Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak to oświetlić?

Al Bundy
12-07-2006, 13:53
Pytanie bardzo podobne w innym wątku ale tam kwota jest jak na mnie na dziś jest za duża. A teraz do rzeczy:

Mam możliwość za 70 zł miesięcznie wynająć fajny lokalik 5m na 5m i wysoki również na 5 :) i pomyślałem że to świetna okazja by postawić tam kilka lampek, parasolek czy softboxy i potrenować z modelkami ;) Czy będzie ktoś na tyle odważny by popowiedzieć jak mogę zagospodarować powiedzmy te 1000 zł na taką przyjemność? Sprawdzą się lampki z fotocelą wkręcane w gwint? Jakie potrzebne mi parasolki i jaki rodzaj tła? Ma ktoś doświadczenia z tańszymi gadżetami?

[ Dodano: Sro 12 Lip, 2006 ]
http://www.allegro.pl/item115005485_przenosny_profesjonalny_zestaw_oswie tleniowy.html

Znalazłem coś takiego ale nie wiem jak w praktyce sięto prawdzi. A moze lepiej kupić drugą sabinkę, statywy i parasole?

[ Dodano: Sro 12 Lip, 2006 ]
Lub coś takiego z softboxami...

http://www.allegro.pl/item115013909_profesjonalny_zestaw_studyjny_z_soft boxami_50x70.html

wilus
12-07-2006, 17:01
"przenosny_profesjonalny_zestaw_oswietleniowy" gdzież on profesjonalny?
aczkolwiek nadaje sie do trenowania z modelkami (-:
dokup jeszcze softboxa żeby przymocować go do sufitu najlebiej na szynie z pantografem, jeszcze jedną lampe żeby dać kontre z tyłu
i czasze z plastrem miodu i ryjka. ładne efekty daje lampa z soczewą fresnela
Hm ... mocowanie do teł , najlepiej na 5 szt no i tła... :P
fajnie jak byś miał stół bezcieniowy no i porządny statyw studyjny - koniecznie kolumnowy.....

ale jak zagospodarować reszte gotówki to nie wiem :lol:

Al Bundy
12-07-2006, 17:48
wilus, liczyłem na wsparcie :) a nie ironię ;)

Czornyj
12-07-2006, 17:54
wilus, zapomniałeś dodać, że zamiast tych lampek koniecznie trza kupić 2 generatory Elinchrom z kilkoma głowicami błyskowymi :lol:

pawl_s
12-07-2006, 18:02
A toz to przeciez Walimex :) To tania firma, ktora produkuje duzo rzeczy do fotografii (statyw od nich kupilem, "kompatybilny" z Manfrotto czy jakos). Profesjonalna bym jej nie nazwal, ale jak na ta cene to nie ma co narzekac. W Niemczech firma
Foto Walser (http://www.foto-walser.biz/myfactory20/shop/Shop.aspx?Shop=wfUser_FotoWalser) sprzedaje Walimexa, duzo rzeczy maja na ebay'u.

wilus
12-07-2006, 21:58
Al Bundy, według mojego kalkulatora 30kilo złotych to TYLKO tyle żeby sprzęt nie ograniczał, jak chcesz komfortowo fotografować to dołóż 40 tys
niestety nasza branża jest wymagająca (finansowo)
Al wybacz ale na własnej skórze przekonałem sie jak bardzo może przeszkadzać marny sprzęt, zero radości z fotografowania
pozdrawiam

czornyj lepszy Broncolor, troche droższy ale warto...

Czornyj
13-07-2006, 08:32
wilus, wiem, ale w końcu to tylko do zastosowań amatorskich :lol:

Al Bundy
13-07-2006, 10:32
wilus, JA CHCĘ SIĘ K. POBAWIĆ @@@!!! Gdybym miał taką kasę to nie myślałbym o małym lokaliku na poddaszu wieżowca i postawieniu tam kilku lampek za kilkaset złotych. Chcę potrenować dla własnej przyjemności ! Naprawdę cięzko sobie wyobrazić takie warunki? Gdybym chciał wyposażyć profi studio nie pytałbym na forum...

wilus
13-07-2006, 10:40
Al Bundy, nie nerwicuj sie odrazu.... spokojnie
troszke pomysłu i możesz urządzić całkiem wygodne studio
troche przesadziłem z tym wyposażeniem :D
sam bym sie chętnie pobawił

pawl_s
13-07-2006, 13:24
Al wydaje mi sie, ze powinienes byc z Walimexa zadowolony. Ja mam lampe ze swiatlem ciaglym. Barwa swiatla dziennego, wszystko tak jak to sobie wyobrazalem. Blyskowych nie testowalem.

BlingBling
13-07-2006, 14:13
Al Bundy, polecam 2 zestawik:) na prawdefajny i nie drogi.Mialem przejemnosc pracy wdokladnie takim z t ym ze pokoj byl o wiele wiekszy, nie wiem jak sie bedzie spraowal w 5x5x5 ale mysle ze dasz sobie rade:)

Al Bundy
13-07-2006, 15:05
No teraz już lepiej z wami :D Proszę o jeszcze...;)

[ Dodano: Czw 13 Lip, 2006 ]
Szukam na necie i ni w ząb sprzedających...