Zobacz pełną wersję : Nikon D90 vs Fuji S5 Pro - jakość zdjęć w słabych warunkach oświetleniowych
bartekh86
08-12-2008, 22:55
Witam serdecznie, przymierzam się do zamiany mojego D80 na coś lepszego. Aparat wykorzystuję głównie w fotografii ślubnej. Myślałem o kupnie w okolicach stycznia (przy kolejnych obniżkach cen) nikona D90. Z tym aparatem mógłbym wykonywać zdjęcia przy trzykrotnie krótszych czasach na tym samym poziomie szumów co D80. Jednakże zwróciłem uwagę na obniżkę cen Fuji S5 (2500zł). Powiedzcie mi proszę, który z tych aparatów ma lepszą jakość zdjęć? Chodzi o iso 800-3200 oraz o plener, głównie w zieleni (iso 200-400). Będę wdzięczny za odpowiedź.
cyrusvirus
09-12-2008, 00:34
Panie, Fuji to czad matryca :) Nie dają tego w Nikosiach ;)
Articool
09-12-2008, 00:42
Ja wybrałem S5 Pro ze względu na dwie zasadnicze rzeczy:
1) Matryce i co za tym idzie wspaniały zakres tonalny
2) W porównaniu do D90 to jednak wyższa półka, w końcu to kopia D200
Jeśli Ci nie zależy na szybkostrzelności to bym zdecydowanie brał S5'tkę
Proponuję również poczytać temat o S5 w INNE SYSTEMY
bartekh86
09-12-2008, 00:47
Dziękuję za odpowiedź. Articool, skoro korzystasz z S5 to jaka jest według Ciebie jakość zdjęć? Jak z szumami? Jeśli już występują to są ziarniste - charakterystyczne dla Nikona czy raczej kolorowe plamki jak w Canonach? Ciężko znaleźć dobre sample na wysokich czułościach. Wspólpraca z obiektywami Nikona i z lampą sb-600 będzie bezproblemowa?
nie jestem pewny co do wyższości s5, kiedyś miałem taki dylemat i prosiłem o podsunięcie linka jakiegoś polskiego fotografa/kolegi z forum który robi s5 i jakoś głucho było..
cyrusvirus
09-12-2008, 00:54
Jak NieŚwieć przedstawił co potrafi S3 to lekko mówiąc wymietło mnie :)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=43785
Articool
09-12-2008, 10:17
Dziękuję za odpowiedź. Articool, skoro korzystasz z S5 to jaka jest według Ciebie jakość zdjęć? Jak z szumami? Jeśli już występują to są ziarniste - charakterystyczne dla Nikona czy raczej kolorowe plamki jak w Canonach? Ciężko znaleźć dobre sample na wysokich czułościach. Wspólpraca z obiektywami Nikona i z lampą sb-600 będzie bezproblemowa?
Jeszcze nie korzystam, ale jestem już zdecydowany na zakup i niebawem to nastąpi... :)
Co do szumów to użytkownicy tegoż aparatu piszą, że są one bardzo zbliżone do analogowego szumu, czyli taki ciepły, miły szum dla oka :)
Tutaj masz masę przykładowych zdjęć: Pixel-Peeper (http://pl.pixel-peeper.com/cameras/?camera=499&perpage=12&iso_min=none&iso_max=none&exp_min=none&exp_max=none&res=3&digicam=0)
S5 jest kompatybilny z obiektywami Nikon'a, a lampa również powinna działać, skoro SB 800 i SB 900 śmigają aż miło :)
imo plusy fuji to matryca o zwiększonej rozpiętości tonalnej oraz pancerna puszka w spadku po d200
plusy d90 to lepsze obrazowanie na wyższych czułościach iso 1600 i wyżej dla mnie lepsze w d90
Bartekh86 i co w koncu wybrałes?? bo tez zaczynam miec taki dylemat?? Rozpietosc tonalna w tym s5 pro lepsza niz w d90, ale czy nie lepiej wziac d90 z matryca cmos. Jedni mowia ze do krajobrazow s5 pro jest super, ale widzialem post ze do krajobrazow wlasnie nie nadaje sie. Komu wierzyc?? Mnie na szybkosci nie zalezy. Już prawie bylem zdecydowany na d200, ale jak poczytalem o s5 pro to mi sie go zachcialo, ale wisi na de mna ten d90 jak topor.
Articool
24-12-2008, 21:26
gkrz: Ja wybrałem S5'tkę i jestem zadowolony
Dlaczego się zdecydowałem:
1 Cena
2 Budowa i ergonomia
3 System ten sam czyli nikon :) gdyby nie to, to nie brałbym nawet takiej opcji pod uwagę
Z drugiej strony wydaje mi się że większość jak nie każdy byłby zadowolony z obu puszek... Kwestia jest tylko taka że każdy się kieruje innymi priorytetami i coś tam dla niego jest ważniejsze i to wybierze...
Jedni mowia ze do krajobrazow s5 pro jest super, ale widzialem post ze do krajobrazow wlasnie nie nadaje sie. Komu wierzyc??
nie dajmy sie zwariowac! piszą...a używali? dla mnie to pozycjonowanie puszek jest trochę gęsto naciągane, z opisu wynika że 5pro nadaje sie wyłącznie do fotografowania ludzi, portretów i ślubów oraz dla tych którzy mają problemy z prawidłowym naświetlaniem klatek bo muszą poprawiac zdjecia ;)
każdym aparatem jak poznasz jego wady i zalety można pracowac...owszem lepszym i nowoczesniejszym jest łatwiej, ale czym sie róznia te dwie puszki? drobiazgi...
jak zastanawiałem sie tak jak ty, który wybrac to sugerowano mi że s5 nie nadaje sie do fotografowania ptaków bo wolna jest...no fakt, nie da rady nią zrobic zdjęcia ;(
http://i35.tinypic.com/xgftw8.jpg
źródło (http://i35.tinypic.com/xgftw8.jpg)
no a skoro wszędzie piszą że s5 do portretów to ideał a ty coś o ślubach mówisz to w czym problem??
no a skoro wszędzie piszą że s5 do portretów to ideał a ty coś o ślubach mówisz to w czym problem??[/QUOTE]
To nie mój post i to nie ja mówiłem o ślubach. Mnie chodzi bardziej o krajobrazy. Gdzieś na forum wyczytałem że do krajobrazów się nie nadaje bo matryca ma 6 Megapixeli i nie oddaje tylu szczegółów, co matryca np. w D200. Ale ja to tej różnicy raczej nie widziałem. Ktoś chyba dedukował sobie teoretycznie.
I jeszcze takie pytanko praktyczne, gdzie jeszcze można kupić s5 pro, najlepiej Małopolska, Górny Śląsk ?
Pozdrawiam Krzysiek G.
Articool
27-12-2008, 17:17
I jeszcze takie pytanko praktyczne, gdzie jeszcze można kupić s5 pro, najlepiej Małopolska, Górny Śląsk ?
Pozdrawiam Krzysiek G.
Poszło PM :)
Pozdrawiam
Dzięki Articool. Na pewno skorzystam, cena OK. Ale mam pytanko, jaki by tu obiektyw na poczatek? głównie do krajobrazu. To pewnie szeroki kąt. Mysle o tym: Tokina AF 12-24. Potem cos od 24 w góre np do 80 i potem od 80-300. Który przedzial bedzie bardziej praktyczny do krajobrazu?? ( na poczatek musze wybrac tylko jeden, po prostu kasa). Pozdrawiam Krzysiek G.
to ci co chwalą tak te swoje s5tki do portretu i ślubu może pokażą jakąś swoją galerie, jak na razie ZERO konkretów! Jedno zdjęcie to i z coolpixa l4 można mieć..
Gadanie że jest lepszy zupełnie hipotetycznie i wymienianie miśka jako przykład mija się z celem, a jedyny argument gaszenia żarówki za nim nie przemawia.. To że potrafi naprawić błąd ekspozycyjny rzędu 4EV to sorry ale jak ktoś ma takie błędy powinien kupić książkę z podstawami fotografii albo przynajmniej instrukcje przeczytać.
PS: Użytkownik "KAMASH" robi lepsze d70 niż wszystkie zdjęcia jakie widziałem s5 wina aparatu..? Chyba nie..
nie popadajcie w paranoje to stary aparat z jeszcze starszą matrycą..
Każdym aparatem da się robić zdjęcia tylko trzeba mieć głowę na karku, to że cena dyktuje prawa rynku wiadomo nie od dziś i cena s5 nie wzięła się z super promocji..
Lepiej wybrać d90 bo:
masz serwis
gumy nie odpadną
lepsze iso
2x więcej pikseli
dużo szybszy we wszystkich kategoriach
na jednej baterii można zrobić 2000zdj, do s5 nie ma chyba nawet org aku na rynku..
tańszy grip
większy i czytelniejszy lcd
nikon
Polecam jeszcze jeden link do sprawdzenia .
http://fujiklub.pl/
Wg mnie nie da się odpowiedzieć jednoznacznie.
To inne aparaty, inne obrazowanie itd.
Po rocznym używaniu D70 ostatnie lata pstrykam fuji. Nie skusił mnie ani D50, D80, czy K10 pentaxa, które krótko używałem.
Ale D90.... musze przyznać... Używam obecnie równolegle z fuji i ze zdziwieniem odkryłem, że częściej sięgam po nikona. Nie wiem, czy nie skończy sie sprzedażą S5
Aaaa i jeszcze: podoba mi sie w D90 wyświetlanie ISO na górnym wyświetlaczu w powiązaniu z możliwością zmiany ISO pod tylnim kółkiem. Niby duperelka, a jednak bardzo mi potem tego brak w fuji ;)
Używam obecnie równolegle z fuji i ze zdziwieniem odkryłem, że częściej sięgam po nikona. Nie wiem, czy nie skończy sie sprzedażą S5
A czego koledze brakuje w tym S5, jesli mozna spytać?
Aaaa i jeszcze: podoba mi sie w D90 wyświetlanie ISO na górnym wyświetlaczu w powiązaniu z możliwością zmiany ISO pod tylnim kółkiem. Niby duperelka, a jednak bardzo mi potem tego brak w fuji ;)
Nie bardzo kumam, przecież przycisk ISO w S5pro jest po lewej stronie, naciskam go i tylnym kółkiem zmieniam wartość ISO obserwując na górnym wyświetlaczu jego wartość.
Articool
29-12-2008, 20:18
Mysle o tym: Tokina AF 12-24. Potem cos od 24 w góre np do 80 i potem od 80-300. Który przedzial bedzie bardziej praktyczny do krajobrazu?? ( na poczatek musze wybrac tylko jeden, po prostu kasa). Pozdrawiam Krzysiek G.
To zależy kiedy kupisz kolejny obiektyw... ale mimo wszystko radziłbym Ci zakupić na początek N18-200VR. Dokładasz niewiele i zamiast Tokiny masz uniwersalny zoom na pierwsze kroki bardzo dobry... Jeśli nie to pomyśl o N18-70 lub N18-105VR.
Wydaje się to bardziej uniwersalne rozwiązanie jak na początek. Ta Tokina jest bdb ale jako jedyne szkło to może być niewystarczająca
Lepiej wybrać d90 bo:
masz serwis
gumy nie odpadną
lepsze iso
2x więcej pikseli
na jednej baterii można zrobić 2000zdj, do s5 nie ma chyba nawet org aku na rynku..
tańszy grip
nikon
ooo Matko... co ja takiego najlepszego zrobiłem... mogłem się najpierw Ciebie poradzić zanim kupiłem coś tak bezużytecznego... Zresztą co tu dużo pisać... gumy mi już odpadły, lcd jest tak mały i niewyraźny że okulary nie wystarczają i w dodatku jest tak wolny że zanim zrobi zdjęcie i je zapisze to można kawę wypić. Zapomniałem wspomnieć że na grip zbieram już rok czasu ale już prawie się udało :D ale kurcze przecież to MB-D200 nikona... tylko czekaj czekaj gdzieś czytałem że to nieudany ten grip jest... hmmm gdzie to było?
Konkluzja: Kolego trrr: Kto tu popada w paranoje? Stary model prawda... jeszcze starsza matryca... ale mimo tej starości konkurencyjny i to właśnie o czymś świadczy...
No ale cena: s5 pro za 2300 sie wyrwie,( nowka z 2-letni gwarancja) d90 to jednak 2700 kosztuje i dalej w rece bede trzymał kawal plastiku. Dla mnie cięższy aparat mniej się w lapie telepoce, jest bardziej stabilny.I ta rozpiętość tonalna w s5 pro. Nawet d90 takiej nie ma. Nie wiem na ilo to ważne w praktyce? Jeszcze ostatecznej decyzji nie podjąłem, ale w góry i do lasu to raczej dobra obudowa by mi sie przydala.
Masz racje z tym obiektywem Articool, na poczatek wezmę chyba ten kit od d90: N18-105VR. A potem zobacze co mi brakuje.
Articool
29-12-2008, 20:57
gkrz: Tak jak już kiedyś pisałem ale się powtórzę a co tam:
Wybrałem S5 ze względu na:
Budowa, Ergonomia - klon D200
SYSTEM - To jest Nikon
Cena - Atrakcyjna i Taniej jak D90
Czyli podsumowując otrzymujesz niemalże identyczny aparat co D200, nie gorszy, nie lepszy, troszkę inny... za relatywnie niską cenę, mniejszą od D90
To właśnie sprawiło, że się zdecydowałem na Fuji
PS Jeśli masz fundusze to naprawdę zastanów się nad N18-200 - może się okazać, że nie będziesz już potrzebował innego :);)
Porzyczylem od kuzyna hybrydę Panasonic z20 (chyba z20, nie pamiętam) w każdym bądź razie zoom12X i zauwazylem ze przewaznie brakuje mi akurat tego zakresu ktorego nie ma, czyli w lesie i gorach przydałoby się szerzej, zas do zwierzyny dalej. I dlatego zastanawiał się jeszcze będe jakis czas. Ciągnie mnie do szerokiego na poczatek.A i w pomieszczeniu z takim łatwiej.Mam jeszcze ojca Praktice MTL50 z obiektywem 1.8/50 i to dla mnie też za wąsko. Niewiem, niewiem już sam, ale zaczne chyba jednak kąpletować od dołu. Articool, jaki ty wybrałes? Czy masz w tym S5 pro jakis problem z ff/bf. Bo wyczytałem na forum fuji ze niektórzy narzekali i ponad wszelka wątpliwość wykluczali wade obiektywów. Pozdrawiam.
Articool
29-12-2008, 23:05
Póki co nie zauważyłem żebym miał taki problem...
