Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Capture NX v2.1.1

wavman
09-12-2008, 18:01
Pojawiła się nowa aktualizacja NX'a Link (http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=26443&p_created=1227708187&p_sid=48cXiXkj&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PTM6M iZwX3Jvd19jbnQ9ODEmcF9wcm9kcz00MiZwX2NhdHM9NjQ5JnB fcHY9JnBfY3Y9MS42NDkmcF9wYWdlPTE*&p_li=&p_topview=1)

Zmiany w tej wersji:
- Dodano obsługę zdjęć w formacie RAW wykonanych aparatami D3X.
- Po otwarciu zdjęć zawierających dane GPS, a wykonanych aparatem cyfrowym innego producenta, dane GPS nie były wyświetlane. Błąd ten został usunięty.
- Po otwarciu zdjęć RAW wykonanych, gdy był zamocowany obiektyw innego producenta, a w menu fotografowania aparatu dla opcji Korekta winietowania było wybrane inne ustawienie niż Wyłączona, program Capture NX 2 czasami się zawieszał. Błąd ten został usunięty.
- Przy próbie otwarcia 16-bitowych obrazów monochromatycznych w formacie TIFF (z kompresją LZW) program Capture NX 2 nieoczekiwanie kończył pracę. Błąd ten został usunięty.
- Przy próbie otwarcia niektórych zdjęć zapisanych w formacie NEF przy użyciu programu Nikon Capture lub Capture NX w wersji 1.x, program Capture NX 2 nieoczekiwanie kończył pracę. Błąd ten został usunięty.
- Jeśli dla zdjęć otwartych w programie Capture NX 2 w wersji 2.0.0 bez zainstalowanego opcjonalnego narzędzia Picture Controls zostały zmodyfikowane ustawienia Picture Control (Przetwarzanie obrazu) i zapisano plik ustawień, ustawienia Przetwarzania obrazu nie były prawidłowo odzwierciedlane po zastosowaniu tego pliku ustawień do zdjęć otwartych później w programie Capture NX 2 wersji 2.1.0 z zainstalowanym opcjonalnym narzędziem Picture Controls. Błąd ten został usunięty.
- W przypadku niektórych konfiguracji komputera przy próbie zapisania korekt wprowadzonych na zdjęciu nie były one zapisywane. Błąd ten został usunięty.
- Jeśli w przypadku otwarcia wielu zdjęć regulowano dla każdego z nich balans bieli przy użyciu opcji Set Gray Point (Ustaw punkt szarości) w obszarze White Balance (Balans bieli) na palecie Camera Settings (Ustawienia aparatu), pojawiał się komunikat o błędzie, gdy zdjęcie zostało kliknięte po kliknięciu przycisku Start. Błąd ten został usunięty.
- Po zmianie ustawienia opcji Color Noise Reduction (Redukcja szumów kolorowych) w obszarze Noise Reduction (Redukcja szumów) i zapisaniu zdjęcia w formacie NEF efekty działania opcji Color Noise Reduction (Redukcja szumów kolorowych) były usuwane, gdy zdjęcie zostało ponownie otwarte, a zaznaczenie pola wyboru Noise Reduction (Redukcja szumów) zostało usunięte, a później przywrócone przy korzystaniu z konta systemu Windows, którego nazwa użytkownika zawiera znaki dwubajtowe. Błąd ten został usunięty.

Erie
11-12-2008, 18:40
- Po zmianie ustawienia opcji Color Noise Reduction (Redukcja szumów kolorowych) w obszarze Noise Reduction (Redukcja szumów) i zapisaniu zdjęcia w formacie NEF efekty działania opcji Color Noise Reduction (Redukcja szumów kolorowych) były usuwane, gdy zdjęcie zostało ponownie otwarte, a zaznaczenie pola wyboru Noise Reduction (Redukcja szumów) zostało usunięte, a później przywrócone przy korzystaniu z konta systemu Windows, którego nazwa użytkownika zawiera znaki dwubajtowe. Błąd ten został usunięty. [/SIZE][/FONT]

LOL, lodówka działa nieprawidłowo jak na majtkach użytkownika jest wyhaftowana różyczka w kolorze... czerwonym :D

Sindbad
11-12-2008, 18:46
- Przy próbie otwarcia 16-bitowych obrazów monochromatycznych w formacie TIFF (z kompresją LZW) program Capture NX 2 nieoczekiwanie kończył pracę. Błąd ten został usunięty.
- Przy próbie otwarcia niektórych zdjęć zapisanych w formacie NEF przy użyciu programu Nikon Capture lub Capture NX w wersji 1.x, program Capture NX 2 nieoczekiwanie kończył pracę. Błąd ten został usunięty.

