Zobacz pełną wersję : D50 - blokada mocy błysku ?
Mam pytanko : czy to normalne , że w D50 korzystając z blokady mocy błysku wbudowanej lampy błyskowej daje ona w tym momencie mocniejszy błysk niż przy normalnym jej wyzwoleniu ( mowa oczywiście o fotografowaniu tej samej sceny )?
Czy może w mojej D50-tce jest coś nie tak z tą funkcją..? :(
Pozdrawiam.
hmm wydaje mi sie ze jesli zablokujesz wtedy lampa wali pelna moca bez wzgledu na scene gdy pracuje w trybie pomiaru zapewne oblicza ze az tyle swiatla nie jest potrzebne i dlatego blysk jest slabszy
hmm wydaje mi sie ze jesli zablokujesz wtedy lampa wali pelna moca bez wzgledu na scene gdy pracuje w trybie pomiaru zapewne oblicza ze az tyle swiatla nie jest potrzebne i dlatego blysk jest slabszy
...no raczej nie..? Po to chyba jest wyzwalany przed zablokowaniem krótki przedbłysk pomiarowy , aby dostosować moc lampy do sceny? Kwestia tylko dlaczego (przynajmniej u mnie) przy tej funkcji scena jest doświetlana nieco mocniej niż normalnie?
Może mógłby ktoś sprawdzic jak to jest u niego w D50?
GreenToad
14-07-2006, 10:09
Nie mogę narazie sprawdzic póki aparat nie wróci z serwisu, ale mam dwie teorie. Może (pomimo że w instrukcji tego nie ma) przy blokadzie mocy błysku aparat pracuje w iTTL a nie iTTL-BL. Możliwe też (choć głupie) że przedbłysk pomiarowy "wyczerpuje" wbudowaną lampe na tyle że błysk główny jest osłabiony, a przy blokadzie odstęp między błyskami daje szanse wbudowanej lampce się odpowiednio doładować. Tylko zgaduje, jak ktoś ma d50 i jakąś SB to jakby mógł sprawdzić czy objawy są takie jak z wbudowaną. Zaintrygowało mnie to.
mariuniu
14-07-2006, 10:17
Hmm, ja przy okajzji zadam nieco lamerskie pytanie - też mam D50, chciałbym sprawdzić problem o którym mowa ale niestety nie wiem jak włączyć blokadę błysku i do czego ona może się przydać. Mogłby ktoś oświecić i mnie w tym temacie bo do tej pory porostu podnosiłem lampę i robiłem zdjęcie.
GreenToad
14-07-2006, 14:17
Ta opcja znajduje sie w CSM 14(AE-L/AF-L) jako ostatnia o nazwie "FV Lock". Powoduje ona ze przycisk AE-L/AF-L blokuje nie pomiar ekspozycji a mocy błysku. W instrukcji na stronie 98 masz opisane jak i po co to działa, nie pamietam czy wolno więc nie będę cytował :).