PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcie grupowe na ciemnej sali.

leszeg
05-12-2008, 11:38
Sezon studniówek za pasem ,podpowiedzcie jak tanio i prosto oświetlic grupe 50 osób przy zdjeciu grupowym w dosc ciemnej sali. Mysle o użyciu dwóch statywów z 4 halogenami (250-500 W) na kazdym. Nie uzywac lampy. Ktos mi podpowiada by przed halogeny umiescic kalkę techniczną. Wiem że jest filtr do tego celu ale nie moge go nigdzie namierzyc. Czy ktos juz cwiczył taki temat w ten sposób? Wiem że może to spowodowac przymruzenie oczu ale chyba lepsze to niż zamkniete. Halogeny oczywiscie od frontu po bokach i troszke dalej od fotografowanych. Zapis w NEF.

Prorok78
05-12-2008, 12:45
hmm halogeny po 2 tysiace watow na jeden statyw i do tego kalka? :) a straz pozarna o twoim pomysle juz wie??:) ja bym sie bal ze mi sie to zapali...:)

leszeg
05-12-2008, 12:49
mówie o halogenach budowlanych, 4 sztuki (kazdy 250 lub 500 W)na listwe a kalka kilka centymetrów przed halogenem. Wiem że to piec ale spoko :)

jacek.gold
05-12-2008, 12:50
a jak ciemna ma być ciemna sala?
szczerze powiedziawszy to 50 osób bez problemu załatwisz sabinką tylko statyw i 1/20 do 1/30 żeby wpuścić trochę zastanego
co to jest wobec wesela na 150-200 luda

leszeg
05-12-2008, 12:58
przewaznie takie sale sa przyciemnione sporo,wiadomo ze lepiej wtedy tańce chychodzą :). No wesele owszem ale nigdy na sali nie robiłem z wesea zbiorówki ze wszytkimi. Tu nie chce dac ciała dlatego potrzebuje swiatła. zawsze mozna zrobic opcje i tak jak mówisz.

szymony
05-12-2008, 13:20
Pożycz gdzieś drugą sabinę. Postaw na statywach tak jak chcesz to zrobić i tyle.

leszeg
05-12-2008, 13:26
szymony ale ja nie chce światła z sabinek, chcę ciagłe rozproszone swiatło. Chce to wszytko widzieć.

Prorok78
05-12-2008, 14:32
ale po co masz chciec wszystkich ugotowac kilkoma tysiacami watow skoro 2-3 sabinki zalatwia sprawe? a widziec przeciez bedziesz - w koncu chyba jakies swiatlo tam bedzie??

leszeg
05-12-2008, 15:45
"skoro 2-3 sabinki zalatwia sprawe" no trzeba je mieć. jedna SB 600 bym miał ale nie wiem czy ona zagra. Halogeny można powiedziec ze mam. Statywy też. Wiem ,ze sabinki załatwią ale ja nie mam do nich przekonania , a chyba moge nie mec, prawda? :)

Prorok78
05-12-2008, 16:20
mozesz mozesz :) nikt tu nikomu nie kaze banku rabowac co by sabinek nakupic :)
po prostu staramy sie podpowiedziec lepsze rozwiazanie :)
jak chcesz koniecznie te halogeny to uwazaj z kalka.. mowie powaznie :) - wieksza odleglosc niz kilka cm ...

sote
05-12-2008, 16:33
... ale ja nie chce światła z sabinek, chcę ciagłe rozproszone swiatło. Chce to wszytko widzieć.

Ale z sabinek tez mozesz miec rozproszone!
Moglbys je postawic po bokach troche przed grupa i wycelowac w sufit (o ile bedzie jasny)
i to da Ci wystarczajaco rozproszone swiatlo. Pytasz o rady a upierasz sie przy halogenach budowlanych...
Ciezko jest zrobic to tak zeby bylo bardzo dobrze i bardzo tanio...

Piszesz ze ciemno w sali podczas tancow - do zdjecia grupowego
mozna zapalic wszystkie mozliwe swiatla prawda? Zawsze to cos choc troche pomoze.

Ostatnio na forum ktos wrzucil link do filmiku na youtube (cos tam bylo z Nikon school)
nie moge go odszukac ale koles pokazywal jak sabinkami oswietla sale gimnastyczna
i sale w szkole. Tylko on uzywal kilku sabinek...

