Zobacz pełną wersję : Wysyłka D300 do serwisu ...
Znajac firmu kurierskie i ich podejście do przesyłek, które doręczają.
Jaką firmę wybrać do doręczenia puszeczku do serwisu Nikona na ul.Postępu?
No i jak najlepiej zabezpieczyć przesyłkę co by się jej nic złego nie stało - znam juz
przypadek co serwis uszkodzenie aparaciku w wyniku transportu doklejał jego właścicielowi
i odmawiał naprawy gwarancyjnej?
Pozdrawiam i proszę o odp.
Uważasz, że serwis powinien naprawiać w ramach gwarancji mechaniczne uszkodzenia sprzętu powstałe w wyniku działalności spedytora? Ciekawe podejście. Od tego jest ubezpieczenie przesyłki.
Wypadki zdarzają się każdej firmie przewozowej - najlepiej dostarczyć osobiście, wtedy wiesz w jakim stanie oddajesz sprzęt.
Jeśli nie masz takiej możliwości weź dowolną w miarę renomowaną firmę, ubezpiecz przesyłkę i miej nadzieję, że nic złego się nie stanie. Na forum nie sądzę, aby ktokolwiek, cokolwiek zagwarantował.
Posylalem d300 ups. tak samo z 17-55. nie polecam - ta firma robi sbie jaja, ale nie ze wzgledu na jakosc transportu tylko obsluge odbioru.
Jelsi posylasz do serwisu na gwarancje mozesz poslac na koszt N. ale wtedy tylko DHL. Ogolnie DHL jest calkiem spoko :)
pozdrawiam
Piotrek
Posylalem d300 ups. tak samo z 17-55. nie polecam - ta firma robi sbie jaja, ale nie ze wzgledu na jakosc transportu tylko obsluge odbioru.
Jelsi posylasz do serwisu na gwarancje mozesz poslac na koszt N. ale wtedy tylko DHL. Ogolnie DHL jest calkiem spoko :)
pozdrawiam
Piotrek
Ale serwis mówi że nie pokrywa kosztów transportu do siebie. Jedynie przesyłka zwrotna jest pokryta.
Uważasz, że serwis powinien naprawiać w ramach gwarancji mechaniczne uszkodzenia sprzętu powstałe w wyniku działalności spedytora? Ciekawe podejście. Od tego jest ubezpieczenie przesyłki.
Wypadki zdarzają się każdej firmie przewozowej - najlepiej dostarczyć osobiście, wtedy wiesz w jakim stanie oddajesz sprzęt.
Jeśli nie masz takiej możliwości weź dowolną w miarę renomowaną firmę, ubezpiecz przesyłkę i miej nadzieję, że nic złego się nie stanie. Na forum nie sądzę, aby ktokolwiek, cokolwiek zagwarantował.
Nie nie uwazam. Ale oodaje aparat sprawny i niechcioalbym usłyszeć późiej od nikona że uszkodzenie w wyniku upadku powstało mimo takowych sladów na puszce - a wyniku przerzucania paczek, a od spedytora usłyszeć że taka puszkę oddalem im bo na pudełku nie ma śladów uszkodzeń. Własnie z taka sytuacją się spotkałem.
hmm interesujaace, w sume zawsze posyalem na swoj koszt, ale dzis jak zglaszalem ze w sumie to nie bardzo poszla im regulacja szkla uslyszalem ze moge tak poslac na ich koszt. Moze wiec drugi transport jest gratis ;)
Jak reklamujesz ich usługę (czyli naprawę) to możesz wysłać na ich koszt DHL. Tak przynajmniej jest w tej chwili - sprawdzone niestety...
Serwis Sigmy w ramach gwarancji przyjmuje przesyłki na swój koszt, później również odsyła na swój.
Nie wiem jak jest na Postepu.
