Zobacz pełną wersję : drabinka w d70s
witam
probowałem robic fotki na programie A w dosc ciemnym pomieszczeniu z ob.18-70
ISO mialem ustawione na auto
w wizjerze pokaazała mi sie jedyna kombinacja ,ktorej nie szlo zmienic tzn.60na F3,5 poza tym wskaznik swialomierza pokazywal zdjecie niedoswietlone na max.Pytanie -dlaczego ISO sie nie przestawilo na wyzsza wartosc skoro wskaznik pokazywal niedoswietlenie.Lampa byla podniesiona
Jakich ustawien dla optymalizacji obrazu uzywacie
probowałem robic fotki na programie A w dosc ciemnym pomieszczeniu z ob.18-70
ISO mialem ustawione na auto
w wizjerze pokaazała mi sie jedyna kombinacja ,ktorej nie szlo zmienic tzn.60na F3,5
Jesli rzeczywiscie pracowales na A to mogles zmienic przyslone ;) tyle ze ona byla juz max otwarta czyli f3,5, przymknac dalo sie na 100%.
poza tym wskaznik swialomierza pokazywal zdjecie niedoswietlone na max.
Lampa byla podniesiona
Jesli lampa byla podniesiona to drabinka pokazuje niedoswietlenie sceny swiatlem zastanym. Aparat dopali lampa i pierwszy plan bedzie jasny ale drugi (tlo) bedzie czarne. Masz po prostu informacje ze swiatla zastanego bedzie za malo dla tej konkretnej sceny ale nie znaczy ze zdjecie nie wyjdzie tyle ze musisz sie spodziewac czarnego tla a przynajmniej ciemnego :)
Pytanie -dlaczego ISO sie nie przestawilo na wyzsza wartosc skoro wskaznik pokazywal niedoswietlenie
Tego niestety nie wiem bo ja analog jestem i nie wiem jak sie zachowuje algorytm AUTO ISO. Moze aparat uznal ze z lampa powinno sie robic na najnizszym ISO bo tobie chodzi tylko o pierwszy plan a drugi ma byc niedoswietlony? Kto wie niech napisze :)
Jakich ustawien dla optymalizacji obrazu uzywacie
A od tego to juz sa madre ksiazki i doswiadczenie. Nie da sie w 2 zdaniach tego opowiedziec :)
mariuniu
13-07-2006, 09:04
To całkowicie normalna sytuacja. Przy pracy z lampą na programie innym niż M lub S (tzn takim gdzie aparat sam wylicza cas otwarcia migawki) - w Twoim przypadku A, czas synchronizacji z lampą jest ustawiony właśnie na 1/60s niezależn ie od przysłony jaką wybierzesz. Wtedy o ekspozycji zdaje się że decyduje siła błysku wyliczona przez aparat tak aby przy wybranej przez Ciebie przysłonie i narzuconym czasie 1/60s zdjęcie było porpawnie naświetlone. W d50 nie można zmienić tego czasu a w d70 zdaje się gdzieś w menu można ustawić inny (np. 1/30s) czas narzucany przez aparat przy pracy z lampą ale nie jestem pewien. Drabinka natomiast w takim przypadku pokazuje niedoświetlenie w związku właśnie z czasem 1/60 bo gdybyś zamknął lampę to właśnie o tyle ile pokazuje drabinka niedoświetliłbyś zdjęcia. W przypadku trybu S (preselekcja czasu) niezależnie od tego czy masz podniesioną lampę możesz ustwić dowolny czas - w przypadku gdy masz lampę podniesioną nie krótszy niż 1/500. Pozdrawiam.
a czy w tym przypadku funkcja Auto iso ,ktora mam wlaczana nie powiina zwiekszyc czułosci??
To całkowicie normalna sytuacja. Przy pracy z lampą na programie innym niż M lub S (tzn takim gdzie aparat sam wylicza cas otwarcia migawki) - w Twoim przypadku A, czas synchronizacji z lampą jest ustawiony właśnie na 1/60s niezależn ie od przysłony jaką wybierzesz. Wtedy o ekspozycji zdaje się że decyduje siła błysku wyliczona przez aparat tak aby przy wybranej przez Ciebie przysłonie i narzuconym czasie 1/60s zdjęcie było porpawnie naświetlone.
Z tym poprawnie to bym dyskutowal ;) Poprawnie naswietlony bedzie obiekt glowny nie cala klatka chociaz nikon zaprzegnie iTTL BL to nie wiele z tego wyciagnie. Ale zeby ocenic poprawnosc naswietlenia calej klatki trzeba znac zamiary fotografa. To swiadome dzialanie fotografujacego powinno decydowac jakia pare przyslony i czasu dobrac aby osiagnac konkretny efekt.
Do autora@:
Jest taka stra zasada fotografi ze w dzien robi sie zdjecia z lampa a w nocy bez ;)
mariuniu
13-07-2006, 09:34
a czy w tym przypadku funkcja Auto iso ,ktora mam wlaczana nie powiina zwiekszyc czułosci??
Ale w jakim celu skoro aparat dobrał taką siłę błysku że przy zadanej przysłonie, czsie 1/60 i np ISO 200 obliczył dobrze nświetlone zdjęcie. Jakby nie ma w takim przypadku sensu aby użył AutoIso które zadziała wówczas gdy aparat nie zdoła poprawnie naświetlić zdjęcia przy zadanym niższym iso. Pozdrawiam.