No szacuneczek... :twisted: Ile za toto sobie liczą? Parę stówek? :???:

Erie
11-12-2008, 18:53
No szacuneczek... :twisted: Ile za toto sobie liczą? Parę stówek? :???:

akurat tego typu błędy zdarzają się w każdym sofcie - nawet w wielkim PSie za parę tysięcy - nie da się sprawdzic wszystkiego niestety

Sindbad
11-12-2008, 22:32
akurat tego typu błędy zdarzają się w każdym sofcie - nawet w wielkim PSie za parę tysięcy - nie da się sprawdzic wszystkiego niestety

Drugi błąd - zgodzę się, można uznac że pliki były jakieś specyficzne. Ale pierwszy z opisu wynika, że jak najbardziej powtarzalny. Więc to oznacza, że żaden z testerów (firmy nie byle jakiej w końcu) nie próbował ani razu wczytac tego rodzaju tiffa.
Czepiam się fakt, ale MZ to trochę dali ciała.

Erie
11-12-2008, 23:10
Drugi błąd - zgodzę się, można uznac że pliki były jakieś specyficzne. Ale pierwszy z opisu wynika, że jak najbardziej powtarzalny. Więc to oznacza, że żaden z testerów (firmy nie byle jakiej w końcu) nie próbował ani razu wczytac tego rodzaju tiffa.
Czepiam się fakt, ale MZ to trochę dali ciała.

argh... zastanów się chwilę, tam nie ma napisane, że ten błąd występował zawsze, tylko że występował czasem - sprawdzili, skorygowali i jest ok, ale nie dla malkontentów (a ja myślałem że to ja jestem maruda :D)

Sindbad
12-12-2008, 09:35
argh... zastanów się chwilę, tam nie ma napisane, że ten błąd występował zawsze, tylko że występował czasem - sprawdzili, skorygowali i jest ok, ale nie dla malkontentów (a ja myślałem że to ja jestem maruda :D)

Przeczytaj uważnie tę listę. W drugim przytoczonym przeze mnie opisie stoi, że niektórych zdjęć, ale w pierwszym nie ma żadnego czasem ani w pewnych warunkach, nic. Naprawdę, jeśli producent oprogramowania ma choćby maleńką furtkę na pomniejszenie znaczenia jakiegoś błędu, to maksymalnie to wykorzystuje.
I daj trochę pomarudzić :)

Tr0n
12-12-2008, 15:16
@Sindbad: Zainstaluj poprzednia wersje i zobacz czy zawsze ;)

Sindbad
12-12-2008, 15:46
@Sindbad: Zainstaluj poprzednia wersje i zobacz czy zawsze ;)

Nie używam tego :).
A w ogóle to nie dadzą człekowi pomarudzić... :(

mark3
19-12-2008, 15:32
mam pytanie, a nie mogę znależć na stronach nikona i sprzedawców:

czy NX2 wymaga rejestracji przez sieć podczas instalacji? (ostatnio taka... moda się wytworzyła)

pytam, ponieważ nie mam dostępu do sieci na kompie, w którym mam zdjęcia i nie chciałbym kupić nx-a a potem zostać z ...gustownym pudełkiem

Krzysiek82
19-12-2008, 16:19

czy NX2 wymaga rejestracji przez sieć podczas instalacji? (ostatnio taka... moda się wytworzyła)

pytam, ponieważ nie mam dostępu do sieci na kompie, w którym mam zdjęcia i nie chciałbym kupić nx-a a potem zostać z ...gustownym pudełkiem

Nie, nic takiego nie ma miejsca. Normalnie instalujesz, podajesz kod i wszystko działa.

mark3
19-12-2008, 19:57
dzięki :-)

P

nightelf
22-12-2008, 19:53
Mam pytanie, NX2 wykorzystuje wszystkie rdzenie jeśli mamy 3, lub 4 rdzeniowy procesor?
Bo, dwa wykorzystuje na pewno.

krzysztof jot
24-12-2008, 03:03
Mam pytanie, NX2 wykorzystuje wszystkie rdzenie jeśli mamy 3, lub 4 rdzeniowy procesor?
Bo, dwa wykorzystuje na pewno.

nie wiem czy to wpływa na jego prace - ale pokazuje że pracuje na czterech równo...

krzysztof jot
24-12-2008, 03:05

Nie, nic takiego nie ma miejsca. Normalnie instalujesz, podajesz kod i wszystko działa.

no, a nawet bardziej bez netu :) bo z netem, jak masz "dłuższego" triala, to lubi powiedziec, że nie ma ochoty na dalszą pracę...

nightelf
24-12-2008, 18:37
nie wiem czy to wpływa na jego prace - ale pokazuje że pracuje na czterech równo...

Dzięki wielkie za pomoc :)
To myślę, że może być warto zainwestować w więcej rdzeni