Zobacz pełną wersję : problem z sb-800
borkovitz
09-12-2008, 01:25
witam mam pewien problem iw sumie niewiem zabardzo jak sobie poradzic awiec:
od pewnego czasu zauwazylem na lampie jakby topienie plastiku i podczas ropienie zdjec czasami leci dymek i czcc czyms splaonym, lampa wsumie dziala aczkolwiek z tego co zauwazylem ma hyba mniejsza mac.
Podam moze zdjecia jedna minaturka a 2 pelna rodzelczosc moze pomozecie:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.mcklipno.pl/moje/45.jpg)
http://www.mcklipno.pl/moje/46.jpg
ray_knox
09-12-2008, 01:31
to "coś" jest wewnątrz czy na zewnątrz? jeżeli na zewnątrz, to może po prostu czymś zabrudziłeś lampę
borkovitz
09-12-2008, 01:36
na zewnątrz ale skad ten dymek i smród
Za często za mocno błyskasz. W instrukcji jest ostrzeżenie, jeśli dobrze pamiętam bo gdzieś je widziałem. Palisz plastikową soczewkę fresnela i tyle.
Kundzior
09-12-2008, 02:11
Dokładnie soczewa się jara. Kolega ma to samo na 800setce, robi śluby....
na zewnątrz ale skad ten dymek i smród
Jezeli syf jest na zewnatrz to nie rozumiem dlaczego go nie wyczyscisz??
Wstydzilbys sie wogole pokazywac tak brudny sprzet :mrgreen:
Jak masz usyfione szkielko do dymek i smrodek wlasnie stad sie bierze,
od temperatury, ktora generuje blysk lampy.
Kundzior
09-12-2008, 12:02
O dziwo w 800 zjarane szkiełko pojawia się na zewnątrz a nie wewnątrz. Przynajmniej w pierwszych etapach tego jarania.
borkovitz
10-12-2008, 13:58
to nie jest usyfione nie da sie tego wyczyscic, a mozecie powiedziec jak to naprawic albo te szkielko cyz mozna gdzies dostac?? bardzo prosze o pomoc. Chcialem wyslac na gwarancje ale po 1 pewnie nie uwzglednia a po 2 strasznie dłuuugo sie czeka
Chyba tylko wymiana przedniego panelu. Podejrzewam, że miałeś czymś zabrudzone, ten brud usmażył się i połączył na fest z przednim panelem. Nie jest to szkło, ale tworzywo sztuczne, więc próby czyszczenia rozpuszczalnikami mogą się źle skończyć - plastik może ulec nieodwracalnej degradacji. W ramach "samopomocy" jedynie szmatka zwilżona wodą z detergentem.
Wydaje mi sie ze dotknales przodem tort weselny jak lampa byla nagrzana i stad ten slad. Jedyne wyjscie to wymiana przedniego szkielka. Bez serwisu sie nie obejdzie. Chyba ze poprosisz zeby przyslali ci takie szkielko i wymienisz sobie sam.
qamil_d_dg
10-12-2008, 15:51
A orientuje się ktoś ile może kosztować taka wymiana w serwisie??
a myślisz że tu siedzą pracownicy serwisu ???
weź i zadzwoń :twisted:
qamil_d_dg
10-12-2008, 21:25
nie napisałem "napiszcie jaki koszt" tylko czy ktoś może wie
borkovitz
12-12-2008, 18:05
dzwonilem do nikona i powiedzieli mi ze nie obejmuje tego gwarancja plastiku nie sprzdadza jedyni wycena naprawy ale to ówczesnym wysłaniu sprzetu
Możesz spróbować prostego sposobu (tylko delikatnie) - kupujesz w dowolnym sklepie motoryzacyjnym lub na stacji benzynowej pastę polerską lekko-ścierną (~9 pln). Do tego kawałek filcu i na ten filc nanosisz pastę. Kolistymi ruchami polerujesz plastik - staraj się nie wykraczać poza uszkodzone miejsce. potem wytrzeć szmatką lekko nasączoną płynem do mycia naczyń. Sprawdzić efekt - powtórzyć kilka razy do uzyskania zadowalającego efektu. Będzie lepiej - nie spodziewaj się jednak cudu.
panowie dowcipni... nie trzeba mieć brudnej soczewki, wkładać lampy w tort... po prostu czasami jak lampa na siebie zarabia to trzeba zrobić dużo maksymalnych błysków i jakoś w tym momencie nie w głowie mi instrukcja obsługi:) . Ja mam to samo, spadku mocy nie ma praktycznie żadnego, co do wymiany to jest ona banalnie prosta jednak dostane soczewki graniczy z cudem:)
PS. i uważaj na ilość maksymalnych strzałów kiedy masz opuszczony wbudowany rozpraszacz... palnik jest wtedy najbliżej soczewki, z drugiej strony położony jest plastik i temperatura między soczewką a rozpraszaczem bardzo szybko rośnie. Pozdrawiam.