Ja się zdecydowałem na N18-70 ze względu na metalowy bagnet i niezłe światło jak na tak tani obiektyw... (N18-200 odrzuciłem ze względu na cenę i nie to żeby nie był wart tej ceny ale na tą chwilę nie dysponowałem taką gotówką) Do tego posiadam Tamrona 55-200, którego notabene zakupiłem przez przypadek ze względu na cenę (129zł). Myślałem też nad tą Tokiną 12-24 ale póki co zrezygnowałem, doszedłem do wniosku że 18mm mi starczy, a i tak preferuję wyższe ogniskowe. Na pewno za jakiś czas planuję zakup jakiegoś jasnego szkła do portretu typu T50-135/f2,8 jak również myślałem o N70-300 zamiast tego Tamrona ale to się zobaczy ;] Pomalutku będę się uzbrajał i jakieś roszady robił...
PS Jeśli dobrze pamiętam to te Panasonici zaczynają się od 36mm czyli na DX to jest 24mm, więc jak kupisz szkło od 18mm to masz te 6mm więcej a to jest naprawdę dużo...
Natomiast jeśli chodzi o fotografię przyrody to nie tak łatwo bo im więcej mm na szkle tym więcej PLN'ów trzeba wydać, a żeby się bawić w to, to trzeba parę tysiaków zainwestować ;]
Nie bardzo kumam, przecież przycisk ISO w S5pro jest po lewej stronie, naciskam go i tylnym kółkiem zmieniam wartość ISO obserwując na górnym wyświetlaczu jego wartość.
A w D90 mozesz miec ISO na stale pod tylnim kółkiem bez zadnych dodatkowych przycisków oraz na stałe ISO na górnym wyświetlaczu i w wizjerze (zamiast liczby zdjęć) - niby gadżet, ale niesłychanie wygodny
A czego koledze brakuje w tym S5, jesli mozna spytać?
To raczej w druga strone: w nikonie coraz mniej mi brakuje ;)
Nie potrzebuje tak duzego aparatu. Ani pancernego. Gdyby matryce z S5 (a nawet z S3) wpakowac do D90. Byłoby coś dla mnie. Małe, lekkie oooo
i zdjęć jak nie było tak nie ma, ale zajebiś.ie się go trzyma.. hahaa
A w D90 mozesz miec ISO na stale pod tylnim kółkiem bez zadnych dodatkowych przycisków oraz na stałe ISO na górnym wyświetlaczu i w wizjerze (zamiast liczby zdjęć) - niby gadżet, ale niesłychanie wygodny
Kwestia przyzwyczajenia, jeżeli masz jedną puszkę i się do niej przyzwyczaisz to jest OK. Ale jak masz kilka, a w każdej zmienia się inaczej parametry to już jest problem, dlatego mnie system zmiany w S5pro bardziej odpowiada bo jest zbliżony do D700.
i zdjęć jak nie było tak nie ma, ale zajebiś.ie się go trzyma.. hahaa
taa jesteśmy grupą zboczonych ślepców, co nie potrzebują oglądać zdjęć, tylko byle macać i macać...
No niech ktos wreszcie wstawi jakies zdjecie z tego s5pro. Ja jeszcze go nie mam bo już dawno bym cos zapodal.
Articool
30-12-2008, 18:19
gkrz: Wejdź na forum Fufu i tam znajdziesz zdjęć do bólu z tej puchy ;]
Gdzie sa zdjecia to ja wiem, ale pare osob na tym forum tak ujada, za az mi sie glupio robi. Proponuje ujadaczom zajrzec dotego postu: http://fujiklub.pl/viewtopic.php?t=3832
mishieck
30-12-2008, 19:18
No niech ktos wreszcie wstawi jakies zdjecie z tego s5pro. Ja jeszcze go nie mam bo już dawno bym cos zapodal.
http://www.flickr.com/groups/fujis5/
Articool
30-12-2008, 19:28
gkrz: Sam musisz podjąć decyzje na podstawie tego co jest dla Ciebie istotniejsze... gdzie nie spojrzysz to wybór polega na kompromisie i w tej kwestii jest identycznie :)
Decyzje to w zasadzie podjołem.Jak mam kupic uzywany D200, to wole dolozyc 3 stowki i kupic nowy s5pro. I to jest ten kompromis. Na D300 czlowieka nie stać. Puche juz bym kupil, ale musze jeszcze do obiektywu dozbierac. Chyba na poczatek wezme tak jak mi radziłes 18-105vr. Apropo zdjęc to jeszcze tu jest spora jak by ktos chcial: http://www.fotocommunity.com./pc/pc/extra/search
A tak w ogole to ja nie wiem czy jest sie o co szarpac z tymi zdjeciami, bo wielkiej roznicy, przynajmniej ja nie widze. Czy to bedzie d80,d200 czy s5pro.
mishieck
30-12-2008, 20:02
Tu widać różnicę:
http://www.flickr.com/photos/carpeicthus/450812330/
Czy w D90 wyciągniesz tyle informacji z NEFa? Watpię...
Tu widać różnicę:
http://www.flickr.com/photos/carpeicthus/450812330/
Czy w D90 wyciągniesz tyle informacji z NEFa? Watpię...
jak dla ciebie to jest super to gratuluje fachu podejrzewam że jarasz się każdym zdjęciem przepalonym.. Dla mnie to ewidentna nie znajomość i brak wyczucia. nie wiem jak wy ale ja myle się okiem max 1ev, ale jest przecież jeszcze coś takiego światłomierz i to całkiem gratis..
ziomki zapominają że fuji rejestruje do cieni a nikon do świateł..
Articool
30-12-2008, 20:59
Po raz pierwszy mogę się z Kolegą trrr zgodzić. Masz rację... tylko tak sobie myślę, że kiedyś na analogach powstawały wybitne fotki i to prosto z puchy, a dzisiaj? Czytając różne fora itp to każde zdjęcie musi być i jest poprawione... dlaczego? Na to pytanie wciąż szukam odpowiedzi ;):D
PS trrr: Co miałeś na myśli z rejestracją światła przez Fuji i Nikona? Mógłbyś to szerzej opisać tutaj, albo na PW?
mishieck
30-12-2008, 22:56
jak dla ciebie to jest super to gratuluje fachu podejrzewam że jarasz się każdym zdjęciem przepalonym.. Dla mnie to ewidentna nie znajomość i brak wyczucia. nie wiem jak wy ale ja myle się okiem max 1ev, ale jest przecież jeszcze coś takiego światłomierz i to całkiem gratis..
ziomki zapominają że fuji rejestruje do cieni a nikon do świateł..
Nie wiem dlaczego przeszedłeś kolego do tak agresywnej retoryki. Kolega gkrz szukał różnicy pomiędzy aparatami, więc wskazałem zdjęcie, które ową różnicę pokazuje. Szeroki zakres tonalny jest jednym z atutów S5 Pro i często był wymieniany jako powód zmiany puszki.
Z mojej wypowiedzi nie wynika nic, co może skutkować takimi osobistymi "wycieczkami", jakich się dopuszczasz...
Pzdr
Nie wiem dlaczego przeszedłeś kolego do tak agresywnej retoryki. Kolega gkrz szukał różnicy pomiędzy aparatami, więc wskazałem zdjęcie, które ową różnicę pokazuje. Szeroki zakres tonalny jest jednym z atutów S5 Pro i często był wymieniany jako powód zmiany puszki.
Z mojej wypowiedzi nie wynika nic, co może skutkować takimi osobistymi "wycieczkami", jakich się dopuszczasz...
Pzdr
co do najazdu może ktoś się pochwali takimi mega zdjęciami nie odsyła do fuji..
po prostu dziwi mnie to że tak się można jarać "gaszeniem żarówki" przecież nikt tak nie naświetla.. chyba że jakiś arcy mega mistrz... Owszem ktoś kto nie umie naświetlać i nie zna oprogramowania to dla niego jedyny wybór.
co do mierzenia światła fuji musi dobrze naświetlić cienie bo była by ogólna kiszka, światła sobie może przepalić ile chce, natomiast w nikonie jest odwrotnie. Idąc dalej tym torem w tych samych okolicznościach nikon będzie miał mniejszy czas naświetlania..
Co prawda jest to większa rozpiętość ale nie powód do ochów i achów, wole mieć nefy o 7xmniejsze ale faktycznie 12mpix a nie 6..
Może gdy fuji da nową matryce a nie trzeci raz "tą samą" będzie to miało sens..
tak jak już pisałem rynek podsumował ten aparat..
co do analoga uważam że cyfra jest o niebo lepsza, oczywiście dla mnie. dlaczego "nikt" już nie robi analogiem to chyba też zweryfikował rynek w tym wszystkie za i przeciw..
Nikt sie nie jara. Po prostu daja do zrozumienia ze nie jest gorszy od D200. Zalezy co komu potrzebne. Juz wiele osob o tym pisalo. A ja majac do wyboru rozklekotanego uzywanego D200 za 2000 wole nowego s5 pro za 2300. Moze gdyby tyle samo kosztowal nowy d200 to bym wziol jego.A od siebie powiem tak. W zdjeciach jakie zamierzam robic wielkiej roznicy JA i moi znajomi nie zobaczymy. Czy to bedzie superCCD, CCD, czy C-mos matryca. A w ergonomii to jednak ja odczuje. Nie wiedziałem ze te nefy w s5pro sa takie duze. Dzieki za info Trrr.
Articool
31-12-2008, 11:46
Co prawda jest to większa rozpiętość ale nie powód do ochów i achów, wole mieć nefy o 7xmniejsze ale faktycznie 12mpix a nie 6..
Kolega miał poważny problem z matematyką... bo nie wydaje mnie się, że Raf z S5'tki zajmuje 60MB. Dokładnie 25MB czyli jest prawie 3 razy większy, a nie 7! Nie wprowadzaj ludzi w błąd swoimi teoriami...
Co do ilości Mpix to też zależy jakie odbitki będziesz robił... Sam nie robiłem takich dużych jeszcze, ale z mojego wywiadu wynika, że na tej "malutkiej" matrycy spokojnie można drukować format A3, a na dobrą sprawę przypuszczam, że nawet tego nie wykorzystam
Hej hej .
To mój pierwszy post na forum :) Dotychczas robiłem zdjęcia na slajdach analogową Minoltą, teraz zdecydowałem się wejść w cyfrowy system Nikona. Aparat z pierwszym obiektywem (Sigma 30 1.4) kupuję na dniach i mam identyczny dylemat.
Według tego co wytestowało DxO, Fuji ma większą rozpiętość tonalną do ISO 800. A Nikon D90 powyżej tego ISO :
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img210.imageshack.us/img210/1874/beztytuudv1.jpg)
Mnie interesuje ISO 1600 - 3200 więc wezmę Nikona. Gdybym jednak robił większość zdjęć do ISO 800 to na 100% wybrałbym Fuji. Oba aparaty są rewelacyjne.
PS raw'y z Fuji S5 da się ładnie konwertować do DNG, mają wtedy około 12MB a Lightroom widzi je identycznie..
co do najazdu może ktoś się pochwali takimi mega zdjęciami nie odsyła do fuji..
po prostu dziwi mnie to że tak się można jarać "gaszeniem żarówki" przecież nikt tak nie naświetla.. chyba że jakiś arcy mega mistrz... Owszem ktoś kto nie umie naświetlać i nie zna oprogramowania to dla niego jedyny wybór.
co do mierzenia światła fuji musi dobrze naświetlić cienie bo była by ogólna kiszka, światła sobie może przepalić ile chce, natomiast w nikonie jest odwrotnie. Idąc dalej tym torem w tych samych okolicznościach nikon będzie miał mniejszy czas naświetlania..
Może gdy fuji da nową matryce a nie trzeci raz "tą samą" będzie to miało sens..
tak jak już pisałem rynek podsumował ten aparat..
co do analoga uważam że cyfra jest o niebo lepsza, oczywiście dla mnie. dlaczego "nikt" już nie robi analogiem to chyba też zweryfikował rynek w tym wszystkie za i przeciw..
to że nikt tak nie naświetla to prawda jednak w poście kolegi gkrz nie chodziło o ilustrowanie sposobów naświetlania a pokazania ile można z przepałów wyciągnąć. Czytając dalej twój post widzę że masz problemy ze zrozumieniem w jaki sposób można wykorzystać matrycę fuji, dywagacje jak należy naświetlać nikonem a jak fuji są po prostu śmieszne, fotograf naświetla tak aby uzyskać efekt jaki go satysfakcjonuje, zapewne dla ciebie istnieją tylko dwie sytuacje kiedy naświetla się na cienie albo na światła imo bardzo uproszczone podejście do tego zagadnienia. Sam korzystam z możliwości ratowania świateł często podczas robienia portretów kiedy mam tego światła za dużo wiem że mogę spokojnie przepalić o 1 działkę a potem skorygować bez problemu w programie i tak robię.
@Articool
ja z D50 drukowałem plakat 100x70 cm i nie widziałem żadnego spadku jakości obrazka, mało tego kiedyś robiłem baner 200x100 dysponując zdjęciami z canona g3 w rozdzielczości 4 mpx i także wyszły ok, nie wiem jak z odbitkami bo największe jakie mam to 40x30.
Witam,
jestem kolejną osobą, która równiez rozważa zakup S5 pro. Chce zmienić z D50.
Sam zastanawiam się nad 3 puszkami D80, D90 i właśnie S5 pro.
Czytałem juz wiele postów na rożnych forach (fuji, nikon a nawet canon) i mozna by powiedzieć, że juz sie zdecydowałem na fuji bo:
- taka duża rozpiętość tonalna,
- puszka po d200 - czyli funkcjonalność + system AF
...
ale zaczęło mnie coś irytować. Nie zarabiam na zdjęciach, robie je dla siebie - takie hobby - głównie rodzina, wyjazdy wakacyjne. Chciałby coś więcej i planuje wychodzić wieczorem na miasto i poczekać na lepsza pogodę aby porobić zdjęcia z regat żeglarskich - kolejne hobby.
Chciałbym się rnauczyć fotografii tak aby nie musieć ślęczeć godzinami nad komputerem i żeby oddawała ona zastaną rzeczywistość.
I tu poległa wizja fuji - lepsza tonalność to lepsza "rzeczywistość" ale tylko w sytuacji gdy posiedzę w domu przy komputerze i będę "ruszał suwaczkami". Wole poruszać się w plenerze.
Każde zdjęcie to 25 MB - to ma znaczenie nie tylko przy zapisie w aparacie ale i przy zrzucaniu na kompa, przechowywaniu i obróbce.
Z jednej strony jestem skuszony marketingiem tonalność w fuji.
Z drugiej - tu podziele opinie trrrr - nie dotarłem do publikacji zdjęć z fuji w bezpośrednim porównaniu do N80/90/200 a nawet d50.
Nawet na forum fuji nikt nie był w stanie dostarczyć surowych rawów z s5 i innego aparatu - tego samego ujęcia - tak aby ktoś taki jak ja mógł je własnoręcznie na swój sposób obrobić na kompie i poczuć różnice.
