PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Nie wiem gdzie wstawic

stefq
08-12-2008, 21:08
nie wiem gdzie wstawic czy tutaj czy do zwierząt

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img68.imageshack.us/img68/3296/1009281rozdzielczopulpiyk1.jpg)

jendryn
08-12-2008, 21:09
do Lotnictwa:)

stefq
08-12-2008, 21:19
no tak to cos tez lata :)

DonMaliniacco
08-12-2008, 21:28
Jest ok. Rozjaśniłbym tylko delikatnie niebo, przyciemnił kamienice, jako, że odgrywają zdecydowanie drugorzędną rolę... brakuje mi tylko czegoś na pierwszym planie... drabina i żółte tulipany ułożone w czapce oficera Wermachtu dopełniłyby kompozycyjnie ten obraz.

lechupe
08-12-2008, 21:34
Jest ok. ...

Tez uważam, ze najlepiej te fotke wstawic do kosza :mrgreen:

malibu
08-12-2008, 21:45
drabina i żółte tulipany ułożone w czapce oficera Wermachtu dopełniłyby kompozycyjnie ten obraz.

:mrgreen:

a ja wiem ale lachupe mnie uprzedził

ps krzywo , brak nieba , brak pomysłu

Szuwar
08-12-2008, 21:48
Nie przesadzajcie.

Krzywo jest to fakt. Trzeba wyprostować.

Popracuj trochę nad niebem i kontrastem.

Moment złapałeś bardzo dobry, tylko musisz go ładniej pokazać.

Seeker
09-12-2008, 04:01
"brakuje mi tylko czegoś na pierwszym planie... drabina i żółte tulipany ułożone w czapce oficera Wermachtu dopełniłyby kompozycyjnie ten obraz"

Marcin, rob tak czesciej ;)

sea21
09-12-2008, 04:02
a co to jest w PG:mrgreen:

Seeker
09-12-2008, 04:06
Pewnie modernistyczna winietka ;)

Marcin T
09-12-2008, 10:51
Gdzie tu jest ostrość?

borregaard
09-12-2008, 10:54
Gdzie tu jest ostrość?

No tu....w Ristorante....:-D

Grzegorka
09-12-2008, 11:22
No tu....w Ristorante....:-D

Myślisz Andrzeju, że mają w menu jakieś ostre pizze?

borregaard
09-12-2008, 11:48
Aga,ja tam zwykle jakąś buteleczkę tabasco czosnkowego mam przy sobie,jakby coś nie paliło wnętrzności ....:-D
Pzdr
Andrzej

pukas
09-12-2008, 12:20
nie jest tak tragicznie nie przesadzajcie - wydaje mi sie ze wiem niejwiecej co bym porawił i ewentualnie wtedy mozna by zdecydowac - kamiecie i ulice troche jasniej, niebo za jasne i najgorsze chyba to ze ostrosc jakos nie taka

borregaard
09-12-2008, 17:22
nie jest tak tragicznie nie przesadzajcie - wydaje mi sie ze wiem niejwiecej co bym porawił i ewentualnie wtedy mozna by zdecydowac - kamiecie i ulice troche jasniej, niebo za jasne i najgorsze chyba to ze ostrosc jakos nie taka
....Powiem tak ...można coś poprawić,na szybko,ale niewiele,a myślę,że zbyt długo nie ma co nad tą fotą ślęczeć....

źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=5yox2ctr1byt6g9pljc.jpg)

Pzdr
Andrzej

Nikonozaur
09-12-2008, 17:28
Poszedłem jeszcze dalej ze względu na sentyment do aparatu, którym to zdjęcie zostało zrobione...

źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=y8l907aq55oxkdxiyxdb.jpg)

borregaard
09-12-2008, 17:44
Kurnia...!!!,a gdzie Ristorante,Pizzeria...?..:shock::mrgreen:.... i to co było przyczyną rozterki...? :mrgreen:

Nikonozaur
09-12-2008, 18:02
Ptaka przegoniłem, samochód do garażu, skorygowałem elektrykę, zdjąłem szyldy a znak drogowy zabrała Straż Miejska. :mrgreen: O nowym tynku typu "old style" nie wspominam. Wydawało mi się, że tak będzie lepiej, ale może rzeczywiście zbyt ostrości ująłem... Więc:

źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=7tvlfbp1kup5rqji0rl.jpg)

No i oczywiście jedną górę wysłałem w inne pasmo.

elix
09-12-2008, 18:38
Wszystko zrozumiem ale żeby ptaka usunąć... toż to właśnie tenże zwierz czynił to zdjęcie ciekawszym ;)

stefq
10-12-2008, 23:53
Świetnie ,dobrze,b.dobrze.....a gdzież to Autor ,tego tak ładnie rozwijającego się wątku,nam się zapodział..Zapraszamy,no nie ma co skromnym być,nie ma czego się wstydzić.....:mrgreen:
Pzdr
Andrzej

czytam narazie...

i dodam jeszcze, ze z chcęcią sie dowiem co zle robie, chociaz wiadomo ze wszystko :|

borregaard
11-12-2008, 10:09
i dodam jeszcze, ze z chcęcią sie dowiem co zle robie, chociaz wiadomo ze wszystko :|
Myślę,że w żartobliwej,czasami,formie zostały wszystkie wady pokazane oraz rady ...podane....:-D
Pzdr
Andrzej

elix
11-12-2008, 13:12

To ja powiem tak: Porównaj swój oryginał z wersją pokazaną przez borregaarda w poście #16, a będziesz miał odpowiedź - dla mnie to mniej więcej tak:

