Zobacz pełną wersję : Wyzwalacz radiowy 10 kanałowy POWERLUX
Ogloszenie komercyjne za zgoda administracji forum.
Witam mam ciekawą nowinkę dla osób które mają już dosyć wadliwych chińskich wyzwalaczy radiowych. Na rynku pojawiły się 2 modele wyzwalaczy radiowych POWERLUX.
Pierwsza rzecz która się da zauważyć jest milszy dla oka wygląd zewnętrzny, plastik lepszej jakości lampki LED sygnalizujące włączenie, odebranie sygnału i poziom naładowania baterii.
Najważniejsze jest jednak działanie. Wyzwalacz jednokanałowy FW-1B działa na częstotliwości 315MHz natomiast dziesięcio kanałowy Flash Waves 2 (FW-2) na częstotliwości 433MHz.
Sygnał wychodzący jest dosyć silny więc oba wyzwalacze są praktycznie nie podatne na zakłucenia. Na testach oba wyzwalacze działały dosyć pewnie mi 100% błysków.Zasięg wyzwalaczy: FW-1B to 15m - 20m FW-2 to 50m. Flash Waves 2 poisiada dodatkowo gorącą stopkę na aparatową lampę błyskową.
Wisienką na torcie są czasy synchronizacji FW-1B synchronizuje na 1/180s (z wieloma aparatami na 1/200s) natomiast FW-2 na 1/200s (z wieloma aparatami na 1/250s).
Odbiornik może być zasilany na baterie jak i sieciowo 230V poprzez specjalny adapter który można kupić oddzielnie.
Na koniec dodam tylko że wyzwalacze są produkcji Koreańskiej.
W zestawie znajduje się:
- nadajnik x1
- odbiornik x1
- kabelek synchro 3,5mm na 3,5mm
- wtyk synchro 3,5mm na 3,5mm
- przejściówka 3,5mm na 6,3mm
- mocowania samoprzylepne np do lampy studyjnej
- etui
- instrukcja obsługi PL
a tak to wygląda
http://www.fotoellite.pl/files/wyzw10kanFW2.jpg
10 kanałowy FW-2 - 519zł
1 kanałowy FW-1B - 250zł
Przedstawie wam jeszcze serie wyzwalaczy migawki w aparacie wężyki i piloty radiowe.tutaj pokazuje akurat Nikonowskie ale są też do Canona,Sony,Olympusa
Cena 56zł
Przewodowy wyzwalacz migawki, z możliwością wyzwalania w trybie B. (w zależności od aparatu)
Pracuje z modelami:
Nikon: D700, D300, D200, D100, D1, D1H, D1X, D2, D2H, D2X, D3, F6, F5, F100, F90x, F90
Fuji: S5Pro, S3Pro
Kodak: DCS SLR/N, DSC-14N
Wężyk spustowy jest doskonałym rozwiązaniem gdy nie chcemy poruszyć aparatem (na statywie, lub innej podstawce)
Doskonale sprawdza się przy fotografowaniu z długimi czasami naświetlenia np:
- astrofotografii
- ujęciach nocnych
- makrofotografii
Jest niezastąpiony przy fotografii seryjnej.
Wężyk spustowy wyposażony jest w dwustopniowy mechanizm wyzwalania migawki. Delikatne wciśnięcie ustawia ostrość, Wciśnięcie do końca wyzwala migawkę. Możliwa jest również blokada spustu pozwalająca na zastosowanie trybu B. (dowolny czas otwarcia migawki).
max. długość przewodu 2m
http://www.fotoellite.pl/fotki/wezykspustnikon.jpg
Cena 240zł
Bezprzewodowy, 16 kanałowy wyzwalacz migawki, z możliwością wyzwalania w trybie B. (w zależności od aparatu)
Pracuje z modelami;
Nikon: D700, D300, D200, D100(wymagany Battery Grip), F6, F5, F100, F90x, F90
Fuji: S5Pro, S3Pro
Kodak: DCS Pro SLR/N
http://www.fotoellite.pl/fotki/pilotradnikon.jpg
http://www.fotoellite.pl/fotki/pilotradnikon1.jpg
http://www.fotoellite.pl/fotki/opispilotradiowy.jpg
Same odbiorniki mozna dokupic?
