PDA

Zobacz pełną wersję : Studniówka

FotoFal.pl
08-12-2008, 13:40
Mam okazję popstrykać studniówkę. Czy powinienem zwrócić uwagę na coś szczególnego? Proszę o rady - DOBRE:)

Borowa
08-12-2008, 15:15
aby dzieci na zdjeciach nie byly pijane.... a reszta ... hmmm daj z siebie wszytsko

Wysokie ISO co by w tle nie bylo za czarno... szeroko tak aby wiecej bylo no i uwaga na tlo aby nie było kabli

mikkay
08-12-2008, 19:06
aby dzieci na zdjeciach nie byly pijane....

Wbrew pozorom to jest baaardzo ważne!!

Ksiazkiewicz
08-12-2008, 19:46
Wbrew pozorom to jest baaardzo ważne!!

nigdy nie robię, ale jestem ciekaw waszej argumentacji :) ? O

Borowa
08-12-2008, 22:54
nigdy nie robię, ale jestem ciekaw waszej argumentacji :) ? O

przepraszam jakiej argumentacji.....

wlopis
08-12-2008, 23:03
... no i uwaga na tlo aby nie było kabli

ciała pedagogicznego ;-) ?

wilus
08-12-2008, 23:25
Przed polonezem zrób pare zdjęć testowych, sprawdź wb i czy nie przepala, ustaw odpowiednią korektę na lampie
bo później nie będzie czasu, nie próbuj swiecić w sufit bo sie lampa zjara na węgiel, załóż dyfuzor, zrób troche planów ogólnych ale i dużo zbliżeń całych postaci .. pamiętaj nie żałuj kliszy ! bo może się okazać że sporo zdjęć pójdzie do kosza .. a i uważaj żeby Cie nie rozdeptali,
powodzenia

Otiv
08-12-2008, 23:39
Przed polonezem zrób pare zdjęć testowych, sprawdź wb i czy nie przepala,
powodzenia

Co do WB to rób rawy i JPG ;] jak ci WB przy danym swietle nie podejdzie to rawa masz i zmienisz kolorki.

uważaj na przepalenia ja przez to spieprzyłem bal gimnazjalny w jednej szkole. wszyscy mieli świecące czoła ;p nie dało sie odratować ;/

ars
09-12-2008, 12:59
nie próbuj swiecić w sufit bo sie lampa zjara na węgiel

nie generalizujmy. Juz troche tego odbebnilem i zazwyczaj jednak w sufit (jezeli nie jest z siatki maskujacej :) i nie 10 metrow w gorze) grzmoce i jak najbardziej ok , lampa tez :)

wilus
09-12-2008, 14:52
nie generalizujmy. Juz troche tego odbebnilem i zazwyczaj jednak w sufit (jezeli nie jest z siatki maskujacej :) i nie 10 metrow w gorze) grzmoce i jak najbardziej ok , lampa tez :)
Też pare studniówek przerobiłem i zawsze były na sali gimnastycznej gdzie sufit jest hen daleko i do tego naczepiane kolorowych papierków wstęg albo siatki maskujące, nie widzę możliwości zrobienia tylu zdjęć grupie około 60 osób w czasie poloneza żeby wszyscy byli ujęci na zdjęciach a to wszystko w 3 minuty.
w zeszłym roku znajoma firma na jednej studniówce spaliła 2 lampy a to przez to że było błyskane w górę i odbijane od odbłyśnika , fakt że to były lampy C
tu pare zdjęć (http://www.weselefigara.cba.pl/studniowka/) błyskanych na wprost z dyfuzorem

qamil_d_dg
09-12-2008, 16:18
W zasadzie zawsze foce w Raw-ach bo WB łatwo skorygować. Potencjalni klienci nie będą też bardzo wymagający, więc strzelać trzeba tak, by całe postacie było widać. Można nawet zrezygować z odbijania od sufitu a strzelać na wprost jednak na manualu bym polecał. Cykać po kilka ujęć. Lepiej zrobić więcej zdjęc, a uchwycić trochę światła zastanego, bo zawsze na sali coś tam kolorowo miga. Jak ustawisz korekte na lampie to jak nic Ci akurat nie zaświeci w obiektyw to wszystkie robisz tak samo. Powodzenia i pokaż później swoje dokonania

FotoFal.pl
09-12-2008, 17:46
Wielkie dzięki!
Przygotowuję się całą parą. Cenne wskazówki mile widziane. Dziękuję jeszcze raz. Jak zrobię ten temat to pokażę foty.

