Zobacz pełną wersję : Manfrotto 190 Pro ?? czy warto ??
michal22
12-07-2006, 12:43
czy warto kupic Manfrotto 190Pro plus nowa głowica 840RC2 ??? Jestem amatorem więc nie potrzebuje cudów. Ten statyw ma maksymalna wysokośc 145 cm z wyciągnięta kolumną. Ja mam 180cm więc czy ta wysokośc wystarczy ??? i czy z wyciagnieta kolumna jest nadal bardzo stabilny ????
nie wiem co to za głowica 840RC2 ale ja mam 486RC2 i jak wysunę kolumnę na max w górę to głowicę mam na wysokości oczu (wzrostu mam 170cm) więc myślę, że to Ci wystarczy.
stabilnie jest!!!
stabilnie jest!!!
A z tym bym polemizował :!:
Głowica 804 RC2 jest dużo lepsza od 141, jeśli ktoś preferuje głowice 3D.
Niewiele droższa, dużo bardziej ergonomiczna, ma poziomicę.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.e-cyfrowe.pl/zdjecia/mini/9919.jpg)
Chyba chodzi o głowice 804RC2, bo na stronie manfrotto nie ma takiej głowicy jak 840 RC2 .
michal22
13-07-2006, 12:37
tak tak 804 a nie 840, pomyłka
Mam stara 190tke [nie pro - taka jeszcze z motylkami, ktore wbijaja sie w plecy podczas noszenia] + 141RC. Po wysunieciu glowicy mam muszle ok. wysokosci oczu (175cm), ale statyw robi sie mniej stabilny (odczujesz to korzystajac np. z dlugich ogniskowych). Jak dla mnie 190tka ma korzystny stosunek ceny do jakosci i na razie nie zamienilbym jej na nic innego (no chyba, ze na cos z wlokna weglowego :P).
Ja bym ci jednak polecał 055 Pro cena niewiele większa ,a jak szkoda ci kasy
to pojawił się taki wynalazek goldphoto podobno to manfrotto 055 w chińskiej skórze(chyba)
http://www.e-cyfrowe.pl/aparaty/goldphoto-yh321-statyw-p-4384.html?skad=ceneo
Jaka jest właściwie różnica pomiędzy wersją Basic a Pro, poza ceną oczywiście, korzystniejszą w przypadku tego pierwszego?
Al Bundy
04-08-2006, 21:43
Roki, czy czegoś nie pomyliłeś? 190 jest droższy bo i większy. 055 jest zbyt niski jak dla niektórych... no chyba że ja coś pomieszałem...
Roki: 055 jest dluzszy i ciezszy.
RAF:Mozliwosc poziomego ustawienia kolumny i zdaje sie, odrkecana jej czesc. Podobno przydatne w makro - podobno, bo ja makro nie robie a i kolumny poziomo ustawic nie moge :)
Roki: 055 jest dluzszy i ciezszy.
Dlatego ten polecam dla kogoś kto ma 180cm wzrostu ja mam 178cm
i statyw 055 pro + 488RC0 jest idealny
Kundzior
04-08-2006, 21:54
mam 175 cm i 190ProB + głowica kulowa Goldphoto modelu nie pamietam i jak wysune kolumne centralną wizjer aparatu jest około 3 cm ponad poziom moich oczu gdy jestem wyprostowany. Statyw staje się delikatnie mnie jstabilny z wysuniętą kolumną ale jest dość szywny.
055 jest wyższy od 190.
A czy ma ktoś statyw GoldPhoto YH321 z głowicą kulową GoldPhoto YH430 - jak to działa ?
Ponoć zestaw wzorowany na MN.
