PDA

Zobacz pełną wersję : Wysokie napiecie synchro i wyzwalanie radiowe??

Prorok78
02-12-2008, 14:36
Hej.. jeszcze jeden problem dotyczacy lampek...:)
Wiadoma sprawa ze nie mozna podpiac 'wysokowoltowej' lampy do puszki bezposrednio bo zamieni sie ja (prawdopodobnie) w toster... Ale jak to wyglada w przypadku zestawu lampa plus chinczyk (odbiornik radyjka)?? Usmaze go czy nie?? Mam vivitara 285 (niestety bez HV) a on chyba ma duze napiecie (jeszcze nie mierzylem)... Czy jak postawie go na chinczyku to bedzie to smigac czy spale cos?? Doczytalem sie ze w przypadku niektorych cactusow lampa moze byc na max 12 V na stopce. Ja mam klasyczny zestaw PT-04 no i sie troszke obawiam.. Mam tez starego sunpaka 3600 i ten sam dylemat... Probowal ktos moze?

NaRvA
02-12-2008, 15:45
mysle, ze radiowka moze sie zjarac tak samo jak aparat, ale nigdy nie probowalem wiec gdybam ... tak na 95%

sprobuj dla dobra ogolu :)

Prorok78
02-12-2008, 16:14
tiaaa a czy ogol pozniej pokryje koszt nowej radiowki ?:)

zapytam wiec tutaj - czy ktos ma schemat pewnego, prostego, latwo wykonalnego, i malego 'objetosciowo' ukladu do obnizenia napiecia?? tak na wszelki wypadek :)
Wiem ze bylo na forum kilka razy ale w koncu nie wiem ktory dziala a ktory nie...:( aha - i z latwo dostepnymi elementami :(

maly update - zmierzylem vivitara :) nie ma HV w symbolu, ale napiecie na stopce po pelnym naladowaniu okolo 6,1 V czyli bezpiecznie jest :) W czasie blysku spada...
Teraz tylko pozostalo zmierzyc sunpaka :) ale to bedzie juz zabawa :)