pafelek
13-12-2008, 02:35
Na poczatku mlodzi troche spieci ale jak cos wypija to pstrykanie idzie calkiem przyjemnie :)

Rok temu znajomej corka miala studniowke a ze mialem nowy aparat wiec polecialem go potestowac i popstrykac ot tak dla zabawy tutaj (http://www.pawelpazdzior.com/galeria/galeria.php?kategoria=9&album=18&start=0)

DonAlberto
13-12-2008, 12:27
Na poczatku mlodzi troche spieci ale jak cos wypija to pstrykanie idzie calkiem przyjemnie :)

Rok temu znajomej corka miala studniowke a ze mialem nowy aparat wiec polecialem go potestowac i popstrykac ot tak dla zabawy tutaj (http://www.pawelpazdzior.com/galeria/galeria.php?kategoria=9&album=18&start=0)

Kurcze, patrzę i nie mogę jakoś przetrawić, nie chodzi mi o zdjęcia tylko o ustawienia balansu bieli, strasznie żółte wyszły ci twarze na na niektótych. Pamiętasz jakie miałeś ustawienia?

pafelek
13-12-2008, 13:05
Kurcze, patrzę i nie mogę jakoś przetrawić, nie chodzi mi o zdjęcia tylko o ustawienia balansu bieli, strasznie żółte wyszły ci twarze na na niektótych. Pamiętasz jakie miałeś ustawienia?

pewnie ze pamietam :) To byl debiut D300+T 17-50 2,8 wszystko na auto. W polaczeniu z zoltym swiatlem auli wyszlo nieciekawie i ja dobrze o tym wiem. Na wyswietlaczu wygladalo to dobrze i to jest wada wlasnie tego wypasionego wyswietlacza w D300 ze na nim foty calkiem calkiem a na kompie mala porazka :(
Podczas tancow gdy pogasili te zoltka na auli to bylo juz znacznie lepiej :)

DonAlberto
13-12-2008, 22:16
pewnie ze pamietam :) To byl debiut D300+T 17-50 2,8 wszystko na auto. W polaczeniu z zoltym swiatlem auli wyszlo nieciekawie i ja dobrze o tym wiem. Na wyswietlaczu wygladalo to dobrze i to jest wada wlasnie tego wypasionego wyswietlacza w D300 ze na nim foty calkiem calkiem a na kompie mala porazka :(

A no właśnie, ja też mam nową zabawkę i jeszcze nie używana, nie przetestowana itp. Zastanawiam się jak sobie poradzi. Ja robię zawsze w manualu, ale z temperaturą barwną nikona jakoś nie bardzo sobie radzę, niby na auto najlepiej wychodzi ale nie zawsze. No cóż zobaczymy :)

rafal0325
14-12-2008, 01:02

pafelku czy taka fotke
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.pawelpazdzior.com/galeria/obrazy/091339is_dsc_7676_resize.jpg)
robi sie z lampą czy bez lampy,pytam ponieważ przymierzam sie do kupna SB i chciałbym poprostu wiedziec a jestem jeszcze w tym trochę zielony.

pafelek
14-12-2008, 11:59
to jest fotka z lampa :)

Aula byla jasna szkoda tylko ze jakims takim zoltym swiatlem oswietlona a nie tak jak np hala sportowa przystosowana do transmisji tv gdzie swiatlo jest ladne i biale :)

rafal0325
14-12-2008, 13:42
Pewnie te żółte wiszące ozdoby jeszcze ten kolor pogłębiały, ja tez jako laik myslalem zeby iść na jakiegoś sylwestra i troche pofocić za free,proponował mi to nawet kumpel ktory organizuje bal na 30 par ale jest pewna blokada ktora mi nie pozwala wejsc na ta impreze a tą blokadą jest brak lampy zewnętrznej.

Frodo
20-12-2008, 11:20
Zażółcenie wyszło ze względu na różnice temperatury barwowej światła zastanego i błyskowego. Trzeba by było założyć na SB filtr ocieplający. Ewentualnie pozostaje korekcja na warstwach.

arturjb
20-12-2008, 11:55
kilka słów ogólnych ode mnie
juz kilka 100dn przerobiłem i chyba mogę coś powiedzieć (?)
Najważniejsze zdjęcia - zdjęcia na których zarobisz najwięcej - to są zdjęcia pozowane w parach, proponuję robić po 2-3 ustawienia, przy czym jedna fotka to polzblizenie/zblizenie, druga to pełby plan czyli od butów do czubka fryzury ;)
Ważne są też oczywiście (najważniejsze?) zdjęcia klasowe: robi się to tak: klasa + os tow, klasa sama, dziewczyny z podwiązkami, panowie sami, wiele innych kombinacji, jezeli np wychowawcą klasy jest kobieta to mozesz zaproponować by panowie wzięli ją na ręce, będzie śmiech, będzie się podobało.
Zdjęcia inne czyli rozpoczęcie balu, polonez, owszem, ale z doswiadczenia wiem ze wiele osob takich zdjec nie kupuje (za to są świetną dokumentacją do kroniki szkoły.(dasz gratis szkole na DVD to cię dobrze zapamiętają). Zdjęcia z zabawy to juz jak na weselu;) nie wiem ile masz tych klas jak masz 1 to kazdego obfotografujesz zkazdej strony w kazdej pozycji. Ważna rzecz. Zdarza się, że dziewczyny przyciągają na 100dniowki roznych tepych dresow co gajer maja na sobie durygi raz w zyci (prierwszy u komunii) i oni czasem nie lubią jak im się robi zdjęcia, zwykle to komunikują. Nie chce - nie rób, nie ma sensu sie kłucić i wdawać w ewentualne pyskówki.
co jesztcze... co do techniki, to fajnie jest np świecic przy zdj pozowanych w parach przez jakies softboxy lub parasolki. taki zestaw z parasolem na sb to kwota 100zł. Ja żeby zdjecia były 'ładne' mam małe przenośne atelier - tło fotofraficzne, na all mozesz kupic za 200, ale nie kupuj gnieciuchów, tansze, ale to GOWNO!
Wrócę do poloneza. Dobrze jest zając jakąś strategiczną pozycję, ustawić lampę w M i walić zdjęcie po zdjeciu, wtedy wszytkie beda rowno naswietlone.
Jak coś jeszcze przyjdzie mi do głowy, na pewno opiszę;)
pozdrawiam studniówkowo:

źródło (http://arturjb2.republika.pl/07forum.jpg)
źródło (http://arturjb2.republika.pl/10forum.jpg)

rafal0325
20-12-2008, 13:07
Arturjb a takie cos sie nada
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/12/zes3all-2.jpg
źródło (http://www.eltec.pl/serwer/zes3all.jpg) do zdjec pozowanych?

arturjb
20-12-2008, 14:53
widzisz, światło błyskowe ma tę zaletę, ze jestbłyskowe
z takim czyms mozesz miec czas zalozmy 1/60, a ludzie na 100dn często bywają bardzo ruchliwi
imo efekty można uzyskać podobne, ale to pytanie do większych na tym forum

mateuszeczek
22-12-2008, 16:18
arturjb, a te dwa zdjęcia, które wrzuciłeś- odbijałeś od sufitu błysk, czy też z dyfuzorem na lampie? Mógłbyś opisać jaki czas, iso oraz przysłona? Pytam, bo sam za niedługo idę na studniówkę, bardziej jako partner niźli fotograf, ale(niestety) z własnego doświadczenia wiem, że fotograf, który będzie pstrykał zdjęcia na tej imprezie może jedynie pochwalić się dobrym sprzętem, gorzej z wynikami, więc dziewczyna zapowiedziała, że liczy na mnie. ;) Dodam, że problemem w moim wypadku będzie głównie sufit na dużej wysokości, więc przy okazji: czy zwykły, najtańszy dyfuzor z alledrogo i lampa na 45stopni wystarczą? Pytam, bo niedawno zakupiłem sb-600 i szczerze mówiąc nie miałem możliwości konkretnego przetestowania jej, a tym bardziej z dyfuzorem.
Z góry dzięki za odpowiedź. :)
Pozdrawiam,
Mateusz.

arturjb
22-12-2008, 19:42
Sufit był na wysokości 4-5 mterów, błysk 90st w sufit, przysłona chyba 2.8, a napewno nie mniejsza niz 4. Body to D70s, szkła 24/2.8 i 80-200/2.8

Jeśli sufit będziesz miał wysoko, to spróbuj od ścian odbijać. Co do dyfuzora to hmm... ciezko powiedziec, swykły stofen 90 lub 75 stopni powinien byc w miarę ok, ale bez rewelacji raczej.
Ciężko udzielić konkretntch rad nie wiedząc jakie będą warunki, światło zastane (halogeny kamerzystów!!!) Jeżeli jednak masz kita i sb600 to za duzo nie poodbijasz, szkło 2.8 to podstawa no i iso gdzies z 800
No i dlaczego nie wierzysz w fotografa? Skad wiesz, ze majac dobry sprzet zrobi kiepskie zdjecia?

