Zobacz pełną wersję : Nikkor AF-S 50mm f/1.4G VsSigma 50mm F1.4 EX DG HSM
uszko1986
05-12-2008, 17:42
Witajcie.Naczytałem się dość sporo o stałkach i na dzień dzisiejszy czekam już tylko na Wasze opinie o nowym nikkorze.Premiera miała miejsce chyba dzień lub dwa dni temu.Możecie doradzić które szkło wybrać do mojego Nikusia?(D90 i D300)
Starą 50 Nikkora już miałem okazję sprawdzić i nie zadowala mnie obraz na f 1.4 do f 2.0.Jest to cudownye szkło jednak jak już mam kupiować to tylko najlepsze szkła. Czytałem też o Sigmie że obraz już jest akceptowany na f.1.4.Czekam bo Nikkor to Nikkor i wątpię aby oddała tron Sigmie w stałkach.
Cena:
Sigma-1499zł + Filtr Uv
nikkor-1299zł w fotojokerze
Co doradzacie?
Pozdrawiam
Maciek
Nowy Nikkor jest w sprzedaży od wczoraj wiec chyba jeszcze trochę za wcześnie na obiektywne oceny i porównania. Nawet jak ktoś zdołał juz kupić to trzeba trochę czasu by sprawdzić nowe szkło w różnych warunkach. Wątpię też czy na forum ktoś ma oba obiektywy i zdążył już wyrobić sobie o nich zdanie na podstawie własnych doświadczeń.
Chyba będziesz musiał trochę poczekać na sensowne odpowiedzi a najlepiej kup oba, porównaj i opisz wrażenia :)
na razie planuje chwile poczekac, moze Nikkorowi cena spadnie troszke. bo na razie jest tylko w FJ
uszko1986
05-12-2008, 21:51
Hehe,na oba to mnie nie stać.Chcę wybrać jeden,najlepszy z nich.No nic,będzie trzeba chyba się troszkę wstrzymać.:-?
piotr_82
10-12-2008, 15:39
Nikkor jest też tutaj:
http://www.fotopanorama.pl/product_info.php?products_id=1909
Dziś wybieram się sprawdzić to szkło na D300, Sigme 1.4 mają mieć jutro więc też pstrykne pare fotek na pełnym otworze i może będzie nam nieco prościej. Podobno optyczne.pl wczoraj pożyczyło od nich jednego Nikkora do testu, niebawem i oni powinni coś napisać. Sigme już przewałkowali i ciężko powiedzieć, które szkło jest lepsze ... jakoś wyjątkowo wg mnie Sigma może przebić tego Nikkorka ...
Jak będe coś miał to postaram sie pokazać.
Piotrek.
w cyfrowych cena wynosi 1199 zł
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-nikkor-50-mm-f/14g-af-s-.html#
No to jest konkurencja i cena idzie pomalutku w dół. :)