Zobacz pełną wersję : D80 - wężyk spustowy (ew. pilot).
DarekD80
04-12-2008, 14:01
Jaki wężyk spustowy do D80 polecacie ? Myślę o ofercie sklepów internetowych i Alledrogo - http://www.allegro.pl/search.php?string=w%C4%99%C5%BCyk+d80&search_type=1&location_radio=1&selected_country=1&distance=1&category_radio=1&st=gtext&listing_sel=2&listing_interval=7&order=d
Myślałem o pilocie, ale ponieważ trzeba celować (podczerwień) do odbiornika z przodu - więc myślę że pilot odpada, nie wygodny, a znów radiowy - zbyt drogi (ok. 130-150 zł).
Jaki wężyk polecicie ? Jaka firma/model ? (najlepiej za 30-50 zł)
swistakbmx
04-12-2008, 14:52
Bierz pilota z tym celowaniem to bez przesady nie musisz idealnie w odbiornik IR używam pilota od czterech lat najpierw do D50 teraz do D80 nigdy mnie nie zawiódł kupiłem go na Alledrogo za jakieś grosze.
Maciek R
04-12-2008, 14:59
Miałem okazję z moim D60 zastosować jakiś noname pilot z alledrogo. Działa bezproblemowo. Z tym celowaniem, to nie udało mi się nie trafić. ;)
Ja kupiłem niedawno "wężyk" Phottix za 29 PLN - dostępny na allegro.
Jest w pełni zgodny z oryginałem, jakość wykonania też jest w miarę dobra (także w środku).
Piloty JJC na podczerwień, za kilkanaście złotych też dają radę. Nie wiem na ile różni się ich zasięg w stosunku do oryginału, ale na pewno są większe.
WItam. Podobnie jak "Ziołek" kupiłem zamiennik i jestem zadowolony. 90 cm wężyk, blokada Bulba. WYkonanie w porządku. o coś takiego:
http://fripers.pl/product_info.php/info/p363_Wezyk_90_cm_do_Nikon_D70s_D80_zamiennik_MC_DC 1.html. pozdrawiam
tomasz24
05-12-2008, 15:12
Ja także uzywam pilota, jak dotąd nie miałem z nim ani jednego problemu, i nie ma problemu z celowaniem, ja nawet z boku wyzwalam bez problemu. Pilot i tylko pilot.
bierz pilota. ja kupiłem za 15 zł nówke i smiga super
mam pilota do D50 i uzyczylem go bedac ostatnio na plenerku ze znajomym (D80). On jest napalony na niego a mi go i tak szkoda oddac mimo ze sporadycznie uzywam D50 i jest to jakis zamiennik ale daje rade :)
Do D300 szkoda mi bylo kasy na pilota i wzielem wezyk spustowy. Po jednym plenerku mimo ze chodzil ok i tak dokupilem pilota. Wezyk teraz lezy - zbedny zakup :-?
Bierz pilota :)
mateo912
06-12-2008, 10:59
Ja również mam pilota z allegro za 20zł z wysyłką i jestem bardzo zadowolony :)
o wiele większy zasięg od wężyka i o wiele łatwiej go schować w ręce podczas zdjęć grupowych czy autoportretów :D
wasilewk
06-12-2008, 11:03
mam pilota do D50 i uzyczylem go bedac ostatnio na plenerku ze znajomym (D80). On jest napalony na niego a mi go i tak szkoda oddac mimo ze sporadycznie uzywam D50 i jest to jakis zamiennik ale daje rade :)
Do D300 szkoda mi bylo kasy na pilota i wzielem wezyk spustowy. Po jednym plenerku mimo ze chodzil ok i tak dokupilem pilota. Wezyk teraz lezy - zbedny zakup :-?
Bierz pilota :)
A jak robisz bracketing z pilotem ? :-D
bierz wężyk dużo lepsze rozwiązanie, wężykiem pod oszczysz a pilotem tylko palniesz. ci co doradzają najprawdopodobniej nie maja wężyka..
A jak robisz bracketing z pilotem ? :-D
przeciez mam wezyk :mrgreen:
ok ok wez wezyk i pilota to na pewno bedzie dobrze :-D
A ja kupiłem wężyk phottix RS N2 i mam problem. Po podpięciu do gniazda, aparat (D80) łapie ostrość i poprawnie zwalnia migawkę, ale.... następnego zdjęcia już nie da się zrobić. Aparat tylko „ostrzy” ale ani z wężyka, ani ze spustu migawki zwolnić się nie da. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu aparat robi tylko 1 fotkę i to zaraz po delikatnym naciśnięciu spustu lub przycisku wężyka. Na dodatek w czasie gdy podpięty jest wężyk nie działa monitorek - nie ma dostępu do menu i nie wyświetla się ostatnio zrobione zdjęcie. To już drugi wężyk z którym mam problem. Może miał ktoś podobne przygody? Może usterki należy szukać po stronie aparatu?
Niestety nie mam możliwości sprawdzenia na innym body D80.
Ja kupiłem na allegro zamiennik pilota MQ-RC2 na tej aukcji http://www.allegro.pl/item565355415_pilot_nikon_d80_d70_d70s_d60_d90_d40 _d40x_ml_l3.html Działa bez najmniejszych problemów z moim d80. Ostatnio jednak znalazłem oryginalnego pilota Nikon za 33zł (z przesyłką 48zł) na tej aukcji http://www.allegro.pl/item581590273_nikon_ml_l3_pilot_super_cena_orginal ny.html