Co do firmy - polecam DHL, lub DPD. Ale musisz sam ładnie zapakować: folia bąbelkowa, jakieś pianki itd na maxa jak się da. Co do ubezpieczenia - Twoja sprawa. jak sie przyznasz że w środku szkło - od razu wzrasta znacząco cały koszt. Jeżeli stwierdzisz że jakieś barachło w srodku (dowolnie możesz wybrać, ich nie dziwi nic) - płacisz normalnie, czyli ok 43 zyla i masz do 500 zł ubezpieczone standardowo. Ostatnio słałem 24-70, a zgłosiłem jako statyw. I dojechało szczęśliwie.
Moim zdaniem, jeżeli dobrze zadbasz o pakunek - nie ma prawa się nic stać, bez przesady z tym rzucaniem, a zagubienie przesyłki zawsze może się zdarzyć w najlepszej rodzinie, liniach lotniczych itd, nie tylko w Polsce.
Pozdr
hmm z tego co widzialem w cenniku to ubezpieczenie paczki wartej tyle co 24-70 (wiem bo ostantio posylalem) kosztuje 2zl ;) na pelna kwote. wiec to nie opcja a wrecz obowiazek ubezpieczyc.
Ubezpieczenie rzeczy wartej do 500 zl (deklarowanej) jest w cenie, czyli może faktycznie 2 zl. Natomiast jeżeli deklaruje się większą wartość, policzą to inaczej, a jeśli przyznamy się że w środku szkło/optyka, liczą jeszcze inaczej. Wysyłałem 18-200 przehandlowany na forumowej giełdzie i zapłaciłem coś ponad 80 zyla (o ile dobrze pamiętam). Od tamtej pory na swój sposób zmądrzałem.
W DHL ubezpieczenie do 50.000zł (pięćdziesiąt tysięcy złotych) kosztuje 2zł (dwa złote).
Osobną kwestią jest sprawa "ostrożnie szkło" - to kosztuje dodatkowo.
Hmm, w takim razie wybralbym UPS, pouzeral sie z odbiorem paczki i zaplacil 2zl za ubezpieczenie na calosc :) musze poszukac faktury za przesylke 24-70 z deklarowana wartoscia bo chyba szla DHL i zaplacilem za nia 37zl czy jakos tak.
Hmm, w takim razie wybralbym UPS, pouzeral sie z odbiorem paczki i zaplacil 2zl za ubezpieczenie na calosc :) musze poszukac faktury za przesylke 24-70 z deklarowana wartoscia bo chyba szla DHL i zaplacilem za nia 37zl czy jakos tak.
Jeśli możesz to sprawdź to proszę - z gory dziękuję
Pozdr
Czy to nie jest tak,że sklep powinien wysyłać sprzęt do serwisu?
Kolega ma Nikona D80,którego kupił przy ulicy Odrzańskiej we Wrocławiu i to sklep wysłał sprzęt gdy przytrafiła mu się awaria.
Po dwóch tygodniach aparat wrócił z Postępu naprawiony.
Ok znalazłem, ale nie za 24-70 tylko za jakiś inny obiektyw. kwota ubezpieczenia to 1400zl i oplata za ubezpieczenie 2zl + 22%. Ciekawostka: Znalazłem tez kwit jak mi odsyłali z Postępu DHLem D300 - kwota ubezpieczenia 50000 (dobrze wpisałem zera). Chłopaki dmuchają na zimne ;)
Osobiście uważam wysyłanie wartego kilka tysięcy sprzętu jako statywu żeby zaoszczędzić nawet te 20zl za głupotę. Proszę się nie obrażać, ale tak to porostu wygląda. Szczególnie jak coś się stanie i trzeba będzie dochodzić swego.
D300 - posłałem sam bo uważam ze to eliminuje jedno miejsce gdzie sprzęt czeka aż ktoś go obsłuży. Dostałem z powrotem w ciągu tygodnia (7 dni kalendarzowych).