można :) 350zł do FW-2 na ten drugi cene podam jutro :)
tak wygąda podpięty pod zasilacz na którym jest śruba z gwintem statywowym i w odbiorniku jest jak widać na fotce w pierwszym poście gwint do mocowania na tylnej ściance.
http://www.fotoellite.pl/files/wyzw10kanFW2zasilacz.jpg
witam
Bawilem sie tym wczoraj w funsports ;)
wyglada calkiem fajnie. Jedyna wada tego urzadzenia jest fakt ze nie mozna odpalic np lamp na wszystkich kanalach :(
Pokrowiec nie zabezpieczna dobrze sprzetu no i cena :( ktora odpowiada cenie skyportow.
przy cenie wyzszej niz skyporty to watpie by sie sprzedawaly. aczkolwiek dobrze ze jest alternatywa
przy cenie wyzszej niz skyporty to watpie by sie sprzedawaly. aczkolwiek dobrze ze jest alternatywa
a za ile mozna skyporty (zestawik) kupic?
Pisalem jakis czas temu do milso w tej sprawie i napisali mi ze zestaw skyportow kosztuje 543 PLN brutto
to jest cena za zestaw nad+odb po 1 szt + kabelki, pojedynczy odbiornik to w okolicach 350 jesli dobrze pamietam, czyli podobnie jak tu
to jest cena za zestaw nad+odb po 1 szt + kabelki, pojedynczy odbiornik to w okolicach 350 jesli dobrze pamietam, czyli podobnie jak tu
jak podobnie?
Zestaw skyportow = 543 PLN (nadajnik + odbiornik + duperele)
Zestaw Powerluxow (1kanalowe) = 250, 10 kanalowe = 519 (ceny z pierwszego posta)
sam odbiornik skyportow (jak piszesz) = 350
sam odbiornik powerlux do 1 kanalowego wyzwalacza = ?? do 10kanalowego 350
Wiec logicznie myslac skoro caly zestaw 1 kanalowy Powerluxa kosztuje 250
to sam odbiornik powinien kosztowac (teoretycznie) mniej ;)
cena narazie będzie taka jak jest podana , być może ulegnie zmianie ale narazie nic nie powiem na 100% w tej sprawie :)
Bonzo miales dac znac w jakiej cenie bedzie sam odbiornik do FW-1B.
narazie są tylko komplety FW-1B jak tylko dostane informacje o cenie na sam odbiornik to zaraz ją tu podam :)
Damianus
10-12-2008, 14:13
Zadam może pytanie laika ale co tam .Czym różni się jednokanałowy od 10 kanałowego .Czy to oznacza że tym pierwszym wywołam tylko jedną lampę a tym 10-kanałowym np. 10 lamp ?
więc tak odbiornik FW-1B kosztuje 150zł
Zadam może pytanie laika ale co tam .Czym różni się jednokanałowy od 10 kanałowego .Czy to oznacza że tym pierwszym wywołam tylko jedną lampę a tym 10-kanałowym np. 10 lamp ?
po to jest tyle kanałów że przykładowo ty i kolega macie taki sam sprzęt np podczas robienia fotek pokazu jazdy na rolkach i stawiasz sobie lampe przy przeszkodzie i idziesz na widownie z aparatem i kolega też to robi , w takiej sytuacji ty sobie ustawiasz kanał 1 a on kanał 2 i wzajemnie nie wyzwalacie sobie lamp. Nieraz też bywa tak że w jednym dużym studiu jest 2 fotografów w 2 końcach i też masz możliwość ustawienia sobie odrębnego kanału w stosunku do kolegi :)
Bonzo mam male pytanko ;)
W tych zestawach jest taki fajny przewod jack - pc
Mam taki do skyportow ale tamten jest taki ladny ze sprezynka (nawet do skyportow takiego nie daja)
Da sie takie luzem dokupic np po awarii przewodu z kompletu ?? ;)
narazie nic mi nie wiadomo o możliwości zakupu kabelków osobno , ale być może się to zmieni :) aktualnie mam tylko komplety.
