Zobacz pełną wersję : Roznica CS4 i CS4 Extended
Wlasnie rozgladam sie za programami do obrobki zdjec, i chcialem spytac czy ktos z was zna roznice miedzy tymi dwoma wersjami. Oczywiscie roznica jest w cenie produktu .W opisie jest zaznaczone ze wersja Extended jest taka sama jak normalne CS4 a nawet ma wiecej dodatkow. Wiec dlaczego kosztuje tylko niecale 200 Euro gdy wersja normalna 1200 euro??? Czy roznica jest tylko w tym ze nie mozna uzywac jej w celach komercyjnych?? Dziwnie jest rowniez to ze podczas szukania w paru sklepach CS4 bylo tansze od CS3 o okolo 100 euro.Mysle ze ktoos z was znajdzie chwilke czasu i odpisze mi na nurtujace mnie pytania.
pozdrawiam
grzegorzant
05-12-2008, 12:41
masz jakiś link do sklepów z tymi cenami ?
Tam gdzie ja szukam sa to sklepy w niemczech...a co cie konkretnie interesuje? wysylam ci link do sklepu gdzie maja CS4 w roznych wersjach, Ang., Niem. , na Mac i na Win.
http://www.future-x.de/futurex/adobe-photoshop-c-395_73_132/?page=1
A tutaj sa wersje Extended za 179 euro ( tylko ten kompletny link skopjuj do przegladarki bo inaczej sie nie otwiera)
http://btb-shop.de/eshop.php?action=search_extended&s_filter[volltext]=adobe+photoshop&gclid=COPHjMOoqZcCFRdatAod9m83ig
Poszperalem troche w temacie i mysle ze znam juz odpowiedz, wersja CS4 Extended jest dla uczni i studentow jedyne ograniczenie to brak Upgrade na nastepne wersje i program nie moze byc wykozystywany w celach komercyjnych. Ale poza tym jest to w 100% pelnowartosciowa wersja. Po zakupie trzeba wypelnic formulaz jaki znajduje sie w srodku i dolaczyc zaswiadczenie ze jest sie uczniem lub studentem ( zawsze sie kogos tam znajdzie) i wtedy dostaniesz swoj numer aktywacyjny.
Zoidberg
05-12-2008, 14:09
dolaczyc zaswiadczenie ze jest sie uczniem lub studentem ( zawsze sie kogos tam znajdzie) i wtedy dostaniesz swoj numer aktywacyjny.
Po co płacić 200 EUR i według prawa być piratem (bo to nie Ty jesteś tym studentem zatem program nie ma prawa pojawić się na Twoim kompie) - to tak samo jakbyś ściągnał go razem z crackiem z netu.
Po co płacić 200 EUR i według prawa być piratem (bo to nie Ty jesteś tym studentem zatem program nie ma prawa pojawić się na Twoim kompie) - to tak samo jakbyś ściągnał go razem z crackiem z netu.
To akurat bez sesu co napisales, bo nie uwazam ze wtedy jestem piratem...a mam dzieci ktore chodza do szkoly wiec jest wszystko legalnie i nie musze sie martwic ze ktos mi wpadnie do domu i skonfiskuje komputer tak jak sie to stalo mojemu znajomemu. Uwiez mi "oni " wiedzo wiecej o nas niz my sami o sobie. Moj kuzyn pracuje w policji w dziale walki z piractwem, ty nawet nie wiesz jakie oni tam maja metody. Wole juz zaplacc te 200 euro, dostane numer ....i moge spac spokojnie.
Adam Rimbaud
05-12-2008, 21:47
Tylko ze CS4 i CS4 Extended a wersja EDU to zupelnie rozne sprawy. PS CS4 Extended obsluguje grafike 3D i ma dodatkowe bajery do tego. Do foto one na nic Cisie nie przydadza, chyba zr robisz grafike, wiulaizaje porduktow etc.
Tu masz porownanie:
http://www.adobe.com/products/photoshop/photoshopextended/
i
http://www.adobe.com/products/photoshop/photoshop/
a na koniec porownanie calych pakietow i ceny USA (x-ceny pakietow y-ceny proszczegolnych programow)
cen EU/PL nie chce mi sie wklejac. Ja Adobiego kupuje w www.cortland.pl
Adam Rimbaud
05-12-2008, 21:56
BTW wersji EDU. Adobe miesza z tym strasznie, nie nadazam i nie znam calej nowej licencji do EDU. Ale bylo tak ze mozesz kupic bedac uczniem/studentem i uzywac jak dlugo chesz, nawet wtedy kiedy skonczysz nauke. Nie wolno Ci wykorzytywac programu komercyjnie, nie wolno odsprzedac. Jak nie masz zarejestrowanej dzialnosci, nie masz sterty umow o dzielo/zlecenie to prawdobpodobienstwko kontoli jest bardzo male, wtedy EDU i masz czyste sumnienie. Jezeli zarabiasz na zdjeciach/grafice no to pelna komercyjna wersja. Aparat trzeba kupic, oprogramowanie tez. Odrebna sprawa to zlodziejskie ceny w PL.
