Zobacz pełną wersję : wycinanie kawałka zdjęcia - automatyczne utrzymanie proporcji
Poszukuję programu, który podczas zaznaczania zdjęcia do wycięcia utrzyma proporcje zaznaczanego fragmentu - np. tak aby zawsze było 4:3 - czyli ja zaznaczam np. pion a on zaznacza poziom [lub na odwrót] - tak aby zachować ten sam format
aktualnie używam IrfanView i nie mogę takiej funkcji znaleźć :(
przejrzałem gimpa - nie widzę tego ale nie znam programu więc mogłem pominąć
Czy znacie cosik takiego ?
JPEGCrops na ten przykład :) Możesz tam sobie zdefiniować zupełnie dowolne formaty, możesz hurtem przyciąć 129745 zdjęć wedle zadanych proporcji itp. itd.. :)
Prosze opis (http://gimp.wikidot.com/narzedzia:zaznaczenie-prostokatne) dotyczacy Gimpa
Inny dobry darmowy program posiadajacy ta funkcje to np: paint.net
dzięki za informacje - teraz potestuję i zobaczymy co mi z tego wyjdzie :)
zostałem przy GIMP-ie - przy moim "zaawansowaniu" starczy pewno na 1/2 lata uczenia :D
Poszukuję programu, który podczas zaznaczania zdjęcia do wycięcia utrzyma proporcje zaznaczanego fragmentu (...)
aktualnie używam IrfanView i nie mogę takiej funkcji znaleźć :(
Otwierasz zdjęcie w IrfanView - edycja - utwórz specjalne zaznaczenie - ustawiasz wielkość zaznaczenia - enter - przesuwasz myszką dowolny bok zaznaczenia trzymając jednocześnie "Ctrl" i proporcje są zachowane - edycja - przytnij zaznaczenie - otrzymujesz wycinek zdjęcia z zachowaniem proporcji.
Czy o to Ci chodziło?
Aras - dzięki serdeczne - działa - czyli można to też zrobić przy moim ulubionym programie :)