Zobacz pełną wersję : wyzwalacz radiowy w lampach
Witam! Może pytanie wyda się dziwne (szukałem ale nie znalazłem) jeżeli lampa studyjna ma możliwość wyzwalania radiowo to jak ją można wyzwolić (w jaki sposób). Jak to działa czy potrzebne jest jakieś dodatkowe urządzenie?
to znaczy ze lampka ma odbiornik (jakis) fal radiowych...
a co za tym idzie Ty potrzebujesz nadajnik tychze fal, czyli pewnie potrzeba dodatkowego urzadzenia;)
każda lama studyjna może być wyzwalana radiowo, bo każda ma wejście na kable.
Ale - musisz dokupić nadajnik na aparat i odbiornik podpinany do lampy. Na przykład PT-04, Pocket Wizard itp.
Są lampy mające wbudowane odbiorniki radiowe, na razie to górna półka lamp - dość drogie modele. To rozwiązanie ma (najczęściej) ogromną zaletę - umożliwia sterowanie mocą lamp z nadajnika na aparacie.
magicduh
17-12-2008, 02:43
dobrze wam działają te radiowe wyzwalacze? kiedyś miałem chińszczyznę ale niestety była trefna... moze jeszcze raz bym kupił, jakie macie modele ?
polecam produkt elinchroma....
neistety produkt elinchrome'a nadajne sie w pelni do elinchroma .. kazda inna lampe oczywiscie wyzwolisz .. ale niestety ttracisz mozliwosc sterowania moca lamp z poziomu pilota lub komputera
Powtórzę temat bo nie ma konkretnej odpowiedzi mam zamiar kupić lampę quantum http://www.quantuum.pl/detal.php?id=1207&lang=pl&curr=PLN i chce wyzwalać radiowo (piszą ze lampa ma wyzwalanie radiowe) wiec co potrzebuje dokupić? (jak się nie mylę to wyzwalacz ale czy każdy nada się do tej lampy?) i w jaki sposób się go zgrywa z lampami? Z góry dziękuje za odpowiedz
chce wyzwalać radiowo (piszą ze lampa ma wyzwalanie radiowe)
mozesz wskazac gdzie to jest napisane?
bo jakos nie widze.
ot zwykla lampa studyjna, typowa chinska podroba bowensa, wyzwolic ja radiowo mozesz kupujac zestaw nadajnik/odbiornik albo chinski albo jakiejkolwiek firmy produkujacej lampy.
W tabelce jak są opisane lampy tam pisze "Sposoby wyzwolenia"!!! jak kupie nadajnik i odbiornik ale jak lampa ma wbudowane radio?
możesz ja wyzwolić inną lampą błyskową, ale nie spodziewasz się, że dadzą ci tą inną lampę?
Ta lampa nie ma wbudowanego odbiornika radiowego, u mnie w studiu od niedawna jest taka, ale o mocy 1200 WS. Oczywiście nie ma odbiornika.
A co powiesz o tych lampach jak używacie, warte są?
Wydaje się całkiem OK. Zapytaj mnie o to po roku używania :-D
A co powiesz o tych lampach jak używacie, warte są?
Od ponad roku korzystam z 2 lamp 600W Quantuuma i na chwilę obecną nie mam powodów do narzekania na nie.
Z pocket wizardami śmigają aż miło.
A jest opcja żeby podpiąć drugą lapmę pod korpus? Znaczy jedna lampa, dajmy na to któraś SB na gorącej stopce, a druga kablem podpięta do dodatkowego wyjścia. Jest taka możliwość? Jest taki kabel?
Druga sprawa - jest coś takiego:
http://www.allegro.pl/item526083498_fotocela_pierwszy_blysk_stopka_sanki _od_fripers.html
czy jak jedną lampę "reporterską" wsadzę na to, a drugą na stopkę to ta na stopce (docelowo SB 900) ma moc wyzwolenia tej lampki na tym urządzeniu?
napisałeś za ogólnikowo
1. po co tak robić i utrudniac sobie życie?
2. jakie body?
3. nie zależy ci na działaniu w TTL mam nadzieję?
Ad 1 - jak zwykle chodzi o kasę :) myślałem o normalnej lampie (na start quantuum 300 - swoją drogą - jak to wyzwalać?), ale to musi jeszcze poczekać. Natomiast zakup lepszej reporterskiej - sb 900 jest koniecznością
Ad 2 - d700
Ad 3 - w wypadku tej dodatkowej lampy przeżyję (ma bardzo ograniczone opcje - full, 1/16, ttl i ... off :D ), a Sb 900 można dokładnie poustawiać, więc też da radę bez ttl.
