Zobacz pełną wersję : Poszerzanie kąta błysku
Posiadam błyskotkę Sigma EF-DG 500 Super. Używając jej do obiektywu 18-70 nie miałem problemu z oświetleniem całego kadru. Ostatnio jednak stałem się niezmiernie szczęśliwym posiadaczem N10.5 i troszkę jakby nie doświetla całego kadru, co jest oczywiste.
Czy znacie jakieś domowe patenty, żeby poszerzyć kąt błyskania, który pozwoli mi pokryć światłem cały kadr przy ww szkle? Oczywiście mogę użyć w sterylnych warunkach 2 lamp, bądź jednej, ustawionej gdzieś indziej niż na sankach w body, ale do trzaskania zdjęć w mniej sterylnych mijscach - np. na imprezach potrzebuję jakiegoś innego rozwiązania....
Robiliście jakieś dyfuzory czy coś w tym rodzaju dla poszerzenia kąta lampy?
Dzięki :)
Tomek Konopka
09-12-2008, 10:44
jesli palnik ustawisz na wprost przy N10.5 to bankowe że wyjdzie ci niedoświetlenie a inaczej ciemna winetka.ja mam s10 ,palnik w sufit i wszystko wychodzi miodzio
Tylko, że w niektórych miejscach nie mam dostępu do sufitu czy ściany, od której mógłbym się odbić. Myslałem bardziej o czymś fizycznie założonym na palnik, który będzie wycelowany wlaśnie na wprost.
Musiałem kiedyś improwizować podczas fotografowania ciasnych wnętrz schronu bojowego. Obiektyw miałem też szeroki, choć nieco inny (S 10-20) oraz lampę SB 800. Wykonałem wówczas odbłyśnik z...papieru śniadaniowego w który miałem pozawijane pyszne bułeczki. Z oczywistych powodów nie polecam takiej partyzantki gdy przyjdzie nam fotografować w miejscu "publicznym", ale wówczas papierek sprawdził się doskonale. Ważnym jest aby był pochylony pod odpowiednim kątem by wyzyskać całe światło, oraz miał boczne ścianki odbijające. Przy 10 mm oświetlenie było w zasadzie bardzo równomierne, ale zważyć należy iż na ten stan rzeczy również miała wpływ mała wielkość pomieszczenia i zapewne duży udział błąkającego się światła. Gdyby nadal centrum było naświetlone zbyt mocno względem boków kadru, to można zmniejszyć odbicie światła przez centralną część odbłyśnika poprzez wycięcie w nim małych otworów lub dodanie bardziej absorbującej wkładki.
Myślę, że nieco eksperymentów z cienką białą folią przypinaną rzepem do lampy przyniesie oczekiwany efekt.
Ok. Potestuję sobie coś w tym rodzaju :)
Dzięki :)
Jarek Sikora
17-12-2008, 22:08
Możesz też założyć stofena lub, zgodnie z duchem zrób to sam półprzejrzysty, plastikowy pojemnik, taki szczelnie zamykany. Musisz jednak pamiętać, że oba rozwiązania zjedzą trochę światła.