Prorok78
05-12-2008, 16:39
no ale kolega napisal juz wyzej ze tych 'kilku sabinek' po prostu nie ma.... nie uszczesliwiajmy nikogo na sile...:) moze sie wypowie ktos kto ma doswiadczenie z ciaglym swiatlem ?? tylko moze nie proponujcie jakiegos broncolora za grube tysiace ...:)

leszeg
05-12-2008, 17:14
kolka lat temu. zrobiłem sobie softboxa z pudła po monitorze (CTR) i w srodku dwa halogeny 250W ,z przodu kalka. Prymitywnie ale na warunki pokojowe było fajnie. Nawet mieszkam w tym samym mieszkaniu :). jesli uda mi sie pozyczyc jeszcze jedna SB800 bo jedna mam swoja i moge miec SB600 to wypróbuje to. SB 600 oczywiscie na body a SB800 na statywy? prawda?

Prorok78 dzieki za te słowa :)

Prorok78
05-12-2008, 17:16
nie ma sprawy :)
a lampy odwrotnie - 600-ka nie ma trybu commander..

leszeg
05-12-2008, 17:19
czyli jak? gdybym niał 2x SB800 i raz SB600

jacek.gold
05-12-2008, 17:21
wystarczą dwie lampy czyli np 600+800 po bokach a wbudowana jako master i powinno pięknie zadziałać

tylko ustaw je właściwie czujnikami :)

leszeg
05-12-2008, 17:24
"tylko ustaw je właściwie czujnikami" -mówisz o czujnikach swiatła do wyzwalania błusków. Cholera zapomniałem ze mam lampe wbudowana ;d

jacek.gold
05-12-2008, 17:32
z boczku masz czujnik komunikacyjny i dobrze by było żeby były zwrócone w kierunku mastera więc w jednej lampie odwracasz palnik do tyłu i kierujesz ją palnikiem i wyświetlaczem w stronę grupy a czujnik masz do siebie zwrócony. nie pamiętam po której stronie są czujniki ale chyba po prawej więc prawą lampę musisz tak zrobić i wtedy masz czujnik po lewej

leszeg
05-12-2008, 17:57
ok to juz wyczaiłem ale jeszcze taka sprawa. Gdzies to pisało ale jak zwykle po co szukac skoro mozna zapytać :) . Na sali nie bede sam z aparatem,czy wszyscy inni poprostu nie zajezdzą mi akumulatorów w lampach? bedą swoimi błuskami wyzwalac moje lampy. Nie mam polskiej instrukcji do sabinki a tam chyba cos o tym jest.

szymony
05-12-2008, 18:06
ok to juz wyczaiłem ale jeszcze taka sprawa. Gdzies to pisało ale jak zwykle po co szukac skoro mozna zapytać :) . Na sali nie bede sam z aparatem,czy wszyscy inni poprostu nie zajezdzą mi akumulatorów w lampach? bedą swoimi błuskami wyzwalac moje lampy. Nie mam polskiej instrukcji do sabinki a tam chyba cos o tym jest.
Po to są grupy i kanały w CLS byś nie "użyczał" błyskaczy. SB 600 też da radę. Jak byś jeszcze jakieś parasole miał to do szczęścia nic więcej nie trzeba.

leszeg
05-12-2008, 18:10
No własnie,czyli cos dobrze widziałem o kanałach. Parasol to juz betka,to grosze kosztuje a przydac sie moze.

sote
05-12-2008, 18:58
jak by nie bylo, przetestuj to w domku na spokojnie, zebys pozniej nie mial zonka ;)
Wyskoczysz przed szereg ze teraz zdjecie grupowe, ludziki sie ustawia a Ty bedziesz ganial, ustawial
i kombinowal zeby zadzialalo tak jak trzeba ;)

MirekM
05-12-2008, 19:22
Podepnę się pod temat . Co powiecie jednak na te halogeny , ale bez folii . Fota z szarą kartą i wyrównanie WB w postprocesie ?

leszeg
06-12-2008, 00:02
MirekM chyba jednak nikt nie bawi sie w takie polprodukty.
sote no na bank testy i to w sporej hali bo mam mozliwosc ,a wogole mysle o oswietleniu sobie sali do poloneza. Bede mogł wejsc wczesniej.

leszeg
08-12-2008, 14:24
Po to są grupy i kanały w CLS byś nie "użyczał" błyskaczy. SB 600 też da radę. Jak byś jeszcze jakieś parasole miał to do szczęścia nic więcej nie trzeba.

