Zobacz pełną wersję : Jakie filtry niezbędne ???
Crocodile
09-12-2008, 17:58
Witam...nie jestem zbytnio zoriętowany w filtrach więc proszę o pomoc....jakie filtry są niezbędne do fotografii w plenerze...przyroda..makro...co polecacie? a tak na marginesie do szkła nikkor 18-55 i 55-200 VR...pozdr.
Przyroda :
polaryzacyjny, szary, szary połówkowy, UV
makro:
nie wiem
Crocodile
09-12-2008, 18:07
a skylight się przyda????
Chłopie!
o rodzajach i zastosowaniu filtrów masz jak byk w wątkach przyklejonych! Najpierw przeczytaj wątek tego dotyczący a później, jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, pytaj. Mamy Ci tutaj przekopiować cały tamten wątek?
Nic nie kupuj jak na razie! Jak będziesz wiedział czego ci brakuje to dopiero wtedy wybierz się na zakupy...
Crocodile
09-12-2008, 22:04
Spox Anion..tylko pytam...nie nerwuj się...teoria to schemat, a dobre (pomocne) słowo doświadczonego fotografa to coś znacznie cenniejszego...
Przyroda czyli krajobraz? Jak tak to szara polowka jest nieoceniona (najlepiej Cokin), ew. mozesz jeszcze dokupic polar.
Kuba Borysko
13-12-2008, 15:39
Przeczytaj watek Alfa o filtrach, na końcu masz pytania i odpowiedzi- tam masz wszystko od a do z, łącznie z opcjami budżetowymi.
Ja robię trochę tego i tamtego, a czasem - niezbyt często - używam polara, ale UV mam zakręcony na "stałe" - odkręcam go tylko do czyszczenia szkła co zdarza się rzadko ponieważ to świetna ochrona przedniej soczewki, oraz delikatnie wpływa na zdjęcia - lekko mocniejszy kontrast... Polecam takie rozwiązanie;)
Szary połówkowy to bardzo dobre rozwiązanie. Nieraz jest zbyt jasne niebo np. białe "obłoczki", a motyw gł. zdjęcia jest załóżmy w cieniu. Wtedy szara połówka jest niezbędna ;) ja jej obecnie nie mam, ponieważ zmieniłem szeroki obiektyw - teraz średnica mocowania filtrów 82mm, więc postanowiłem się wstrzymać z kupnem szarej połówki (wiadomo czemu - cena!)...
[...]zmieniłem szeroki obiektyw - teraz średnica mocowania filtrów 82mm, więc postanowiłem się wstrzymać z kupnem szarej połówki (wiadomo czemu - cena!)...
Jest bardzo proste rozwiazanie tego typu problemow - kup Cokin'a! :D
Kupiłam ostatnio filtr polaryzacyjny Marumi i mam pytanie. W tej chwili mam przykręcony na stałe filtr UV czy polaryzacyjny też przykręcić na stałe? UV jest słabej jakości służy bardziej jako ochrona dla obiektywu ale o polaryzacyjny trochę się martwię.
Kupiłam ostatnio filtr polaryzacyjny Marumi i mam pytanie. W tej chwili mam przykręcony na stałe filtr UV czy polaryzacyjny też przykręcić na stałe? UV jest słabej jakości służy bardziej jako ochrona dla obiektywu ale o polaryzacyjny trochę się martwię.
troszke cieżko zrozumieć o co chodzi
polaryzacyjny przykrecaj wtedy gdy go potrzebujesz (a na pewno nie bedzie potrzebny w 100% zdjęć) , a UV 90% osób ma na stałe przykręcone bo uzywają go też jako ochronnego.
Przy przykręcaniu polaryzacyjnego nie muszę usuwać UV ?? Czy ma znaczenie w jakiej kolejności są przykręcone filtry?
Przy przykręcaniu polaryzacyjnego nie muszę usuwać UV ?? Czy ma znaczenie w jakiej kolejności są przykręcone filtry?
UV w aparatach cyfrowych nie ma żadnego wpływu na zdjęcia (poza tanimi które tylko pogorszają obraz, degradują ostrośc, powodują bliki itp). Dużo osób go po prostu używa jako ochronnego w tym sensie, że przykręcając go z przodu chronią nim przednią soczewkę obiektywu przed palcami, paprochami itp. Piszesz, że masz UV słabej jakości więc proponowałbym schowanie go do pudełka - to wyjdzie na dobre Twoim zdjęciom. Jeśli już kupować i zakładać - to tylko porządny.
Co do polara - zakładasz w momencie gdy jest Ci jest potrzebny (likwidowanie odbić w szybie/wodzie albo ładnego wyeksponowania chmur i przyciemnienia błekitu na niebie). Zakładania na stałe nie polecam, ponieważ zabiera nawet ok. 2EV światła (przez co masz dłuższe czas naświetlania, przez co większa szansa na poruszone zdjęcie).
PS. Pozdrawiam z sąsiedniego miasteczka ;)
velaskez
06-01-2009, 16:27
Tylko jak chcesz zakładać oba naraz to musiałyby to być filtry typu slim, bo tak to może Ci winietka wyjść na zdjęciach.
Tylko że większość slimów nie ma zewnętrznego gwintu.
velaskez
06-01-2009, 18:27
To pozostają Cokiny.
Teraz wiem że nie opłaca się kupować taniego filtra. Człowiek uczy się na błędach. Filtr polaryzacyjny kupiłam DHG SuperCircular PL.D Digital High Grade Marumi. W przyszłym miesiącu planuje zakup nowego UV tylko nie mogę zdecydować jakiego.
UV tylko nie mogę zdecydować jakiego.
B+W lub Heliopan z przewagą tego drugiego...
Tylko że większość slimów nie ma zewnętrznego gwintu.
Zależy do czego te slimy. Jak do ochrony to jest seria filtrów Lens Protect z powłokami DHG np japońska fujiyama, bardzo zacny filtr do ochrony obiektywu z zewnętrznym gwintem. To sobie można cokina doktęcić czy co tam się chce.
Marcin T
10-01-2009, 09:40
tiara, postaw sprzęt na statywie i zrób jedną fotkę z samym polarem a drugą z uv i polarem. Różnice widać bez użycia mikroskopu. Też kiedyś z lenistwa nie odkręcałem uv. Trzeba pamiętać, że polar ma właściwości uv.
Jeżeli upierasz się przy dwóch to logicznym jest, że polar nakręcasz na uv...