Marcinsxx
31-12-2008, 13:49
Mam gdzieś zdjęcia zrobione jednocześnie w rawach z D50 i s5pro. Dzisiaj pewnie nie dam rady ale jutro postaram się je odnaleść i moge Ci przesłać mailem. Dodam tylko że aparat praktycznie zawsze dobiera odpowiednie parametry ekspozycji i WB a więc zdjęcia w raf wprost z aparatu wymagaja jedynie delikatnej korekty a po odpowiednim ustawieniu aparatu coraz więcej zdjęć wywołuje z JPG bez obróbki.
Chciałbym się rnauczyć fotografii tak aby nie musieć ślęczeć godzinami nad komputerem i żeby oddawała ona zastaną rzeczywistość.
ja chciałem dokładnie tego samego ;) i dlatego dobrze wybrałem...
jest jakaś puszka która wypluwa pliki którymi można sie cieszyc ;) bez siedzenia przed komputerem?
(..)
I tu poległa wizja fuji - lepsza tonalność to lepsza "rzeczywistość" ale tylko w sytuacji gdy posiedzę w domu przy komputerze i będę "ruszał suwaczkami". Wole poruszać się w plenerze.
(..)
jest jakaś puszka która wypluwa pliki którymi można sie cieszyc ;) bez siedzenia przed komputerem?
Nie ma. Choć w niektórych puszkach możesz częściowej 'obróbki' dokonać w aparacie... ale te dzisiejsze aparaty, to też małe komputerki.. :D
Każde zdjęcie to 25 MB - to ma znaczenie nie tylko przy zapisie w aparacie ale i przy zrzucaniu na kompa, przechowywaniu i obróbce.
kiedy własnie z s5-ki zdjęcia nie wymagają tyle obróbki.Ja robię generalnie w JPG-ach,a RAF-y "zostawiam" jedynie do "zdjęć życia".Jak używałem puszek Nikona(D70,D80,,D2x czy nawet D700 ! ) za duzo czasu spędzałem na "przerobieniu" zdjęć na te z Fuji.To oczywiście moja subiektywna ocena,ale mnie zdjęcia z s5-ki sie po prostu bardziej podobają
Podebne się pod temat - czy S5pro będzie mierzyl światlo ze starymi manualami m42 ? Nie trzeba bedzie dokupic przejściówki z soczewką żeby ostrzyl na nieskończoność ?
Marcinsxx,
z niecierpliwością czekam.
Widze, że do puszki masz podpięte to samo szkło, które ja używam z d50.
:)
CZy af jest szybszy w fuji od d50?
Podebne się pod temat - czy S5pro będzie mierzyl światlo ze starymi manualami m42 ?
Będzie.
Nie trzeba bedzie dokupic przejściówki z soczewką żeby ostrzyl na nieskończoność ?
Trzeba będzie.
BugsBunny
31-12-2008, 18:01
jest, właśnie Fuji
na ogół jedyne co trzeba zrobić to wyostrzyć dla docelowego formatu; ekspozycja, kolory, WB - najczęściej optymalne
jednak zgodnie z tytułem wątku - dla naprawdę słabego oświetlenia wybrałbym D90 ( zakładając że zachowuje się porównywalnie jak D300 lub lepiej )
Dla chętnych, jutro mogę pstryknąć dwie identyczne fotki z D200 i S5, ponieważ obydwa aktualnie posiadam. Każdy będzie mógł sobie wyciągać i bawić się do woli ;)
Locter - tak jak z d200 mierzy swiatlo a czy bedzie ostrzyl zalezy od szkla.
S4INT, zdjęcia bardzo prosimy. Ale skoro masz oba to mógłbyś cos powiedziec ciekawego. Który ( z twojego punktu widzenia i praktyki ) ma co lepsze, co cie w ktorym irytuje i takie tam praktyczne rzeczy.
S4INT, zdjęcia bardzo prosimy. Ale skoro masz oba to mógłbyś cos powiedziec ciekawego. Który ( z twojego punktu widzenia i praktyki ) ma co lepsze, co cie w ktorym irytuje i takie tam praktyczne rzeczy.
Nie ma sprawy ;)
Do D200 praktycznie nie mam uwag. Dla mnie puszka idealna:
- nie używam wyższych iso niż 400-500, więc szumy przy wysokich czułościach nie grają dla mnie roli,
- wszystkie funkcje mam wyciągnięte na body, nie muszę wchodzić w menu żeby jakąkolwiek pierdółke zmienić (vide bracketing którego często zdarza mi się używać jest na body) dzięki czemu obsługa jest niesamowicie intuicyjna.
Menu też świetnie uporządkowane - wzór do naśladowania.
- wizjer - dla mnie świetny, chociaż przesiadłem się z "światełka na końcu tunelu" czyli wizjera który był w Olympusie E-500, więc moja opinia nie jest zbytnio miarodajna - wszystkie są większe i lepsze ;P
- pancerność - robię głównie landszafty, architekture - trafiają się różne warunki więc strachu nie ma, że np byle mżawka będzie problemem
- waga i trzymanie - dla moich rąk świetny, nie potrzebuje uchwytu pionowego, praktycznie cała łapa mieści mi się na gripie. Nie lubię wydmuszek więc mi pasuje.
- AF - nie zależy mi na nim, ale fajnie, że szybko działa.
-Szybkość - 5kl/s czasem sie przydaje, nie powiem, że nie.
- obrazek - mi się podoba i jestem zadowolony. Nie wiem co mogę jeszcze napisać. Zwykle nie oglądam zdjęć w 1:1 i nie doszukuję się jakiś aptekarskich różnic, więc cieżko mi się odnieść do innych. Wiem tylko, że lepiej niż w poprzednim Olympusie.
- dynamika - do Fuji się nie umywa nawet, a Olkowa nie dorasta do pięt :P
Wady?
Dla mnie ciężko coś znaleźć. Mydlany JPG? Nie używam... Chociaż nie! Mam - górny wyświetlacz nie pokazuje caly czas (tylko po naciśnieciu przycisku) jakie mam iso i czasem się zapomnę (czasem zdarzy się ustawić coś wysokiego).
Wyszła laurka dla Nikona, ale cóż - takie moje spostrzeżenia.
================================================== =============================================
Co do Fuji - uwagi odnośnie body to tak jak wyżej. Tylko mam pare zastrzeżeń:
- Menu - tragedia jak dla mnie. Na szczęście często nie trzeba wchodzić (wszystko prawie na body), jedynie po rzadko używane rzeczy (typu zmiana skoku EV itp). Podobno można się przyzwyczaić i pewnie tak jest jak się ma tylko Fuji. Ja mając także do bólu intuicyjnego Nikona jestem bardziej nauczony właśnie jego.
- AF - nie wiem jak inni posiadacze, mam wrażenie, że wolniejszy. Nie jest zły, ale chyba gorszy niz D200.
- Szybkość - 1,5kl/s w DR400% to mało. W 3/4 sytuacji, dla mnie wystarczy nawet 1kl/s, ale jednak czasem z tych 5 w D200 korzystam.
- Rozdzielczość ? - jeszcze dokładnie tego nie ogarnałem, jak to jest z tą interpolacją itd więc się nie wypowiadam. A 6 Mpx, to wiadomo, zależy co komu potrzebne. Jak narazie cierpie na brak tele i z Nikona muszę czasami dużo ciąć i tu mógłby być potencjalny problem. Jak dokupię tele problem zniknie i tu ;)
- Ew. niezgodność z nikonowskimi aku. A oryginał Fuji jest cholernie drogi >200zł.
DYNAMIKA - jak dla mnie bajka w tym Fuji. Nie wiem jak to sie sprawdza w portretach, ślubach itp - w krajobrazie w każdym razie znakomicie. W sytuacjach gdzie w D200 muszę się bawić w jakiś szare połówki (używam, ale nie lubię), HDRy, tu mam jedną klatkę z której wszystko wyciągam. Poza tym HDR'a nie zawsze da się zrobić (wiatr, brak miejsca na statyw etc), a tu mogę czasem nawet ze statywu zrezygnować. Chadzając po górach spora zaleta.
Co do odwzorowania barw, przejść tonalnych itd nie jestem się stanie jeszcze wypowiedzieć. Aparat mam dopiero od późnej jesieni, a w taką porę roku to ja głównie w domu siedzę... więc w jakimś poważniejszym plenerze jeszcze nie przetestowane.
Podsumowywując: dwa dość różne aparaty. Nikon ma dla mnie praktycznie same zalety. Fuji co prawda parę wad, ale nie do przecenienia w pewnych warunkach zaletę - mianowicie dynamikę. Kwestia co jest dla kogo priorytetem i co jest ważne w aparacie. Mam nadzieję, że pomogłem chociaż trochę.
Pozdrawiam
Lepiej wybrać d90 bo:
masz serwis
gumy nie odpadną
lepsze iso
2x więcej pikseli
tańszy grip
nikon
No i jest przy tym lżejszy, co nie znaczy lekki. D90 z gripem będzie ważyl tyle co S5.
Piotr
Wielkie dzięki S4INT.Nie powiem zeby twój post przewazyl szale, ale sał wiele do myślenia. Niby wszystko to w kawalkach juz gdzies mozna bylo wyczytac, ale brzmi to bardziej wiarygodnie od osoby ktora ma oba te aparaty do dyspozycji.
Szybkosc w aparacie tak mnie nie martwi, jak to "tragiczne menu". Mam instrukcje to sobie porownam. No chyba ze d90 osiągnie rozsadna cene, to zas będe labidził. Wielkie dzięki jeszcze raz. Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego w nowym roku 2009 dla wszystkich forumowiczow.
tylko tyle, może to komuś pomoże, jeśli zależy komuś przede wszystkim na olbrzymim zakresie dynamiki to fuji, nic lepszego nie wymyślono. Wszytko inne - inne aparaty. Współczesne aparaty jak d300 czy d90 mają już znacznie większą dynamiką niż za czasów kiedy powstawała ta matryca wtedy do był owszem kosmos. Ale dzisiejsze aparaty np. d90 mają dużo większa rozpiętość od aparatów sprzed kilku lat i moim zdanie całkowicie wystarczająca do normalnego użytkowania. Proszę porównać samemu: Link ( (http://www.dxomark.com/index.php/eng/Image-Quality-Database/Compare-cameras/%28appareil1%29/258%7C0/%28appareil2%29/197%7C0/%28appareil3%29/202%7C0/%28onglet%29/0/%28brand%29/Fujifilm/%28brand2%29/Nikon/%28brand3%29/Nikon)Proszę kliknąć na zakładkę Dynamic Range). Natomiast dodatkowo mają innych zalet co nie miara jak w poście powyżej.
PS. no i jeszcze dobre kolorki, chociaż niektórzy powiedzą że w dobie cyfrowej obróbki, no problem, jednak moim zdaniem nie jest to takie proste aby z gównianego pliku zrobić super kolory.
pozdrawiam
Szybkosc w aparacie tak mnie nie martwi, jak to "tragiczne menu". Mam instrukcje to sobie porownam. No chyba ze d90 osiągnie rozsadna cene, to zas będe labidził. Wielkie dzięki jeszcze raz. Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego w nowym roku 2009 dla wszystkich forumowiczow.
Nie ma sprawy. Co do tego nieszczęsnego menu - tak jak pisałem: jeśli ktoś ma jeden aparat, tylko Fuji to myślę, że idzie się przyzwyczaić. Menu jest przy okazji po polsku, więc może to też trochę ułatwić.
Zdjęć dzisiaj nie miałem możliwości zrobić, jutro mam nadzieję, coś cyknę.
tylko tyle, może to komuś pomoże, jeśli zależy komuś przede wszystkim na olbrzymim zakresie dynamiki to fuji, nic lepszego nie wymyślono. Wszytko inne - inne aparaty. Współczesne aparaty jak d300 czy d90 mają już znacznie większą dynamiką niż za czasów kiedy powstawała ta matryca wtedy do był owszem kosmos. Ale dzisiejsze aparaty np. d90 mają dużo większa rozpiętość od aparatów sprzed kilku lat i moim zdanie całkowicie wystarczająca do normalnego użytkowania. Proszę porównać samemu: Link ( (http://www.dxomark.com/index.php/eng/Image-Quality-Database/Compare-cameras/%28appareil1%29/258%7C0/%28appareil2%29/197%7C0/%28appareil3%29/202%7C0/%28onglet%29/0/%28brand%29/Fujifilm/%28brand2%29/Nikon/%28brand3%29/Nikon)Proszę kliknąć na zakładkę Dynamic Range). Natomiast dodatkowo mają innych zalet co nie miara jak w poście powyżej.
PS. no i jeszcze dobre kolorki, chociaż niektórzy powiedzą że w dobie cyfrowej obróbki, no problem, jednak moim zdaniem nie jest to takie proste aby z gównianego pliku zrobić super kolory.
pozdrawiam
Pozwolę sobie, nie zgodzić się z Tobą ;) tzn. częściowo. Matryce, to prawda, mają obecnie wyższą dynamikę niż pare lat temu, ale nadal do Fuji nie dostają za cholere. Pisałem też na forum Olympusa na ten temat, ponieważ ktoś przytaczał jakąś śmieszną tabelkę z której wyczytał, że D700 ma wyższa dynamikę. OK - rzeczywiście ma, ale przy przy ustawieniu w DR100% w Fuji, a nie 400 ;) w odpowiedzi przytoczyłem tabelki z poszczególnych testów aparatów na Dpreview:
http://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=261876&postcount=83
Ale po części się też zgodzę, że te matryce z D80/D200/D90 wystarczają do codziennego użytkowania. Kwestia tak jak napisałem wyżej - Fuji oferuje dużą wygodę, i spory margines błędu. Bywa też tak, że nie masz czasu na dokładne ustawienie wszystkiego, pomierzenie światła w paru miejscach, strzelenia zdjęć próbnych... Zależy co kto potrzebuję i co gra rolę. Czy ważne jest wysokie iso i szybkostrzelność ? Jeśli nie (a dodając bajeczną obsługę i przyjemność z korzystania z tej matrycy), to wg mnie Fuji za tą cenę jest świetnym wyborem. Osobiście do swoich zastosowań wybrałbym S5 a nie D90. Ale powtarzam (się) - co komu potrzebne.
Co do kolorów - tu się zgodzę. Wiadomo, można wymodzić cokolwiek w PS'ie. Ale jak mam myśleć, że będę musiał poprawiać sporo zdjęć, mając gotowe z Fuji, to już się odechciewa siedzieć tyle przy kompie. Zresztą nie wszystko da się tak łatwo dorobić/podrobić - np przejść tonalnych (co prawda sam jeszcze na ten temat się nie wypowiadam, bo nie sprawdziłem dokładnie Fuji w ciekawszych warunkach, ale dużo takich opini się naczytałem).
