Zobacz pełną wersję : Odklejająca się guma
Witam.
Od kilku tygodni widzę jak gyma pod spustem migawki na całej rękojeści zaczyna zmieniać kształt i odkleja się.
Mam pytanie do osób, które męczyła ta przypadłoś naszych puszeczekm a zdecydowały się odesłać to do naprawy.
- A więc na jak długo pomaga taka naprawa - zastanwiam się czy odesłać puszkę przed końcem gwarancji czy też w teraz odrazu. Może naprawa załatwia temat już na stałe :)?
- Na jakiej zasadzie jest mocowana guma?
- Czy ona jest wklejana czy tez na jakies zatrzaski?
- No i czy nasz serwis na Postępu w warszawie nie naprawia tak tej przypadłości że jest gorzej niż przed naprawą?
Pozdrawiam i proszę odp.
MichałZK
02-12-2008, 21:06
Z tego co wiem to guma jest zwyczajnie przyklejana.
Było o tym tak dużo że trudno uwierzyć, że jeszcze ktoś o to pyta.
Czy body na gwarancji? Jeśli tak to wtedy trzeba zadzwonić na Postępu i zapytać. Jesli nie to kropelka i jazda.
Czy body na gwarancji? Jeśli tak to wtedy trzeba zadzwonić na Postępu i zapytać. Jesli nie to kropelka i jazda.
OK -ale nie moge się doczytać na czym polega ta naprawa. Czy oni wymieniają tą gumę na nową i przyklejając jakim specjalistycznym klejem, czy też trzodzą coś ze starą i pala janka że zrobili to zgodnie z wytycznymi producenta?
Nie trzeba pytać, tylko od razu jechać i jeśli sprzęt jest na gwarancji, to obstawać przy swoim, bo z tą bezpłatnością to różnie bywa.
Wiesz jechać 180 km by ktoś kropelką przykleił to troche daleko.
A ja jechałem by mi na gwarancji przeczyścili matrycę z oleju w D300 to pan powiedział 80 zł.
Nie powiem co mu powiedziałem co mi może za 80 zł zrobić.
Ja dołączę się do tematu z pytaniem czy komukolwiek z Was udało się za zakupić w serwisie Nikona (w Polsce) samoprzylepną gumę na grip o której mowa ?
Wiem że takie gumy są do kupienia na ebay-u.
Z tego co się dowiadywałem w serwisie to chcą oni wymieniać te gumy sami (cena ok. 200zł).
Wydaje mi się jednak że kiedyś czytałem na forum iż komuś się to udało (zakup w serwisie PL samej gumy i to niedrogo), ciekaw jestem jakim sposobem?
A może tylko mi się wydaje...
Zoidberg
02-12-2008, 21:41
Niestety czyszczenie matrycy to nie jest czynność gwarancyjna - w końcu zaśmiecenie matrycy nie następuje w wyniku usterki fabrycznej. Zresztą chyba nawet w materiałach Nikona (instrukcja aparatu?) jest to napisane.
Zoidberg
02-12-2008, 21:44
Ja dołączę się do tematu z pytaniem czy komukolwiek z Was udało się za zakupić w serwisie Nikona (w Polsce) samoprzylepną gumę na grip o której mowa ?
Wiem że takie gumy są do kupienia na ebay-u.
Z tego co się dowiadywałem w serwisie to chcą oni wymieniać te gumy sami (cena ok. 200zł).
Wydaje mi się jednak że kiedyś czytałem na forum iż komuś się to udało (zakup w serwisie PL samej gumy i to niedrogo), ciekaw jestem jakim sposobem?
A może tylko mi się wydaje...
Z tego co wiem to gumy na gwarancji wymieniaja bezpłatnie - podobno WYMIENIAJĄ - nie ma tu mowy o jakimś podklejaniu szczególnie, że odklejenie gumy na ogół następuje na skutek rozciągnięcia tejże, zatem nie można tego ot tak podkleić, bo po prostu guma staje sie wieksza niż miejsce na nią. Nie sądze by serwis sprzedawał jakiekolwiek części osobno - jak już ktoś kupił to raczej po znajomości.
Niestety czyszczenie matrycy to nie jest czynność gwarancyjna - w końcu zaśmiecenie matrycy nie następuje w wyniku usterki fabrycznej. Zresztą chyba nawet w materiałach Nikona (instrukcja aparatu?) jest to napisane.
Zasyfienie matrycy paprochami to rozumiem, ale ja mam plamy oleju z mechanizmu lustra i mi się wydaje że to nie moja wina. W instrukcji nic nie pisza o możliwości pojawiania sie plam oleju technicznego więc to chyba wada.
Zoidberg
02-12-2008, 22:14
Zasyfienie matrycy paprochami to rozumiem, ale ja mam plamy oleju z mecanizmy lustra i mi się wydaje że to nie oja wina. W ind=strukcji nic nie pisza o możliwości pojawiania sie plam oleju technicznego więc to chyba wada.
Aaa, tak to tak, tyle, że niestety to jest sytuacja, w której słowo klienta przeciwko słowu serwisu - trudno to udowodnić. Choć uważam, że czyszczenie matrycy w okresie gwarancji powinno być wogóle bezpłatne - w końcu sprzęt Nikona do najtańszych nie należy.
W d 300 w zasadzie już się to spełniło - jest czyszczeinie matrycy, które jest świetne lecz oleju niestety nie czyści.
jasiu102
02-12-2008, 22:20
zamiast kropelki polecał bym elastyczny klej np pattex do butów.
arciu102
02-12-2008, 22:27
Ja to bym pozrywał te gumy, na znak protestu ;)
sprocket
02-12-2008, 22:42
Ja bym tez pozrywał nawet miałem zamiar ale zauwaz ze straszna dziura sie zrobi pod kciukiem ;)
Ja tę za dużą, odklejającą się gumę, upitoliłem nożyczkami.
Krzywo i paskudnie. Guma przylgnęła z powrotem na starym kleju i siedzi.
te gumy przyklejane sa na tasmie dwustronnej, przynajmniej tak to kiedys zaobserwowalem
Bynajmniej. To jest klej jakiś taki elastyczny. Ja zapodałem superglu, bo był znacząco tańszy od kropelki
A ja odeślę autora postu do starszego wątku http://nikon.org.pl/showthread.php?t=28140
A ja odeślę autora postu do starszego wątku http://nikon.org.pl/showthread.php?t=28140
Dziękuję :).
W warszawce jest firma Bonus Euro Tapes mają zaje....taśmy o różnej mocy jeżeli potrzeba małego kawałka to wyślij do nich maila z prośbą o próbnik mocnych taśm które łączą gumę i tworzywo -np. pcv i tym podobne. Dostaniesz elegancki wyrób z kawałkami taśmy oczyść swój sprzęt odtłuść benzynką ekstrakcyjną i lep promocyjnym produktem:)
robertG7
31-12-2008, 02:19
W warszawce jest firma Bonus Euro Tapes mają zaje....
Google tego nie znajduje, możesz podać bardziej szczegółowy namiar?
A ja goglnałem i wyszło:
http://www.bonuseurotech.com.pl/nowy/
Dużo dobrego na Nowy Rok !!!