17-55 - kupiony w US - sklep odpada, dostałem paczkę po 4tygodniach - już nie tak fajnie, szczególnie ze we wtorek jedzie do nich z powrotem na reklamacje.
ja się nie obrażam, moja prywatna sprawa co ja tam zgłaszam. Kwestia zaufania do firmy i swoich wysiłków przy pakowaniu.
Znalazłem tez kwit jak mi odsyłali z Postępu DHLem D300 - kwota ubezpieczenia 50000 (dobrze wpisałem zera). Chłopaki dmuchają na zimne ;)
Nikogo nie dmuchają. Przeczytaj to, co napisałem kilka postów wyżej. W DHL opłata za ubezpieczenie do 50k PLN wynosi właśnie 2 PLN netto.
nie mowie ze kogoś dmuchają, tylko ze się zabezpieczają, moje d300 nie jest raczej warte 50k ;) btw, nie wiem czemu ale przeczytałem 500zl :/ ehh zamulone poranki :)
moje d300 nie jest raczej warte 50k ;)
I gdyby DHL to zgubiło/zniszczyło to nie otrzymasz 50k PLN. To jest górna kwota ubezpieczenia. A że jest jedna stawka ubezpieczenia do 50k PLN (właśnie 2 zł) to stąd się bierze ta kwota.
no domyślam się ze to tak działa, na szczęście nie musiałem próbować. za to fajnie wygląda na kwitku ;)
D 300 wysylalem zawiniete w pianke w mniejszym kartoniku z oryginalnego opakowania,ubezpieczone na 50tys DHL.
Przepraszam, że się dorzucę swoje 5 groszy pracuje od dłuższego czasu w sklepie internetowym i mam jak to się mówi do czynienia z firmami kurierskimi do czynienia na co dzień powiem tak dziennie średnio wysyłamy 1 Tonę paczek ( 1000 kg. ) od najmniejszych foliopaków aż po paczki paletowe, nasz sklep korzysta z firmy DPD nie temu, że jest dobra jest tania i w miare solidna, jeśli chodzi o te ubezpieczenie to też nie macie racji a wiem co pisze bo protokołów szkodowych napisałem się setki, jeśli już aparat sie zniszczy to nie myślcie sobie, że za dwa dni przyjedzie pan i wręczy kwote na jaką został ubezpieczony, firma taka jak DHL czy DPD korzysta z usług firmy ubezpieczeniowej ot choćby załóżmy PZU i to od firmy ubezpieczeniowej zależy czy zwróci 100 % wartości produktu czy nie średni czas na rozpatrzenie całego protokołu az do zwrotu pieniędzy jakieś 30 - 40 dni roboczych, jeśli już bym miał wybierać firmę prywatnie jaką miałbym wysłać cacko do serwisu to bez różnicy czy DHL DPD SCHENKER czy UPS albo GLS, innych firm wystrzegac sie typowe amatorskie podejście pisze tutaj o SIÓDEMCE jakims PAFIE czy tam KOLPORTERZE ( śmiech na sali ), wrzuc pudełko z aparatem do wiekszego pudełka wypchaj smieciami typu pozawijane gazety itp. A co do naklejki nie rzucać czy tam ostrożnie szkło czy tam fragile to nie ma znaczenia, że ktoś nie bedzie rzucał bo magazynierzy z sortowni na to nie patrzą taka naklejka jest po to by na PROTOKOLE SZKODOWYM móc uzyskac wieksze odszkodowanie, nie chce być ekspertem ale żeby nie skłamać przez swoją kariere w pracy wysłałem licząc pobieżnie jakieś 10 tyś paczek, a jak wysyłka to i tyle samo odbiorów od firm więc nie zawracajcie sobie głowy kto jest lepszy napisałem jedynie kogo sie wystrzegać pozdrawiam a sprzet napewno dotrze ( żaden kurier młotkiem paczek nie uderza :P ) nie obawiajcie sie jeżdża takie drogie rzeczy czasami ze D300 to pikuś .... nie obrażając włąscicieli oczywiście :) bo sam chciałbym miec taka puszke uffff pozdrawiam z PODLASIA BAJJJ
No i to jest jakiś sensowny post!