Dla mnie najważniejsza była stabilność + wygoda dlatego dobrałem statyw z głowicą
o takiej wysokości aby po rozstawieniu statywu mieć wizjer aparatu nieznacznie
poniżej wysokości oczu bez wyciągania kolumny centralnej
Al Bundy, pomieszałeś, jest odwrotnie. 055 jest większy.
nie wiem, czy temat jeszcze aktualny, ale do d70 myśle, że lepszy bedzie 055, znacznie stabilniejszy, szczególnie pro dobrze mieć czasem możliwość położenia kolumny, minimum to głowica (mówimy o kulowych prawda? ale do makrofotografii kulowych nie polecam) na 6kg znacznie przyjemniej się nią pracuje niż mniejszą. proponuję ze złączką.
patrycjusz
04-08-2006, 23:10
nie wiem jak 190, ale 055 prob wart jest swojej ceny. Ustawienie kolumny w poziomie daje niezwykłe mozliwości... wielokrotnie pomogło mi to w zdjęciach.
Kundzior
04-08-2006, 23:20
Ja mam głowice YH430 właśnie zerkłem, jest masywna, soludna ale pasowania są luźniejsze niz w MN. Spełnia swoje zadanie znakomicie.....
055 ProB i 190 ProB to są z mocowaniem kolumny w poziomie PROB. 190 jest prawie tak samo sztywna jak 055 i stabilny, jedynei przy zamocowaniu kolumnie w poziomie 190 wykazuje lekką niestabilność, wystarczy nóżki przestawić tak aby jedna była równo z kolumną i sie nie giba. Tego zjawiska nie ma w 055.
Mam przy okazji tego topicu takie pytanie. Kupiłem ostatnio lampę, muszę jednak kupić również statyw, a chciałbym trochę zaoszczędzić. Czy ma sens takie skrzyżowanie: statyw goldphoto+głowica mf, lub na odwrót: statyw mf 190 basic i głowica gp. W obu wariantach wychodzi taniej, niż zakup całego zestawu mf. Proszę o argumenty w tej sprawie. Pytałem Alfa na pm. On osobiście był przeciwny takiemu łączeniu.
wiesz, biednych nie stac na tanie rzeczy :D
zaoszczedzisz 200 zl i byc moze jednak bedziesz musial kupic MF
mialem 4 statywy, teraz mam MF i wiem, ze juz nic nie bede zmienial
a czy 190 czy 055 to zalezy od wzrostu jaki masz (055 dla wielkoludow)
vuki: dlatego kombinuję, czy nie kupić mf przynajmniej w połowie :)
co przemawia przeciwko takiemu połączeniu?
Kundzior
07-08-2006, 02:15
Statywy GoldPhoto to podróbki MF. Funkcjonalnie są identyczne, różni je jakość wykonania, na korzyść MF. Identycznie jest z głowicami.
Z własnych doświadczeń powiem ze GP są solidne.
Nawet przechodzi mi przez mysl taka opcja że to MF jaką swoją drugą marke, tańszą alternatywe robi GP, rozwiązania techniczne są identyczne. A z tego co się oriętuje niektóre patenty ma MF. Skoro GP robi takie same rozwiązania nei ponosząc konsekwencji to jawnie nad tym pracuje MF.
Nad zakupem statywu zastanawiałem sie ponad miesiąc i w końcu zdecydowałem się na MF 055MF4 + MN329RC4 , zasięgałem też rady innych użytkowników MF i wszystko mi się sprawdza i podoba oprócz ceny. Używam go od ponad miesiąca i uważam, ze część tej ceny kazali sobie zapłacić za logo.
czy warto kupic Manfrotto 190Pro plus nowa głowica 840RC2 ??? Jestem amatorem więc nie potrzebuje cudów. Ten statyw ma maksymalna wysokośc 145 cm z wyciągnięta kolumną. Ja mam 180cm więc czy ta wysokośc wystarczy ??? i czy z wyciagnieta kolumna jest nadal bardzo stabilny ????
Ja mam 187cm i 190tka jest za niski, kupilem 055PRO z glowica kulowa i jest ok. Co do kolumny to w porownaniu z innymi statywami jest bardzo stabilny. Nie biore pod uwage Gitzo, ktory nie ma kolumny srodkowej w trosce o stabilnosc :)
A czy ma ktoś statyw GoldPhoto YH321 z głowicą kulową GoldPhoto YH430 - jak to działa ?
Ponoć zestaw wzorowany na MN.
On jest tak samo wzorowany, jak większość systemów operacyjnych pewnej firmy, zainstalowanych na komputerach w pomroczności jasnej :mrgreen: