Zobacz pełną wersję : Nikkor AF 20mm f2,8D
Czy ktoś z Was miał do czynienia z tym szkłem?Jak się ono sprawuje? http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=844
Znajomy miał i nie poleca, zmienił na sigmę 20 1.8 i sobie chwali.
piotr_82
09-12-2008, 11:42
Miałem ten obiektyw jakiś czas temu. Generalnie super szkło do analogowej puszki (u mnie N80) - ostry od pełnego otworu, mały, lekki i co ważne, ma małą minimalną odległość ostrzenia.
Co cyfry już nie taki fajny - z 20mm robi sie 30 co nie jest aż tak szeroko, poza tym widać znaczny spadek ostrości. Generalnie nie polecam do cyfrowego body. Za te pieniądze są znacznie lepsze obiektywy (sam zastanawiam się nad Sigmą 10-20 - jest o niej sporo na forum).
Jak do analoga, to chyba nie ma nic lepszego.
Piotrek
wasilewk
09-12-2008, 11:54
Czy ktoś z Was miał do czynienia z tym szkłem?Jak się ono sprawuje? http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=844
Mam go nadal. Używałem z D80 i trochę testowałem z D700 (w słabo oświetlonym pomieszczeniu).
Jest to szkło szybkie i bezbłędne, ale w pomieszczeniu ma winietę (zależy od odległości motywu) - trzeba prostować. W D80 używam głównie dla bezkonkurencyjnej pracy z lampą: miodzio ! Do reporterki: super. Szybkie i niezawodne. Doskonały kontrast, brak widocznej aberracji. Na powietrzu: niezłe, ale bez uniesień. Mały i niezawodny obiektyw - szkoda, że już nie produkowany, choć w ofercie sklepowej można jeszcze nowe egzemplarze kupić. Ostry od pełnej dziury, ale przymknięcie choć o jedną działkę robi z niego żyletę. Bokeh przeciętny, ale nie jest odstraszający (jak w N50/1.8 ). W niektórych sytuacjach jest niezastąpiony. S10-20 jest niezła, ale to nie to światło i kontrast.
Pzdr.
Co cyfry już nie taki fajny - z 20mm robi sie 30 co nie jest aż tak szeroko, poza tym widać znaczny spadek ostrości. Generalnie nie polecam do cyfrowego body.
Piotrek
Od jakiegoś czasu są już w sprzedaży cyfrowe body, gdzie 20mm to 20mm.
Sprawdzałeś na FX? Pytam, bo myślę o dopełnieniu na dole swojego 24-70 właśnie tym szkłem....
..., ale w pomieszczeniu ma winietę (zależy od odległości motywu) - trzeba prostować...
Czyli chodzi o dystorsje?
ale w pomieszczeniu ma winietę (zależy od odległości motywu) - trzeba prostować.
Pzdr.
A co ma winieta do pomieszczenia i do PROSTOWANIA?
wasilewk
09-12-2008, 17:58
Czyli chodzi o dystorsje?
No jasne ! Sorry ! Myślę o jednym, piszę co innego.
Jako tłumaczenie podam, że aktualnie badam wszystkie swoje dotychczasowe szkła na D700: i te nowsze i te starsze. Ciekawe doświadczenia (szczególnie z S10-20). I stąd to 'zakręcenie'
Dzięki i pozdrawiam.
wasilewk
09-12-2008, 17:59
A co ma winieta do pomieszczenia i do PROSTOWANIA?
Ma moje roztargnienie, przepraszam.
Pzdr.