Zobacz pełną wersję : Tania błyskotka
kroolik12
03-12-2008, 19:05
Szukam jakiejś lampy do D80. Na SB 600 jeszcze mnie nie stać, więc zastanawiam się nad SB 400 lub jakąś niededykowaną lampą jak np. to.
Czy jest w ogóle sens zastępowania wbudowanej lampy lampami tego typu?
Czy używając którejś z tych lamp będę mógł używać czasów naświetlania krótszych niż 1/200?
Jaki model moglibyście mi polecić?
SB-400 ma oczywiście większą moc niż wbudowana ale szaleństw nie ma. Brakuje też odchylania lampy na boki. Lepiej dozbieraj do SB-600 bo warto, poszukaj na forumowej giełdzie.
kroolik12
03-12-2008, 19:30
No to będę miał teraz dylemat, czy warto inwestować w światło kosztem optyki.
Na razie posiadam samo body D80 (kita sprzedałem) i miałem zamiar kupić T17-50.
Czy warto zamiast Tamrona + SB-400 kupić N18-70 i SB-600?
Jak sprawa wygląda z lampami typu Metz, Tumax etc.?
kup Tamrona i dozbieraj na 600, 18-70 to cienizna tak samo jak sb-400, jak kupisz jedno z dwojga to bedziesz niezadowolony
Pozwolę sie nie zgodzic, N18-70 z Sb600 to zupełnie niezły duet, będziesz się rozwijał, zobaczysz co brakuje, lampa podkreślę dobra pozostanie, szklarnię w zależności od potrzeb uzupełnisz. Sam zaczynałem z takim zestawem.
kroolik12
03-12-2008, 20:26
A czy będę mógł ustawić czasy krótsze niż 1/200?
Prorok78
03-12-2008, 20:53
niz 250 :) z lampa nikony maja synchro max 1/250... tak - bedziesz mogl z sb600.. jest cos takiego jak tryb FP... ale... po co ci krotsze czasy ?:)
kroolik12
03-12-2008, 21:00
No niestety, gimnazjalista na utrzymaniu rodziców takiego sprzętu używa nawet do fotografowania sportu na hali (turnieje siatkówki, koszykówka itd.) :)
Prorok78
03-12-2008, 21:10
No to tym bardziej jesli potrzebujesz powera to nie patrz na jakies tanie chinskie badziewia :) sb600 albo 800 ... uzywane mozna w niezlej cenie wyrwac nawet na forumowej gieldzie :)
albo... troche samozaparcia i stara manualna dobrze dobrana lampa... ja sie dlugo nie moglem przemoc ale odkad zapialem vivitara 285 i metza 45 to sie zakochalem w tych lampkach:) maja nawet wlasna, calkiem dobra automatyke wiec ustawiasz im na sztywno przeslone jaka masz ustawiona na body i jedziesz z koksem...:) a silny blysk, w polaczeniu z podwyzszonym iso, ograniczy ci ilosc swiatla zastanego i jednoczesnie zamrozi ruch...
jesli chcesz focic sport, to lepiej najpierw kup tamrona, jasniejsze szkło wiecej Ci da niż lampa z ciemnym 18-70 przy którym nie zobaczysz roznicy miedzy nim a kitem.
sokrates
03-12-2008, 22:25
No niestety, gimnazjalista na utrzymaniu rodziców takiego sprzętu używa nawet do fotografowania sportu na hali (turnieje siatkówki, koszykówka itd.) :)
to zapomnij o lampie podczas zawodów, nikt ci nie pozwoli jej użyć! pozostaje ci tylko jasne szkło i stalowy uchwyt :-)
z D80 nie ma raczej "patologi" na 800 iso (chyba ze jestes szumofobem) ja daje rade z ciemną szklarnią bo jest w miare fajne oświetlenie na hali (http://www.azsszczecin.pl/zdjecia.php?z=galeria&id_gal=34)
jesli chcesz focic sport, to lepiej najpierw kup tamrona, jasniejsze szkło wiecej Ci da niż lampa z ciemnym 18-70 przy którym nie zobaczysz roznicy miedzy nim a kitem.
zgadzam sie jak sport to kupuj cos jasnego najlepiej z własnym silnikiem ;] zapewnia to szybkość AF
to zapomnij o lampie podczas zawodów, nikt ci nie pozwoli jej użyć! pozostaje ci tylko jasne szkło i stalowy uchwyt :-)
hahahhaha to nadaje sie do tego działu (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=19255) albo jestes "fotografem" robisz to dla organizatora (w tym przypadku rozumiem ze to szkoła) to jak ktos ci powie nie błyskaj to niech sobie gada dalej ;] zresztą zawodnicy uwielbiają blask flash-y. Bo czują sie jak gwiazdy.
sokrates masz słabą siłe przebicia ;] skoro ci zabraniają itp.
Fotografuje mecze 2 ligi męskiej koszykówki. 1 liga kobiet siatkówka, ligi młodzieżowe koszykówki, i tylko raz mi ktos powiedział zeby nie błyskać lecz facet miał pecha bo miałem legitymacje pseudo "press" wiec sie odwalił.
taka rada również młodego foto-pstrykacza:
pstrykaj bądz odważny szukaj fajnych kadrów. a olewaj i nie wchodź w interakcje z kibicami zawodnikami trenerami bo to sie źle kończy ;] zawsze ;)
sokrates
04-12-2008, 08:22
...
sokrates masz słabą siłe przebicia ;] skoro ci zabraniają itp.