Pozdrawiam
Patryk
kupujcie te s5:P tylko potem nie piszcie że nie jest już taki ekstra;) to tak jak magia appla wszyscy mówią że jest zaje.isty a i tak kupują winde..
zapomniałem dodać że można mieć w d90 profile d2x i całą resztę, szybkość 4,5kl co jest wystarczające, Nie wiem czy korzystaliście z nowej funkcji "d-lighting" która wreszcie działa itd..
6Mpix to naprawdę mało nawet do odbitek 15x21 gdy trzeba coś skadrować, ale ktoś powie że miał miodzio fotki z d2h na a4..
bierzcie bez zastanowienia d90:D
trrr gadasz juz glupoty.
Nie kupujcie S5 bo przestalo robic zdjecia.
To ze Tobie nie pasuje to nie znaczy ze innym nie bedzie odpowiadac ten model.
Przestan juz sie narzucac innym swoim podejsciem.
Co do porwnania appla i windy to kiepsko Ci to wyszlo
trrrr,
ja kupiłem apple i jest zaje.isty - żałuje tylko, że tak długo z tym zwlekałem.
a odnośne aparatów to czekam nadal na sample z d50 i s5 pro.
Natomiast aby niezdecydowanym - między innymi ja - zasiać jeszcze dodatkowo ziarnka niepewności...
wiele osób piesze o szybkości AF-a - a raczej jego braku - w S5 pro. Ponoć ten sprzęcik ma 11 pól AF z czego 7 to punkty krzyżowe. D90 też ma 11 AF ale tylko jeden krzyżowy - środkowy.
Ja używająć d50 w słabych warunkach - czasem nawet w dobrych - świetlnych często miałem problem z nastawianiem AF na "nie środkowym" punkcie.
Pytanie do posiadaczy fuji - jak to się sprawuje u Was?
Koniecznie muszę wziąć tę puszkę w łapy przed zakupem nowego body :)
zapomniałem dodać że można mieć w d90 profile d2x i całą resztę,
Ok, pod warunkiem, że używasz jpg... i jaką resztą ?
Nie wiem czy korzystaliście z nowej funkcji "d-lighting" która wreszcie działa itd..
Itd... Itd...
6Mpix to naprawdę mało nawet do odbitek 15x21 gdy trzeba coś skadrować, ale ktoś powie że miał miodzio fotki z d2h na a4..
Taaa... tu już błysnąłeś.
bierzcie bez zastanowienia d90
Dlatego, że Ty kupiłeś i to jedyny słuszny wybór? Jakiś kompleks masz na punkcie tego S5 ?
BTW: "Trrr" to czasem nie jest od trrroll ?
Only the middle sensor on the S5 and D200 is a cross-type. za http://www.digitalcamerainfo.com/content/Fujifilm-FinePix-S5-Pro-Digital-Camera-Review/Control-Options.htm
@thorgal (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=2934) ja po przesiadce z D50 odczuwam różnicę w jakości af jest zdecydowanie pewniejszy i szybszy ilość nie trafionych zdjęć zdecydowanie mniejsza w porównaniu z D50
Po raz pierwszy mogę się z Kolegą trrr zgodzić. Masz rację... tylko tak sobie myślę, że kiedyś na analogach powstawały wybitne fotki i to prosto z puchy, a dzisiaj?
Ile jest EV od bieli do czerni na matrycy, a ile na takim chociazby tanim Ilofrd Panie ?
kurcze,
gdzieś wyczytałem, że ma 7 krzyżowych, chyba na fotografuj.pl
ale się uparliście na tego s5, bierzcie go ile chcecie, niestety nie widzę żeby schodził jak świeże bułeczki, nie wspominając że nikt z was tak zakochanych nie chce pochwalić się galerią chętnie ujrzę ten fenomen i może nabędę ten prądożerny aparacik:D. Uwierz mi miałem już różne wyroby nikona i canona poprawna ekspozycja wystarcza w zupełności do wykonania bdb zdjecia, może się powtórzę ale jeszcze nie widziałem powalających zdjęć z s5 portretu i ślubu.. Dodam że widziałem wspaniałe zdjęcia z d70 i d80 gdzie wszystkie dotychczasowe sample z s5 były porażką..
Co do appla nie mam nic do tej firmy, i tak winda ma prawie 100% rynku pomimo jego wszystkich zalet ale to inny wątek..
Ok, pod warunkiem, że używasz jpg... i jaką resztą ?
Itd... Itd...
Taaa... tu już błysnąłeś.
Dlatego, że Ty kupiłeś i to jedyny słuszny wybór? Jakiś kompleks masz na punkcie tego S5 ?
BTW: "Trrr" to czasem nie jest od trrroll ?
1 z tego co się orientuje w nikonach jpg są bardzo dobrej jakości co nie potwierdzone w s5(ostrość pozostawia wiele do życzenia).
2 Nie widziałeś więc nie pisz
3 no tak 6M jest super i większe matryce są nie potrzebne
4 Kupiłem go spisując wszystkie za i przeciw niestety s5 nawet nie jest konkurencją dla d90 pomimo że s5 jest do tego czym się zajmuje..
5 trolll to cie chyba zrobił.. w odpowiedzi na typowo wiejski tok myślenia
6 Pochwal się swoimi zdjęciami chętnie zobaczę te super zdjęcia s5 którego tak bronisz
trrr, nie przyjmnij tego jako ataku, ale czy z d90 widziałeś?
sprawdziłem af s5 pro w innych źródłach i tam również podają, że jest 1 krzyżowy - o jeden pkt przewagi nad d90 mniej :)
Co do appla nie mam nic do tej firmy, i tak winda ma prawie 100% rynku pomimo jego wszystkich zalet ale to inny wątek..
Taa... to chyba w Polsce.
tak jak wspominałem ten wątek nie ma sensu bez pokazania galerii z s5. Ta dyskusja robi się bezsensowna bo jest czysto hipotetyczna, rozmawiamy o "super sprzęcie" z którego nie ma nigdzie zdjęć pomimo obecności na rynku ~3lata!
ale to nie zmienia faktu że każdy może nabyć s5 od tak, sam go miałem nabyć już kilka razy, gdyby nie jeden ch.j z naszej giełdy który teoretycznie wysłał do mnie s5ke.. Miałbym ją u siebie i cieszył się z robienia zdjęć, dosłownie tylko dla czystej ciekawości, z tym że tak jak temat wskazuje s5 jest konkurencją d200, do d90 niestety mu dużo brakuje i nie powinien być porównywany bo jest między nimi przepaść.. Przynajmniej dla mnie w portrecie i ślubie.
Aj koleś przychodzisz prowokować na forum tylko sam sie zapytaj w jakim celu. Zdjec jest cala masa (chociazby na flickr i tu na forum tez sa).
Btw nie wiem czy ktos czytal opis http://www.kenrockwell.com/fuji/s5.htm Btw w tym opisie i w sumi tez w innych artykulach zwraca sie uwage na to ze Fuji w wysokich wartosciach iso bardzo niewiele traci na dynamice i kolorze.
trrr, nie przyjmnij tego jako ataku, ale czy z d90 widziałeś?
sprawdziłem af s5 pro w innych źródłach i tam również podają, że jest 1 krzyżowy - o jeden pkt przewagi nad d90 mniej :)
hm a czy D90 nie ma takiego samego af-a z d200 jak s5pro ? na stronie nikona podają:
Autofocus Nikon Multi-CAM 1000 autofocus module with TTL phase detection, 11 focus points (including 1 cross-type sensor) and AF-assist illuminator (range approx. 0.5-3 m/1 ft. 8 in.-9 ft. 10 in.)
http://www.nikon.com/about/news/2008/0827_d90_01.htm
No więc skoro różnic w zdjęciach nie widać, albo są znikome, to po co przepłacac?? No chyba ze ktoś potrzebuje 4kl/s. Mnie się jakoś taka funkcja nigdy nie przydała.
trrr kiedys Ci juz pisalem kto robi zdjecia fuji ale ty mnie chyba nie sluchasz. Zobacz sobie portfolio adajko z cf i nie tylko jego. Twierdze ze s5 w rekach nawet nie miales wiec milcz na jego temat
puchbeary
02-01-2009, 20:16
z tym że tak jak temat wskazuje s5 jest konkurencją d200, do d90 niestety mu dużo brakuje i nie powinien być porównywany bo jest między nimi przepaść.. Przynajmniej dla mnie w portrecie i ślubie.
Oj, całkiem niedawno kolega z forum pokazał mi kilka fotek z S5 i muszę powiedzieć że szybciutko odszczekałem wszystko co złego powiedziałem na Fuji. W temacie szumów na wysokim ISO to sobie radzi ta puszeczka bardzo dobrze, w temacie kolorów również. Mocno bym się zastanowił zanim bym teraz wystosował jakieś poważniejsze zarzuty wobec tego aparatu a już na bank nie zgodzę się z tym co napisałeś wyżej.
A ja znalazlem taką opinie: "Mam ten aparat od roku wraz z Nikkorem 17-55/2,8 i nie mogę się przyzwyczaić do zbyt pastelowej barwy zdjęć. Nadaje się jedynie do fotografii portretowej i ślubnej. W przypadku krajobrazów ze względu na kiepską szczegółowość odpada."
Co wy na to. Bo mnie to bardzo zmartwiło. Tutaj to napisali na samym dole: http://www.optyczne.pl/55.10-Test_aparatu-Fujifilm_FinePix_S5_Pro_Komentarze_czytelnik%F3w.h tml
Marcinsxx
02-01-2009, 23:35
Próbowałem znaleść obiecane zdjęcia porównawcze z d50 i s5pro lecz niestety po przeprowadzce gdzieś zagineły:( ale wrzuciłem kilkadziesiąt plików RAF i jpg (ponad 600MB) na stronie http://chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=Marcinsx, może niezdecydowanym pomogą.
Pozdrawiam Marcin.
a wy jeszcze się zastanawiacie:D! Powiem tak fuji to super aparacik ale nie dla mnie;) dla wielu może być nieoceniony, polecam zawsze wziąć kartkę i przeliczyć co komu będzie potrzebne:). Wszystkim tym co chcą nabyć bądź mają s5 życzę udanych kadrów w nowym roku!
...zbyt pastelowej barwy zdjęć. Nadaje się jedynie do fotografii portretowej i ślubnej. W przypadku krajobrazów ze względu na kiepską szczegółowość odpada...
1. kolorów zbyt pastelowych nie ma, ma normalne ale inne od dych z innych aparatów
2. to prawda, że nie jest zbyt szczegółowy, bo to 6MP a drugie ma specyficzną ostrość ;)
jeśli potrzebujesz przede wszystkim szczegółu do dużych powiększeń (a nawet bardzo dużych) to weź coś innego 5D z większą dynamiką to nie jest. Coś kosztem czegoś :(
wejdź na dpreview.com i ściągnij pliki s5 i 5D możesz przeżyć wstrząs, ale co nas nie zabije to wzmocni ,jak to się mówi. no chyba, że cie to zabije to sorry ;)
Zibi1970
03-01-2009, 02:09
Marcinsxx
ładnie że wrzuciłeś 600MB tyle że nijak sobie coś ściągnąć bo masz założone hasło. :-)
Albo więc udostępnij bez hasła albo je podaj.
Marcinsxx
03-01-2009, 10:45
Hasło już usunięte:)
Co do kolorów , S5 ma pięć pre definiowanych ustawień , w ramach których jeszcze można grzebać . Określanie plastyki obrazka i porównywanie do innych systemów może dawać różne wnioski . Plastyka może być tak różna na zdjęciach prosto z puszki , jak po ostrym post procesie .
Co do rozdzielczości i ostrości , fakt S5 nie ma 12MP , ale tez nie można określić że ma tylko 6 MP . Obraz jest wynikiem 6MP + jeszcze tam coś z drugiej matrycy , ile więcej to wszystko zależy od rozpiętości tonalnej kadru . Dane z obu matryc są specyficznie interpolowane do max. 4256x2848 a pliki ważą 24,5 MB . Tak że określanie S5 jako aparatu z 6MP nie jest precyzyjne . Natomiast sama interpolacja , nie jest procesem równoznacznym temu z programów graficznych . Jedno jest faktem , z moich obserwacji kadrów o podobnej rozdzielczości wynika że z Nikona zdjęcia jednak są bardziej szczegółowe , nawet wziąwszy różnice w zastosowanych obiektywach .
źródło (http://smile.nazwa.pl/forum/FFS/Fuji/fuji.jpg)
może coś takiego:D
Śliczny fotomontaż. Lejesz miód na serce tych, którzy uwielbiają idiotyzmy.
Pogratulować.
Strus, ty cos krecisz. Piszesz ze masz s5 pro, a na zdjeciu stoisz z nikonem. Na forum Fuji pisales o problemach z ff/bf i ostrosci w tym s5 pro.Czy sprawa się wyjasniła?? No i co ma znaczyc ten nikon przy twoim oku??
Przez przypadek znalazłem galerie na Oph ze zdjęciami z S3/S5:
http://onephoto.net/portfolio.php3?id_autora=42555
Powolność, AF chyba daje rade............ :mrgreen: ;)
Strus, ty cos krecisz. Piszesz ze masz s5 pro, a na zdjeciu stoisz z nikonem. Na forum Fuji pisales o problemach z ff/bf i ostrosci w tym s5 pro.Czy sprawa się wyjasniła?? No i co ma znaczyc ten nikon przy twoim oku??
Dezinforamacja :D
Stopka jest prawdziwa. Fotka zrobiona jak jeszcze miałem D80.
Gdybyś doczytał wątek na fujiklub.pl (o ile o tym samym mówimy) to wiedziałbyś że sprawa sie wyjaśniła. To nie tyle był BF czy FF tylko wariujący AF. Podobno zdarzało się to kilku osobom. Zresztą w owym wątku są bodajże linki do takowych raportów. Ja wymieniłem puszkę na nową i jak ręka odjął. Poza sporadycznym wariowaniem AFu chciałbym zdementować plotki i pogłoski jakoby S5 Pro miała tendencje do BF i FF. Tzn ma ale w takim samym stopniu jak każda inna puszka.
Uspokoiłeś mnie Strusiu. Przeglądałem towie zdjęcia w stopce ( tym co tak chcieli zobaczyć, polecam ). Jeśli są z S5 Pro, to rozwiałeś moje wątpliwości. I chylę choła. Naprawde, z przyjemnością się ogląda.
Cieszę się że Cię uspokoiłem. Dzięki za dobre słowo o fotkach.
