PDA

Zobacz pełną wersję : Crop tool

Woo
06-12-2008, 16:00
Witam

Pojawił się u mnie ostatnio problem z tym narzędziem w PS. Przyzwyczaiłem się do tego, że gdy chcę coś wykadrować to okienkach width i height wpisywałem np. 3 i 2. To pozwalało mi na kadrowanie w takich właśnie proporcjach. Niestety musiałem coś niechcący przestawić i teraz gdy tak robię, to po wciśnięciu crop uzyskuje obraz o wielkości 3 na 2 piksele. Co zrobić żeby cropować bez zmiany wielkości obrazu w wybranych proporcjach? Wiem, że jest jeszcze narzędzie rectangular marquee, ale ono nie pozwala na późniejsze dopasowanie.

Pozdrawiam

Antonina
06-12-2008, 16:29
Dziwny rozmiar ja zawsze ustawiam pix lub mm, co wpisujesz po wartości 2x3 (mm, piks, cm???)

remnaj
06-12-2008, 16:35
wpisz 2cm i 3cm a w rodzielczosci nic nie wpisuj. wykadruje ci do rozmiaru 2 na 3 cm ale jesli chodzi o rozdzielczosc bedzie podobna do tej która masz w oryginale

T&T
06-12-2008, 16:53
Kadrowanie z zachowaniem proporcji w PS-ie:
1. Ctrl + A - aby zaznaczyć całą fotografię,
2. Menu: "zaznacz" i polecenie "przekształć zaznaczenie" - w wyniku tego polecenia do zaznaczenia zostaną dodane znaczniki po bokach i w rogach.
3. Trzymając wciśnięty klawisz Shift przeciągnąć dowolny narożny znacznik (koniecznie trzymać Shift!),
4. Przesunąć odpowiednio ramkę wewnątrz zdjęcia, jeśli zachodzi taka potrzeba ( bez klawisza Shift),
5. Enter
6. Menu "obraz" i polecenie "kadruj",
7. Ctrl + D aby zlikwidować zaznaczenie.

Woo
06-12-2008, 20:09
co wpisujesz po wartości 2x3 (mm, piks, cm???)

Ja nic nie wpisuję ale komputer sam sobie dopisuje px. W rozdzielczość nic nie wpisuję. Zawsze gdy chciałem sobie obciąć zdjęcie do kwadratu to wpisywałem w długość i szerokość po 1, zaznaczałem wybrany fragment, a PS wycinał go bez zmiany wielkości. Czyli przykładowo:
obraz pierwotny: 3000px x 2000px
wartość width:1, wartość height: 1(i tutaj nie pamiętam czy komputer sam sobie dopisywał jednostki)
zaznaczam kwadrat o boku równym 2000 px i otrzymuję obraz 2000px x 2000px
Teraz przy takiej operacji otrzymam obraz w postaci jednego pikselka.

Póki co będę musiał robić tak jak zaproponował Tadeusz, chociaż sposób z użyciem crop tool był wygodniejszy:(

Pozdrawiam

remnaj
06-12-2008, 21:06
czyli dawaj w cm i bedzie git... wpisuj w pola 2cm i 3cm

Woo
07-12-2008, 16:46
No tak, po wpisaniu cm wszystko działa tak jak wcześniej :)
Dzięki za pomoc

Pozdrawiam