cos sie komus popierdzielilo, a najgorsze ze jeszcze grzebal i sie nie dogrzenal:-)
extended nie jest wersja edu
jest rozbudowana o funkcje potrzebne do obrobki wideo, 3d i szeroko pojetego designerstwa.
dlatego jest 2x drozsza.
pozdro
olo
A gdzie ty to wyczytales?? to prawda ze Extended jest rozbudowane o 3D ale i tak jako wersja edu jest wiele tansza od wersji normalnej.Pokaz mi strone gdzie wersja extended jest 2 razy drozsza niz normalna.
wersja extended w cennikach kosztuje okolo 4 tys
wrrsje normalna mozna kupic ( ja kupilem) za 2tys
to jest 2 razy czy znasz jakies inne rownanie?
olo
A gdzie ty to wyczytales?? to prawda ze Extended jest rozbudowane o 3D ale i tak jako wersja edu jest wiele tansza od wersji normalnej.Pokaz mi strone gdzie wersja extended jest 2 razy drozsza niz normalna.
oj wystarczy wejść na stronę adobe żeby się dowiedzieć jaka jest różnica, tutaj podaję link:
http://www.adobe.com/pl/products/photoshop/compare/
widać na tym porównaniu że wersja extended jest poszerzona o funkcje umożliwiające pracę z obiekatmi 3d, animacją itp tak więc różnica uzasadniona ale tylko dla osób wykorzystujących te funkcje oczywiście
jeśli chodzi o cenę to np cena z cortlandu - cena wersji "normalnej" to 3 332,00 a cena wersji ext to 5 170.99 tak więc spora../a tutaj link http://www.cortland.pl/Photoshop-CS4_idc=5_27_1010.html/
pozdr.
Adam Rimbaud
06-12-2008, 13:07
Powoli i ze zrozumeniem. Mamy dwie wersje PS:
PS CS4 Extended
PS CS4 Normal
Obie moga wystepowac z roznymi licencjami. W watku mowa o licencji zwyklej (czyt komercjnej) i EDU.
Wiec mozes miec:
PS CS4 Extended EDU
PS CS4 Normal EDU
PS CS4 Extended komercyjne
PS CS4 Normal komercyjne
PS CS4 Extended nie jest z automatu wesja EDU
w porzadku Adam dzieki za logiczne wyjasnienie. pozdrawiam
wersja extended w cennikach kosztuje okolo 4 tys
wrrsje normalna mozna kupic ( ja kupilem) za 2tys
to jest 2 razy czy znasz jakies inne rownanie?
olo
Rabijki pochwal się gdzie kupiłeś PSa CS4 za 2 tysie to może i ja się skuszę:)
na alledrogo na fakture
cena 1750 netto
olo
na alledrogo na fakture
cena 1750 netto
olo
?? gdzie? nie widzę aukcji
Upgrade to był?
bedzie problem z odszukaniem, ale jesli ci zalezy to postaram sie odgrzebac nicka
to byl pelny cs3 ( jeszcze wtedy nie bylo 4.
olo
nick sprzedawcy poszedl privem
kosztowalo jak pisalem
olo
Zoidberg
08-12-2008, 14:52
To akurat bez sesu co napisales, bo nie uwazam ze wtedy jestem piratem...a mam dzieci ktore chodza do szkoly wiec jest wszystko legalnie
To co napisałem miało sens bo we wcześniejszym poście nie napisałeś, że masz dzieci w wieku szkolnym tylko, że "zawsze się kogoś znajdzie" a to wielka różnica. Gdyby tym kimś był np. Twój kuzyn albo bratanek itp. to już by było piractwo.
bedzie problem z odszukaniem, ale jesli ci zalezy to postaram sie odgrzebac nicka
to byl pelny cs3 ( jeszcze wtedy nie bylo 4.
olo
Myslałem że rozmawiamy o CS4...
Myslałem że rozmawiamy o CS4...
Kupując teraz CS3 masz darmowy apgrejd do CS4.
Kupując teraz CS3 masz darmowy apgrejd do CS4.
Now we talking !:mrgreen:
Tylko że nigdzie nie jest to napisane więc jak to możliwe?
Angielska język is trudna język ;)
Angielska język is trudna język ;)
Dla mnie nie koniecznie..... ale pkaż mi ten las palcem bo chce uwierzyć że śnię:)
Dla mnie nie koniecznie.....
Polska język też trudna język ;)
a jakie to ma znaczenie?
gdy nie bylo cs4 cena obowiazywala na cs3
gdy jest sc3 jeszcze na rynku a wiodacy jest cs4 - sprzedaje sie cs3 z darmowym upgrade
pozniej cena obowiazuje na cs4.
wazne sa zasady i ceny
olo