No i to jest jakiś sensowny post!
Takiego posta to możnaby przykleić.
fishes79
06-12-2008, 20:59
Ja polecam DHL. Nie to rzeby reklama byla, ale pracuje z tą firmą juz kilka lat i naprawde mogę ich polecic. Odradzam Siodemke i UPS, sam widzialem w tej drugiej firmie jak obchodzą sie z paczkami... balbym sie wyslac nawet cegle. Pakowanie, dobrze zawinac w folie bombelkowa i dobrze okleic taśma... nie powinno sie nic uszkodzic. Dobrym rozwiazaniem bedzie tez zapakowanie puszki w troche wiekszy karton, ktorym ciezko jest rzucac - ewentualnie, gdyby juz... Ubezpieczyc na wieksza kwote niz jest warty sprzęt bo wrazie cos... nie wiem jak dla osob pryatnych ale dla firm oddaja kwote netto. Dla pryatnych powinno byc oddane 100% deklarowanej kwoty... no chyba ze... zawsze mozna podpytac przy nadawaniu paczki. Pozdrawiam
Panowie oszczędni. Jeśli wysyłacie obiektyw a wpisujecie statyw to miejcie świadomość, że w przypadku uszkodzenia żadna firma wam nie wypłaci odszkodowania bo łamiecie główną zasadę. Towar niezgodny z deklaracją wysyłki. Ale oszczędzajcie dalej. Super, super. Pozdrawiam.
Tomaj_90
06-12-2008, 22:10
Ja korzystam z usług UPSa, wg mnie to najlepsza firma spedycyjna, może mam dobrego kuriera na mojej okolicy. Równie dobrze wypada DHL, DPD Shenker a Siódemka to jakies nieporozumienie i nie chodzi tutaj o kurierów ale o caly ich system i glówne "bazy".
Zawsze sie wpisuje na liście przewozowym to co jest, inaczej będzie sobie można czekać na ubezpieczenie dłużej. Wysyłając aparat można wpisać np. elektronika. Najważniejsze żeby aparat był dobrze zapakowany, np. w oryginalne pudło nikona, do tego owinięte folią bąbelkową i włożone w większt karton wypełniony konfetti z niszczarki, styropianem dużymi bąblami czy gąbką etc. Warto podać telefony kontaktowe nadawcy i odbiorcy. Nie zaszkodzi naklejka ostrożnie szkło. Ubezpieczenie zawsze na wartość nowego sprzętu - wysyłamy body, które obecnie kosztuje w sklepie 6tys. to na tyle ubezpieczamy. W przypadku spisywania protokołu szkodowego, kurier opisuje dokładnie co było zawartością paczki, bardzo szczegółowo jak była zabezpieczona - wypłenienie, taśma klejąca, bezpośrednie zabezpieczenie samego sprzętu. Opisuje również sklaę uszkodzenia zawartości. Wysyłamy body i np. pękł włacznik - odpadł, to będzie to na protokole.
Zasada prosta, czym bliżej prawdy na liście przewozowym i lepiej zabezpieczony towar, tym czybciej dostaniemy ubezpieczenia, bez licytacji i ociągania ze strony ubezpieczyciela.
Wysłanie "elektroniki" UPSem z maks. ubezpieczeniem do 50tys zł to ok. 36-40zł chyba do 10kg. Naprawde żaden koszt a jaka pewność.
Nie wysyłam za dużo paczek - wszystko do serwisów, ale odbieram więcej. Przez ostatnie 4 lata żadna nie zginęła, a tylko jedna była uszkodzona, przez złe zabezpieczenie towaru.
Panowie oszczędni. Jeśli wysyłacie obiektyw a wpisujecie statyw to miejcie świadomość, że w przypadku uszkodzenia żadna firma wam nie wypłaci odszkodowania bo łamiecie główną zasadę. Towar niezgodny z deklaracją wysyłki. Ale oszczędzajcie dalej. Super, super. Pozdrawiam.