Odbijajace czy rozpraszajace?

wlopis
08-12-2008, 15:34
Pożycz gdzieś drugą sabinę. Postaw na statywach tak jak chcesz to zrobić i tyle.
dokładnie

leszeg
08-12-2008, 15:37
to juz załatwione tylko mysle czy parasole srebrne by nie pomogły

fjerzy
08-12-2008, 15:45
oczywiście dobrze, że pytasz i że toczy się dyskusja. Przepraszam, nie czytałem całej, więc może się powtórzę. tak czy inaczej, bez względu na opcję jaką wybierzesz, zrób wcześniej testy na tej sali, o balansie bieli nie zapominając. jeśli to nie możliwe, to poinformuj zlecających, że jest możliwe, że zdjęcia będą takie sobie (z d300 zawsze jakieś będą).

leszeg
08-12-2008, 15:55
Zapytałem o halogeny a zostałem przemaglowany na sabinki :). Moze to i prosciej i lzej , taniej jak mam skąd pozyczyć. Zobacze co z tego wyjdzie bo narazie trwa jeszcze szamotanina kto bedzie robił te zdjecia . Tak czy siak wiedza tu zdobyta przyda sie i to bardzo.

szymony
08-12-2008, 19:59
to juz załatwione tylko mysle czy parasole srebrne by nie pomogły

Mogą być. Trzeba pamiętać tylko jednym. Ustawić by świeciły nieco wyżej niż by się na pierwszy rzut oka wydawało. Sabina w uchwycie świeci w górą część parasola, a ten odbija światło i kieruje je nieco w dół. Wrócę do domu to zapodam mały przykład.

Dwa srebrne parasole po bokach a w środku "latarnia"

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.serv-net.pl/%7Eusr22/Foto/000_0329.jpg)

leszeg
08-12-2008, 22:34
Tak rozumiem to, widziałem na zdjeciach jak prawidłowo mocowac lampe i parasol.

domelmel
18-12-2008, 14:59
ponizej link do bloga w ktorym gosciu opisuje swoje zmagania z tym tematem, moze ci sie przyda
http://nikonclspracticalguide.blogspot.com/2008/02/how-to-shoot-large-groups-with-nikon.html

leszeg
18-12-2008, 17:35
domelmel dzieki serdeczne no ale za moich czasów szkolnych pakowali mi do głowy rosyjski ;)

jurekb
18-12-2008, 22:06
Mogą być. Trzeba pamiętać tylko jednym. Ustawić by świeciły nieco wyżej niż by się na pierwszy rzut oka wydawało. Sabina w uchwycie świeci w górą część parasola, a ten odbija światło i kieruje je nieco w dół. Wrócę do domu to zapodam mały przykład.

Dwa srebrne parasole po bokach a w środku "latarnia"

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.serv-net.pl/%7Eusr22/Foto/000_0329.jpg)

Czyli jeśli dobrze rozumiem miałeś dwie SB600 ze srebrnymi parasolkami a środek SB800 (prosto czy w sufit)?
Czy stosowałeś podział błysku, czy wszystkie na full?

Czy próbowałeś jaka jest strata światła przy odbiciu nie od srebrnej ale od białej transparentnej, lub przy przejściu przez nią jak przez softbox?

domelmel
19-12-2008, 02:16
domelmel dzieki serdeczne no ale za moich czasów szkolnych pakowali mi do głowy rosyjski ;)
Przetlumacze to i podesle Ci link, moze bedzie przydatne i dla innych.

leszeg
19-12-2008, 08:06
Dzięki z góry :)

domelmel
19-12-2008, 14:42
Tutaj masz link do tlumaczenia
http://domelmel.blogspot.com/2008/12/how-to-shoot-large-groups-with-nikon.html
moze nie jest idealne ale oddaje sens artykulu.

pozdrawiam i milej lekturki

arturjb
20-12-2008, 16:34
szymony, ok, ale co z trzecią lampa!
i, wazne! jak na zdjeciu bedzie 50 osob to trzeba ich postawic w 3 rzędach
i jak zrobić, zeby wszytkie 3 rzędy były RÓWNOMIERNIE oświetlone

ja wiem wszytko o CLSie, sabinach, wyzwalaniu, ale, powtórzę się, zależy mi na RÓWNOMIERNYM OŚWIETLENIU wszytkich na zdjęciu, do jesj pory tyłuy zawsze był troszkę słabiej oświetlone, ja wiem ze w PSie korekcja trwa chwilę, ale jak ma się kilkanascie zdjec do poprawy to lepiej postarac sie i dobrze je zrobić

a może się nie da...?

