Zobacz pełną wersję : luźna stopka w D200
Tomek Konopka
08-12-2008, 15:28
Witam serdecznie D200 z podpiętą SB800 jest jakiś luz,czym objawia się samoczynne błyski lampy ,pytam was koledzy co z tym zrobić i jak ?.
Pozdrawiam Tomek.
My koledzy rozumienie to pytanie mieć duży kłopot. Luzy być normalne między D200 i SB800, ale samoczynne błyski być nienormalne.
Sowulus12
08-12-2008, 18:47
Ja mam to samo przy D300, ale bez samoczynnych błysków - było gdzieś o tym pisane, ale nie pamiętam gdzie.
puchbeary
08-12-2008, 19:16
My koledzy rozumienie to pytanie mieć duży kłopot. Luzy być normalne między D200 i SB800, ale samoczynne błyski być nienormalne.
nie być normalne ale się zdarzać :D
Ja mam to samo przy D300, ale bez samoczynnych błysków - było gdzieś o tym pisane, ale nie pamiętam gdzie.
Było n-razy - sam założyłem podobny wątek. Niestety żaden z wątków nie przyniósł niczego konstruktywnego.
Argymir Iwicki
08-12-2008, 23:14
Bo po prostu luzy są wpisane w piękno tego zestawu. Wiem, bo miałem to w d70 i sb800. Po zmianie na d300 i starej luz był dalej, po kupieniu drugiej sb800 luz był dalej w nowym zestawie. Ale błysków nie miałem.
tomtytus
08-12-2008, 23:40
U mnie podobnie: w zestawie sb800 i d70s luz był na prawdę minimalny i prawie niewyczuwalny.
Natomiast sb800 w połączeniu z d300 trochę "lata"...ale nie błyska całe szczęście.
SB-800 z D200 lata, na szczęście nie błyska samo, ale też mnie to martwi :???:
Może ktoś, coś podpowie ? SB-800 nabyłem niedawno...
Pzdr
Kijas
Tomek Konopka
09-12-2008, 01:34
ale dlaczego blyska sama,tym bardziej jak sie porusza lampe,nie sa to mocne blyski a raczej lekkie pykniecia.
dodam ze w D80 jest ok
Sowulus12
09-12-2008, 12:41
U mnie podobnie: w zestawie sb800 i d70s luz był na prawdę minimalny i prawie niewyczuwalny.
Natomiast sb800 w połączeniu z d300 trochę "lata"...ale nie błyska całe szczęście.
Ja mam D70s i z nim SB800 nie ma wcale luzu choć puszka ma już ze 4 lata.
Witam-ja tez mialem luzy i błyski w D200 i SB-800-D200 juz sprzedany-ps. nie na forum nikona :)
Tomek Konopka
10-12-2008, 22:58
i dalej nie dostalem odpowiedzi ,czemu Sabina sama blyska ?
Miałem tak przez chwilę zestawie D200-Sb800. Problem już rozwiązałem, o ile nie zacznie znowu samoistnie błyskać. Naprawiłem odginając blaszkę w stopce w D200 (ona pewnie powodowała te ''przedbłyski").
pozdrawiam
puchbeary
11-12-2008, 00:12
Bo tak po prawdzie to nie wiadomo :| Sam kiedyś szukałem informacji o tym problemie, rozważaliśmy z przyjacielem który miał ten problem różne możliwości, aparat był w serwisie... i jak błyskało tak błyska :(
Może drobne wyładowania elektryczne, gdy styki lampy i stopki "podskakują" i stykają się przy wstrząsie?
Mam to samo, w D70s nie błyskała, choć trzymała się lepiej niż z D200.
Teraz moja kolej na opowieść. SB-800 ruszała mi się na D200 od zakupu, ale żadnych samoistnych błysków nie było. Od jakiegoś czasu rusza mi się troszeczkę bardziej niż kiedyś no i zaczęlo mi błyskać... Czasem tak często że uniemożliwia mi to normalną pracę z lampą (szczególnie przy ślubach). Siłę samoistnego błysku oceniam na około 1/16 błysku. Wydaje mi się że siła błysku jest podobna za każdym razem. Mam też wrażenie że samoistny błysk występuje częściej po "rozgrzaniu" lampy. Po za tym lampa błyska też w czasie gdy sprzęt leży właczony np na stole (czyli de facto nie porusza się).
Próbowałem podklejać taśmą styki. Tzn wsadziłem taśmę samoprzylepną (małe kawałeczki) pod te cienkie blaszki na stopce aparatu. Lampa o wiele lepiej się wtedy trzymała na aparacie ale błyski dalej występują.
Na dniach mam zamiar oddać aparat na gwarancję (do e-oko.pl a oni do Nikona) Mam nadzieje, że to coś pomoże...