Dziekuję że się tak martwisz. Bardzo cenna uwaga. Nie pomyślałem o tym w ogóle. Pozdrawiam również.
Dozgonnie wdzięczny.
krzysztof jot
08-12-2008, 21:58
sugeruje DHL
raz że maja umowe z Nikonem, przynajmniej w warszawie wiedza juz jak to poskładac aby jechalo razem na postepu, dwa ze kwestia ubezpieczenia jest u nich dosc tania - 2 zł i masz pewność ze jak zginie - zapłacą :).
Co do "gwarancji" - to chyba nie byłeś nigdy w hali spedycyjnej - czasem nawet felgi są w stanie dostarczyć zmasakrowane. WIdziałem hamujacegoc busa, z którego doszedł łoskot przewalanych paczek do kawiarni odległej o 50m, i Pana Kuriera wydobywającego z niego moje dvd :) a bedąc w sierpniu w Jeleniej Gorze czytałem artykuł w lokalnej prasie o nagminnie znikających plazmach/lcd z "serwisowej" obsługi LG - dziennie potrafili "zgubić" nawet po trzy telewizorty - a klienci wysyłajacy w dobrej wierze "do serwisu w ramach gwarancji" nie byli informowani o opcji ubezpieczenie przesyłki - i zostawali bez TV. Wiec każda firma kurierska to loteria :) - ale jednak nie należy popadać w skrajności - nikon słał mi D3 z 14-24 ja do nich też, i wsztstko było ok, choć dreszcz emocji zawsze jednak był :)
A, ta firma gubiaca tv to niestety UPS
Przepraszam, że się dorzucę swoje 5 groszy pracuje od dłuższego czasu w sklepie internetowym i mam jak to się mówi do czynienia z firmami kurierskimi do czynienia na co dzień powiem tak dziennie średnio wysyłamy 1 Tonę paczek ( 1000 kg. ) od najmniejszych foliopaków aż po paczki paletowe, nasz sklep korzysta z firmy DPD nie temu, że jest dobra jest tania i w miare solidna, jeśli chodzi o te ubezpieczenie to też nie macie racji a wiem co pisze bo protokołów szkodowych napisałem się setki, jeśli już aparat sie zniszczy to nie myślcie sobie, że za dwa dni przyjedzie pan i wręczy kwote na jaką został ubezpieczony, firma taka jak DHL czy DPD korzysta z usług firmy ubezpieczeniowej ot choćby załóżmy PZU i to od firmy ubezpieczeniowej zależy czy zwróci 100 % wartości produktu czy nie średni czas na rozpatrzenie całego protokołu az do zwrotu pieniędzy jakieś 30 - 40 dni roboczych, jeśli już bym miał wybierać firmę prywatnie jaką miałbym wysłać cacko do serwisu to bez różnicy czy DHL DPD SCHENKER czy UPS albo GLS, innych firm wystrzegac sie typowe amatorskie podejście pisze tutaj o SIÓDEMCE jakims PAFIE czy tam KOLPORTERZE ( śmiech na sali ), wrzuc pudełko z aparatem do wiekszego pudełka wypchaj smieciami typu pozawijane gazety itp. A co do naklejki nie rzucać czy tam ostrożnie szkło czy tam fragile to nie ma znaczenia, że ktoś nie bedzie rzucał bo magazynierzy z sortowni na to nie patrzą taka naklejka jest po to by na PROTOKOLE SZKODOWYM móc uzyskac wieksze odszkodowanie, nie chce być ekspertem ale żeby nie skłamać przez swoją kariere w pracy wysłałem licząc pobieżnie jakieś 10 tyś paczek, a jak wysyłka to i tyle samo odbiorów od firm więc nie zawracajcie sobie głowy kto jest lepszy napisałem jedynie kogo sie wystrzegać pozdrawiam a sprzet napewno dotrze ( żaden kurier młotkiem paczek nie uderza :P ) nie obawiajcie sie jeżdża takie drogie rzeczy czasami ze D300 to pikuś .... nie obrażając włąscicieli oczywiście :) bo sam chciałbym miec taka puszke uffff pozdrawiam z PODLASIA BAJJJ
Jako autor tego wątku - powiem tyle. Bardzo sensowny post. Dziękuję za odp.