...;)
powiem tak, trzymam się pewnych zasad które obowiązują w 1 lidze (siatkówka mężczyzn). Tam się nie błyska, i szczerze dziwię się że pozwolili ci błyskać? no chyba że siedziałeś daleko na widowni :-)
stachmuszel
04-12-2008, 09:01
kup Tamrona i dozbieraj na 600, 18-70 to cienizna tak samo jak sb-400, jak kupisz jedno z dwojga to bedziesz niezadowolony
Oj oj ... przesadzamy.
Konia z rzędem temu, kto rozpozna fotki wykonane N18-70 i T17-50.
Pozdr.
wasilewk
04-12-2008, 09:28
Oj oj ... przesadzamy.
Pozdr.
:-D:-D
P.S.
Marcin, zobacz co on pisze !
moze gdy jest jasno to nie ma wielkiej roznicy, ale jak zaczyna brakowac swiatla, to roznice widac i to ogromną.
gdyby tak generalizowac, to czy widzisz różnice między 18-70 a 24-70? tez przeciez nie widac..
to ja na testach miałem chyba walniętą sztukę tego 24-70 bo różnica jest spora. Na korzyść którego zgadnij ... :):)
Edit: Mówię o różnicy 17-50 a 24-70
powiem tak, trzymam się pewnych zasad które obowiązują w 1 lidze (siatkówka mężczyzn). Tam się nie błyska, i szczerze dziwię się że pozwolili ci błyskać? no chyba że siedziałeś daleko na widowni :-)
fakt bo na 1 lidze męskiej siedzi sobie gdzies z tyłu i masz jasne szkiełko. ogólnie to mogłem napisac ze ja na koszykówce nie mam z tym problemu. bo w siatkówce gra sie toczy dalleko od obiektyu dlatego sie nie błyska
Jeżeli chodzi o SB-400, pamiętaj o tym, że jesteś z nią w zasadzie skazany na działanie z korpusu, ew. z kabla. Nie będziesz mógł np. sensownie wyzwolić jej radiowo, bo nie ma żadnych kontrolek manualnych. Wszystko ustawia się z aparatu, co oznacza że a) musisz mieć body, które się z SB-400 dogada, b) lampa musi być fizycznie połączona z tym body. Nie jest to sprzęt rozwojowy.
Kupiłem ją na początku i sprzedałem po dwóch miesiącach. W tej chwili mam dwie SB-28 i SB-26, ale robię tylko na manualu i wyzwalam radiowo -- przy takim sposobie wykorzystania gorąco polecam (ew. Vivitar 285, ale nie miałem go w ręku). Jeżeli jednak chcesz robić z lampą na korpusie i używać TTLa czy innego CLSa, faktycznie lepiej od razu zainwestować w SB-600 albo nawet SB-800, jak trafisz okazję i chcesz się bawić na poważniej.
Oj oj ... przesadzamy.
Pozdr.
jak bedzie ladna pogoda i piekne swiatelko to nie zobaczysz roznicy miedzy Canonem G9 a Nikonem D3 (chyba troche presadzilem, ale co tam :) ), natomiast kolega pisze tu o polaczeniu szkla z lampa czyli zamierza focic w trudnych warunkach, dlatego napisalem zeby odpuscil sobie zakup 18-70 bo to nie zmieni nic w stosunku do kita, ktorego posiadal
kroolik12
04-12-2008, 16:50
Pseudogwiazdy sportu w mojej szkole mają to do siebie, że lubią błysk flesza, więc to nie jest problemem. :D
OK, więc jestem teraz w 75% zdecydowany na Tamrona.
Co do lampy... chętnie kupiłbym i SB-900, ale rodzice poważnie ograniczają mi fundusze :(
Wolę chyba poprosić o coś tańszego i mieć np. na gwiazdkę, niż czekać półtora roku ;/
Co do wspomnianych manualnych lamp... czy są one alternatywą wartą świeczki?
Praca na manualu jakoś szczególnie mnie nie przeraża...
Co sądzicie o tym (http://allegro.pl/item492107635_lampa_blyskowa_metz_mecablitz_36_af_ 4c_jak_nowa.html)?
Prorok78
04-12-2008, 17:47
to do canona jest...:(
to juz tepiej tego vivitera... potezna maszyna a podzialem mocy i wlasna automatyka... ja uzywam i sobie chwale :) ale to manual... tylko i wylacznie :)
kroolik12
04-12-2008, 21:43
To (http://allegro.pl/item496852494_sunpak_pf30x_nikon_d40_d40x_d50_d60_ d80_d200_d300.html) wygląda ciekawie...
Warto?
moze taka (http://allegro.pl/item499416839_nikon_sb_28_sb_28_idealna_gratis.htm l) z D80 nie będzie chodzic w ttl ale ja z nią współdziałałem tak ze obijałem sie od ścian bo sala była dość mała.
Prorok78
05-12-2008, 00:43
Zdecydowanie bardziej wolalbym ta sb-28 niz sunpaka:) tym bardziej ze ten sunpak wcale tani nie jest... no i LP 30 to duzo tez nie jest...