sdnk
21-12-2008, 11:10
w miare jasno wytlumaczone jest to w przetlumaczonym artykule z posta powyzej Twojego.
Sabiny z parasolkami umieszczone dosyc wysoko (świecące z góry) co daje w miare równomierne oswietlenie.

karpik
21-12-2008, 11:43
leszeg, jak bys miał problemy z lampami to sb600 mogę Ci pozyczyc, pod warunkiem, że to nie jest studniówka 31 stycznia :>

leszeg
21-12-2008, 12:03
karpik dzieki, pobawiłem sie troszke w domu kupionymi parasolkami. Zabawa skonczyła sie zamowieniem SB900 w Euro........ :) Bede miał juz dwie ,a trzecią kto wie :) moze sie odezwę :) Pozdrawiam.

szymony
22-12-2008, 00:17
szymony, ok, ale co z trzecią lampa!
W tym konkretnym przypadku, trzecia była na aparacie. Robiła za sterownik i brała udział w naświetlaniu. Doposażona dodatkowo w to:
http://www.nikonians.org/html/resources/non-nikon_articles/whaletail/images/WT_front-down_back-up.jpg

arturjb
22-12-2008, 00:39
Doposażona dodatkowo w to:
http://www.nikonians.org/html/resources/non-nikon_articles/whaletail/images/WT_front-down_back-up.jpg

bez jaj już:D

dobra, postawie po bokach dwie odbłyskowe parasolki a w nich sb-800 ;-)
efektami się pochwalę, ale za 3 tygodnie ;)

bialy260
26-12-2008, 22:08
Wystarczy sabina ostatnio walczylem w ten sam sposob na sali weselnej (grupa weselników ok 80 osób) Zrobilem z reki 1/60 ISO 500 i wcale nienajgorzej wyszlo i wpadlo nawet duuuzo swiatla zastanego

arturjb
27-12-2008, 09:50
Kiedy ja nie chce zastanego. Świeciłeś na wprost? w górę?

Yanluk
27-12-2008, 14:41
Wiem że jest filtr do tego celu ale nie moge go nigdzie namierzyc.

Filtr to jest Blue 201 (sa 202,203 czyli 1/2 201 i 1/4 201), a kupic mozna go tutaj www.ltt.com.pl (http://www.ltt.com.pl), daja bardzo dobre rezultaty, uzywam w pracy na codzien, i do tego sa bardzo wytrzymala.
A co do samych halogenow to moze jednak rozejrzy sie za czyms takim: http://www.ltt.com.pl/index.php?option=com_katalog&Itemid=169&id_kategorii=21&co=lista&id_serii=61 do spokojnie 2x 1000W wystarczy, i do tego maja wbudowany dimmer. Na to tylko zakladasz filtry i po sprawie, nie sa one tez zbyt ciezkie, a daja ladne rozproszone swiatlo.
Halogeny budowlane sa ok, ale moze jednak lepiej rozejrzec sie i nawet nie kupowac a wyporzyczyc cos bardziej profesjonalnego.

PS Oczywiscie jesli Sabinki nie podejda :)

qba1989
03-05-2011, 21:49
Temat trochę umarł, jeśli ktoś tu jeszcze zagląda to mam pytanie:
Będę robił zdjęcia grupowe na komersie gimnazjalnym, klasy około 30 osób. Nie chcę się bawić w kilka lamp sb, metz, chciałbym to zrobić lampami studyjnymi które zakupię. Kosmicznych kwot nie chcę wydawać mam na myśli około 2000 pln. Jakiej mocy lampy będą odpowiednie ? 200 w wystarczy ? lepiej przez softboxy ? czy może lepiej parasolki rozpraszające ? lampy rozstawione z prawej i lewej strony wystarczą ?

tomitom
04-05-2011, 12:16
200W ? To chcesz robić na otwartym obiektywie? Jednak byłbym za tym aby co najmniej podwoić tą wartość (jeśli tylko dwie lampy) bo takie zdjęcia robi się mocno domkniętym obiektywem żeby każda osoba była wyraźna. Po drugie przy grupowych nie celujemy armatami na pierwsze rzędy, więc światło musi pokonać długą drogę a jaka jest zależność między LP, a odległością chyba wiesz.
Czy parasol czy softbox - zależy od Twojej wizji i efektu jaki chcesz osiągnąć.
Czy z prawej czy z lewej - mogą być z prawej i z lewej byle nie na "pieskach".
Ja jednak takie zdjęcia robiłbym przez ekran, a nie parasole/softy - no ale ja to ja, no i oczywiście systemowymi - bo mam ich kilka i wolę z większej ilości punktów świecić ale mniejszą mocą niż przywalić z jednej strony za to mocno.

