Zobacz pełną wersję : Przepały na odbitkach.
meledhel
09-12-2008, 17:29
Dostałem dzisiaj odbitki z SuperFoto.pl i jestem troszkę zaskoczony (negatywnie) jakością zdjęć. Problem jest taki. Na niektórych zdjęciach mam nieco jaśniejsze miejsca (np. słoneczko padające na twarz itp.). Na zdjęciach na kompie te obszary, owszem, są zbyt jasne, ale widać w tym miejscu różne odcienie koloru skóry. Natomiast na odbitce (10x15) te miejsca są po prostu białymi plamami! Wygląda to tak jakby na odbitce drastycznie zmniejszył się zakres tonalny. Zdjęcia robione D70 + N35-70/2.8
Dlaczego tak się dzieje? Czy to wina zdjęcia, czy maszyny robiącej odbitki? Jak temu zaradzić i zapobiec takim białym plamom na odbitkach? Czy trzeba jakoś specjalnie przygotować zdjęcie (do tej pory - przy kompakcie - po prostu wysyłałem zdjęcia i było OK)? Czy przeskalowanie zdjęcia samemu na mniejszy rozmiar moze pomóc?
podbili kontrast po prostu, moim zdaniem. zaradzić możesz oddając zawsze to samo miejsce gdzie ci dobre zrobią, lub kalibruj monitor z 1 labem i rób bez korekcji, laboranta. Przeskalowanie nic nie da.
Albo można prosić aby odbitki robić bez korekcji. Ale jeśli masz słaby monitor...
Czy to wina zdjęcia, czy maszyny robiącej odbitki? Jak temu zaradzić i zapobiec takim białym plamom na odbitkach?
Raczej laboranta ktory tak inteligentnie wywolal Ci zdjecia.
Czy trzeba jakoś specjalnie przygotować zdjęcie?
Jak najbardziej! Najlepiej jak bys mial profil z labu w ktorym wywolujesz zdjecia w celu unikniecia przykrych niespodzianek. I do tego jak koledzy wyzej radzili - zaznacz, ze nie chcesz zadnej korekcji.
Czy przeskalowanie zdjęcia samemu na mniejszy rozmiar moze pomóc?
Przeskalowanie nie ma nic do wygladu odbitki, jedynie do rozmiaru. Jesli w domu nie przygotujesz fotek odpowiedniej wielkosci to bedziesz je mial poobcinane.
qamil_d_dg
12-12-2008, 01:41
Ja wywołuje u sprawdzonego fotografa, a i tak ostatnio zwróciłem mu wszystkie odbitki bo "dał upust własnej twórczości". Nie jestem zwolennikiem wysyłania zdjęć do wywołania :/ A na zdjęciu z tyłu maszyna nadrukowuje co jest zmienione. Nie wiem jak kontrast jest oznaczony ale balans kolorów to cztery cyfry, jeżeli nic w labie nie zmienili to powinny być cztery N-ki.
podbili kontrast po prostu, moim zdaniem. zaradzić możesz oddając zawsze to samo miejsce gdzie ci dobre zrobią, lub kalibruj monitor z 1 labem i rób bez korekcji, laboranta. Przeskalowanie nic nie da.
Z tym kontrastem to bym tak nie szalał, bo większość maszyn nie ma takiej opcji. W superfoto mają zdaje się Noritsu. Możliwe, że to nie wina operatora (w sensie, że on to zepsuł). Raczej jest to efekt włączonej autokorekty, która niestety tak wpływa czasem na zdjęcia. Podobne objawy można zauważyć na odbitkach z maszyn Friontier, jeśli autokorekta jest domyślnie włączona.
meledhel
12-12-2008, 22:36
Dzięki za wskazówki :)
Sprawdziłem - na 95% wywołanych zdjęć mamy trzy N-ki. Natomiast zamiast czwartej N-ki najczęściej mam wartości od -3 do +1. Czy ktoś jest w stanie mi wytłumaczyć co to dokładnie oznacza???
I jeszcze dwa pytania do kodów na odbitkach:
- Za czterema N-kami mam 'AC+01' - co to może być?
- Za AC+01 mam jakąś wartość procentową w postaci, np. 'Z061.5/100.0' - co to jest?
I taka ciekawostka. Chciałem sprawdzić jaka jest różnica pomiędzy odbitkami zdjęć robionych w RAW i JPG Basic (D70 NIE może robić RAW + JPG Fine). Oddałem do wywołania JPGi wywołane z RAWa (przez RawTherapee) i te bezpośrednio z puszki. Jeżeli chodzi o ilość szczegółów, to przy odbitkach 10x15, nie jestem w stanie stwierdzić różnicy. Natomiast odbitki z jpgów z puszki mają o wiele ładniejsze kolorki (te wywołane z rawa są jakieś takie sprane) i o wiele bardziej mi się podobają.
Co więcej, malutkie przepały na tych samych fotkach są w innych miejscach na odbitkach z RAWa i na JPGach z puszki. Dlaczego?
Dostałem dzisaj z FOTOMy z Poznania profile ich labu. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z ich minilabem?
Witam!
Najprawdopodobniej lab na którym robione były odbitki to Noritsu. Już objaśniam co oznaczają te wszystkie literki i cyferki:
Pierwsze cztery NNNN to oznaczenia korekcji barwnej i gęstości, i tak po kolei od lewej to Cyjan Magenta Yellow i czwarta N to gęstość, -3 oznacza rozjaśnienie o 3 działki a +1 przyciemnienie o jedną. Po tych czterech NNNN jeśli występują jeszcze dwie NN to oznacza że włączona była auto korekcja, która działa podobnie jak auto poziomy w PS, jeśli nie ma tych dodatkowych Nek znaczy nie było auto korekcji.
Potem są oznaczenia dodatkowej, ręcznej korekcji kontrastu, wyostrzania i nasycenia. Jeśli miałeś AC+1 to oznaczało podbicie kontrastu o jedną działkę.
Ostatnie pozycje na ogół to procentowa wartość powiększenia do formatu odbitki.
Reasumując to na Twoich odbitkach został podbity kontrast o 1 działkę i zdjęcia były przyciemniane i rozjaśniane.
Mam nadzieje że pomogłem trochę ;)
meledhel
13-12-2008, 15:47
Mam nadzieje że pomogłem trochę ;)
Genialna odpowiedz! Serdeczne dzieki! :-D
Chyba sie wyleczylem z superfoto.pl
Wyślij na przykład do fotomi.pl Wyleczysz się na dobre :)
qamil_d_dg
13-12-2008, 16:43
Wielkie dzięki roberto za wytłumaczenie oznaczeń, rozumiałem jedynie znaczenie tych czterech N-ek :) Ale teraz ... :D
Przeskalowanie nie ma nic do wygladu odbitki, jedynie do rozmiaru. Jesli w domu nie przygotujesz fotek odpowiedniej wielkosci to bedziesz je mial poobcinane.
Hmmm...Oddalem do labu zdjecia przeskalowane zgodnie z radami z forum:
w 1 labie bylo OK, w 2 wszystkie zdjecia wygladaly jak by mialy niedobor pikseli (dlaczego?).
Zanioslem wiec to samo zdjecie bez skalowania - wszystko wyglada normalnie, jesli chodzi o liczbe pikseli ORAZ niczego nie obcieto - zdjecia sa identyczne z tymi skalowanymi.
Za to jest inny problem we wszystkich wypadkach, ale o tym w innym watku.