PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie filtry niezbędne ???

Crocodile
09-12-2008, 17:58
Witam...nie jestem zbytnio zoriętowany w filtrach więc proszę o pomoc....jakie filtry są niezbędne do fotografii w plenerze...przyroda..makro...co polecacie? a tak na marginesie do szkła nikkor 18-55 i 55-200 VR...pozdr.

piotr w
09-12-2008, 18:05
Przyroda :
polaryzacyjny, szary, szary połówkowy, UV
makro:
nie wiem

Crocodile
09-12-2008, 18:07
a skylight się przyda????

Anion
09-12-2008, 18:11
Chłopie!
o rodzajach i zastosowaniu filtrów masz jak byk w wątkach przyklejonych! Najpierw przeczytaj wątek tego dotyczący a później, jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, pytaj. Mamy Ci tutaj przekopiować cały tamten wątek?

mikkay
09-12-2008, 18:42
Nic nie kupuj jak na razie! Jak będziesz wiedział czego ci brakuje to dopiero wtedy wybierz się na zakupy...

Crocodile
09-12-2008, 22:04
Spox Anion..tylko pytam...nie nerwuj się...teoria to schemat, a dobre (pomocne) słowo doświadczonego fotografa to coś znacznie cenniejszego...

swider
13-12-2008, 14:30
Przyroda czyli krajobraz? Jak tak to szara polowka jest nieoceniona (najlepiej Cokin), ew. mozesz jeszcze dokupic polar.

Kuba Borysko
13-12-2008, 15:39
Przeczytaj watek Alfa o filtrach, na końcu masz pytania i odpowiedzi- tam masz wszystko od a do z, łącznie z opcjami budżetowymi.

tzwola
23-12-2008, 00:16
Ja robię trochę tego i tamtego, a czasem - niezbyt często - używam polara, ale UV mam zakręcony na "stałe" - odkręcam go tylko do czyszczenia szkła co zdarza się rzadko ponieważ to świetna ochrona przedniej soczewki, oraz delikatnie wpływa na zdjęcia - lekko mocniejszy kontrast... Polecam takie rozwiązanie;)

tzwola
23-12-2008, 00:22
Szary połówkowy to bardzo dobre rozwiązanie. Nieraz jest zbyt jasne niebo np. białe "obłoczki", a motyw gł. zdjęcia jest załóżmy w cieniu. Wtedy szara połówka jest niezbędna ;) ja jej obecnie nie mam, ponieważ zmieniłem szeroki obiektyw - teraz średnica mocowania filtrów 82mm, więc postanowiłem się wstrzymać z kupnem szarej połówki (wiadomo czemu - cena!)...

swider
23-12-2008, 21:51
[...]zmieniłem szeroki obiektyw - teraz średnica mocowania filtrów 82mm, więc postanowiłem się wstrzymać z kupnem szarej połówki (wiadomo czemu - cena!)...
Jest bardzo proste rozwiazanie tego typu problemow - kup Cokin'a! :D

tiara
06-01-2009, 08:45
Kupiłam ostatnio filtr polaryzacyjny Marumi i mam pytanie. W tej chwili mam przykręcony na stałe filtr UV czy polaryzacyjny też przykręcić na stałe? UV jest słabej jakości służy bardziej jako ochrona dla obiektywu ale o polaryzacyjny trochę się martwię.

miki_mm
06-01-2009, 09:51
Kupiłam ostatnio filtr polaryzacyjny Marumi i mam pytanie. W tej chwili mam przykręcony na stałe filtr UV czy polaryzacyjny też przykręcić na stałe? UV jest słabej jakości służy bardziej jako ochrona dla obiektywu ale o polaryzacyjny trochę się martwię.

troszke cieżko zrozumieć o co chodzi
polaryzacyjny przykrecaj wtedy gdy go potrzebujesz (a na pewno nie bedzie potrzebny w 100% zdjęć) , a UV 90% osób ma na stałe przykręcone bo uzywają go też jako ochronnego.

tiara
06-01-2009, 11:19
Przy przykręcaniu polaryzacyjnego nie muszę usuwać UV ?? Czy ma znaczenie w jakiej kolejności są przykręcone filtry?

morzon
06-01-2009, 16:16
Przy przykręcaniu polaryzacyjnego nie muszę usuwać UV ?? Czy ma znaczenie w jakiej kolejności są przykręcone filtry?

UV w aparatach cyfrowych nie ma żadnego wpływu na zdjęcia (poza tanimi które tylko pogorszają obraz, degradują ostrośc, powodują bliki itp). Dużo osób go po prostu używa jako ochronnego w tym sensie, że przykręcając go z przodu chronią nim przednią soczewkę obiektywu przed palcami, paprochami itp. Piszesz, że masz UV słabej jakości więc proponowałbym schowanie go do pudełka - to wyjdzie na dobre Twoim zdjęciom. Jeśli już kupować i zakładać - to tylko porządny.

Co do polara - zakładasz w momencie gdy jest Ci jest potrzebny (likwidowanie odbić w szybie/wodzie albo ładnego wyeksponowania chmur i przyciemnienia błekitu na niebie). Zakładania na stałe nie polecam, ponieważ zabiera nawet ok. 2EV światła (przez co masz dłuższe czas naświetlania, przez co większa szansa na poruszone zdjęcie).

PS. Pozdrawiam z sąsiedniego miasteczka ;)

velaskez
06-01-2009, 16:27
Tylko jak chcesz zakładać oba naraz to musiałyby to być filtry typu slim, bo tak to może Ci winietka wyjść na zdjęciach.

markB
06-01-2009, 17:59
Tylko że większość slimów nie ma zewnętrznego gwintu.

velaskez
06-01-2009, 18:27
To pozostają Cokiny.

tiara
08-01-2009, 15:02
Teraz wiem że nie opłaca się kupować taniego filtra. Człowiek uczy się na błędach. Filtr polaryzacyjny kupiłam DHG SuperCircular PL.D Digital High Grade Marumi. W przyszłym miesiącu planuje zakup nowego UV tylko nie mogę zdecydować jakiego.

Rycerz
08-01-2009, 16:48
UV tylko nie mogę zdecydować jakiego.

B+W lub Heliopan z przewagą tego drugiego...

petro
08-01-2009, 22:56
Tylko że większość slimów nie ma zewnętrznego gwintu.

Zależy do czego te slimy. Jak do ochrony to jest seria filtrów Lens Protect z powłokami DHG np japońska fujiyama, bardzo zacny filtr do ochrony obiektywu z zewnętrznym gwintem. To sobie można cokina doktęcić czy co tam się chce.

Marcin T
10-01-2009, 09:40
tiara, postaw sprzęt na statywie i zrób jedną fotkę z samym polarem a drugą z uv i polarem. Różnice widać bez użycia mikroskopu. Też kiedyś z lenistwa nie odkręcałem uv. Trzeba pamiętać, że polar ma właściwości uv.
Jeżeli upierasz się przy dwóch to logicznym jest, że polar nakręcasz na uv...