Zobacz pełną wersję : CameraRaw i D300
jerezano
04-12-2008, 10:12
Cześć
Szukając (i nie znajdując) rozwiązania na forum, dowiedziałem się, że wszyscy już siedzą w CS3 i CS4. A ja jeszcze w CS2 :(
Stąd sie bierze mój problem. Nie mogę otworzyć rawów, mam wersję Camera Raw, chyba najwyższą dla CS2 - 3.7
Czyżbym musiał zakupić CS3, żeby przeczytać rawy z D300 ?
Jeśli tak, to wtedy Adobe mnie strasznie zezłości :twisted:
Jeśli tak, to wtedy Adobe mnie strasznie zezłości :twisted:Nie bedziesz jedyny. Zawsze tez mozesz kupic inny soft. :)
Zibi1970
05-12-2008, 11:58
jest dosc fajny i do tego darmowy Silkypix.
Jako protezy możesz korzystać z konwertera Adobe DNG, zamieniając hurtowo nefy z D300 na dng. Potem spokojnie otworzysz każdy plik DNG w CS2
Kuba dobrze prawi - pobaw się trochę z DNG zanim stwierdzisz, że musisz dokupić wersję CS3.
Możesz jeszcze zainwestować w Lightrooma, tam katalogować wszystkie zdjęcia, tagować, wstępnie obrabiać itp po czym wysyłać niektóre zdjęcia z poziomu programu do CS2 i zaawansowanie obrabiać. Szybko dojdziesz do wniosku, że lightroom załatwia pewnie 90% Twoich potrzeb. Lightroom otworzy wszystkie NEFy bez łaski. Sam włąsnie dążę do takiego rozwiązania.
Lightroom otworzy wszystkie NEFy bez łaski.Pod warunkiem, ze masz najnowsza wersje. :D
jerezano
06-12-2008, 19:53
Właśnie myślę bardzo poważnie o LR. Wgrałem sobie triala i mnie ujął za serce:-D . Taki...fajny jest:mrgreen: Chyba go kupię wkrótce.
Dzięki za podpowiedzi.
i wcale nie potrzebujesz najnowszej wersji :)
i wcale nie potrzebujesz najnowszej wersji :)Do D300 nie. Ale stwierdzenie, ze w LR otworzysz kazdego NEFa, to troche nie na miejscu. Po kazdej premierze nowej puszki Nikona, trzeba poczekac na najnowsza wersje zarowno Lightrooma, jak i CameraRAW, czy CaptureOne, ze o Nikon Capture nie wspomne. Nie zauwazyles tego?
Cześć
Czyżbym musiał zakupić CS3, żeby przeczytać rawy z D300 ?
:twisted:
Mam analogiczny problem, tylko dotyczy D90 więc pozwolę sobie "podpiąć" się do tematu.
Ostatnio testowałem sporo darmówek od Adobe bo przyzwyczaiłem się do ACR. Czy ktoś z szanownych Forumowiczów ma doświadczenia z pełną wersją PS Elements? Czy po dograniu ACR do Elements 7 możliwy jest zapis wywołanego w ten sposób nefa w dowolnym formacie?
W chwili obecnej testuję triala i z poziomu ACR można zapisać zdjęcie jedynie z rozszerzeniem dng. Wcześniej testowałem Lightrooma, który nie miał takich ograniczeń.
wrobelek
08-01-2009, 12:52
Niestety nadal tylko rozszeżenie .dng.
Dołączę się,
czy ma ktoś wstawkę do Adobe Camera Raw 4 w wersji 4,6? - bo ta podobno czyta Rawy z D300.
Wojteksw
16-01-2009, 19:12
Ja jeszcze nie zmieniałem, ostatnia jest 4,5 u mnie. D300 czytała rawy od 4,0 jeżeli dobrze pamiętam.
Mam CS3w wersji 10.0.1 a Camera Raw starałem się "podciągnąć" do 4.5.1 ale po zainstalowaniu plug-in`a gdy próbuję otworzyć rawa z D300 otrzymuję komunikat: nie można używać wtyczki Camera Raw. Nie jest zgodne z tą wersją programu Photoshop :(
Wojteksw
18-01-2009, 10:56
Ja mam Photoshop Elements 6 i Canera Raw 4.5 działa i otwiera rawa z D300.
Wojteksw
18-01-2009, 11:05
Na pewno masz 4.5.1 bo po 4.5 była 4.6 http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=106&platform=Windows
Wojteksw
18-01-2009, 11:26
Sprostowanie Camera Raw dla D300 była dopiero od 4.3.1 , mam te pliki, jak chcesz to napisz na PM.
Po zainstalowaniu nowego plugin`a teraz nie otwiera mi nawet rawów z D70 :(
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.freeimagehosting.net/)
Po zainstalowaniu nowego plugin`a teraz nie otwiera mi nawet rawów z D70 :(Jestes pewny, ze nie zainstalowales CameraRAW w wersji dla Photoshopa CS4?
Wojteksw
23-01-2009, 13:48
Dla CS3 ostatnia CR jest 4.6 do CS4 zaczyna się od CR od 5.1. Dałem dla Machnac wtyczkę CR 4.5, ja mam ją zamontowaną w Elements 6 i jest OK. Nie wiem dlaczego u niego nie chodzi.
Dziś przybył do mnie mój kuzyn informatyk i jestem Happy :)
Po dwugodzinnej walce jest już ok. Ale nie pytajcie co było nie tak - czarna magia :D
ps. Dzięki Wojtek za wtyczkę
Polecam jeszcze: RAWViewerSetup.exe - miniaturki plików RAW (N D300 też) w Win XP