Widziałem jak ktoś z forum eksperymentował z SB przy parasolu.
Do tej pory pracowałem tylko na jednej lampie i w terenie. Teraz chciałbym się pobawić z dwoma lampami i tłami w domu :)
A jakie wyzwalacze polecilibyście? (jakiej firmy) chodzi mi bardziej o te tańsze nie po 600zl? ( i ilu kanałowe?)
Te są dobre.
Niby chińczyki, ale jakościowo o wiele lepsze niż PT-04
http://www.allegro.pl/item534731228_radiowy_wyzwalacz_lamp_studyjnych_ba terie_2xaaa.html
http://www.allegro.pl/item533061002_radiowy_wyzwalacz_lamp_stopka_canon_ olympus_nikon.html
Jeszcze taka sprawa jakie odbiorniki są lepsze na baterie czy podłączone do zasilania?
W studiu lepsze te podłączane do sieci, w terenie - bateryjne :wink:
ambergraff
27-01-2009, 10:12
W studiu lepsze te podłączane do sieci, w terenie - bateryjne :wink:
Zadam być może dość prozaiczne pytanie - dlaczego? :confused: O ile rozumiem, iż w terenie bateryjne jak najbardziej, o tyle w studiu nie za bardzo widać sensowność rozwiązania sieciowego? Przecież to znowu o kolejny, plątający się po podłodze kabelek więcej.:(
o tyle w studiu nie za bardzo widać sensowność rozwiązania sieciowego? Przecież to znowu o kolejny, plątający się po podłodze kabelek więcej.:(wcale niekoniecznie, są rozwiązania "sieciowe" gdzie odbiornik jest jakby ostatnim fragmentem kabla 230V wpinanego w lampę błyskową. Jest tak zrobiony jakby był przedłużaczm, ostatnim jego fragmentem.
ambergraff
27-01-2009, 12:10
wcale niekoniecznie, są rozwiązania "sieciowe" gdzie odbiornik jest jakby ostatnim fragmentem kabla 230V wpinanego w lampę błyskową. Jest tak zrobiony jakby był przedłużaczm, ostatnim jego fragmentem.
No to teraz rozumiem sens takiego rozwiązania, ale pozostaje jeszcze kwestia uniwersalności. W przypadku "bateryjkowego" wyzwalacza nie ma problemu z szukaniem źródeł zasilania. Kupowanie natomiast dwóch kompletów (sieciowego i bateryjkowego) chodź to wydatek nieduży, to jednak niepotrzebny,:? tym bardziej, że za podwójną cenę można poszukać lepszego wyzwalacza.
No to teraz rozumiem sens takiego rozwiązania, ..
najistotniejsze jest to, że się zapomina o bateriach, a oczywiście padają one na poczatku waznej sesji zdjęciowej :mrgreen:
Najczęsciej to nie sa paluszki, więc .. klapa. Przy radiu sieciowym ten problem odpada.
marszull
27-01-2009, 15:35
przy chinskich wyzwalaczach to jednak sa to paluszki (odbiorniki) AA lub AAA, a nadajnik z inna bateria potrzebuje tej baterii w obydwu typach zasilania
ambergraff
28-01-2009, 15:26
najistotniejsze jest to, że się zapomina o bateriach, a oczywiście padają one na poczatku waznej sesji zdjęciowej :mrgreen:
Najczęsciej to nie sa paluszki, więc .. klapa. Przy radiu sieciowym ten problem odpada.
przy chinskich wyzwalaczach to jednak sa to paluszki (odbiorniki) AA lub AAA, a nadajnik z inna bateria potrzebuje tej baterii w obydwu typach zasilania
Wystarczy dokupić drugi komplet i trzymać w ramach zapasu. W przypadku paluszków, to chyba lepszym rozwiązaniem jest zainwestowanie w akumulatorki i ładowarkę. No ale oczywiście wybór zależy od upodobań. W moim przypadku z racji uniwersalności rozwiązania będę stał na stanowisku bateryjkowego wyzwalacza, no chyba że powyższe rozwiązanie ma jeszcze jakieś istotne wady?
do wyzwalaczy radiowych nie stosuje się akumulatorków tylko zwykłe baterie.
marszull
29-01-2009, 01:15
do wyzwalaczy radiowych nie stosuje się akumulatorków tylko zwykłe baterie.