A tak na marginesie poszła DHLem czyli ten kurir który preferuje NP.
Pozdr
Witam,
nie chciałbym zakładać nowego wątku odnośnie wysyłki kurierem, wiec pozwolę sobie zadać pytanie w tym. Otóż kupuje sigmę 70-200 od kolegi z forum. Chciałbym, żeby bezpiecznie do mnie dojechała z Bydgoszczy do Rzeszowa w jednym kawałku. W związku z tym mam pewne wątpliwości, czy przesyłka kurierska DHL, ubezpieczona na 50 tys. zł za 2 zł (tak stoi w ich cenniku) to wystarczające zabezpieczenie. Wartość obiektywu to jakieś 2700 zł. Nie mam doświadczenia z wysyłaniem szkła więc proszę o jakieś rady.
Witam,
nie chciałbym zakładać nowego wątku odnośnie wysyłki kurierem, wiec pozwolę sobie zadać pytanie w tym. Otóż kupuje sigmę 70-200 od kolegi z forum. Chciałbym, żeby bezpiecznie do mnie dojechała z Bydgoszczy do Rzeszowa w jednym kawałku. W związku z tym mam pewne wątpliwości, czy przesyłka kurierska DHL, ubezpieczona na 50 tys. zł za 2 zł (tak stoi w ich cenniku) to wystarczające zabezpieczenie. Wartość obiektywu to jakieś 2700 zł. Nie mam doświadczenia z wysyłaniem szkła więc proszę o jakieś rady.
Moim zdaniem wystarczy. Dla spokoju wykup opcję "ostrożnie" i opisz na liście przewozowym co jest zawartością przesyłki.
remiksson
29-06-2009, 15:16
Ja dodam tylko, że nie tak dawno, bo tydzień temu zamawiałem kurierem obiektyw ze sklepu internetowego. Umówiłem się z kurierem na daną godzinę. gdy ona wybiła zadzwonił do mnie i powiedział, że został napadnięty oraz, że skradziono mu moją przesyłkę. Dobrze, że wówczas wybrałem opcję za pobraniem i z dochodzeniem odszkodowania męczył się sklep, a ja po prostu zamówiłem nowy obiektyw w innej firmie i szczęsliwie do mnie dotarł 2 dni po zdarzeniu.
Wydaje mi się, że to ubezpieczenie na 50 tys. za 2 PLN to jakieś przegięcie lub pomyłka :-D sam bym oskubał kuriera :-D Ja myślę, i zawsze tak robię, poprostu trzeba podać wartość przesyłki i np. ups od wartości oblicza ubezpieczenie. Wiadomo wypadki zawsze się zdarzają są to niestety zdarzenia niezależne od nas i lepiej się przed nimi ubezpieczyć
pablodesign
29-06-2009, 15:37
Ja polecam DHL. Nie to rzeby reklama byla, ale pracuje z tą firmą juz kilka lat i naprawde mogę ich polecic. Odradzam Siodemke i UPS, sam widzialem w tej drugiej firmie jak obchodzą sie z paczkami... balbym sie wyslac nawet cegle. Pakowanie, dobrze zawinac w folie bombelkowa i dobrze okleic taśma... nie powinno sie nic uszkodzic. Dobrym rozwiazaniem bedzie tez zapakowanie puszki w troche wiekszy karton, ktorym ciezko jest rzucac - ewentualnie, gdyby juz... Ubezpieczyc na wieksza kwote niz jest warty sprzęt bo wrazie cos... nie wiem jak dla osob pryatnych ale dla firm oddaja kwote netto. Dla pryatnych powinno byc oddane 100% deklarowanej kwoty... no chyba ze... zawsze mozna podpytac przy nadawaniu paczki. Pozdrawiam
A ja napisze że do niedawna okna mojej pracy wychodziły na podwórko na którym DHL przerzucał paczki pomiędzy magazynem i samochodami. Gdybym wiedział że zmieniają siedzibę to bym trochę filmików nakręcił. Latające paczki na odległość 4 metrów (samochód -> wózek na którym wozili paczki) to była normalka.