militarius
04-05-2011, 12:50
Jeszcze odnośnie halogenów, można zastosować taki patent - http://foton.kalisz.pl/pl/sklep/p/2311/szyba-filtrujaca-osn4.html

jackrabbit
04-05-2011, 13:07
200W ? To chcesz robić na otwartym obiektywie? Jednak byłbym za tym aby co najmniej podwoić tą wartość (jeśli tylko dwie lampy) bo takie zdjęcia robi się mocno domkniętym obiektywem żeby każda osoba była wyraźna.

na 30 osob to dwie sabinki nawet by wystarczyly a chyba sa duzo slabsze niz 200Ws

tomitom
04-05-2011, 16:42
nie, SB-900 mają około 100Ws czyli nie są dużo słabsze tylko 2x słabsze.
Czy by wystarczyły - tak by wystarczyły.

qba1989
04-05-2011, 16:48
Czy z prawej czy z lewej - mogą być z prawej i z lewej byle nie na "pieskach".
Ja jednak takie zdjęcia robiłbym przez ekran, a nie parasole/softy - no ale ja to ja, no i oczywiście systemowymi - bo mam ich kilka i wolę z większej ilości punktów świecić ale mniejszą mocą niż przywalić z jednej strony za to mocno.

Dzięki wszystkim za szybką odpowiedź, mam jeszcze jedno pytanie co masz na myśli pisząc "pieski" ? w takim razie zaopatrzę się w 2 x 400w, i chyba wybiorę softbox. Po prostu przyda mi się to do różnych innych rzeczy, ze względu na ograniczenia budżetowe nie mogę kupić wszystkiego od razu, a chciałbym jakiś w miarę uniwersalny zestaw (o ile można mówić o uniwersalności w fotografii, bo sami wiemy, że często do określonych sytuacji w tej pracy przyda się niezastąpiony sprzęt).

aha i jeszcze jedna sprawa, jeśli zdecyduję się na sofboxy to 60x90 będą ok ?

tomitom
04-05-2011, 18:41
piesek to zazwyczaj sama podstawka/nogi pod lampę błyskową.

Im większa powierzchnia "świecąca" tym lepiej - wg mnie jak nie zamierzasz kupić normalnej wielkości softów to lepszym wyjściem będzie parasol 120cm.

qba1989
04-05-2011, 18:44
ok, to jeszcze Cię pomęczę, co masz na myśli pisząc normalna wielkość softboxów ?

dzięki za rady

tomitom
04-05-2011, 19:45
Chodzi mi o powierzchnie tego świecidła - o podobnej powierzchni (70x70cm) stosuję do lamp systemowych i uważam że jest to za mało.
Zamiast statywu taniej Cie wyniesie kupno ekranu/blendy transparentnej (120x180cm) + tani statyw i ogólnodostępnymi środkami gospodarstwa domowego połączyć ze sobą te dwie rzeczy - po czym położyć przed armatą. W efekcie powstanie więcej przyjemnego światła dzięki któremu "dzieciaczki" wyjdą jak malowane, a nie jak z kryminału ;)
Poszukam bo gdzieś mam fotę z setupu jak robiłem w zeszłym roku grupowe dla ochotniczej straży, 7 systemowymi + homemade umilacze światła.

EDIT:
Oczywiście przy takim setupie trochę więcej światła "ucieknie" do tyłu niż miało by to miejsce w przypadku świecących pudełek - ale efekt i tak będzie przyjemniejszy dzięki większej powierzchni świecidła.

qba1989
04-05-2011, 20:04
No jasne, zdaję sobie z tego sprawę, że im większy soft tym dużo więcej rozproszonego miękkiego światła. Myślałem, że mówiąc "normalenj wielkości softbox" masz na myśli jakiś konkretny rozmiar softb. Też często rozpraszam blendą trochę mniejszą niż ty podałeś światło z sb 900 i efekty są fajne. Ale aż tylu systemowych nie mam.
Raz jeszcze dzięki za zainteresowanie i niezbędną pomoc ;). Jeśli znajdziesz przykładowe swoje zdjęcia będzie fajnie.

marszull
06-05-2011, 01:19
2x400 i softy moim zdaniem spokojni wystarcza do takich zdjec
przy systemowych i wiekszych softach moze byc za malo swiatla