- rzecz pierwsza - zdjęcie trzeba koniecznie sprowadzić do pionu innymi słowy wyprostować bo jest po prostu krzywe - nie wierzę, że tego nie zauważyłeś przed opublikowaniem więc musisz przyznać, że ta niedoróbka wyniknęła z chwilowego (mam nadzieję) lenistwa - drobna poprawka zajmująca 3 sekundy a byłoby o niebo lepiej,

- rzecz druga - skoro pojawiło się słowo "niebo" no to właśnie też należałoby o nie trochę zadbać bo na oryginale niestety nieba całkowicie brak - dobra wiadomość jest taka, że nie jest jeszcze kompletnie przepalone więc można to stosunkowo łatwo poprawić,

- rzecz trzecia - zdjęcie jest generalnie niedoświetlone (pomijając niemal przepalone niebo) i to widać gołym okiem, jeśli nie widzisz w ten sposób - zerknij w histogram - masz spore pole manewru i trzeba to wykorzystać

- rzecz czwarta - zauważ ile szczegółów można przy okazji wyciągnąć z cienia, poprawić kontrast itp drobne sprawy

- rzecz piąta - wyciągaj wnioski i nie popełniaj podobnych błędów po raz drugi

Mam nadzieję, że to wystarczy :)

anchel
11-12-2008, 13:23
<...>

- rzecz piąta - wyciągaj wnioski i nie popełniaj podobnych błędów po raz drugi

Mam nadzieję, że to wystarczy :)

... i rzecz szósta ostatnia - pomyśl co chcesz fotografować. Ptak, którego niemal nie widać w ciemnej i nie najładniejszej uliczce... To zdjęcie słabe jest po prostu, że tak powiem szczerze.

A po za tym takie przeróbki cudzego zdjęcia ani pouczające, ani ciekawe, ani zabawne nie są. Zdaje się, że na forum jakieś zasady - już szczególnie dotyczące cudzych zdjęć, obowiązują. Na miejscu autora zażądał bym natychmiastowego ich usunięcia.
Zdjęcie może i nie jest najlepsze ale trochę kultury.
Każdy w was może zrobić zdjęcie - nawet bardzo dobre, ale które przez kilku o wiele bardziej od was (i ode mnie), utalentowanych użytkowników forum mogłoby by być potraktowane jak gniot, któremu jedyną wartość nada wklejona na chama goła dupa w mocnym punkcie...

Jacek S
11-12-2008, 13:30
Bez przesadyzmu z tymi szyderstwami!

A wracając do zdjęcia:
Nie jest tragicznie bo sam kadr może być ciekawy. Najlepiej wygląda poprawiona wersja z 16 postu. Bez ptaka zdjęcie traci sens, dalsze korekty to MZ przegięcie. Elix napisał co można poprawić.

Powodzenia!

Pozwoliłem sobie trochę posprzątać...

anchel
11-12-2008, 13:31
Pozwoliłem sobie trochę posprzątać...

Za mało ;]
Te przeróbki są tragiczne imho...

Jacek S
11-12-2008, 13:40
Za mało ;]
Te przeróbki są tragiczne imho...

Ale pokazują jakiś kierunek. Fakt, nie wszystkim musi się to podobać...
Jeżeli autor sobie będzie tego życzył to usunę te przeróbki oczywiście.

borregaard
11-12-2008, 14:33
Anchel,odrobina uśmiechu nikomu nie zaszkodziła...a Twoja ocena sytuacji jest niewspółmiernie ostra do popełnionych "przestępstw"...:mrgreen:
Zapomniałeś,że istnieje jeszcze Autor,z prawem głosu,niczym nie ograniczanym...
Forum to nie grobowiec rodzinny.....
Przepraszam za chęć,w skromnym wymiarze,bo i możliwości nietęgie,pomocy,bez grobowej miny.....:wink:
Pzdr
Andrzej

anchel
11-12-2008, 15:32
Borregard luz.
Ja bym się nie obraził za takie dowcipy na moich zdjęciach - ja generalnie fotografię traktuję jako zabawę, ale chłopak wystawił na forum trzy zdjęcia a wy go zmasakrowaliście na wejściu. No sam pomyśl...

stefq
11-12-2008, 18:12
Wstawiłem zdjecia, po częsci sie dowiedziałem co poprawic i mam zamiar wstawic w niedługim czasie cos fajniejszego.

a pomysł na to zdjecie był taki zeby uchwyci ptaka po srodku budynków, co chwile tam latały wiec czekałem.

Edycja tego zdjecia tez minie nieobraziła, ale tez nie zachywciła, mozna powiedzec ze fotografie zaczynam amatorsko ale bardziej powaznie, wczesniej robiłem zdjecia byle komu i byle czemu.
I jak wstawiam zdjecie nie po to aby je zachwalano lecz doradzono co poprawic :P

lechupe
11-12-2008, 19:24
...
I jak wstawiam zdjecie nie po to aby je zachwalano lecz doradzono co poprawic :P

stefq, a tak właściwie, to co rozumiesz przez poprawienie zdjęcia ?

stefq
11-12-2008, 23:03
stefq, a tak właściwie, to co rozumiesz przez poprawienie zdjęcia ?

nie poprawic zdjecie. Chodziło mi o to zeby znowu tych samych będow nie popełniac.