PDA

Zobacz pełną wersję : D700 i akcesoria - pytania lajkonika nikonowego

fafniak
02-12-2008, 19:48
Czytam niby instrukcje i strone nikona ale jakos takos zagubionym jest....
Do pentaxa mialem pilota - firmowego - tutaj tych opcji jest tak wiele ....
mailem tez 3m kabel TTL do lamp blyskowych (liczylem na to ze bedzie tez dzialal z nikonem ale niestety nie)
Czy do d700 jest taka duza muszla oczna jak do kamer? (obejmujaca cale oko) ?

jezeli bylo na forum sorki ale nie trafilem

kichu
02-12-2008, 22:27
odnosnie muszki ocznej potrzebujesz DK-19

przy wymianie zeby odkrecic calkowicie gume ktora masz obecnie musisz zamknac "zaluzje" - zwalnia to jednoczesnie blokade, ktora uniemozliwia odkrecenie jej calkowicie gdy jest zamknieta

co do kabla i pilota - nie wiem

markB
03-12-2008, 17:23
Do aparatów profesjonalnych i półprofesjonalnych Nikon nie dołącza pilota. Do "wciskania" spustu starczy MC-30, do sterowania potrzeba MC-36 (mniej więcej dwukrotnie droższy), do sterowania z odległości ML-3 na podczerwień (najdrożej). Dwa pierwsze są stosunkowo krótkie (80-85 cm), można użyć przedłużacza MC-21 (3 m). Można też kupić produkty firm niezależnych, np. odpowiednikiem ML-3, i to o większym zasięgu, ale o skromniejszych możliwościach i gorszym wykonaniu, jest np. Seculine Twin-1 R3 Wireless Remote. Tu jest pewna przewaga Nikona, bo z reguły niezależne firmy nie produkują substytutów oryginalnych produktów Pentaxa.

fafniak
03-12-2008, 20:25
kurna - szukam po sklepach ale tych akcesoriow praktycznie brak...a cena 400zl za kabelek - to troche ekhm... drogo...

wilk325
03-12-2008, 23:29
kurna - szukam po sklepach ale tych akcesoriow praktycznie brak...a cena 400zl za kabelek - to troche ekhm... drogo...

Generalnie w sklepach stacjonarnych ich brak. Musisz poszukać w necie, masz Imfoto, aledrogo i inne sklepy internetowe. Ja większość tych rzeczy kupiłem u Hesji.

kichu
03-12-2008, 23:51
Z sugestii szukajacych. Jak znane Ci sklepy nie maja. Szukaj na allegro po symbolu, na ceneo po symbolu, a jak to nic nieda to ewentualnie w google wg klucza "symbol cena". Czasem zdarza sie, ze znajdzie tam gdzie wyszukiwarki sklepowe sobie nie radza.

fafniak
04-12-2008, 00:08
to imfoto to calkiem niezly namiar - dzieki

wilk325
04-12-2008, 00:29
to imfoto to calkiem niezly namiar - dzieki

To bardzo dobry namiar-nie ma za co.

fafniak
04-12-2008, 22:46
fajnie bo z tego sklepu zamowie chyba to dk19 i 35 2.0
oraz upgrade lightrooma.....chyba
natomiast mam pytanie - czy ta wersja nx ktora jest z d700 - to zeby miec pelna wersja to musze kupic "calego" capture NX-a czy upgrade?

kichu
05-12-2008, 00:46
ta wersja to trial - dokladnie taki sam jaki mozesz sciagnac ze strony nikona - czyli 60-dniowy jesli mnie pamiec nie myli

kupisz music pelna wersje, nie upgrade, koszt w okolicach 600-700 PLN jesli dobrze pamietam

pisze z glowy, jesli przekrecilem ceny czy cos niech mnie ktos poprawi

fafniak
05-12-2008, 08:20
Ok. czyli decyzja podjeta...biorac pod uwage debilizm tej sytuacji (czyli wersja trial do aparatu za prawie 7tys. zlotych) to podstawowym softem ktore dokupie to upgrade do lightrooma 2.0
a capture NX zakupie dopiero jak trafia sie packshoty:evil:

marekm
05-12-2008, 10:13
Ok. czyli decyzja podjeta...biorac pod uwage debilizm tej sytuacji (czyli wersja trial do aparatu za prawie 7tys. zlotych) to podstawowym softem ktore dokupie to upgrade do lightrooma 2.0
a capture NX zakupie dopiero jak trafia sie packshoty:evil:

Gdyby do tej puszki dawali soft z licencją, niejeden użytkownik powiedziałby:

"Po cholerę pakują soft, którego nie chcę ? Teraz rozumiem dlaczego ta pucha jest taka droga - muszą sobie cenę softu odbić. "

fafniak
05-12-2008, 10:17
Wiesz... ludzie zawsze narzekaja....dziwne jest to ze uzytkownicy innych systemow maja soft i jakos nei tworza tak dziwnych teorii

marekm
05-12-2008, 10:38
Wiesz... ludzie zawsze narzekaja....

Masz rację.

....dziwne jest to ze uzytkownicy innych systemow maja soft i jakos nei tworza tak dziwnych teorii

Trudno mi powiedzieć. Nie znam wszystkich użytkowników innych systemów.