzkie blond piękności a tu "zakoczyła mnie" piękna zima podana znakomicie :) Podobają mi się, świetne technicznie, jak zwykle, ładnie skomponowane i podane.
1 jak dla mnie. Cisza, spokój, ładny widok... czego więcej trzeba. Oczywiscie kolorki naturalne jak to u Ciebie:)
Pozdrawiam:)
#1 i #2 zasługują na *****. Za oddanie lodowatego i surowego klimatu. I że potrafisz potrafisz dać w obrazek emocję. Że go czujesz. Że widz nie widzi tylko zdjęcie, ale także czuje jego klimat na własnej skórze.
pawel.szczerba
10-12-2008, 21:24
Nie kumam. Z tym trójpodziałem, znaczy się.
Że co? Że jedno i to samo miejsce na 3 zdjęciach? Przecież jest na 3 zdjęciach, więc o co chodzi?
:-P
3 bardzo mi się podoba. Chociaż wolę ją, jak sobie obrócę.
O kurcze ... 1 i 2 świetne kolory.
Podchodzę trzeci raz do tych zdjęć. Poczatkowo naj.. była jedynka. Ale nieeeee, ale nieeeeee :mrgreen:
Dwójka - to ta najlepsza. I za światło. To czuć
Podchodzę trzeci raz do tych zdjęć. Poczatkowo naj.. była jedynka. Ale nieeeee, ale nieeeeee :mrgreen:
Dwójka - to ta najlepsza. I za światło. To czuć
Zgadzam się. To za światła. To światło definiuje sztukę fotografii a nie jakieś trójpodziały, i to światło na dwójce jest po prostu niewiarygodne.
wojtek6308
11-12-2008, 00:43
Bardzo dobre prace, podobają mi sie wszystkie :) a zwlaszcza 2
3-kę daj pionowo. Mnie się podoba
#1 i #2 zasługują na *****. Za oddanie lodowatego i surowego klimatu. I że potrafisz potrafisz dać w obrazek emocję. Że go czujesz. Że widz nie widzi tylko zdjęcie, ale także czuje jego klimat na własnej skórze.
Dokładnie tak!!!
I niby nic takiego tam nie ma ale chce się patrzeć, patrzeć i patrzeć.
Harb- Tobie i Wszystkim innym pasjonatom fotografowania życzę więcej tak udanych "pstryków":-D