I słusznie prawisz odnośnie przykładów
Ktoś tu tak strasznie głosował że brak przykładów - moja stopka - AUTKA. Wszystkie zdjęcia robione S5 Pro. ISO w większości od 400 do 1600
Drugi link ze stopki - pierwsza strona galerii to zdjęcia z S5 Pro
Mam nadzieje że to pomoże
Skoro jesteś " pod ręką" to pozwole sobie jeszcze zapytać. Czy jesteś zadowolony z tej sigmy S10-20 ?? ( przeglądajac zdjęcia to raczej nie możesz niebyć ) Chciałbym na początek kupić coś szerokiego, głównie do krajobrazu. ( a z czasem w górę ) Myślę też o Tokinie 11-16 f/2.8. Z takim jasnym obiektywem to i w pomieszczeniu bym wykorzystał, a cena zbliżona. Wszyscy mi radzą, na początek weź coś z więkrzym zakresrm, np N18-105VR. Ale ja najięcej po górach łaże i w lesie. No już sam nie wiem. Jedyne co mnie teraz ogranicza to kasa. N18-105VR kosztuje ok.800zł, a szeroki kat, jaki bynie był to te 1000 więcej trzeba dać. Możee upoluje coś używanego.
Ktoś tu tak strasznie głosował że brak przykładów - moja stopka
niestety tych zdjęć jest dokładnie kilka i nie widzę jakiejkolwiek przewagi..(fot ludzi)
http://www.kenrockwell.com/fuji/s5/color.htm
To sobie zobacz
Nie zobaczysz bo nie chcesz jej widziec
Zreszta na kompie ciezko zobaczyc roznice. Takie porownania to tylko na papierze
BugsBunny
04-01-2009, 19:15
niestety tych zdjęć jest dokładnie kilka i nie widzę jakiejkolwiek przewagi..(fot ludzi)
trrr, Ty to byś chyba chciał coś w tym rodzaju zobaczyć:
Nikon D3X:
źródło (http://img244.imageshack.us/img244/6033/uglyno8.jpg)
Fuji S5 Pro:
źródło (http://img91.imageshack.us/img91/2223/aishwaryaraimi7.jpg)
Skoro jesteś " pod ręką" to pozwole sobie jeszcze zapytać. Czy jesteś zadowolony z tej sigmy S10-20 ?? ( przeglądajac zdjęcia to raczej nie możesz niebyć )
No widzisz... Jestem zadowolony. Podważałbym nawet opinie o jej mydleniu na brzegach. Ale to już temat raczej dla tych co cropy pod lupą oglądają. Ja do nich nie należę. KAżdemu będe polecał bo
1 - jest ostra jak powinna
2 - szerzej się nie da a to IMO jest największy FUN w szerokim kącie
3 - AF trafia i nie ma problemów z szybkością
4 - podoba mi się jej obrazowanie
Tak się składa że portretami to ja się zaczynam zajmować. A nie sądzę że największe zalety eS5tki poznasz po fotografii studyjnej. No ale jeśli Ty tak uważasz to gratuluję podejścia i wiedzy bo jest ona raczej znikoma.
A tak na marginesie do D300 trzeba było wypuścić specjalne profile żeby skóra ludzka wyglądała jak skóra ludzka a nie jak Barbie i Ken razem wzięci. Pokaż mi takie problemy z S5 jesli juz się fotografii ludzi przyczepiłeś.
Marcinsx dzieki za foty. Rzeczywiście wiele mozna wyciagnąć z tych rawów - ciekawe jak wiele można by - i czy trzeba by - wyciagnąć z d90 z tych samych zdjęć.
Dla mnie temat jest już zamkniety. Pojechałem do sklepu wziąłęm w ręce pstryknąłem i podjąłem decyzję.
Kupuje D90 :)
jednak szczerze muszę przynać, że istotną kwestią, która przeważyła za to:
- nowsza konstrukcja - piszę o całości,
- znacząco mniejsze RAWy.
Pozostałe elementy są na mały - albo maly +
Reszty się dowiem podczas użytkowania.
Wszystkim niezdecydowanym życzę podjęcia słusznej decyzji :) a przedewszystkim zabawy z fotografii.
jednak szczerze muszę przynać, że istotną kwestią, która przeważyła za to:
- nowsza konstrukcja - piszę o całości,
- znacząco mniejsze RAWy.
Gratuluje podjecia decyzji
A teraz prosze o wyjasnienie co to w ogole za kryterium - wielkosc RAFa ???
W dobie dyskow 1TB dyskow twardych po 300 zl czy rowniez niezbyt drogich kart pamieci. Ja mam 4 karty o lacznej pojemnosci 20GB i nigdy, nawet na egipskich wakacjach nie udalo mi sie zapelnic wiecej niz 12GB.
A teraz prosze o wyjasnienie co to w ogole za kryterium - wielkosc RAFa ???
W dobie dyskow 1TB dyskow twardych po 300 zl czy rowniez niezbyt drogich kart pamieci. Ja mam 4 karty o lacznej pojemnosci 20GB i nigdy, nawet na egipskich wakacjach nie udalo mi sie zapelnic wiecej niz 12GB.
Prędkość obróbki. Owszem, można podnieść argument, że w dobie wielordzeniowych procesorów, dużych ilości pamięci, ... itd, ale nie tędy chyba droga :)
G.. co to w ogole za kryterium - wielkosc RAFa ???
no ale kolega
1. może nie mieć tyle kart
2. może mieć wolny komputer
albo nie lubić po prostu dużych rzeczy ;)
gratuluje zakupu. dobry wybór!
Prędkość obróbki. Owszem, można podnieść argument, że w dobie wielordzeniowych procesorów, dużych ilości pamięci, ... itd, ale nie tędy chyba droga :)
Nie tedy, oczywiscie. Tyle ze moj komp ma 2 lata (czytaj:demonem predkosci nie jest) a nie protestuje. To bajka jest w/g mnie o tym ze te 25mega RAFa z Fuji sie obrabia jakos inaczej niz 12 z D200 czy innej puszki. Obrabialem RAWy z D80, D200, Canona 40D i nie widze zadnej roznicy w predkosci obrobki.
no ale kolega
albo nie lubić po prostu dużych rzeczy ;)
To mnie nie przekonuje :mrgreen:
Panowie i Panie,
nie mam zamiaru Was przekonywac do zakupu tego lub innego body.
Nie mam również zamiaru dłużej siedzieć przed kompem i się zastanawiać czy ta czy ta. Poszedłem do sklepu, popatrzyłem, popstrykałem i się zdecydowałem.
Odnośnie moich kryteriów.
Odwieczny problem z pytaniem "Czy wielkość ma znaczenie?".
Więc jestem wśrod tej grupy, która uważa, że ma - tak żeby troche usmiechu wpleść w ten watek.
Panie Strus życze udanych kadrów.
Nie tedy, oczywiscie. Tyle ze moj komp ma 2 lata (czytaj:demonem predkosci nie jest) a nie protestuje. To bajka jest w/g mnie o tym ze te 25mega RAFa z Fuji sie obrabia jakos inaczej niz 12 z D200 czy innej puszki. Obrabialem RAWy z D80, D200, Canona 40D i nie widze zadnej roznicy w predkosci obrobki.
Też mam dość starego kompa (jak na dzisiejsze standardy - 2 lata to rzęch, zwłaszcza że raczej był kupowany wtedy jako zdroworozsądkowy zestaw, a nie demon predkości ;) ), i też nie czuję różnicy w szybkości obróbki (E500/D200/S5). Z D200 Nef zajmuje 16mb... z Fuji 25 - to naprawdę taka duża różnica? Kupując aparat za ponad 2,5k zł i jako argument uznawać rozmiar pliku, gdy karta 2gb kosztuje 20zł więcej to wg mnie nieporozumienie. A na dodatek D90 jest parę setek droższe niż S5, wiec spokojnie można za tą różnice kupić dysk 500GB i dodatkowe karty.
Takie moje zdanie.
PS. Gratuluje zakupu - co byś nie wybrał i tak będziesz zadowolony ;) bo jeden i drugi sprzęt jest świetny. Życzę udanych łowów na kadry ;]
Pozdrawiam
thorgal, moje pytanie nie bylo powodowane kwestia przekonywania czy tez nie przekonywania do jakiegokolwiek body. Bardzo dobrz ze podjales decyzje. Szkoda czasu na myslenie i analizowanie. To tak samo jak z ogladaniem cropow - jeden bedzie anazlizowal co widac i przy jakim ISO a drugi kupi i bedzie zdjecia robil. Ja takie dzialania jak najbardziej popieram.
Tylko podawanie jako jednego z 2 istotnych powodow do nie kupienia Fujika wagi RAFa jest z mojego punktu widzenia bzdura jakiej dawno nie slyszalem. Dlatego chcialbym Cie sprowokowac do rozwiniecia tej kwestii. Dlaczego ta wielkosc ma tak duze znaczenie ze staje sie argumentem koronnym w dyspucie "za czy przeciw" ?
Strus,
szklanka może być w połowie pełna lub w połowie pusta.
Zależy kto to ocenia.
Dla mnie wielkość plików raw nie był powodem do nie kupienia fuji, tylko mniejsze pliki raw w d90 było powodem do przychylenia szali na strone właśnie tego body.
Staracie się analizować czy podjąłem słuszną decyzję - bardzo się cieszę i dzięki za troskę.
Odnośnie wielkości to powiem tak.
w d50 zrobiłem około 16 tys fotek i jest to około 80 GB, te same fotki na s5 pro ważyłyby 400GB. Oczywiście różnica pomiedzy d90 a s5pro jest już mniejsza.
Wpływa to - moim zdaniem - na:
- czas ściągania na kompa,
- czas obróbki zdjęć - obróbka plików raw w jpeg lub tiff z konwersją w capture nx2,
- miejsce do przechowywania (dysk, płyty),
A czego mi będzie najbardziej żal - obudowy :)
gratulacje ktoś tam woli duże i stare:P, dokonałeś najlepszego możliwego wyboru.
uaktualnijmy:
01 przechodząc z d80 pasją akcesoria, i będą pasować zapewne do nowszych modeli:
02 masz serwis
03 gumy nie odpadną
04 lepsze iso
05 2x więcej pikseli prawdziwe 12Mpix
06 dużo szybszy we wszystkich kategoriach
07 na jednej baterii można zrobić 2000zdj, do s5 nie ma chyba nawet org aku na rynku i robi 400..
08 tańszy grip, przez to że jedna bat wystarcza na dłuuugo w gripie można trzymać pilota i karty.
09 większy i czytelniejszy lcd
10 lepszy w wysokich iso
11 polskie menu
12 lv hd, również złącze do tv hd
13 koszt bat ~120zł
14 karty sd, można odtworzyć w laptopie, są tanie i łatwo dostępne(w każdym sklepie komputerowym)
15 lekki i nie robi zamieszania, "ten to ma aparat.." podoba mi się mina "szok" jak oddaje zdjęcia z gorszego aparatu..
16 więcej akcesoriów
17 możliwość wgrywania profili, edytowania itd..
18 jako że to nikon łatwo go będzie odsprzedać nie tracąc aż tak na wartości
19 bardzo dobra możliwość edycji mniejszych raw, w sezonie robie ok 12-16Gb + drugie tyle na dysku zapasowym w tydzień...
20 nikon
21 Bardzo ostre jpg z puszki(9 stopni ostrzenia)
22 Ciekawie działające dodatkowe funkcje w body
23 Możliwość wgrywania nowych wersji oprogramowania do sb900
24 w razie "W" dziewczyna, babcia, dziecko ma proste profile i może obudzić w nich chęć poznawania:D
25 Czyszczenie matrycy
26 nie pamiętam teraz ale na pewno się znajdzie..
25 zafarb na twarzach
26 koniecznosc wgrywania profili bo coś jest nie tak ze zdjeciami
27 cena
Matryca w Fuji S3/S5 PRO ma specyficzne właściwości, pod wieloma względami jest to wzorzec w aparatach DX.
Przymierzałem D300, oględnie Canona 30D/50D i nie skusiłem się. Jeśli coś dalej to tylko FX. Każdy aparat ma swoje + i - , ale jeśli chodzi o jakość samego obrazka to Fuji + dobre szkło daje rade :-)
25 zafarb na twarzach
26 koniecznosc wgrywania profili bo coś jest nie tak ze zdjeciami
27 cena
nie zapomnij że możesz wgrać profile podobne do s5 i 5d..
zafarb na zdjęciach, weź mocno przyłóż rękę do czoła..
cena jak cena jest niewielka różnica, biorąc pod uwagę że można miec na niego fakturke, a gdzie pytam o s5 to zaczyna się ściemnianie..
Przeczytałem cały ten wątek i chyba czas, aby podzielić się swoimi spostrzeżeniami.
Nie miałem D90, więc na jego temat wypowiadać się nie będę, ale po przesiadce na FX sprzedałem D300 ( to bardzo zbliżony sprzęt do D90:), tylko nie kręci filmów-zapomniał trrr dodać jako 26 punkt przewag D90:) ), a zostawiłem S5Pro ze względu na kolory i odwzorowanie jakie daje matryca Fuji, również ze względu na cenę jaką ewentualnie bym dostał za ten super aparat ( obudowa D200 ), który jest trochę inaczej wykonany niż D90 ( chodzi mi o materiały i uszczelnienia ). Z tego wątku nasuwa mi się jeden wniosek ( może błędny ) - S5pro krytykują przede wszystkim Ci co go nie mieli. Im dalej ten wątek brnie to tym mocniej zaczyna być widać małą "wojenkę" niby systemową - Nikon kontra Fuji.
Jeden i drugi aparat to dobry sprzęt, choć inny wybór, dlatego co komu potrzeba, a nie co jest lepsze.
Na tak zadane pytanie to chyba nie ma odpowiedzi.
BugsBunny
06-01-2009, 20:46
gratulacje ktoś tam woli duże i stare:P, dokonałeś najlepszego możliwego wyboru.
uaktualnijmy:
01 przechodząc z d80 pasją akcesoria, i będą pasować zapewne do nowszych modeli:
(...)
że sobie co poniektóre skomentuję :):
01 - te same akcesoria pasują do Fuji, jest w pełni zgodny z Nikonem
02 tez masz serwis, i tak samo beznadziejny
03 gumy tak zaraz nie odpadają, a przede wszystkim SĄ
07 Fuji jest jednak wydajniejszy od D200; zamienniki aku są bez problemu dostępne i niedrogie
14 kart CF też są wszędzie dostępne i do wszystkiego podłączalne
15 powiem że na Fuji ludzie znacznie mniej zwracają uwagę niż na Nikona
16 patrz punkt 1
18 przy obecnej cenie Fuji niewiele już straci na wartości, a obstawiałbym że ze względu na specyfikę matrycy za jakiś czas będzie wręcz poszukiwany
nie żebym usilnie bronił S5, ale ten aparat ma jednak zalety których żaden Nikon nie posiada ( dynamika i kolorystyka ), i albo one komuś odpowiadają pomimo towarzyszących wad, albo potrzebuje coś bardziej uniwersalnego
Z tego wątku nasuwa mi się jeden wniosek ( może błędny ) - S5pro krytykują przede wszystkim Ci co go nie mieli.
Zauważ jeszcze jedno - krytykuje jeden co go nie miał, a chwalą Ci co mieli/mają. Wniosek jest dość prosty...
Jeden i drugi aparat to dobry sprzęt, choć inny wybór, dlatego co komu potrzeba, a nie co jest lepsze.