Najważniejsze jest jednak działanie. Wyzwalacz jednokanałowy FW-1B działa na częstotliwości 315MHz natomiast dziesięcio kanałowy Flash Waves 2 (FW-2) na częstotliwości 433MHz.
W zestawie znajduje się:
- nadajnik x1
- odbiornik x1
10 kanałowy FW-2 - 519zł
Dla porównania:
PHOTTIX PT-04TM
również działa na częstotliwości 433 MHz na 4 kanałach
w zestawie:
- nadajnik x1
- odbiornik x3
cena 219 zł na allegro.
Miał ktoś do czynienia z tym wyzwalaczem w praktyce i mógłby się wypowiedzieć? Gripy marki Phottix są chwalone za jakość wykonania, tym bardziej ciekawi mnie jakość tego wyzwalacza, gdyż cena jest więcej niż zachęcająca.
Dla porównania:
PHOTTIX PT-04TM
w zestawie:
- nadajnik x1
- odbiornik x3
cena 219 zł na allegro.
Miał ktoś do czynienia z tym wyzwalaczem w praktyce i mógłby się wypowiedzieć? Gripy marki Phottix są chwalone za jakość wykonania, tym bardziej ciekawi mnie jakość tego wyzwalacza, gdyż cena jest więcej niż zachęcająca.
proponuje uzyc szukajki, bylo juz dosyc powiedziane na ten temat...
proponuje uzyc szukajki, bylo juz dosyc powiedziane na ten temat...
Głównie o tym jak kupić i że wygląda jak "chińszczyzna" o samym działaniu niewiele było napisane.
bylo bylo, ze czasem potrafia niezadzialac, ze roznie z zasiegiem i ze mozna sobie antenke i gniazdko pc dorobic...
Tu (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1017602#post1017602)
jest coś o Phottixach... i jeszcze gdzieś coś było ;) poszukaj
Dla porównania:
PHOTTIX PT-04TM
w zestawie:
- nadajnik x1
- odbiornik x3
cena 219 zł na allegro.
Ja mam ten zestaw i powiem ci że jest wszystko super, nie jest to tandeta,porządnie zrobione, nie zawiesz się i dziala:)
dzikiosiol
15-12-2008, 21:44
Dla porównania:
PHOTTIX PT-04TM
w zestawie:
- nadajnik x1
- odbiornik x3
cena 219 zł na allegro.
Dziś do mnie dotarły. I już po chwili pytałem sprzedawcy jak mu to oddać. Może nie miałem szczęścia do egzemplarza, ale za to miałem problemy z odpaleniem lampki z odległości około 4m. Błyskała ledwie co kilka razy. Ciut częściej odpalała przy naciskaniu przycisku w nadajniku, ale nadal bez super skuteczności. Zważywszy, że zestaw składa się z trzech odbiorników, szansa że nie wyzwoli którejś z lamp rośnie. Dokładniejsze testy sobie odpuściłem.
O chińszczyźnie naczytałem się już sporo i tą tanią sobie odpuszczę. Choć muszę przyznać, że kupiłem również radiowy wężyk do wyzwalania aparatu od Phottix'a, i jest to bardzo przyjemne narzędzie.
Teraz skłonię się ku bohaterowi tego tematu - FW-2. Ewentualnie ku Skyport'om Elinchrom'a, bo to zbliżona cena (wg cennika www.milso.com.pl - 543 zł za zestaw).
Jeśli, ktoś ma porównanie FW-2 do Skyport'ów, to będzie dobre uzupełnienie tematu. Ja jedynie bazuję na suchych danych katalogowych.
