PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Trochę jesieni trochę zimy....

Aberrator
08-12-2008, 12:18
Z ostatniego spaceru, wykorzystanego z okazji chwili wolnej od obowiązków. Niestety nie miałem zbytniwgo wyboru jeśli chodzi o warunki pogodowe i światło więc trzeba było posiłkować się trochę obróbką.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img78.imageshack.us/img78/3199/dzewkaver1nu1.jpg)

darko
08-12-2008, 12:29
Nie podchodzi mi to zdjęcie, te krzaczory na pierwszym planie jak dla mnie niepotrzebneie zaśmiecają widok.

Niestety nie miałem zbytniwgo wyboru jeśli chodzi o warunki pogodowe i światło więc trzeba było posiłkować się trochę obróbką.
Oczywiście że był wybór: nie robić zdjęcia, skoro warunki pogodowe i światło były kiepskie

Aberrator
08-12-2008, 12:31
Może nasz rację ale krzaczory dają jakiś pierwszy plan, a samo tło było by już zupełnie nie ciekawe, ale dzięki za komentarz.

darko
08-12-2008, 12:33
Może nasz rację ale krzaczory dają jakiś pierwszy plan, a samo tło było by już zupełnie nie ciekawe, ale dzięki za komentarz.
Te krzaczory jak dla mnie nie są ciekawe, do tego jak sam przyznajesz tło też nieciekawe, więc po co robić
zdjęcie na siłe

Sowulus12
08-12-2008, 12:44
Mnie tez nie powala.

Aberrator
08-12-2008, 14:36
Kolory na forumowym zdjęciu są wyprane, przeglądając na NX-ie wyglądają znacznie lepiej ale cóż z niczego nie można mieć wszystkiego.

darko
08-12-2008, 14:47
Jakiego profilu kolorów używasz ?

Jacek S
08-12-2008, 14:58
Nie obraź się, ale zdjęcie jest kiepskie. Po pierwsze krzaczory na pierwszym planie ni w pięść ni w oko, nie widać ani gdzie się zaczynają, ani gdzie się kończą, poza tym to tylko badyle. Kolory w tle może i są w miarę ciekawe, ale obiekty w tle nie są ani rozmyte, ani wyraźne. Dodatkowo całe zdjęcie przechyla się w lewo, wygląda to na przypadkowy i nieprzemyślany kadr, nie widać żadnego obiektu, który skupiałby wzrok na zdjęciu.
Jak sam wspomniałeś, że nie było warunków do zrobienia zdjęcia, więc może trzeba było nie robić, a jak zrobiłeś i nie jesteś z niego zadowolony, to nie ma sensu go pokazywać, no chyba, że chcesz dowiedzieć się co na zdjęciu jest nie tak.
Miejsce może być ciekawe, więc może wróć tam jak będą lepsze warunki, może przejdź za te krzaki i wyszukaj inny kadr, niekoniecznie z horyzontem przez środek zdjęcia...

Aberrator
08-12-2008, 15:15
profil jaki miałem ustawiony w aparacie to sRGB. Jacekmarysienka dziękuję za bardzo pomocną krytykę.
:)

Jacek S
08-12-2008, 15:28
profil jaki miałem ustawiony w aparacie to sRGB. Jacekmarysienka dziękuję za bardzo pomocną krytykę.
:)

Nie ma sprawy, mam nadzieję, że nie było za "grubo".
Profil wydaje się być OK.