Na tak zadane pytanie to chyba nie ma odpowiedzi.
Dokładnie, ale niektórzy nie potrafią tego zrozumieć.
Ja ja kocham takie wątki.:-D
Ja też, specjalnie podsyciłem, calkiem nieudolnie ale udalo mi się wywolac Trrr.
pamiętam taką sytuację: siedze gdzieś w krzakach podchodzi gośc i pyta się: "to dobry aparat? drogi" ? [ tutaj zapala mi się kontrolna lampka :( ] nikon czy canon ?
ja odpowiadam: fujifilm, słyszę: "a film" i idzie dalej... ;)
co ma na celu ta anegdotka? nie trzeba zaklejac napisu czarną taśmą klejącą ;)
moim zdaniem wątek w którym ktoś usilnie stara się przekonac innych że coś jest beznadziejne a nie robił tym sprzętem zdjęc rok czasu jest jakieś dziwne :( jednocześnie jak spoglądam w stopke kolegi który ma d700 i sprzedaje d300 żeby zostawic sobie s5 coś jednak znaczy prawda??
ale powiem szczerze: po co się denerwowac? jedni lubią nowoczesnośc za wszelką cenę inni klasykę...każdy ma co lubi...grunt że mamy wybór :)
:mrgreen: bardzo interesujace ....
Ja bardzo lizce na to ze fuji wypusci nastepna lustrzanke - albo.... uda mi sie jakos naprawde tanio kupic s5...dlaczego?
Ano po to zebymozna bylo wiecej wyciagnac ze swiatel na tego typu zdjeciach :
http://www.pbase.com/fafniak/image/78870125
i jestem prawie pewnyze zadna lustrzanka cyfrowa pomijajac fuji nie da sobie rady przy takich kontrastach - w fuji moze sie to udac
Jakiś czas temu zapowiedzieli Super CCD EXR, więcej info na dpreview (http://www.dpreview.com/news/0809/08092210fujifilmEXR.asp). Może zrobią z tym coś więcej niż dobre kompakty..
Jeszcze raz napiszę - RAW'y z Fuji da się konwertować do DNG --> zajmują wtedy 12MB..
@fafniak - jakie sprytne podlinkowanie własnej galerii ;] masz fajne pomysły (to odnośnie zdjęć)
Jakiś czas temu zapowiedzieli Super CCD EXR, więcej info na dpreview (http://www.dpreview.com/news/0809/08092210fujifilmEXR.asp). Może zrobią z tym coś więcej niż dobre kompakty..
Jeszcze raz napiszę - RAW'y z Fuji da się konwertować do DNG --> zajmują wtedy 12MB..
@fafniak - jakie sprytne podlinkowanie własnej galerii ;] masz fajne pomysły (to odnośnie zdjęć)
TEoretycznie czytalem to co na dprev. pisali - ale przynam ze nei rozumiem tego....
Co do podlinkowania wlasnej galerii - wole rozmawiac o czyms co dokladnie znam jesli chodzi o ekspozycje i problemy z "wyciaganiem" ze swiatel a nie teoretycznych podlinkowanych zdjec -ot wsjo:)
że sobie co poniektóre skomentuję :):
01 - te same akcesoria pasują do Fuji, jest w pełni zgodny z Nikonem
02 tez masz serwis, i tak samo beznadziejny
03 gumy tak zaraz nie odpadają, a przede wszystkim SĄ
07 Fuji jest jednak wydajniejszy od D200; zamienniki aku są bez problemu dostępne i niedrogie
14 kart CF też są wszędzie dostępne i do wszystkiego podłączalne
15 powiem że na Fuji ludzie znacznie mniej zwracają uwagę niż na Nikona
16 patrz punkt 1
18 przy obecnej cenie Fuji niewiele już straci na wartości, a obstawiałbym że ze względu na specyfikę matrycy za jakiś czas będzie wręcz poszukiwany
nie żebym usilnie bronił S5, ale ten aparat ma jednak zalety których żaden Nikon nie posiada ( dynamika i kolorystyka ), i albo one komuś odpowiadają pomimo towarzyszących wad, albo potrzebuje coś bardziej uniwersalnego
po pierwsze nie krytykuje s5 tylko piszę w czym jest gorszy od d90, są to proste subiektywne opinie z którymi każdy musi się zgodzić czy miał czy nie miał.. i tak dalej jak niedorozwiniętym trzeba tłumaczyć:
1 sr.sz jak potłuczony bateria z d90 pasuje do.. grip z d90 pasuje do.. i zapewne będzie pasował do.. s5 to już wymarła konstrukcja i kto wie czy będzie następca..
2 gratuluje jedz do serwisu, niestety uważam że serwis nikona to jeden z lepszych z jakimi miałem do czynienia.
3 tak odpadają miałem w rękach nie jedno d200 niektóre wyglądały jak szroty przez te gumy, dodam skromnie że odpadająca guma nie polepsza przyjemności pracy wręcz utrudnia..
07 co z tego że wydajniejszy od d200 rozmawiamy o d90 a tu jest przepaść, wybacz ale nie stać mnie na "tańsze" baterie..
14 sd chyba nawet sa już w kioskach ruchu.. przy obecnych telefonach komórkowych możesz nawet na Microsdhc..
15 taaak fuji robi się mniejszy z dłuższym logo, przy d90 jest dużo większy i cięższy
18 tak jak Atlantyda, kup większą ilość na pewno zarobisz.. Przy obecnej może nie ale pierwsi posiadacze s5 pamiętają jego cenę, jest to chyba pierwszy tak upadły cenowo aparat -75% w 2 lata oczywiście mowa o nowym sprzęcie.. Przy czym przez następne 3 lata d90 sprzedasz z pocałowaniem ręki a na s5 będziesz musiał znaleźć kupca.
to nie jest wypowiedz dla s5taków którzy są zakochani(życzę wytrwałości..)w swoim sprzęcie, tylko dla tych którzy mogą wybrać.. To prawda ma inna kolorystykę ale podejrzewam że na to też będą niedługo profile.. Uważam że nikony dają lepszą barwę i ładniej kontrastują, ale to tylko moja opinia:D
Za DPReview: Super CCD EXR uses flexible and high-precision exposure control to simultaneously capture two images of the same scene: one taken at high sensitivity and the other at low sensitivity. It then merges the two images to generate a photo that has excellent depth and range.
Po naszemu: Piksele będą zapisywały informację o obrazie dwa razy podczas ekspozycji, z różną czułością, a potem software złoży to w jedną całość. Coś jak HDR ;] ale jednak nie do końca.. Oczywiście o ile włożą to do jakiejś lustrzanki, bo na razie to raczej czysta spekulacja.
po pierwsze nie krytykuje s5 tylko piszę w czym jest gorszy od d90, są to proste subiektywne opinie z którymi każdy musi się zgodzić czy miał czy nie miał.. i tak dalej jak niedorozwiniętym trzeba tłumaczyć:
1 sr.sz jak potłuczony bateria z d90 pasuje do.. grip z d90 pasuje do.. i zapewne będzie pasował do.. s5 to już wymarła konstrukcja i kto wie czy będzie następca..
2 gratuluje jedz do serwisu, niestety uważam że serwis nikona to jeden z lepszych z jakimi miałem do czynienia.
3 tak odpadają miałem w rękach nie jedno d200 niektóre wyglądały jak szroty przez te gumy, dodam skromnie że odpadająca guma nie polepsza przyjemności pracy wręcz utrudnia..
07 co z tego że wydajniejszy od d200 rozmawiamy o d90 a tu jest przepaść, wybacz ale nie stać mnie na "tańsze" baterie..
14 sd chyba nawet sa już w kioskach ruchu.. przy obecnych telefonach komórkowych możesz nawet na Microsdhc..
15 taaak fuji robi się mniejszy z dłuższym logo, przy d90 jest dużo większy i cięższy
18 tak jak Atlantyda, kup większą ilość na pewno zarobisz.. Przy obecnej może nie ale pierwsi posiadacze s5 pamiętają jego cenę, jest to chyba pierwszy tak upadły cenowo aparat -75% w 2 lata oczywiście mowa o nowym sprzęcie.. Przy czym przez następne 3 lata d90 sprzedasz z pocałowaniem ręki a na s5 będziesz musiał znaleźć kupca.
to nie jest wypowiedz dla s5taków którzy są zakochani(życzę wytrwałości..)w swoim sprzęcie, tylko dla tych którzy mogą wybrać.. To prawda ma inna kolorystykę ale podejrzewam że na to też będą niedługo profile.. Uważam że nikony dają lepszą barwę i ładniej kontrastują, ale to tylko moja opinia:D
Widzę, że kolega ma jednoznaczną odpowiedź.
Ja mimo posiadania D3, D700, D2x, S5pro i kiedyś D80 i D300 nie byłbym w stanie tak jednoznacznie określić, że D90 - to jest to i jeszcze radzić innym co mają wybrać, bo z tych wypowiedzi wynika jeden tylko słuszny wybór.
Zapytanie było:
1. Aparat wykorzystuję głównie w fotografii ślubnej:
a/ D90 lepsze wysokie ISO,
b/ S5Pro lepsza matryca
2. Który z tych aparatów ma lepszą jakość zdjęć
I kto na to pytanie jest w stanie odpowiedzieć?
3. Chodzi o iso 800-3200 oraz o plener, głównie w zieleni (iso 200-400)
a/ D90 lepiej sobie poradzi z ISO 3200
b/ S5pro w przedziale ISO 200 ( nawet 100 ) - 1600 radzi sobie super, a z zielenią to nie ma żadnych problemów.
Wybór aparatu należy do kupującego i jego preferencji, o pozostałych kwestiach ( karty, gripy, akumulatory ) tu nie było mowy.
Articool
06-01-2009, 23:51
Ludzie dzielą się na 3 kategorie:
1 - Ci którzy wiedzą i się wypowiadają
2 - Ci którzy nie wiedzą i słuchają Tych z pkt 1 i się nie wypowiadają
oraz
3 - Ci którzy nie wiedzą, ale za to mają bardzo wiele do powiedzenia...
Piksele będą zapisywały informację o obrazie dwa razy podczas ekspozycji,
tego nie kapuje....
jedyne co przychodzi mi do glowy to zczytanie wratosci w "polowie" ekspozycji a potem drugi raz....?
tego nie kapuje....
jedyne co przychodzi mi do glowy to zczytanie wratosci w "polowie" ekspozycji a potem drugi raz....?
Właśnie tak, chociaż raczej będzie to większa różnica niż połowa ekspozycji. Stawiam raczej na różnicę rzędu 4EV-6EV.
Może podsumujemy dyskusję? Parę osób już tu napisało mnóstwo wniosków ;)
Dobre wysokie iso, 4.5kl/sec, 12 Mp, bardzo dobra jakość zdjęć, mniejsze rozmiary, tańsze akcesoria, karty SD -> Nikon D90
Największa rozpiętość tonalna w na rynku (do iso 800), lepsze kolory w JPG, uszczelnienia, 6Mp, nieco lepszy wizjer, karty CompactFlash -> Fuji S5
Cena bardzo podobna, obiektywy pasują te same. I tyle.
tzn. o ile czytalem to rozdzialka s5 to troche wiecej niz te 6mpix ?
tzn. o ile czytalem to rozdzialka s5 to troche wiecej niz te 6mpix ?
Podobno tak, aczkolwiek te 12mpix są interpolowane. Jest tu jakaś strata jakości, więc dla świętego spokoju wpisałem 6mpix. Oczywiście pliki końcowe są w rozmiarze 4,256x2,848.
Fuji na swojej stronie podaje S-pixels: 6.45million, R-pixels: 6.45million.
Podobno tak, aczkolwiek te 12mpix są interpolowane. Jest tu jakaś strata jakości, więc dla świętego spokoju wpisałem 6mpix. Oczywiście pliki końcowe są w rozmiarze 4,256x2,848.
Z ciekawości zapytam, co to znaczy że "12mpix są interpolowane"... I dlaczego mamy stratę jakości.
Sebastiann
07-01-2009, 15:10
Z ciekawości zapytam, co to znaczy że "12mpix są interpolowane"... I dlaczego mamy stratę jakości.
Najlepiej wytłumaczone jest tu : http://fujiklub.pl/viewtopic.php?t=4083
Najlepiej wytłumaczone jest tu : http://fujiklub.pl/viewtopic.php?t=4083
Tak, ale coś mi się tu nie podoba.
Upraszczając, każda (chyba każda, może z wyjątkiem sigmy) matryca jest interpolowana, ponieważ jeden pix zawiera informację o jednym kolorze a dwa pozostałe są obliczane na podstawie sąsiadów.
S5 ma 6mp S + 6mp R. Nieważne, że te R to takie skromne, malutkie i budzące się ze snu przy mocnym przyświeceniu. To nadal normalne piksele. Więc nie rozumiem, dlaczego na fotkę w trybie 12mpix mówi się, że jest z 6 zwykłych i 6 interpolowanych mpix. I dlaczego mamy mieć stratę jakości.
Być może nadal czegoś nie rozumiem, a być może czepiam się jedynie nazewnictwa...
BugsBunny
07-01-2009, 16:56
To nadal normalne piksele. Więc nie rozumiem, dlaczego na fotkę w trybie 12mpix mówi się, że jest z 6 zwykłych i 6 interpolowanych mpix. I dlaczego mamy mieć stratę jakości.
Być może nadal czegoś nie rozumiem, a być może czepiam się jedynie nazewnictwa...
dlatego, że te 2 piksele - R i S - są funkcjonalnie w zasadzie jednym, tylko o rozszerzonej dynamice
a wyjaśnienie najlepiej obejrzeć na przykładach http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=52362
...nie rozumiem, dlaczego na fotkę w trybie 12mpix mówi się, że jest z 6 zwykłych i 6 interpolowanych mpix. I dlaczego mamy mieć stratę jakości...
nie wiadomo dlaczego mamy mieć straty ale one są. pliki pobrane z dpreview.com prawa kolumna 6 MPikselowce lewa około 12 MPikselowce ;) jak dla mnie s6pro znacznie lepiej się czuje w gronie 6 MPikselowców ;)
źródło (http://www.zajenta.republika.pl/s5pro_kontra_reszta_swiata.jpg)
Zrobiłem mały teścik, S5, S3 i D90
ale coś mi z wklejaniem miniaturek nie poszło :(
Służe na maila.