mateuszeczek
23-12-2008, 16:41
Jak napisałem, z własnego doświadczenia ;) bo prawdopodobnie fotografem będzie koleś, który robił zdjęcia na mojej studniówce i prawdę mówiąc były kiepskie: nieostre, niedoświetlone i źle wykadrowane. Np. przy zdjęciach grupowych robił dodatkowo zdjęcia parom(portrety(?)), ale nie wyszły za bardzo, bo tam w jednym rogu był czyjś nos, a w drugim kawałek głowy kogoś innego i prawdę mówiąc pozostało oglądanie na kompie, bo nikt nie chciał sobie powiesić na ścianie foty z kawałkiem czyjejś głowy. Co nie zmienia faktu, że sam Pan fotograf był bardzo miły. ;)

robin102
23-12-2008, 18:54
Fotki wnikliwie obejrzałem celem dokształcenia się. Kadry typowo studniówkowe, ale pokrzepiłem sobie serucho, że nie tylko ja mam problemy z Yellow-em z nowych matryc Nikona. Święta będą pogodniejsze :)

arturjb
23-12-2008, 19:58
kurde, to jeszcze robi się studniowki na salach gimnastycznych?

pafelek
23-12-2008, 20:29
kurde, to jeszcze robi się studniowki na salach gimnastycznych?

troche odbiegamy od tematu, ale jesli masz na mysli te studniowke pstrykana przeze mnie to przygladnij sie dobrze bo to nie jest sala gimnastyczna tylko aula :)

Wesel na niej nie organizuja ale sylwestra, kabarety, przeglady piosenek a nawet dni teatru sa na deskach tej auli wystawiane wiec prosze jej nie mylic z sala gimnastyczna :mrgreen:

arturjb
23-12-2008, 20:33
;-)

avallardi
04-01-2009, 21:13
w zeszłym roku znajoma firma na jednej studniówce spaliła 2 lampy a to przez to że było błyskane w górę i odbijane od odbłyśnika , fakt że to były lampy C
Trochę się zdziwiłem!

Może ktoś napisać coś więcej na ten temat?
Sam mam SB-600 i często korzystam z 2 opcji:
- palnik do góry (zwykle 45 lub 60 stopni) i dyfuzor z białej kartki.
- palnik do góry(j.w.) i założony dyfuzor Sto-Fen'a Omni-Bounce.

Fotografowanie amatorskie. W przypadku wnętrz - mieszkanie wysokości 2.5 metra. W przypadku ślubów w rodzinie (jako drugi fotograf, choć ludzie domagają się, żebym robił jako pierwszy) - zdjęcia w kościele i na sali weselnej.
Używając lampy w kościele walę zdjęcia z palnikiem na wprost (z dyfuzorem lub bez).
Powinienem na coś uważać?
Przepraszam za mały OT.

arturjb
05-01-2009, 00:42
nie powinieneś na nic uwazac, jezeli korzystasz ze sprzetu zgodnie z instrukcją - przeznaczeniem. Ja mam sb800 i w instrukcji jest napisane, ze po serii iluśtam (dosyć wielu) strzałów z jakąś dużą mocą nalezy poczekać na wystygnięcie palnika, jednak zadne accu nie są w stanie tak ładowac lampy by nawet zblizyła się to podanej w instrukcji granicy. podejrzewam, ze z sb600 jest podobnie.

co do pani od C, to moze uzywała lamp z dodatkowymi accu, wiem ze do C są takie zasobniki na kabelku co mieszczą 8 accu, na cb ktos kiedys napisal, ze predzej sie palnik spali niz lampa nie błyśnie. druga mozliwosc - lampy zostaly zwyczajnie zajeżdzone (czyt. wyeksploatowane) i pech chciał ze padły dwie w czasie jednej imprezy.

Wykorzystujesz lampę zgodnie z jej przeznaczeniem i mozliwosciami wiec mozesz byc spokojny, w koncu lampa jest po to by błyskała a nie by posiadacz zastanawiał się kiedy padnie (no chyba, ze lampa wybłyskała swoje ;) )

lodzermensch
05-01-2009, 00:44
aby dzieci na zdjeciach nie byly pijane....

Ciężko będzie.