Zobacz pełną wersję : D70s problem techniczny
Witam. Od trzech lat jestem w posiadaniu ww nikona, jak do tej pory dzialal bezblednie. Do czasu. Aparat przestal dzisiaj dzialac:( a dokladnie pojawil sie komunikat w miejsce licznika zdjec do wypstrykania ( CHA ). Aparat ostrzy, nie dziala migawka. Przez kilka lat nie mialem potrzeby uzywania instrukcji i nie wiem gdzie jest:) Moze ktos z forum bedzie potrafil mi pomoc?
najprawdopodobniej migawka albo silnik od lustra dokonaly zywota. Ile klapniec ma Twoj sprzet?
jacektechnik
06-12-2008, 03:08
Sprawdziłeś kartę pamięci ?? Może ona dostała. W moim D60 padła mi karta i tez jakiś komunikat wywalało na miejscu gdzie pokazywało się z reguły ilość zdjęć ale nie pamiętam co to był za komunikat i tez ostrzył itp ale foty nie chciał zrobić.
Aparacik ma okolo 20 tys klapniec, wiec malo. Jacektechnik- rzeczywiscie!! wystarczylo wyjac-wlozyc karte pamieci i dziala. Uzywam aparat w roznych czasem ekstremalnych ( tzn. deszcz:) warunkach a karte mam jedna i nie wyciagam. Pewnie styki zasniedzialy. Dzieki za pomoc. Pzdr.
i karta pewnikiem Kingston ?
To chyba czas zmienic tego Kingstona na jakas pewniejsza karte ;)
wiadomo ze kazda moze pasc w kazdej chwili,
ale chyba zdecydowanie mniej awaryjne sa karty SanDiska.
to jeszcze przypomnij sobie czy nie zdarzyło się to podczas robienia szybkiej serii zdjęć ?
ja mam PQI i mam to samo...nie zauważyłem jakichś szczególnych warunków przy których karta pada...
brzezior
07-12-2008, 01:41
Komunikat CHA dotyczy karty pamięci. Tam trzeba szukać przyczyny.
najczęściej jest to spowodowane błędem zapisu często przy zapełnionym buforze przy fotkach seryjnych
Nie robie serii zdjec, ale zrobilem maly test; jest ok. Za karte 1gb 3 latat temu zaplacilem 60 funtow! Raczej nie bede wymienial dopuki dziala. Pzdr.
jacektechnik
07-12-2008, 22:51
Nie robie serii zdjec, ale zrobilem maly test; jest ok. Za karte 1gb 3 latat temu zaplacilem 60 funtow! Raczej nie bede wymienial dopuki dziala. Pzdr.
Tylko czasem niestety się możesz zdziwić jak stracisz jakieś ważne lub fajne foty. Teraz karty kosztują grosze lepiej zainwestować w nową. A starą mieć w razie co.