PDA

Zobacz pełną wersję : SB-800 i elinchrome skyport

fafniak
06-12-2008, 13:44
Wyczyalem ze sb800 ma gniazdo do wyzwalania kablem - podejrzewam ze niestety nie jest to standardowe gniazdo tylko jakies hiper duper nikonowe i troche stykow posiada...
Teraz moje pytanko - czy SB800 posiada jakies zlacze "tradcyjne standardowe" (maly jack / gniazdo studyjne?)
Jezeli nie.... to czy z gniazda "nikonowego" mozna jakos skorzystac?

Interesuje mnie tylko wyzwolenie lampy i praca w manualu (pomiajjac oczywiscie prace bezprzewodowa w innych sytuacjach)

jameski
06-12-2008, 14:18
sb 800 ma zwykłe gniazdo Pc do którego mozesz podpiąc wyzwalacz radiowy jak i kabel z aparatu.
mozesz także wpiąc lampe na kostke z gniazdem pc ale to w sumie wyjdzie na to samo.
mozesz tez wyzwolić lampe przez fotocelę, jesli cos jeszcze bedzie błyskało.

fafniak
06-12-2008, 14:22
no to jesli ma zwykle gniazdo pc - to prawie jestem w domu
kostek z gniazdem juz dawno nie widzialem w sprzedazy (a zginela mi moja)
bedzie blyskalo ale na 90% sb800 nie zarejstruje tego blysku

jameski
06-12-2008, 14:30
mozna trafic takie kostki na alllll... ale te co kiedyś kupiłem sa marnej jakości, staram sie ich nie uzywać a jesli już to z lampami które nie maja gniazd pc.
fotocela w sb800 działą dośc dobrze, spróbuj moze sie sprawdzi to najwygodniejszy sposób na wyzwolenie lampy.

fafniak
06-12-2008, 14:40
tak al tu chodzi takze o to ze skyport pozwala mi radiowo wyzwolic zza roznych "terenowych" przeszkod...gdzie czasem fotocela zawodzi bo nie "widzi" blysku (tym bardziej ze skyport nma naprawde niezly zasieg)

jameski
06-12-2008, 14:48
no tak, jeśli "zza węgła" chcesz błyskac i to na dworze to tylko wyzwalacz.
skyport ma do synchronizacji gniazdo na małego dżeka, wiec kabel pc-dżek

fafniak
06-12-2008, 15:37
ok. wiesz moze gzie dostac taki krotki kabelek - max 10-20cm ? - bo wiekszosc to przynajmniej ma 5m :D

amirez
06-12-2008, 18:05
Zajrzyj tutaj
http://mif.sold.pl/index.php
mają wszelkie pierdoły do odpalania światełka.
A jak nie mają to Tobie polutują ;)

fafniak
24-12-2008, 10:35
hmmm wyraznie czegos nie doczytalem i uwierzylem sloganowi reklamowemu..sb800 podaje temp. barwowa do lampy.
Zrozumialem to tak ze po zalozeniu CTO na SB 800 i nastawieniu na d700 AWB dostane mniej wiecej poprawnie naswietlona fote oraz barwy. No mniej wiecej - niech to bedzie powiedzmy 4000K zamiast tych 3200-3500K (w koncu wiekszosc aparatow bardzo zle radzi sobie z temp. ponizej 4000K)
No a tu zonk - dostalem absolutny pomarancz - AWB ustawilo sie na 5600K.....
Oczywiscie to nie problem zeby samemu dobrac WB - tylko jakos tak zawierzylem temu zdaniu o podawaniu temperatury...

kichu
24-12-2008, 16:26
to robi sb-900 przy uzyciu firmowych filtrow... cos tam maja zakodowane i puszka wie jaki filtr jest zalozony

shaddixx
24-12-2008, 21:46
Wyczyalem ze sb800 ma gniazdo do wyzwalania kablem - podejrzewam ze niestety nie jest to standardowe gniazdo tylko jakies hiper duper nikonowe i troche stykow posiada...
Teraz moje pytanko - czy SB800 posiada jakies zlacze "tradcyjne standardowe" (maly jack / gniazdo studyjne?)
Jezeli nie.... to czy z gniazda "nikonowego" mozna jakos skorzystac?

Interesuje mnie tylko wyzwolenie lampy i praca w manualu (pomiajjac oczywiscie prace bezprzewodowa w innych sytuacjach)

To co daje Elichrom w skyportach jest nie wystarczy zey podpiąć sabinke.
Potrzebna jest przejsciowka z Microjack na Minijack. W sklepie elektoronicznym jakis 3.50 zł.