PDA

Zobacz pełną wersję : Zapytamie o PS-a i ACR

Raf 007
03-12-2008, 10:48
Witam
Mam dwa pytania odnośnie PS-a i ACR-a

1) Czy chcąc pracować w PS-ie (CS3) w trybie 16 bitowym muszę gdzieś coś ustawić, czy działa to na zasadzie, ze jak otwieram obrazek zapisany w 16 bitach to jest on w tych 16 bitach obrabiany.
2) W ACR chcę wołać RAW-y do przestrzeni Adobe i 16-tu bitów. W PS-ie mam ustawione jako przestrzeń roboczą Adobe.
W ACR na dole pod obrazkiem mam wypisane parametry do jakich obrazek jest wołany, jak to klikam to przechodzę do ustawień.
Ustawiam przestrzeń Adobe, 16 bitów i
tu mam pytanie jaką ustawić wielkość obrazka i dpi
Chciałbym maksymalnie wykorzystać możliwości puszki (S5 Pro)
do wyboru jest kilka wielkości, część ze znaczkiem „-”, część z „+” (interpolacja w dół i w górę ???)
wielkość 3,1 Mpix jest bez znaczka, a 6,2 Mpix z „*”
Czy dobrze myślę, że 3,1 to jest optymalna wielkość bez magicznej interpolacji właściwej dla tej puszki, a 6,2 to z tą interpolacją i raczej tą należy wybrać. Oraz co z tym dpi, po co to skoro wybieram fizyczną wielkość. Co tu wybrać.

Z góry wielkie dzięki za odpowiedź.

bombel
03-12-2008, 14:59
Tylko w bolesnej kwestii rozdzielczości. Widzę, że zaczynasz rozumieć w czym rzecz, zadając pytanie:

Oraz co z tym dpi, po co to skoro wybieram fizyczną wielkość. Co tu wybrać.

Racja, obojętne co wybierzesz, będzie dobre. Więcej powiem - obojętne jaką rozdzielczość wybierzesz - to nie będzie żadnej różnicy. Żadnej (do momentu, jak będziesz chciał obliczyć wilkość wydruku na papierze, ale wtedy można rozdzielczość zmienić w ostatniej chwili).

Co do reszty pytań - nie wiem, jaki wymiar w pixelach ma matryca Twojej puszki - ale wygląda na to, że mało, skoro bez plusa i minusa masz 3.1. Ta wielkość bez minusa i plusa jest rozmiarem najbardziej zbliżonym do matrycy, nie interpolowanym. Tak na chłopski rozum (bo jest tam pewnie pod powierzchnią sporo wzorków i nielicha matematyka) - bez plusa i minusa to jeden pixel matrycy równa się jeden pixel obrazka pod PSem.

Co do gwiazdki - nie mam takiego czegoś w swoich NEFach. Nie piszą o tym w helpie? Na ogół help PSa jest dość dobrze napisany.

Jak wybierzesz przestrzeń 16-bitową, to już dalej nic nie robisz, PS w takiej pracuje. Zobacz sobie zresztą w każdej chwili Image > Mode > i masz zaptaszkowane 16 bits/channel.

Raf 007
03-12-2008, 16:21
Jednak w zależności od wybranej wielkości pokazuje mi w PS -ie obrazki różnej wielkości (rozmiar w pix)

stig
03-12-2008, 16:45
Jednak w zależności od wybranej wielkości pokazuje mi w PS -ie obrazki różnej wielkości (rozmiar w pix)No nie dziwne przeciez -- skoro zmieniasz rozmiar, to wynikowo musi byc inny. Bombel pisal o DPI.

bombel
03-12-2008, 19:40
Dam takie porównanie: wielkość obrazka, to jak wymiar dywanu. Nie kupujesz dywanu o jakiejś rozdzielczości, tylko wymiarach cztery na pięć w metrach (yardach, kilometrach, i tak dalej).

Dywan o wymiarach cztery na pięć metrów jest większy niż dywan o wymiarach dwa na trzy metry, prawda? Ludzie jakoś nie mają problemów z wymiarami w jednostkach realnych jak milimetry, metry, kilometry, kroki, łokcie, ostatecznie cale...

Skoro wybierasz inny wymiar zdjęcia (w jednostkach pixele) czemu Cię dziwi, że jest większy czy mniejszy pod PSem? Jak wybrałbyś inne rozmiary wyrażone w centymetrach byłoby ci łatwiej zrozumieć? Bo ja z kolei nie rozumiem, czemu ludzie mają z tym problemy... Różne wymiary to różne wymiary, obojętne czy w pixelach, czy w metrach, krokach czy łokciach.

Rozdzielczość, to tylko wzór na przeliczenie jednostek, a konkretnie pixeli na cale czy centymetry - nic więcej.