Z drugiej strony - kilka razy korzystałem z DHL i przykrych niespodzianek nie miałem na szczęście.
Takie traktowanie jest wszędzie i nie jest uzależnione od nazwy firmy kurierskiej tylko od ludzi którzy tam pracują i nie mają szacunku dla cudzej własności która w dobrej wierze została im powierzona i to nie za darmo tylko za kasę.
Ja widzialem postawienie przesylki paletowej na zwyklych paczkach (DPD) i kupe innych rzeczy w wykonaniu wszystkich firm kurierskich dzialajacych w Polsce. Jednoczesnie otrzymywalem przesylki od najrozniejszych firm i dochodzily cale, wiec reguly nie ma.
Swoja droga, ktos tu chyba zle rozumie owe ubezpieczenie "na 50k zlotych". To nie jest na 50k, tylko do 50k, a wartosc przedmiotu jest ustalana przez rzeczoznawce, ew. na podstawie faktury. Podstawowa rzecza jest tutaj otwieranie przesylki w obecnosci kuriera i przed pokwitowaniem odbioru, jesli podejrzewamy, ze cos jest nie tak. Po pokwitowaniu mozecie probowac sie sadzic, ale sa male szanse, ze wygracie, bo odpowiedzialnosc firmy kurierskiej konczy sie w momencie zlozenia podpisu (a tym samym potwierdzenia, ze paczka doszla jak trzeba). Aha, nie dajcie sie wkrecic kurierowi - otwarcie przesylki przed potwierdzeniem odbioru jest waszym prawem, a jego psim obowiazkiem jest poczekac i w razie potrzeby spisac protokol szkody (koniecznie w dwoch kopiach, z czytelnym podpisem kuriera). Zreszta, poki nie dostanie autografu to moze sobie sapac do upojenia - jak pojedzie, to sam bedzie mial przesrane ;)
Wybierz jakąkolwiek firmę kurierską ubezpiecz przesyłkę , a przy odbiorze sprawdź przy kurierze paczkę ( rozpakuj oglądnij) tylko w tym przypadku masz możliwość reklamacji . Jeżeli stwierdzisz jakieś uszkodzenia to piszesz z kurierem reklamacje. Jeżeli kurier odjedzie to po temacie nie masz możesz już niczego reklamować.
Ja wysyłałem szkła do kalibracji DPD a puszkę DHL-em. najważniejsze to chyba to by wysyłane szkło poza opakówką fabryczną zapakować dodatkowo w kartą wypełniony np." pozgniatanym papuerem lub folią bąbelkową a pudełko owinąć folią streczową. Wiadome jest, że każda firma kurierska rzucza paczkami swoimi więc tego nie unikniemy, a paczka będzie zabezpieczona tak by oprzeć się i czynnikom atmosferycznym i kolesiom co nie wiedza jak obchodzić się z elektroniką - optyką.
Pozdrawiam i życzę milego focenia nowym szkiełkimem, choć znając Sigmę za chwilę będzie wysyłka puszki ze szkłem do Gdyni :-P.
...choć znając Sigmę za chwilę będzie wysyłka puszki ze szkłem do Gdyni :-P.
dokładnie, choć jeśli szkło jest na gwarancji, to transport w obie strony DHL-em będzie już gratis ;)
Zgadza się, w przypadku Sigmy ołacą za ytansport w obie strony puszki i szkła do kalibracji. Tu wielkie uznanie i plus.