no wlasnie czy ktos wie dlaczego na aku nie dziala? bo zawsze mnie to ciekawilo :-)
ps ja tez jestem za zasilaniem bateryjnym
przy chinskich wyzwalaczach to jednak sa to paluszki (odbiorniki) AA lub AAA,
AA to chyba nieczęsto, a rozmiaru AAA najczęściej nie ma się przy sobie i stąd bywają problemy. Zresztą baterii do nadajnika też się raczej nie ma "przypadkiem"
Kłopot jest wtedy, gdy baterie trzymają .... długo. Rok, dwa, trzy lata. Wtedy się nie nosi ze sobą takiego nietypowego zapasu, a kiedyś na ważnej sesji dopada cię nagle brak prądu.
Ja tego problemu teraz z radiem nie mam, Pockety mają AA (tych mam zawsze sporo), ale z nietypowymi bateriami miałem przygody kilka razy w życiu. Przy analogowym małym obrazku zabrakło mi kiedyś baterii PX28, wysiadała raz na 3 lata, była do sterowania migawka elektroniczną, kiedyś podobna bateria skończył a mi się w Mamiyi i kiedyś jeszcze inna w flashmeterze. 3 x w życiu mi się to zdarzyło, ale pamiętam, bo brak mi mocno skomplikował sytuacje.
no wlasnie czy ktos wie dlaczego na aku nie dziala? bo zawsze mnie to ciekawilo :-)
z tego co wiem a może nie wiem ;) mają inne/słabsze napięcia i przez to dają słabszy impuls czy coś takiego nie jestem elektrykiem ;)
do tego nie trzeba być elektrykiem :)
zwykle zasilanie to 2 paluszki AA więc 2xaku = 2x1,2V ,a 2xbateria = 2x1,5V więc 0,6V przy 3V nominalnego zasilania to sporo i część elektroniki odmawia posłuszeństwa, więc wszystko zależy od tolerancji układu na napięcie zasilające
marszull
29-01-2009, 12:27
takie mialem podejrzenia, dzieki za wyjasnienie
Bartek - NinoVeron
06-02-2009, 01:19
ja też mam dylemat dotyczący chińszczyzny :)
zastanawiam się nad kompletami:
1) Nadajnik i odbiornik (4 kanały) z Elteca - http://www.allegro.pl/item540501949_wyzwalacz_radiowy_lamp_blyskowych_4k _230v_w_wa.html
odbiornik jest zasilany kablem do lampy (230 V) więc znika problem zabawy z bateriami
2) Phottix - http://www.allegro.pl/item537748480_phottix_wyzwalacz_radiowy_lamp_study jnych_studio.html
nadajnik i odbiornik (16 kanałów) - odbiornik na baterie AAA
czy mieliście z nimi doczynienia?
czy któryś z nich możecie polecić?
a może lepiej dołożyć jeszcze z 400 zł i kupić Flash Waves 2 ( http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=80581 )
Phottixa w tej cenie z ebaya masz z dwoma odbiornikami i free transport.
Ja wybrałem fw2 o dziwo odbiornik poszedł na akumulatorkach AAA (widocznie ma większą tolerancję na napięcie)
Jak to chodzi narazie nie powiem, bo dziś przyszło i a lampy mam nie w domu.
Chciałem skyporty ale narazie są niedostępne (aktualnie dostępne tylko wersje dla elinków), są super ale jak to ktoś ładnie powiedział z lampami elinka, a przy innych będą chodzić bez wodotrysków no i odstraszył mnie ten wbudowany akumulatorek i podniesiona cena, która jeszcze może wzrosnąć zanim się znów pojawią na rynku.
Podłączę się do tematu.
Czy zna ktoś sposób aby wyzwolić jednocześnie lampę zamontowaną na aparacie (SB-800) i radiowo dwie lampy studyjne ?
Szukałem na allegro ale nie widziałem urządzeń zapewniających taką możliwość.
w trybach manualnym (lampa M) nie ma problemu. Da się chyba podpiąć radio do kominka (PC) ?
w trybach manualnym (lampa M) nie ma problemu. Da się chyba podpiąć radio do kominka (PC) ?
A tryb A lub TTL ?
Tryb A też, zapomniałem o nim wspomnieć :-D
co do TTL - podobno nie, sygnał na PC podobno pojawia się równo z przedbłyskami, czyli za wcześnie.
powtarzam - podobno i nie wiem czy w każdym modelu body nikona