Zobacz pełną wersję : Jaki tryb pomiaru przy portrecie?
Sculptoris
04-12-2008, 15:23
Witam!
W jakim najczęściej trybie robicie "głowy"? Tło mało ważne - podstawą jest dobre naświetlenie twarzy. Najlepiej się do tego sprawdza punktowy?
Tło mało ważne - podstawą jest dobre naświetlenie twarzy.
masz na myśli zdjęcia w stylu legitymacyjne itp? do tego potrzebne jest oswietlenie, softboxy lub parasolki i zabawa ze światłem, wydaje mi się że akurat tu nie jest aż tak ważne jaki jest pomiar światła. Chyba że miałes co innego na myśli
A moze autorowi chodzi np o zdjecia głowy ale z wykorzystaniem swiatla zastanego?. za zawsze uzywam centralnie wazonego lub punktowego i celuje w miejsce na twarzy które jest najbardziej oswietlone. wtedy am pewnosc ze nie przepale twarzy. a miejsca niedoswietlone pozniej doswietlam z poziomu komputera.
Władca Pixeli
08-12-2008, 01:08
W jakim najczęściej trybie robicie "głowy"? Tło mało ważne - podstawą jest dobre naświetlenie twarzy. Najlepiej się do tego sprawdza punktowy?
Zewnętrzny światłomierz i pomiar światła padającego.
Sculptoris
08-12-2008, 15:39
remnaj o to właśnie mi chodziło. Dzięki :-) Ale to się chyba sprawdza również przy wykorzystaniu flesza?