Zobacz pełną wersję : SB-800 i elinchrome skyport
Wyczyalem ze sb800 ma gniazdo do wyzwalania kablem - podejrzewam ze niestety nie jest to standardowe gniazdo tylko jakies hiper duper nikonowe i troche stykow posiada...
Teraz moje pytanko - czy SB800 posiada jakies zlacze "tradcyjne standardowe" (maly jack / gniazdo studyjne?)
Jezeli nie.... to czy z gniazda "nikonowego" mozna jakos skorzystac?
Interesuje mnie tylko wyzwolenie lampy i praca w manualu (pomiajjac oczywiscie prace bezprzewodowa w innych sytuacjach)
sb 800 ma zwykłe gniazdo Pc do którego mozesz podpiąc wyzwalacz radiowy jak i kabel z aparatu.
mozesz także wpiąc lampe na kostke z gniazdem pc ale to w sumie wyjdzie na to samo.
mozesz tez wyzwolić lampe przez fotocelę, jesli cos jeszcze bedzie błyskało.
no to jesli ma zwykle gniazdo pc - to prawie jestem w domu
kostek z gniazdem juz dawno nie widzialem w sprzedazy (a zginela mi moja)
bedzie blyskalo ale na 90% sb800 nie zarejstruje tego blysku
mozna trafic takie kostki na alllll... ale te co kiedyś kupiłem sa marnej jakości, staram sie ich nie uzywać a jesli już to z lampami które nie maja gniazd pc.
fotocela w sb800 działą dośc dobrze, spróbuj moze sie sprawdzi to najwygodniejszy sposób na wyzwolenie lampy.
tak al tu chodzi takze o to ze skyport pozwala mi radiowo wyzwolic zza roznych "terenowych" przeszkod...gdzie czasem fotocela zawodzi bo nie "widzi" blysku (tym bardziej ze skyport nma naprawde niezly zasieg)
no tak, jeśli "zza węgła" chcesz błyskac i to na dworze to tylko wyzwalacz.
skyport ma do synchronizacji gniazdo na małego dżeka, wiec kabel pc-dżek
ok. wiesz moze gzie dostac taki krotki kabelek - max 10-20cm ? - bo wiekszosc to przynajmniej ma 5m :D
Zajrzyj tutaj
http://mif.sold.pl/index.php
mają wszelkie pierdoły do odpalania światełka.
A jak nie mają to Tobie polutują ;)
hmmm wyraznie czegos nie doczytalem i uwierzylem sloganowi reklamowemu..sb800 podaje temp. barwowa do lampy.
Zrozumialem to tak ze po zalozeniu CTO na SB 800 i nastawieniu na d700 AWB dostane mniej wiecej poprawnie naswietlona fote oraz barwy. No mniej wiecej - niech to bedzie powiedzmy 4000K zamiast tych 3200-3500K (w koncu wiekszosc aparatow bardzo zle radzi sobie z temp. ponizej 4000K)
No a tu zonk - dostalem absolutny pomarancz - AWB ustawilo sie na 5600K.....
Oczywiscie to nie problem zeby samemu dobrac WB - tylko jakos tak zawierzylem temu zdaniu o podawaniu temperatury...
to robi sb-900 przy uzyciu firmowych filtrow... cos tam maja zakodowane i puszka wie jaki filtr jest zalozony
shaddixx
24-12-2008, 21:46
Wyczyalem ze sb800 ma gniazdo do wyzwalania kablem - podejrzewam ze niestety nie jest to standardowe gniazdo tylko jakies hiper duper nikonowe i troche stykow posiada...
Teraz moje pytanko - czy SB800 posiada jakies zlacze "tradcyjne standardowe" (maly jack / gniazdo studyjne?)
Jezeli nie.... to czy z gniazda "nikonowego" mozna jakos skorzystac?
Interesuje mnie tylko wyzwolenie lampy i praca w manualu (pomiajjac oczywiscie prace bezprzewodowa w innych sytuacjach)
To co daje Elichrom w skyportach jest nie wystarczy zey podpiąć sabinke.
Potrzebna jest przejsciowka z Microjack na Minijack. W sklepie elektoronicznym jakis 3.50 zł.