Zobacz pełną wersję : śmieszne pytanie
witam
...........głupie pytanie jestem posiadaczem Canona 5d i mam zapytanie do was czy w d700 jest też opcja dla zielonych właczasz i robisz zdjęcia jak w canonie zielona dla zielonych?:-D
qwerty1237
05-12-2008, 10:07
Nie.
sokrates
05-12-2008, 10:41
masz za to tryb P - nie wiem jak to jest w D700, ale kiedyś miałem analogowego F601 który też nie miał trybu zielonego, i jak go używała moja żona to włączałem jej właśnie tryb P i się to sprawdzało :-)
Są nawet DWA zielone guziki, które należy razem przetrzymać przez sekundę. Wtedy aparat ustawia wszystko na automat: program P, AWB, wielkość fotografii, jakość kompresji, ISO domyślne itd. Nie przestawia pomiaru na matrycowy i nie zmienia AF i generalnie niczego, co ustawiasz przy pomocy guziczków na korpusie. Poza tym działa jak małpa.
To ciekawe, ze wszyscy zawsze zwalaja na zony ;)
To ciekawe, ze wszyscy zawsze zwalaja na zony ;)
niektórzy na Platformę ;)
niektórzy na Platformę ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://smilies.vidahost.com/otn/laughing/yelrotflmao.gif)
Przełączasz na tryb p , automatyczny balans bieli , a jeśli naciśniesz jednocześnie przyciski qual i kompresję ekspozycji przez 2 sekundy to zresetujesz aparat i przywrócisz ustawienia domyślne , ta metoda jest właśnie z wykorzystaniem dwóch przycisków z zieloną kropką .
puchbeary
05-12-2008, 12:29
Przełączasz na tryb p , automatyczny balans bieli , a jeśli naciśniesz jednocześnie przyciski qual i kompresję ekspozycji przez 2 sekundy to zresetujesz aparat i przywrócisz ustawienia domyślne , ta metoda jest właśnie z wykorzystaniem dwóch przycisków z zieloną kropką .
ale to wciąż nie jest tryb zielony.
kompresję ekspozycji.
:lol: :lol: :lol:
A ja przyznaje, ze co jak co, ale trybu P dalej nie kumam. Robie zdjecia na manualu, w trybie A i S czuje sie jak ryba w wodzie, ale przeczytalem instrukcje juz chyba z 4 razy i dalej nie jarze po co jest ten tryb P. Przelaczam sie na niego i dla mnie dziala tak samo jak S i A. Moze ktos wytlumaczy?
Tyle że działa jak S i A razem do kupy :lol:
Nie możesz zmienić czasu, przesłona też jest automatyczna choć ewentualnie można ją wymusić (P*), to taki "zielony" gdzie masz wpływ na rodzaj pomiaru światła, kompensację ekspozycji, WB, optymalizację zdjęcia itp. ustawienia których nie ruszysz na "zwykłym" zielonym.
A ja przyznaje, ze co jak co, ale trybu P dalej nie kumam. Robie zdjecia na manualu, w trybie A i S czuje sie jak ryba w wodzie, ale przeczytalem instrukcje juz chyba z 4 razy i dalej nie jarze po co jest ten tryb P. Przelaczam sie na niego i dla mnie dziala tak samo jak S i A. Moze ktos wytlumaczy?
Aparat sam dobiera przesłonę i czas ekspozycji wg sobie znanego algorytmu - kręcąc kółkiem nastawczym można zmieniać te "pary" (czas i przesłona) w ramach tej samej wartości EV. Czyli tak jk wspomniano A i S w jednym.