Nadmienię jeszcze że styki lampy i stopkę wycierałem spirytusem, żeby wykluczyć zabrudzenia... Oczywiście nic nie dało...
Tomek Konopka
15-12-2008, 10:54
Czasem tak często że uniemożliwia mi to normalną pracę z lampą (szczególnie przy ślubach). Siłę samoistnego błysku oceniam na około 1/16 błysku. Wydaje mi się że siła błysku jest podobna za każdym razem.
i właśnie mam identycznie,zaczyna mnie to powoli doprowadzać do szału,
Miałem tak przez chwilę zestawie D200-Sb800. Problem już rozwiązałem, o ile nie zacznie znowu samoistnie błyskać. Naprawiłem odginając blaszkę w stopce w D200 (ona pewnie powodowała te ''przedbłyski").
pozdrawiam
Kolego, którą blaszkę dokładnie odgiąłeś (tą miękką czy tę grubą), w którą stronę i w jaki sposób?
mialem w d200
blyski wynikaja z luzow miedzy lampa a aparatem, u mnie wynikalo to ze zuzucia chyba
za pierwszym razem podgialem sanki
a jak to przestalo dzialac wymienilem stope lampy w serwisie
bylo juz na forum
pzdr
na D80 z Sabinka 800 tez sa luzy. Okropnie mnie to denerwuje, ale na razie nie mam z tym zadnego problemu (przeblyski itp.)
Tomek Konopka
20-12-2008, 10:59
wracając do tematu przebłysków,ostatnio troszkę poruszałem te małe blaszki przy sankach przemyłem spirytusem,i przestało błyskać , ale niestety za dwa dni wszystko zaczeło wracać ponownie ,totalna załamka :cry:a co będzie jak zaczną się śluby i w kosciele w ciemnym kościele sabina zacznie sama szaleć:oops:
a co będzie jak zaczną się śluby i w kosciele w ciemnym kościele sabina zacznie sama szaleć:oops:
Ja tak miałem ostatnio. A na sali weselnej to mi tak lampa błyskała że straciłem kilka fajnych ujęć, a eneloopy były gorące jak ogień...
Odgiąłem te górne blaszki w sankach, przy pomocy śrubokręta.
Dziś odebrałem D200 z serwisu Nikona. Wymienili mi gumy i grzebali w stopce. W stopce coś podobno dokręcili, teraz ma nie błyskać. Mimo to stopka (cały ten kawał metalu na górze korpusu) delikatnie się rusza z jednej strony. Ruszała się też przed oddaniem do serwisu... Zobaczymy co z tego będzie dalej... Narazie mi nie błyska ;)
Jeszcze istotna sprawa. Nie zapłaciłem nic za naprawę. Wszystko zrobili na gwarancji.
Brazilianpitbull
01-06-2012, 22:00
Odgrzebę wątek, bo może kogoś spotka podobny problem,
mnie akurat dotknął kilka dni temu gdy się szczęśliwym posiadaczem sb 800.
Liczyłem że tandem sabiny i d200 będzie świetnie współpracować, ale niestety niemiło się zdziwiłem
gdy sama zaczęła włączać lampę wspomagającą af i zaczęła błyskać.
Wydaje mi się że jest to wina metalowej stopki lampy która musi w magiczny sposób przyczyniać się do zwarcia co kończy się fiksacją lampy, ale nieważne...
ważne jest jak temu zapobiec, najprostszą i chyba najbanalniejszą metodą jest naklejenie 2 cienkich 2mm paseczków izolacji na spód stopki (przy krawędzi), co powoduje brak luzu,
mi osobiście pomogło.
Mam nadzieję że komuś również pomoże :)
niestety niemiło się zdziwiłem
gdy sama zaczęła włączać lampę wspomagającą af i zaczęła błyskać.
Miałem kiedyś tak z identycznym tandemem. Serwis Nikona zaproponował prostą naprawę - wymiana dołu lampy i góry aparatu - w sumie ponad 1000zł, pomogło na pół roku...
Brazilianpitbull
01-06-2012, 23:53
Call me McGiver, chyba jednak wolę izolację :D
Czyszczenie styków np. alko także pomaga :-)
Brazilianpitbull
03-06-2012, 11:02
czyszczenie styków w lampie i aparacie nic nie pomogło, ewidentny problem z luzem ;)
stachmuszel
03-06-2012, 13:10
Ten luz tworzy sie w sankach korpusu. Bylo o tym kilka razy na forum. I jest to problem nie tylko D200 ale rowniez innych korpusow.
Ja tak mialem z D200 i SB-600. Blyskala sama kiedy chciala. Podgialem lekko sanki, tzn. te czesc gorna sanek w ksztalcie litery C. Mialem troche stracha biorac kombinerki do reki. Profilaktycznie okleilem kombinerki tasma izolacyjna, aby nie pokaleczyc korpusu.