ISO 100 zbliżone. Różnice dopiero przy wyższych ISO (zwłaszcza 3200) na korzyść nikona.
jeśli chodzi o galerię ze zdjęciami z S5tki to myślę że warto zajrzeć tutaj:
www.lejczer.com
lejczer przede wszystkim zajmuje się fotografią studyjną i imho ma do tego dryg ;)
pytanie tylko czy każdą inną puszką nie zrobiłaby tego samego ;)
Kasandra
08-01-2009, 14:50
ja tez poproszę na:
[email protected]
jeśli chodzi o galerię ze zdjęciami z S5tki to myślę że warto zajrzeć tutaj:
www.lejczer.com (http://www.lejczer.com)
lejczer przede wszystkim zajmuje się fotografią studyjną i imho ma do tego dryg ;)
pytanie tylko czy każdą inną puszką nie zrobiłaby tego samego ;)
Oczywiście, że by osiągnąła. Na atrakcyjne, kolokwialnie mówiąc, fotki nie ma wyłączności żaden aparat ani matryca. Wystarczy przejrzeć inne zdjęcia, choćby tu na forum.
Inna sprawa, ile trzeba poświęcić czasu na wywołanie atrakcyjnej fotki w programie graficznym z S5 a ile z innej konstrukcji.
Choć tutaj też nie przesadzałbym. Czasami wystarczy filtr polaryzacyjny, żeby podkreślić chmurki...
Na forum Fuji jest sporo postów z przykładami pt: "tutaj fotka standardowa, a poniżej z trybu DR400 i szczena opada". Ale wiele z nich uważam za trochę tendencyjne. Bo np z d70s też można zrobić coś przy czym szczena opadnie - jeśli ktoś zna się na rzeczy.
Nie zmienia to faktu, że S5 to bardzo sympatyczny aparacik, o dużych możliwościach, i osobiście coraz mocniej mam go w swoich planach ;-)
Służe na maila.
w sumie ja też poproszę ;)
[email protected]
To może i ja też , jeżeli można....
[email protected]
A co powiecie na takie stwierdzenie ( Ken Rockwell) : I prefer the Fuji S5 for people, and any of the other cameras for other subjects. Most of my subjects aren't people.
To mi dało troche do myślenia...
Służe na maila.
ISO 100 zbliżone. Różnice dopiero przy wyższych ISO (zwłaszcza 3200) na korzyść nikona.
Dzięki za pliki . Moje wnioski:
1/ Sigma 105 jest fajna :]
2/ Nikon D90 ma więcej szczegółów
3/ Fuji S5 ma więcej kolorów
4/ Albo jeden nie doświetla, albo drugi prześwietla, albo mają inne iso 100, albo ja mam problemy ze wzrokiem :P
zaglądam tu tylko przypadkiem i ostatni post mają inne iso 100... Matko d90 nie ma iso 100!
mishieck
08-01-2009, 20:32
Matko d90 nie ma iso 100!
Ma. Tyle że programowe...
Ma. Tyle że programowe...
i badacie go na programowym? to jest już chore zboczenie dobrze że obiektyw żeście nałożyli..
jak się będziecie tak długo zastanawiac to w końcu nie będzie gdzie kupic fuji... ;) a ile to kadrów ucieka ;)
Ja się już nie zastanawiam - czekam na Nikona D90 ;] który mimo wszystko bardziej spełnia moje wymagania (czyli trochę jednak lepsze ISO 1000+..)
S4INT, teraz do ciebie pytanie, bo masz oba d200 i s5pro. Znalazlem taki watek na forum w ktorym gosciu mowi ze s5pro jest licho wykonany ogolnie. Czy d200 i s5pro sa identyczne jesli chodzi o jakosc wykonania, czy mozesz powiedziec cos o tym??
A tu cytat co gosc napisal, cytat: "
Domyślnie
Sorry panowie, synek wskoczył na plecy (11 miesięcy), gibnął się i paluszkami poczał klepać po klawiaturze.
Miała być konstruktywna wypowoiedz nt. s5 pro-miast tego-nie wiem co
A więc po niefortunnym poprzednim poście gdzie jąłem po ingerencji młodego żywiołu edytować mój post ilka spostrzeżeń na temat przesiadki z Nikona na Fuji:
Tak więc-po przesiadce z d80, namówiony opiniami o S5 zakupiłem tenże sprzęt wiedzion ślepym zachwalaniem jego rozpiętością tonalną, ciekawą interpolacją i użyteczną wyższą czułością i... w tej kwestii zostałem zaskoczony niesamowicie. Rozpiętość tonalna, odwzorowanie gry światła, barw-o wiele łatwiej to uzyskać.
Czułosc-w tej kwestii Fujik zaskoczył mnie najbardziej. Stary nikoś sttraszył koloroymi kropami powżej 640 iso, tutaj fotki powyżej 1600 iso wyglądają przepięknie, zarówno na ekranie jak i papierze.
Teraz minusy (z punktu widzenia osoby testującej ten aparat od kilku tygodni zaledwie). Nie jest to srzęt dla bogatych yuppies chcacych poszerzyć swe horyzonty, polujących na coraz to wiesze matryce i profesjonalny wygląd. Zdjecia szczególnie przy wyższych wartosciach czułości-akceptowalnie dość małe (tylko troche ponad 6 milionów pikseli).
Wygląd jakby gorszy od Nikona D80 wyrażający sie jakby w użyciu gorszej jakości plastiku i gumy w klawiszach i wszelakich przełącznikach, klapkach itd.) choc ergonomia lepsza-sprzęt nieco większy-dziwne po przesiadce-choć pewnie siła przywyczajeń-lecz gdzie ta lepsza jakość obudowy?(a sklep zaufany)?Mechanika chodzi jakby wszystko miało sie niedługo rozdupcyć.
Używanie-jak wspominałem-nieco oporniejsze niźli w stosunku do D80 ale efekty lepsze-mniej pracy w programach graficznych. Jedyna rzecz która przyprawia mnie o palpitację to dzwięk migawki-straszliwe klepanie-jakby miało skończyć sie uraniem lustra i migawki.
Obrzydliwe skóty wyboru systemu-czy oni nie mogli bardziej wykoślawić tych literek-A, P, M?
Aparat nie jest sprzętem dla poszukiwaczy detali, rysuje ładnie, pastelowo lecz dość mydlanie, coś dla entuzjasów pasteli i malowania obiektywem.
To tyle.
Staram sie nie popadać w skajności, chłodnym okiem oceniać sprzęt.
Fuji s5 pro jest dobrą alternatywą lecz nie dla Nikona D200, różnice nie są az tak kolosalne, kilka klatek na sekunde wiecej nie jest aż tak istotne(ilu z nas często używa tej szybkosztrzelności?-pewnie jednostki). Jest to sprzęt dla malowania niźli odwzorowywania detali, coś co warto mieć choć niekoniecznie na czym warto sie opierac-szukając wszechstronności.
Coś na panienki pstrykane przy gorszym świetle-wychodzą bosko i ostro, kolo skóry i swiatłocienie...wówczas nie żałuje sie wydanych pieiędzy i mniejszej liczby pikseli.
Pozdrawiam serdecznie.
Alonzo
Zapomniałem dodac w kwestii wad. Tego co tworzył menu. Nie m am nic przeci by skopiowali menu z Nikona ale tego co stworzył menu dla tegoż Fuji powinni powieścić za jaja-pięć metrów po wodą. O ile menu w nikonie było intuicyjne-tu trzeba znać system i miec niezłą cierpliwość. Ktoś musiał się postaerać by z prostej rzeczy zrobić skomplkiowaną.-i zając tym więcej guzików niż potrzeba."
To z tej stronki dyskusja, na dole: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=62575&page=36
Napisalem do kolegow na forum fuji, to się z nim calkowicie nie zgodzili ( mowię o budowie i jakosci wykonania)
Może skoro masz oba aparaty to byś cos o tym powiedzieć mugł.Pozdrawiam Krzysiek G.
BugsBunny
09-01-2009, 15:42
gkrz, ja Ci odpowiem
korpusy S5 i D200 są niemal identyczne - różnią się podpisami klawiszy, materiały i jakość wykonania dokładnie takie same i nieporównywalnie lepsze niż D80. S5 made in Japan, D200 made in Thailand, więc jak już któryś miałby być lepszy to Fuji
o obrazowaniu napisano mnóstwo a sample każdy może znaleźć
menu faktycznie jest fatalne, podgląd zdjęcia też, ale można z tym żyć
migawka pracuje tak jak w D200 - nie krótkie rąbnięcie jak w D2, tylko taki przedłużony trzask. Zapewne jest ta sama, bo Fuji daje swoją matrycę i soft, reszta jest Nikona.
6MP wystarcza do odbitki w rozmiarze 30x20cm oglądanej z nosem w papierze, a co do jej jakości - trzeba zobaczyć samemu, zdjęcia z Fuji sprawiają wrażenie jakby bardziej trójwymiarowych, ładniejszych kolorystycznie i dynamicznie, typowe fotki cyfrowe są jakby bardziej "płaskie" ( takie ja mam wrażenie ale wiem że nie da się tego obiektywnie zmierzyć i udowodnić )
S4INT, teraz do ciebie pytanie, bo masz oba d200 i s5pro. Znalazlem taki watek na forum w ktorym gosciu mowi ze s5pro jest licho wykonany ogolnie. Czy d200 i s5pro sa identyczne jesli chodzi o jakosc wykonania, czy mozesz powiedziec cos o tym??
A tu cytat co gosc napisal, cytat: "
Wygląd jakby gorszy od Nikona D80 wyrażający sie jakby w użyciu gorszej jakości plastiku i gumy w klawiszach i wszelakich przełącznikach, klapkach itd.) choc ergonomia lepsza-sprzęt nieco większy-dziwne po przesiadce-choć pewnie siła przywyczajeń-lecz gdzie ta lepsza jakość obudowy?(a sklep zaufany)?Mechanika chodzi jakby wszystko miało sie niedługo rozdupcyć.
Eee WTF ? Może on miał jakiś "rozdupcony" egzemplarz ze sklepu? Jak dla mnie idento z D200. A tego że D200 jest wzorcowo wykonany chyba nikt nawet nie próbuje podważać. Siedzi w łapie jak trzeba i właśnie sprawa wrażenie pancernika (waga też robi swoje).
Gumy to na klawiszach/przełącznikach/klapkach to chyba zaleta - przecież to są właśnie wszelkiego rodzaju uszczelnienia...
Używanie-jak wspominałem-nieco oporniejsze niźli w stosunku do D80. Jedyna rzecz która przyprawia mnie o palpitację to dzwięk migawki-straszliwe klepanie-jakby miało skończyć sie uraniem lustra i migawki.
Obrzydliwe skóty wyboru systemu-czy oni nie mogli bardziej wykoślawić tych literek-A, P, M?
Jak to oporniejsze niż w D80 ? Przecież wszystko jest jest na body i łatwo dostępne, więc chyba na odwrót ? Chociaż to akurat są odczucia mocno subietktywne (tak jak dźwięk lustra) to się dziwie. Tego ostatniego zdania zupełnie nie rozumiem, nie wiem ocb...
Pomijając menu/podgląd zdjęć są wg mnie identyczne pod względem wykonania i obsługi podczas fotografowania (poza brakiem czerwonego "uśmieszku" pod spustem i napisu na czole ;) ).
Pozdrawiam
No to nirwana, jestem prawie spokojny, prawie bo jeszcze z miesiąc i zaczynam polowanie na s5 pro. Dzięki wszystkim. Pozdrawiam.
A jeszcze tak na marginesie zapytam, z braku więkrzych środków będę zmuszony kupić na początek obiektyw n18-105VR, czy to w miare rozsądny wybór do tego body ? ( na początek) Pozdrawiam.
Articool
09-01-2009, 20:43
gkrz: Bardzo rozsądny :)
No to jeszcze spytam. Czy ktoś wie jak rozróżnić nowy aparat od tzw. refurbished. Zadałem to pytanie na forum Fuji, ale chyba utoneło w innych wątkach. Pytam bo zastanawiam się nad zakupem aparatu przywiezionego z niemiec z 2-letnią gwarancją sprzedawcy, który tam jest fotografem i mówi że w razie czego nie będzie problemów z gwarancją. Czyli gwarancja u niego, podbita przez tamten sklep. Aparat oryginalnie zapakowany. Jak sie upewnić że to nie refurbished ??
Articool
10-01-2009, 12:02
Nowy jest opakowany w folie i zaplombowany... Dodatkowo refurbished ma krótszą gwarancję
sorry, coś nie doczytałem.
Służe na maila.
Proszę dla mnie
[email protected]
sorki, ni bylo mni kilka dni. juz nadrabiam zaleglosci
marusek, dzięki za pliki . Jestem zaskoczony in plus jakościa tej interpolacji w Fuji, co prawda widać mniejsza szczegółowość ale spodziewałem się znacznie gorszego efektu. Na dpreview wyglądało to znacznie gorzej, wręcz tragicznie, hmm nie wiem skąd takie różnice w testach.
Mocno zastanawiam sie nad zmiana body i pilnie śledzę wszystkie informacje o S5 pro. Ale chyba raczej wybiore Nikona, może D90, może nawet D300..
Jest bowiem jedna rzecz która nie pasuje mi w Fuji S5 pro, a którą to widziałem juz w moim poprzednim aparaciku - Fuji 5500. Chodzi mianowicie o fotografie w słońcu, sceny prześwietlone słońcem, fotografia "wyżowa". W fotkach z Fuji nie widzę tego slońca, tej jasności, żywości , klarowności obrazu ( nie wiem czy precyzyjnie opisuję, bo jest to dość subiektywne odczucie). Fotki są jakby za mgłą, jakieś takie przytłumione i bez życia, zwłaszcza krajobrazowe. I nie zależy to wcale od błędu ekspozycji, jakichś złych ustawień itp. Co gorsza, niewiele można z tym zrobić w programie graficznym. Kurcze, może przesadzam i wielu z was sie tu oburzy na takie stwierdzenia , ale w Nikonie tego nie ma, tam widzę życie :). Zresztą sprawdźcie sobie sample u Kena Rockwella - doszedł on właściwie to podobnych wniosków.
Co wy na to?
Nie wiem skad dpreview wzięło tak kiepskie zdjęcia? od tamtej pory najzwyczajniej im niedowierzam
NIby S3 i S5 to ta sama matryca, ale różnica jest spora i w detalu, balansie bieli i w kolorze. A na niekorzyść S5 dodać jeszcze trzeba, że ma podobny problem jak D50 - w specyficznym świetle niektóre czarne materiały wpadają w bordo-brązy. To chyba kwiesta filtru AA.
A co do różnic w sposobie obrazowania, to mi sie S5 własnie bardziej podoba. Ale to chyba przyzwyczajenie ze slajdu.
Jednak, jak juz wczesniej gdzieś pisałem - ostatnio częściej sięgam po służbowego D90
Dobrze ktoś powiedział, "Fuji maluje, D90 rysuje" Czyli w fuji wiecej kolorow, w d90 szczegolow. Tak to spostzregam po tych zdjęciach. I teraz co komu pasi. Tym bardziej ze roznica w cenie zrobila sie wieksza.
ja również dziękuję za pliki ;)
Kurcze, nie pamiętam gdzie, ale spotkałem się z opinią że S5tka radzi sobie wyjątkowo dobrze pod słońce...
sorki, ni bylo mni kilka dni. juz nadrabiam zaleglosci
Witam.
