Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jasne/przepalone/wyblakłe

DDominik
06-12-2008, 19:09
Witam

Od jakiegoś czasu borykam się z pewnym problemem związanym z jasnością zdjęć.... a mianowicie:
Każde moje zdjęcie wygląda tak, jak bym chciał żeby wyglądało, ale tylko na makach... kiedy ogladam je na pcecie wszystko jest za jasne, blade a nawet zdarza się, że powypalane. Sprawdzałem już na różnych profilach kolorów oraz próbowałem ręcznie skaliborać monitor (bez pajączka) ale za każdym razem jest to samo....

Zaczyna mnie to strasznie drażnić i nie wiem co mam z tym zrobić. Mam Białego iMaca 20". (gamma mam ustawioną na 2.2 a wb - 6500K

Na przykład tu... skóra ma u mnie na monitorze odcień taki jaki powinna według mnie mieć a z kolei na pc niedość że białe tło po prostu razi w oczy to skóra jest taka jak bym przeciągnął w ps'ie paskiem offset w prawo(nie do końca taka ale mniej wiecej taki efekt).

zdjęcie (http://i297.photobucket.com/albums/mm232/domididom/model2.jpg)

Bardzo proszę o pomoc bo już naprawde nie wiem jak to naprawic.

DDominik
08-12-2008, 12:03
Cały czas kombinuję i jak narazie udało mi się wykombinować że uzyskuje lepszy efekt konwertujac zdjęcie do profilu "colormatch" i uwzględniam profil przy zapisie.

Oto rezultat:
zdjęcie (http://i297.photobucket.com/albums/mm232/domididom/TEST/colormatch.jpg)

A może problem nie leży w profilu monitora którego używam a w mojej nie umiejętności zapisywania zdjęc w PS'ie?

W PS'ie używam sRGB (tego z gamma 2.2)
A monitor mam skalibrowany recznie za pomoca "SuperCal" (z gamma 2.2 - bo tak powinno być prawda?)
Przeczytałem w internecie że tak powinno być ale nawet jeżeli to nie prawda, to próbowałem również i z tymi samymi profilami

Jeżeli ktoś by mógł to poprosił bym o opis jak ma skalibrowanego PS'a (odnośnie kolorów) i jak zapisuje zdjęcia do wyświetlania ich w necie.

DDominik
08-12-2008, 12:54
Jeżeli ktoś by mógł to poprosił bym o opis jak ma skalibrowanego PS'a (odnośnie kolorów) i jak zapisuje zdjęcia do wyświetlania ich w necie.

Najlepiej było by gdyby to była osoba, która ma maca

markB
09-12-2008, 17:16
Standardowy współczynnik gamma dla Maca to 1.8, a na PC z Windows 2.2. Oznacza to, że obraz zoptymalizowany na Macu powinien być ciemniejszy i bardziej kontrastowy na PC. Analogiczne obrazy przygotowane na PC z Windows na ekranie Maca wyglądają na bardziej wyblakłe. A u Ciebie jakby odwrotnie. Co tam skombinowałeś?

DDominik
09-12-2008, 19:34
gdybym wiedział to pewnie już bym wyeliminował tą usterke.

Skalibrowałem ostatnio monitur SuperCal'em ale nie wiele to pomogło :(

Może napisze wszystko po kolei jak mam skalibrowane:

Monitor - SuperCal
PS CS3 - ustawiony na prophoto albo sRGB 2
W aparacie strzelam sRGB (ale to chyba nie ma znaczenia?)

Może uda mi się pożyczyć na weekend "i1" od znajomego z pracy i mam nadzieje że to rozwiąże cały ten problem...

DDominik
10-12-2008, 23:51
Znalazłem świetnego linka o kolorach i profilach.... Może komuś się przyda.

link (http://regex.info/blog/photo-tech/color-spaces-page1/)