PDA

Zobacz pełną wersję : Zdalne błyskanie z D70

qamil_d_dg
03-12-2008, 02:44
Witam, mam pewien problem. Od pewnego czasu posiadam SB 800, używać jej chcę z parasolką i muszę wyzwalać ją zdalnie. Nie mogę obecnie inwestować w wyzwalacz radiowy, ani kabelek. Mam puszkę D70 w menu której mogę ustawić lampę wbudowaną na Commander, wybieram np. TTL . Lampę ustawiam na Remote i nadal nie mogę jej wyzwolić. Co robię źle?? Nie mam obecnie dostępu do instrukcji D70 i nie wiem gdzie jest problem.

Piotr_
03-12-2008, 03:40
Sprawdź na lampie czy masz ustawiony kanał: 3 grupa: A

sote
03-12-2008, 09:11
Witam, mam pewien problem. Od pewnego czasu posiadam SB 800, używać jej chcę z parasolką i muszę wyzwalać ją zdalnie. Nie mogę obecnie inwestować w wyzwalacz radiowy, ani kabelek. Mam puszkę D70 w menu której mogę ustawić lampę wbudowaną na Commander, wybieram np. TTL . Lampę ustawiam na Remote i nadal nie mogę jej wyzwolić. Co robię źle?? Nie mam obecnie dostępu do instrukcji D70 i nie wiem gdzie jest problem.

instrukcjie mozesz sobie sciagnac z www.nikon.pl, albo zagooglaj - napewno znajdziesz :)

qamil_d_dg
03-12-2008, 17:30
Dzięki Piotr_ już wiem gdzie robiłem błąd. Nie ten kanał :/ Mam jeszcze jedno pytanie, jeśli już używam programu Commander to wówczas wbudowana lampa mi nie doświetla, tylko przy TTLu podaje informacje sabince ??

miki_mm
03-12-2008, 17:39
Dzięki Piotr_ już wiem gdzie robiłem błąd. Nie ten kanał :/ Mam jeszcze jedno pytanie, jeśli już używam programu Commander to wówczas wbudowana lampa mi nie doświetla, tylko przy TTLu podaje informacje sabince ??

A nie jest tak ze w trybie Commander wbudowana lampa "nie uczestniczy " w oswietlaniu celu, ona tylko wyzwala bezprzewodowo sabinki . Przynajmnije tak mi sie zdaje

qamil_d_dg
03-12-2008, 18:36
Popstrykałem sobie w ciemnym pokoju przy różnych ustawieniach i w zasadzie lampa wbudowana w trybie Commander nie uczestniczy sama w jako takim oświetleniu ekspozycji jednak trochę poświeci na klatke. Przy ustawieniach 1/500 f5.6 gdy wyzwoliłem migawkę bez lampy miałem czarną klatkę, gdy załączyłem wbudowaną lampę w trybie Commander to jednak już na zdjęciu miałem słabo oświtloną ekspozycję.

ejsi
03-12-2008, 18:37
A nie jest tak ze w trybie Commander wbudowana lampa "nie uczestniczy " w oswietlaniu celu, ona tylko wyzwala bezprzewodowo sabinki . Przynajmnije tak mi sie zdaje

Uczestniczy ale mozna wylaczyc.

qamil_d_dg
03-12-2008, 18:45
Widziałem w innym temacie, że pisano o wyłaczaniu jednak u mnie nie znalazłem takiej opcji :/ Powinno się ustawić w trybie Commander (--) - lampa wyłączona. Wrócę w sobotę do domu to odszperam instrukcje. Chyba, że ktoś już teraz może napisać ...

Valwit
03-12-2008, 19:37

nie w D70.

jesli przeszkadza to pozostaje zakrycie lampy np. przeslonka przepuszczajaca podczerwien.

qamil_d_dg
03-12-2008, 19:42
Do teraz zasłaniałem ręką i było ok. W zasadzie jest to znikomy błysk. Może za trochę zmienię body to będzie lepiej :)

deoc
03-12-2008, 22:32
W d70s (jak i w D300) wbudowana lampa jedna cos tam "daje" (domyslnie - chyba ze wybierzesz "--"),a zaslanianie reka duzo Ci nie da - co najwyzej troche czerwonego koloru swiatla ;)

Valwit
04-12-2008, 15:58
chyba ze wybierzesz "--"

W D70 nie ma takiej opcji

,a zaslanianie reka duzo Ci nie da - co najwyzej troche czerwonego koloru swiatla ;)

to juz kwestia tego jak zaslaniasz i gdzie jest lampa.

i pamietaj ze lampa nie blyska w czasie ekspozycji a chwile przed. to co widac na zdjeciu to dogasajaca lampa po ostatnim blysku ktory wyzwolil zdalna lampe

kronos28
04-12-2008, 16:24

w d70 nie uczestniczy - jest dotepny tylko i wyłącznie tryb commander - uczestniczenie w ekspozycji lampy wbudowanej (pełnoprawne bo tryb commander w bardzo nikłym stopniu jednak lekko uczestniczy w ekspozycji) jest dopiero w modelach dxxx (od d200) oraz od modelu d80 wzwyż

Kosti68
08-12-2008, 16:25
A teraz pytanko odemnie, czy moge moim wbudowanym blyskiem w d80 wyzwolic bezosrednio sabinke 900? czy jest to wogole mozliwe.

Piotr_
08-12-2008, 17:41
A teraz pytanko odemnie, czy moge moim wbudowanym blyskiem w d80 wyzwolic bezosrednio sabinke 900? czy jest to wogole mozliwe.

Tak