Czy i ja mogę prosić o test na maila S3, S5 i D90? :)
[email protected]
Dziękuję,
Karol
Kasandra
14-01-2009, 10:13
ja też dziękuję za mejle;-)
Widzę że po otrzymaniu zdjęć wszystko się chyba wyjaśniło, bo wątek się urwał. Ciekawią mnie wasze wnioski. Czy warto dodać te 400zł do d90, czy te różnice w zdjęciach są aż tak wielkie ? W zamian za lepszą obudowę, ergonomię..
Poproszę autora testowych fotek albo o zamieszczenie ich gdzieś na serwerze albo o przesłanie na maila:
[email protected]
Najpożyteczniej dla pozostałej gawiedzi forumowej zamieścić te testy na serwerze, co by nie przymuszać autora o ciągłe przysługi podsyłania :)
W ciągu tygodnia, dwóch zakupuję lustro - najprawdopodobniej D90, ale mimo wszystko dobrze byłoby mieć pełniejszy obraz o konkurentach.
Może dopuszczę sie tu bluźnierstwa, ale powiem wam po zabawie z przykładowymi Raw-ami z S5pro, że nie widzę specjalnej przewagi w porównaniu z moim D40. Kolory podobne, ostrośc imho gorsza, szum podobny, a co do zakresu dynamiki - no , może troszkę, ale szoku nie przeżyłem.
Duser, gdzies na forum fuji bylo porownanie chyba d70 i s5pro, różnice widac golym okiem, zwlaszcza szumy, reszta, nie wiem, moze czegos nie widze, ale roznice niewielkie. No ale to byl d70 i nie gadaj ze miedzy d40 a s5pro nie widac roznicy !
Poproszę autora testowych fotek albo o zamieszczenie ich gdzieś na serwerze albo o przesłanie na maila:
Po obiadku podesle na maila.
Nie chce ich upubliczniac, bo zaraz by się posypały gromy, że nieprofesjonalnie, że jpgi, że to i owo. Dla mojego rozeznania starczyło. Innym widać też jakoś pomogło. Starczy.
Główne różnice tkwią jednak nie w ilości szczegółów (bo tu S5 niemal nie ustępuje D90 na niskich ISO) ale w odwzorowaniu obrazu i automatycznym balansie bieli. Trudno się zdecydować! W pewnych przypadkach bardziej podoba mi sie fuji, czasami wolę nikona.
Ale nie ma co za dużo deliberować. Kupić i pstrykać! :))
Duser, gdzies na forum fuji bylo porownanie chyba d70 i s5pro, różnice widac golym okiem, zwlaszcza szumy, reszta, nie wiem, moze czegos nie widze, ale roznice niewielkie. No ale to byl d70 i nie gadaj ze miedzy d40 a s5pro nie widac roznicy !
No może ślepy jestem , ale bawiłem sie w różnych programach do RAF-ów i zdecydowanej przewagi S5pro nie widzę.
Różnicą na korzyść S5pro jest na pewno możliwość naświetlania na cienie i wyciąganie świateł ( choć tez nie bez limitu), unikając w ten sposób nadmiernego zaszumienia cieni( chociaż szumy są). W nikonach trzeba odwrotnie, ale dla mnie róznice szumów w cieniach są niewielkie. A jak sie użyje jeszcze Capture NX z selektywnym odszumianiem zaznaczanych obszarów to w ogóle nie widze problemu.
A co do D70 i D40 - to czy nie podobne matryce w nich siedzą?
Natrafiłem natomiast na tak rózne opinie na temat szumów w D90 że już nie wiem co mam myśleć. Gdzies w necie ( jak znajde, dam linka ) jest zestaw zdjęć testowych S5pro, D300 i D90. W tych fotkach D90 to prawdziwa masakra. Przy iso 1600 szumi w cieniach jak diabli. D300 natomiast czyściutki . Fuji S5 - wynik pośredni. Co wiecej - D90 w porównianiu do Fuji wcale nie zachwyca detalami na zdjęciu mimo 12 Mpx. Już sam nie wiem co mysleć o tym...
Bardzo prosimy (szczerze) o link do tego porównania
... a zawsze RAFy mozna na dng przerobic i miejsca szybko przybedzie :D Dla przykładu z kompaktu S9600 - Raf ma 19MB - Dng eychodzi 11MB.
Articool
15-01-2009, 15:06
... a zawsze RAFy mozna na dng przerobic i miejsca szybko przybedzie :D
jakim programem to robisz? Jest jakaś utrata szczegółów czy czegoś innego?
Adobe DNG Converter .
Wersja dla windows (http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=4214)
Ja strat żadnych nie zauważyłem, ale docelowo używałem Lightroom'a więc może to dlatego ? :]
Pliki są mniejsze o połowę (w przypadku Fuji S5 Pro)
od paru dni czytam ten wątek wkółko i wkółko i nadal mam dylemat. Muszę kupić drugie body , body potrzebuje głównie do portretów ale nie studyjnych za to często robionych w fatalnych warunkach oświetleniowych bardzo często z ręki, więc zależy mi na dobrym ISO bo czasami D200 mocno kaprysi powyżej ISO 640 i mam kasę na D300, ale skoro jest D90 i s5pro to czy nie lepiej kupić tańsze body - rozumiecie kobieta na zakręcie z dylematem . s5pro wziełabym od reki tylko nie wiem jak naprawdę radzi sobie z ISO powyżej 800 - zdjęcia znalezione w necie - a jest ich niewiele o tak wysokim ISO wskazują , że czasami jest nie najlepiej ale skoro mamy tu sporo użytkowników s5pro - to ktoś mi odpowie, czy wogóle powinnam brać pod uwagę s5pro mając za kryterium szumy przy wysokich ISO ?
Articool
15-01-2009, 21:02
S5'tka jest porównywalna z szumami do D200 może troszkę lepsza, ale nie jest jakaś duża różnica i nie jest to atut tego body na dzień dzisiejszy, kiedy mamy matryce Cmosa w nikonach, dlatego kup D300, ewentualnie D90, ale moim zdaniem pierwsza opcja jest trafniejsza.
dzięki za odpowiedź - będzie D300
Też bym stawiał na D300 w tym przypadku.
A ja w koncu kupilem d40, a jak potanieje d300 to go kupie. Z d40-ką z rok albo i dwa przebieduje, apotem zobacze jak z cenami bedzie.
do 1200 szumów prawie nie ma a do 1000 praktycznie obrazek sie nie zmienia. d200 od 400 juz na jakosci troche traci a im dalej tym gorzej.
A ja w koncu kupilem d40, a jak potanieje d300 to go kupie. Z d40-ką z rok albo i dwa przebieduje, apotem zobacze jak z cenami bedzie.
Oto; w zdrowym ciele zdrowy duch! A Olkusz? Nie pasuje Ci? To tez mozna zmienic. Pozdrawiam serdecznie.
http://www.dxomark.com/index.php/eng/Image-Quality-Database/Compare-cameras/(appareil1)/295|0/(appareil2)/294|0/(appareil3)/258|0/(onglet)/0/(brand)/Nikon/(brand2)/Nikon/(brand3)/Fujifilm
Przeczytałem chyba wszystkie tematy na forum o S5pro i mam sieczkę w głowie :) Byłem zdecydowany na D90, ale oferta na samo body zniknęła z rtveuroagd i wpadł mi pomysł na zakup S5 pro. Ceny za nowe body D90 i S5 bardzo podobne. Za S5 przemawia ergonomia i jakość wykonania body (jak D200/D300), karty CF, DR!.
Sprzęt będzie używany do m.in. ślubów i DR tu jest bardzo istotny, ale także ISO do 1600 włącznie. Obecnie mam D70s i muszę w ciągu 2-3 tygodni kupić nowe body. Za dwa lata wymienię D70s na D700, które stanie się głównym body.
Jak to w końcu jest z tymi zakichanymi szumami?
Miałem ten sam dylemat. Ostatecznie jest u mnie S5 i jak dotąd nie żałuje. Bardzo solidny korpus. Wielkość, waga bardzo fajnie dobrane.
A co do szumów: jeśli do tej pory udawało Ci się wyciągać przyzwoite obrazki ślubne z d70s to z Fuji nie będziesz miał problemu :) Jak dla mnie spokojnie używalny jest zakres 100-1600. Mam porównanie z nikonem d50 (a to chyba ta sama matryca z tego co pamiętam co w d70s) - w tym zestawieniu szumy fuji i nikona to niebo a ziemia :)
Poza tym S5 ma taką przypadłość, że jego szum jest bardzo przyjemny w obiorze - dużo milszy dla oka niż kolorowe ciapki nikonów.
robin102
17-03-2009, 14:18
Przeczytałem chyba wszystkie tematy na forum o S5pro i mam sieczkę w głowie :)
Nie łam się kolego :)
Kup S5 bo to zupełnie inne fotografowanie jest, zwłaszcza tematów o których piszesz.
Jak znajdziesz w dobrej cenie to daj mi cynk :)
Kurdt - przychylam się coraz bardziej ku S5pro. Trafiłem na ten temat: http://www.flickr.com/groups/fujis5/discuss/72157601682412293/ próbowałem zapomnieć o obrazkach z D3 i D700, nie udało się, ale i tak jestem zadowolony :)
Martwią mnie jeszcze dwie rzeczy... prędkość (1fr/sek) i trochę mało pikseli. A jak z prądożernością w S5? Pod tym względem D70s mnie zachwycił! Jest lepszy niż chciałem :)
Nie łam się kolego :)
Staram się ;)
Jak znajdziesz w dobrej cenie to daj mi cynk :)
Jak znajdę to dam znać :) Póki co to mam na oku oferty za 2900zł :( Na szczęście nówki...
robin102
17-03-2009, 14:27
WoW ! to ja ma ofertę na nówkę za 2700zł, ale też mi drogo :)
Martwią mnie jeszcze dwie rzeczy... prędkość (1fr/sek) i trochę mało pikseli.
1kl/s tylko w DR400 - przy DR100 (i tak lepiej niż w d70s) masz 3kl/s.
Mało pikseli... jeżeli będziesz chciał często i sporo kadrować to może i trochę mało.
Ogólnie z 6mpx można naprawdę duże rzeczy wywołać ;)
Kurdt - przychylam się coraz bardziej ku S5pro. Trafiłem na ten temat: http://www.flickr.com/groups/fujis5/discuss/72157601682412293/ próbowałem zapomnieć o obrazkach z D3 i D700, nie udało się, ale i tak jestem zadowolony :)
Obrazki moim zdaniem są rzeczywiście właśnie na takim poziomie jak spod linka.
Martwią mnie jeszcze dwie rzeczy... prędkość (1fr/sek) i trochę mało pikseli. A jak z prądożernością w S5? Pod tym względem D70s mnie zachwycił! Jest lepszy niż chciałem :)
Ja np. nie potrzebuję napierniczania 10 klatek na sekundę.
6mpx przestało być standardem jakiś czas temu. Ale jeśli kadrujesz zdjęcia aparatem a nie komputerem w późniejszej postprodukcji to owe 6mpx jest moim zdaniem wystarczające. Osobiście z 6mpx z d50 robiłem wydruki wielkości 50x70cm i większe, i było dobrze :)
Z "prądożernością" jest niestety problem. Aparat bardzo szybko zużywa baterię...
Mam takie pytanko, tylko nie bijcie :-)
Rozmawiając ze sprzedawcą w MM, na moje twierdzenie, że w przypadku S5 trzeba mniej się "narobić" przy obrabianiu RAWów do satysfakcjonujących rezultatów niż przy obróbce NEFów z np. D200, D300, sprzedawca ten stwierdzil, ze przy oprogramowaniu S5 to dopiero będę się musiał "narobić".
Przeglądając stronę: http://www.dpreview.com/reviews/fujifilms5pro/page16.asp, oraz czytając Wasze opinie odniosłem wrażenie, że jest odwrotnie do tego co twierdzi sprzedawca.
Jak to jest w rzeczywistosci?
Mam takie pytanko, tylko nie bijcie :-)
Rozmawiając ze sprzedawcą w MM, na moje twierdzenie, że w przypadku S5 trzeba mniej się "narobić" przy obrabianiu RAWów do satysfakcjonujących rezultatów niż przy obróbce NEFów z np. D200, D300, sprzedawca ten stwierdzil, ze przy oprogramowaniu S5 to dopiero będę się musiał "narobić".
Przeglądając stronę: http://www.dpreview.com/reviews/fujifilms5pro/page16.asp, oraz czytając Wasze opinie odniosłem wrażenie, że jest odwrotnie do tego co twierdzi sprzedawca.
Jak to jest w rzeczywistosci?
Nie za bardzo rozumiem co rzeczony sprzedawca mial na mysli. I zasadniczo w ogole nie rozumiem calego zamieszania wokolo RAFow. Obrabia sie to jak kazdy inny RAW. Tylko efekty sa przyjemniejsze przy przepalonych kadrach. I co to znaczy ze trzeba sie bardziej narobic lub mniej ?
EDIT
Zalapalem :D Tobie o soft chodzi :D na temat HU kraza rozne opinie. jedni wolaja w nim RAFy a inni nie. ja osobiscie wolam w ACR bo mi tak wygodnie. HU posiadam ale jakos sie przekonac nie moge. Zasadniczo nawet nie probowalem wolac w nim czegokolwiek. Sprowadzilem go na dysk celem uzyskania podgladu na laptopie w czasie rzeczywistym oraz mozliwoscie obslugi puszki z laptopa wlasnie. (niestety na lapie mam Viste i cos nie chce mi to gadac :( Moze jak soft puszki upgrejdne to zagada)
A co do HU to prawda, że "suwak DR w HU jest szerszy" niż w ACR, C1 itp....?
wołam czasami HU i wyniki na pewno są inne. mi się podobają z niego bardziej kolory i mniejsze ziarno. Ale prawda jest taka że ACR jest DUŻO łatwiej, szybciej i przyjemniej ale kolorki daje troszkę inne i trzeba chwilę im poświęcić . Trzeba oddać sprawiedliwośc że zależy jeszcze od zdjęcia które lepiej wygląda z czego (domyslnie).
bialogardzianin
22-04-2009, 16:53
Robin, podeślij mi proszę PW z namiarami, tak dla rekonesansu. ;-)
WoW ! to ja ma ofertę na nówkę za 2700zł, ale też mi drogo :)
bialogardzianin
23-04-2009, 15:27
....Jak używałem puszek Nikona(D70,D80,,D2x czy nawet D700 ! ) za duzo czasu spędzałem na "przerobieniu" zdjęć na te z Fuji....
Napisz prosze więcej na ten temat, kiedy i jak przerabiałeś? Chodzi mi o to czy daną scenę fotografowałeś Nikonem i Fuji i potem w kompie starałeś się "ujednolicić" scenę?