Czesto wyciagalem korpus z lampa z torby, chwytajac za lampe. To bylo przyczyna powstania luzow. Do dzisiaj jest OK.
Pozdr.
wasilewk
03-06-2012, 13:13
Kiedyś to (http://www.metz.de/de/blitzgeraete/produktfamilien/sca-blitzgeraete.html) było dobre rozwiązanie.
Metz rozwiązał ten problem, stopka blokowana pokrętłem, wysuwa kołek blokujący i likwiduje luzy na sankach.
wasilewk
04-06-2012, 15:52
Metz rozwiązał ten problem, stopka blokowana pokrętłem, wysuwa kołek blokujący i likwiduje luzy na sankach.
Rzuć linkiem.
Rzuć linkiem.
Proszę tutaj:http://www.fotobros.sklepna5.pl/towar/102/metz-58-af-2-canon-nikon-sony-olympus.html
trzecie zdjęcie samej stopki.
wasilewk
04-06-2012, 17:00
A już myślałem, że na prawdę coś poprawili...
Tu chodzi o likwidację luzu 'suwania' - a bolec tylko zabezpiecza przed wypadnięciem lampy z sanek.
Jak sanki będą rozgięte to stopka lampy i tak będzie latać, choć bolec jej nie pozwoli wypaść.
Pzdr.
A już myślałem, że na prawdę coś poprawili...
Tu chodzi o likwidację luzu 'suwania' - a bolec tylko zabezpiecza przed wypadnięciem lampy z sanek.
Jak sanki będą rozgięte to stopka lampy i tak będzie latać, choć bolec jej nie pozwoli wypaść.
Pzdr.
Właśnie to kółko likwiduje luzy suwania, ok! bolec tylko zabezpiecza lampę przed wysunięciem, ale kółko likwiduje luzy.
Żeby Ci to obrazowo wytłumaczyć, wsuwam lampę w sanki aparatu, lampa ma wyczuwalny luz pomimo że sanki nie są jeszcze wyrobione, w sankach są blaszki sprężynujące które się uginają i powoduje to poruszanie się lampy na boki.
Po wsunięciu lampy obracam kółkiem, pierścień tego kółka schodzi coraz niżej, aż dojdzie do górnej krawędzi sanek, przy czym podnosi stopkę lampy do dolnej krawędzi sanek, a górna krawędź sanek jest dociśnięta tym kółkiem. Dokręcenie do wyczuwalnego oporu powoduje że lampa nie ma żadnych luzów.
To tak jak bym górną część sanek wkręcił w imadło.
wasilewk
05-06-2012, 08:35
Wszystko ok., ale to kółko jest plastikowe na plastikowym gwincie -- ile może wytrzymać do pęknięcia ?
Gdyby to był metal na metalowym gwincie ( a jeszcze drobnozwojowym ) - to ok.
Pzdr.
stachmuszel
05-06-2012, 08:59
Takie coś jak Metz ma Canon w swoich lampach. Po pewnym czasie tak jak pisze wasilewk, niestety dostaje luzów, czasami to kółko po prostu pęka. Jak ktoś mocno dokręca (a tak trzeba) to gwint szybko się niszczy. IMHO najpewniejsze mocowanie w sankach body ma jednak Nikon. Trzeba tylko odpowiednio się z tym obchodzić.
wasilewk
05-06-2012, 10:04
Najpewniejsze jest jednak to (http://www.metz.de/de/blitzgeraete/produktfamilien/sca-blitzgeraete/mecablitz-45-cl-4-digital/produktbeschreibung.html).
Władca Pixeli
08-06-2012, 04:53
Takie coś jak Metz ma Canon w swoich lampach. Po pewnym czasie tak jak pisze wasilewk, niestety dostaje luzów, czasami to kółko po prostu pęka. Jak ktoś mocno dokręca (a tak trzeba) to gwint szybko się niszczy. IMHO najpewniejsze mocowanie w sankach body ma jednak Nikon. Trzeba tylko odpowiednio się z tym obchodzić.
Mam starą lampę Nikona SB-24. Docisk jest właśnie na kółko. Prawie 20 lat pracy i zero problemów z komunikacją czego nie można powiedzieć o nowszej SB-800.
To że w lampach Metz kółka może pękają to mnie nie dziwi. Dostałem od znajomej lampę Metz 54 MZ-4. Niestety kółko jest 2 razy cieńsze niż w SB-24. Do tego jakość wykonania lampy Metz jest dużo gorsza w porównaniu do SB-24
Ma ktos kabel synchro ? Ja podpiolem pod kabel synchro a lampe dalem na bracket i pomogło bo kable synchro maja to plastinowe pokretło , ktore dociska styki , a jednoczesnie nie obciaza stopki bo nie ma na niej lampy tylko kostke z , ktorej idzie kabel do lampy..Jutro potestuje bardziej bo dzis musze isc do pracy..