Co mnie przekonuje do FW-2: ma gorącą stopkę, wskazanie naładowania baterii oraz możliwość ich wymiany, trochę bardziej pancerny wygląd oraz to że jest szerzej dostępny w sprzedaży.
Natomiast Skyport'y są sprawdzonym wyborem. I nie są wcale droższe. Również przy rozbudowie o kolejne odbiorniki (FW-2: 350zł / Skyport: 335 zł).
PHOTTIX PT-04TM
Ja mam ten zestaw i powiem ci że jest wszystko super, nie jest to tandeta,porządnie zrobione, nie zawiesz się i dziala:)
Dziś do mnie dotarły. I już po chwili pytałem sprzedawcy jak mu to oddać.
Tak skrajne opinie na temat jednego urządzenia.
Uzywam FW-2 od ok pol roku (nadajnik+2 odbiorniki) zlego slowa nie powiem na to urzadzenie poza tym ze mam wersje "ogolnolampowa" i zeby sabina trzymala sie pewnie w stopce musialem zrobic dziurke w blaszce;)
Kupowalem bezposrednio od producenta kiedy dolar jeszcze kosztowal 2 zl z groszami i komplet jak wyzej wyszedl mi ok 530 zl z przesylka do polski.
Sprawdzony zasieg w praktycznym zastosowaniu to ok 20 m (wiecej na razie nie potrzebowalem) i dziala nawet zza sciany...jedyny zonk pojawil sie kiedy odpalalem lampy stojace za oknem ktore bylo przesloniete aluminiowymi zaluzjami...wyzwalal co ktorys impuls ale sadze ze to kwestia zaluzji wlasnie ktore cos niedobrego z sygnalem zrobily...nalezy pamietac o wylaczaniu odbiornikow bo nie maja auto stand bay'a i sie wyladowuja.
Generalnie jakby obecnie byly ciutke tansze moge polecic z czystym sumieniem
GrzesiekH
17-12-2008, 00:53
Bonzo, wiadomo czy te ceny powerluxów pójdą w dół ? (kiedy) :D
Narazie nic się nie zapowiada na obniżki cen :) w razie jakby się takie pojawiły to napewno poinformuje na forum :)
Rozumiem, że takim Powerluxem jak i chińskim wyzwalaczem odpalę kilka lamp połączonych szeregowo kablami?
Chodzi mi o taki zestaw: nadajnik na body, odbiornik do trójnika, wyjście z trójnika do lampy, a z drugiego gniazda kabel do następnej lampy, przy niej też trójnik i ta sama sytuacja. Łącznie 3 lampy połączone kablami, a przy jednej odbiornik.
jezuuu a po co ci taka pajęczyna ? to ma być w plenerze czy w studio ? nie lepiej postawić każdą lampe na fotoceli a jedną na odbiorniku która wyzwoli następne ? :)
grzybecki
19-10-2009, 10:02
A robiłeś kiedyś zdjęcia z fotocelą z słońcu, albo chociaż w pogodny dzień? Ja jak miałbym wybierać między fotocelami a kablami, wolałbym ta pajęczynę kabli. A jak miałbym fundusz, to wybrał bym Powerluxa i 3 odbiorniki :)
A jak miałbym fundusz, to wybrał bym Powerluxa i 3 odbiorniki :)
...co też uczyniłem jakiś czas temu i jestem zadowolony :)
grzybecki
20-10-2009, 14:31
I jak z wyzwalaniem? Rzeczywiście 100% skuteczności tak jak to wszyscy zachwalają? Jestem właśnie o krok od zakupu i zastanawiam się czy to warte wydania 850 zł (komplet + dodatkowy odbiornik).
jak dla mnie powerlux jest luks. mam jednokanałowe i nigdy nie potzrebowałem więcej.
zawsze odpala lampy choc mam wrazenie ze sporo więcej wymaga od baterii niz pockety