Zobacz pełną wersję : D90 - przesuwający się obraz w wizjerze
Zauważyłem, że po naciśnięciu spustu migawki do połowy obraz w wizjerze lekko się podnosi natomiast po puszczeniu przycisku migawki obraz opada. Przesunięcie obrazu w wizjerze jest wielkości 1/4 wysokości centralnego punktu ostrości. Czy to normalne zjawisko ?
A z innym obiektywem też tak masz, czy tylko z jednym?
chyba juz cos na ten temat widzialem tu na forum...
zdaje sie ze to chyba VR tak dziala, jesli sie myle niech mnie ktos poprawi
XGrzesX masz obiektyw z VR?
A z innym obiektywem też tak masz, czy tylko z jednym?
Mam dwa obiektywy. Opisane zjawisko występuje z obiektywem 18-105mm. W 50 mm 1.8 tego nie ma.
no wiec masz odpowiedz :)
18-105 ma VR prawda?
edit: moze sprobuj wylaczyc VR w 18-105 i zobacz co bedzie sie dzialo
no wiec masz odpowiedz :)
18-105 ma VR prawda?
edit: moze sprobuj wylaczyc VR w 18-105 i zobacz co bedzie sie dzialo
Po wyłączeniu VR obraz już się nie porusza. Czyli to normalne przy włączonym VR ?
Normalne. Nie wiem jak w najdroższych obiektywach, ale w tych "średnich" typu 70-300 VR jest tak samo.
Rób zdjęcia, po prostu.
Tak, dokładnie. To dzięki VR, mam to samo. Dodatkowo towarzyszy temu cichy dźwięk, taki jakby pstryk, przeskok (gdy się VR włącza i gdy wyłącza). Wystarczy wyłączyć na obiektywie VR :)
We wszystkich naszych Vr-kach działa to właśnie tak ze widać niby ruch w wizjerze i takie cyknięcie temu towarzyszy. Po zwolnieniu spustu migawki po 2-3 sek obiektyw jakby poluźnia i też ten sam dźwięk.
We wszystkich naszych Vr-kach działa to właśnie tak ze widać niby ruch w wizjerze i takie cyknięcie temu towarzyszy. Po zwolnieniu spustu migawki po 2-3 sek obiektyw jakby poluźnia i też ten sam dźwięk.
Chyba Nikon cos z tym powinien zrobic bo to moze do niezlej traumy doprowadzic nieswiadomego posiadacza :mrgreen:
Czy u Was po naciśnięciu spustu migawki do połowy widać ruch obrazu i obraz powraca do pozycji wyjściowej ? U mnie jest tak, że naciskam spust do połowy obraz się lekko podnosi i zostaje w tej pozycji do momentu zrobienia zdjęcia, po czym opada.
U każdego jest dokładnie tak samo.
Jest tak z obiektywami VR.
Nie ma co się przejmować i doszukiwać się czegoś złego - TAK MA BYĆ
Robić i jeszcze raz robić fotki
Pozdrawiam
W mojej sigmie 18-200 skacze jak nie wiem co :D buczy tez okropnie, jakoś mi to nie przeszkadza.
Psychotrop
09-12-2008, 15:34
W mojej sigmie 18-200 skacze jak nie wiem co :D buczy tez okropnie, jakoś mi to nie przeszkadza.
a to sigma ma stabilizacje ? ;)
czy może ci się soczewki oberwały ;) :mrgreen:
w 18-55 VR kitowym też tak jest. dokładnie tak jak opisano wczesniej. więc bez paniki
Ale jest i pożyteczna strona tego efektu, bo obraz w wizjerze w tym czasie jest stabilny, w odróżnieniu np. od stabilizacji matrycy, przy której cały czas widzimy wszystkie "kołyski".
Pozdr.
A może lustro się obluzowało i tak lata?;) Poruszaj aparatem i posłuchaj czy nic tam dodatkowo nie lata? Może jaka śrubka od mocowania np. tego lustra albo i co gorszego. Poruszaj puchą i uważnie posłuchaj.:-D:mrgreen:
A przy okazji poczytaj sobie o VR.
:-D
A może lustro się obluzowało i tak lata?;) Poruszaj aparatem i posłuchaj czy nic tam dodatkowo nie lata? Może jaka śrubka od mocowania np. tego lustra albo i co gorszego. Poruszaj puchą i uważnie posłuchaj.:-D:mrgreen:
A przy okazji poczytaj sobie o VR.
:-D
Pewnie cieszysz sie ze pomogles prawda? :evil:
edit:
Proponuje zamknac watek zeby nie mnozyc podobnych postow, jak zacytowany wyzej.
a to sigma ma stabilizacje ? ;)
18-200 akurat ma, mądralo. :D
Pewnie cieszysz sie ze pomogles prawda? :evil:
Podły dzień się miało co?
Podły dzień się miało co?
Tu sie mylisz! Dzien byl bardzo udany :)
Dokąd zmierza ta dyskusja? Przecież wyjaśniliśmy już, że przesuwający się obraz w wizjerze jest efektem działania VR.
Proponuje zamknac watek zeby nie mnozyc podobnych postow, jak zacytowany wyzej.
Jestem tego samego zdania. Prywatne animozje proszę na PW.
Psychotrop
12-12-2008, 11:08
18-200 akurat ma, mądralo. :D
uuppsss :)
muszę jednak otworzyć swoje klapki na oczach, które ukierunkowane są tylko na nikkory.
nic to - biorę się do lektury o sigmach, tamronach ....
U mnie na D90 z kitowym 18-105 z włączonym VR to nie występuje, ciekawe u kogo jest źle ...
U mnie na D90 z kitowym 18-105 z włączonym VR to nie występuje, ciekawe u kogo jest źle ...
U mnie przy robienie zdjęć z ręki raczej tego nie widać (może dlatego że mam drżące ręce). Zauważyłem ten efekt jak robiłem zdjęcie gdy aparat leżał na stole (nie miałem wtedy statywu) i od razu rzuciło mi się to w oczy. Fakt, że przy robienie ze statywu VR trzeba wyłączyć ale wtedy o tym nie wiedziałem.
Połóż aparat na stole lub użyj statywu, włącz VR, wyceluj w jakiś obiekt blisko aparatu i sprawdź.
Znaczy sie mam dobrze, bo jak położyłem na stole to efekt zauważyłem. Dzieki
ludzie, jesli robicie ze stolu czyli aparat powiedzmy jest stabilny, a w szczegolnosci kiedy robicie ze statywu, to wylaczajcie VR bo to tylko wam zdjecia popsuje
Tak duży "skok" obrazu mz spowodowany jest uszkodzeniem systemu VR, miałem to w nowo zakupionym 16-85VR, serwis naprawił obiektyw w kilka dni i działa wspaniale.
Pozdrawiam
Yaro
wystepuje on rowniez przy nieuszkodzonytm VR wlasnie kiedy puszka lezy na czyms stabilnym (stol, statyw...) sprawdzone, VR wtedy "szaleje"bo mimo iz nie ma drgan on dalej je niweluje... zdaje sie ze w instrukcji od obiektywu jest nawet napisane by nie uzywac VR przy statywie
Ten link wyjaśnia wszystko oficjalnie:
LINK (http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=15121&p_created=1121865633&p_sid=uzFbEhlj&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9MzImcF9wcm9kcz01NDQsNTQ1JnBfY2F0cz0yNDE mcF9wdj0yLjU0NSZwX2N2PTEuMjQxJnBfcGFnZT0xJnBfc2Vhc mNoX3RleHQ9dnI*&p_li=&p_topview=1)