Zobacz pełną wersję : D700 i akcesoria - pytania lajkonika nikonowego
Czytam niby instrukcje i strone nikona ale jakos takos zagubionym jest....
Do pentaxa mialem pilota - firmowego - tutaj tych opcji jest tak wiele ....
mailem tez 3m kabel TTL do lamp blyskowych (liczylem na to ze bedzie tez dzialal z nikonem ale niestety nie)
Czy do d700 jest taka duza muszla oczna jak do kamer? (obejmujaca cale oko) ?
jezeli bylo na forum sorki ale nie trafilem
odnosnie muszki ocznej potrzebujesz DK-19
przy wymianie zeby odkrecic calkowicie gume ktora masz obecnie musisz zamknac "zaluzje" - zwalnia to jednoczesnie blokade, ktora uniemozliwia odkrecenie jej calkowicie gdy jest zamknieta
co do kabla i pilota - nie wiem
Do aparatów profesjonalnych i półprofesjonalnych Nikon nie dołącza pilota. Do "wciskania" spustu starczy MC-30, do sterowania potrzeba MC-36 (mniej więcej dwukrotnie droższy), do sterowania z odległości ML-3 na podczerwień (najdrożej). Dwa pierwsze są stosunkowo krótkie (80-85 cm), można użyć przedłużacza MC-21 (3 m). Można też kupić produkty firm niezależnych, np. odpowiednikiem ML-3, i to o większym zasięgu, ale o skromniejszych możliwościach i gorszym wykonaniu, jest np. Seculine Twin-1 R3 Wireless Remote. Tu jest pewna przewaga Nikona, bo z reguły niezależne firmy nie produkują substytutów oryginalnych produktów Pentaxa.
kurna - szukam po sklepach ale tych akcesoriow praktycznie brak...a cena 400zl za kabelek - to troche ekhm... drogo...
kurna - szukam po sklepach ale tych akcesoriow praktycznie brak...a cena 400zl za kabelek - to troche ekhm... drogo...
Generalnie w sklepach stacjonarnych ich brak. Musisz poszukać w necie, masz Imfoto, aledrogo i inne sklepy internetowe. Ja większość tych rzeczy kupiłem u Hesji.
Z sugestii szukajacych. Jak znane Ci sklepy nie maja. Szukaj na allegro po symbolu, na ceneo po symbolu, a jak to nic nieda to ewentualnie w google wg klucza "symbol cena". Czasem zdarza sie, ze znajdzie tam gdzie wyszukiwarki sklepowe sobie nie radza.
to imfoto to calkiem niezly namiar - dzieki
to imfoto to calkiem niezly namiar - dzieki
To bardzo dobry namiar-nie ma za co.
fajnie bo z tego sklepu zamowie chyba to dk19 i 35 2.0
oraz upgrade lightrooma.....chyba
natomiast mam pytanie - czy ta wersja nx ktora jest z d700 - to zeby miec pelna wersja to musze kupic "calego" capture NX-a czy upgrade?
ta wersja to trial - dokladnie taki sam jaki mozesz sciagnac ze strony nikona - czyli 60-dniowy jesli mnie pamiec nie myli
kupisz music pelna wersje, nie upgrade, koszt w okolicach 600-700 PLN jesli dobrze pamietam
pisze z glowy, jesli przekrecilem ceny czy cos niech mnie ktos poprawi
Ok. czyli decyzja podjeta...biorac pod uwage debilizm tej sytuacji (czyli wersja trial do aparatu za prawie 7tys. zlotych) to podstawowym softem ktore dokupie to upgrade do lightrooma 2.0
a capture NX zakupie dopiero jak trafia sie packshoty:evil:
Ok. czyli decyzja podjeta...biorac pod uwage debilizm tej sytuacji (czyli wersja trial do aparatu za prawie 7tys. zlotych) to podstawowym softem ktore dokupie to upgrade do lightrooma 2.0
a capture NX zakupie dopiero jak trafia sie packshoty:evil:
Gdyby do tej puszki dawali soft z licencją, niejeden użytkownik powiedziałby:
"Po cholerę pakują soft, którego nie chcę ? Teraz rozumiem dlaczego ta pucha jest taka droga - muszą sobie cenę softu odbić. "
Wiesz... ludzie zawsze narzekaja....dziwne jest to ze uzytkownicy innych systemow maja soft i jakos nei tworza tak dziwnych teorii
Wiesz... ludzie zawsze narzekaja....
Masz rację.
....dziwne jest to ze uzytkownicy innych systemow maja soft i jakos nei tworza tak dziwnych teorii
Trudno mi powiedzieć. Nie znam wszystkich użytkowników innych systemów.