Zobacz pełną wersję : Nikon D90 zwiekszenie czasu nagrywania filmów ?
Witam,
ten model w jakości 720p nagrywa na jednym ujęciu do 4-5 min. Da się to w jakiś sposób zwiększyć ?. Jeśli nie to po jakiej stronie leży ograniczenie ?. Chodzi o jakiś buffor który starcza na tyle czy też chodzi o to, że po 4 minutach nagrzewa się aparat co skutkuje większymi szumami ?.
Dzięki.
w moim d90 też tak jest i z tym podobno sie nie da nic zrobić.. jednak że zmniejszy sie jakość filmu to mozna nagrywać odcinki bodajże 20minutowe. lecz kiedys spróbowałem i puszeczka sie strasznie nagrzewa.
hehe, czekałem z niecierpliwością na takie pytanie:mrgreen: Nie da się kolego zwiększyć czasu nagrywania (chodzi tu o grzanie się matrycy)
PS. Chcesz nagrywać filmy, kup kamerę;)
hehe, czekałem z niecierpliwością na takie pytanie:mrgreen: Nie da się kolego zwiększyć czasu nagrywania. (chodzi tu o grzanie się matrycy) Chcesz nagrywać filmy, kup kamerę;)
Wiec, tak jak przypuszczałem.
Co do zakupu kamery, niestety brak dodatkowych 3 tys na kamerę. Swoją drogą miałem okazję nagrywać kamerą Handy Camera Sony miało to Full HD, ale jakość obrazu jest znacznie gorsza od filmów, które robi Nikon D90 pomimo, że 720p, HDTV i tak nadaje w 720p a na dobrym TV LCD obraz może być jak żyleta. Filmy na D90 mają przede wszystkim mniejsz szumów i znacznie lepszy obiektyw, który można wymieniać a amatorskich kamerach HD za 3 tys tego nie ma.
D90 do nakręcenia dobrego ( nawet jakościowo) filmu offowego jest naprawdę dobry. Do tego możemy zrobić naprawdę pro zdjęcia. Dźwięk nagrywać należy oczywiście czymś zewnętrznym. Ale zamykasz się, w ok 3.5 + mikrofon z recorderem. Najgorszy jest ten 5 minutowy limit, z drugiej strony ciągłe ujęcia 5 minutowe to rzadkość.
Tutaj mały przykład jaki ma potencjał D90 jeśli chodzi o filmy: http://www.vimeo.com/1965410 .
No tak, tu masz rację, że jeśli chodzi o optykę to będzie przewaga D90 nad prostą kamerą. Oglądałem, już mnóstwo filmów i wiem, że wyglądają naprawdę przyzwoicie. Ale D90 jest przede wszystkim aparatem fotograficznym, a nie kamerą i tego nie da się przeskoczyć:) Niedługo, też zostanę posiadaczem D90 i nie wątpię, że czasem tryb filmowania się przyda, np. na backstage, potem można to wrzucić na youtube.
chłopaczek
02-12-2008, 12:56
HDTV i tak nadaje w 720p a na dobrym TV LCD obraz może być jak żyleta.
ale że co??
ale że co??
Chodzi ogólnie o przewagę jakości filmów D90 w 720p nad Full HD kamer z serii Handy Camera.
A HDTV z tego co wiem nie nadaję w Full HD tylko właśnie w 720p. Widziałem podłączony dobry TV LCD 40 Cali podłączony bezpośrednio pod ntv, lecial Discovery HD i wyglądało to naprawdę bardzo dobrze.
Ale wracając do wątku. 5 min ograniczenia to ograniczenie które nałożył sam nikon "chroniąc" aparat i jakość filmu przed przegrzaniem. Teoretycznie dało by się to przeprogramować na bez limitu?.
ps. Canon EOS 5D ma ten limit również ?.
google wszystko Ci powie;) http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7847
google wszystko Ci powie;) http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7847
Dzięki, czasami o tym zapominam ;).
1920 x 1080 (16:9) do 12 min czad.
Ale nie ma możliwości nagrywania pomiędzy w 720p ?.
Czy po jednym "uciętym" automatycznie przez aparat ujęciu trzeba odczekać jakiś czas,
zanim D90 "pozwoli" nagrywać następne???
nikt jeszcze nie odważył się nagrać 5 pełnych minut :twisted:
Czy po jednym "uciętym" automatycznie przez aparat ujęciu trzeba odczekać jakiś czas,
zanim D90 "pozwoli" nagrywać następne???
Dobre pytanie. Chyba skocze do sklepu i sprawdzę.
Sorki już wiem, czujnik termiczny, a więc czas ok. 5 min, ale zależy od temperatury otoczenia, kolejne ujęcia następujące po sobie będą krótsze. Jak skoczysz to sprawdź, czy można tak "zagrzać", żeby przez jakiś czas nie można było wogóle nagrywać :-)
Sorki już wiem, czujnik termiczny, a więc czas ok. 5 min, ale zależy od temperatury otoczenia, kolejne ujęcia następujące po sobie będą krótsze. Jak skoczysz to sprawdź, czy można tak "zagrzać", żeby przez jakiś czas nie można było wogóle nagrywać :-)
Czyli w najlepiej kręcić w warunkach zimowych ;P
killertowa
02-12-2008, 17:58
Dzięki, czasami o tym zapominam ;).
1920 x 1080 (16:9) do 12 min czad.
Ale nie ma możliwości nagrywania pomiędzy w 720p ?.
oooo widzę, że opcja kręcenia filmów staje się coraz bardziej popularna.
Skoro u canona można używać przy filmowaniu autofokusa, to chyba wiosną pojawi się nikon 90s :)
norbertcala
06-12-2008, 17:35
W przyszłym tygodniu oczekiwana jest poprawka firmwaru do D90 może będzie kręcił więcej niż 5 minut :)
zotornik
02-01-2010, 18:52
...Czyli w najlepiej kręcić w warunkach zimowych ;P...
coś w tym guście :)
Poniżej link do mojego filmu w "idealnych" warunkach dla grzejącej się matrycy -15*
http://www.youtube.com/watch?v=oPOg8KlU9gg
Chodzi ogólnie o przewagę jakości filmów D90 w 720p nad Full HD kamer z serii Handy Camera.
A HDTV z tego co wiem nie nadaję w Full HD tylko właśnie w 720p. Widziałem podłączony dobry TV LCD 40 Cali podłączony bezpośrednio pod ntv, lecial Discovery HD i wyglądało to naprawdę bardzo dobrze.
W telewizji obraz nadawany jest w 1080i - ze względu na dość ograniczone pasmo transponderów. Filmy w 720p nie ustępują dużo tym w 1080i.
Wielu twierdzi,że je nawet przewyższają.
Ja wolę obejrzeć film w 720p niż program w telewizji w 1080i - bo różnica jest widoczna. Ale jeżeli mam do wyboru film 720p a 1080p, z pewnością mimo wagi wybiorę ten drugi :)
turbokolor
03-01-2010, 02:40
W przyszłym tygodniu oczekiwana jest poprawka firmwaru do D90 może będzie kręcił więcej niż 5 minut :)
wie ktos moze co z ta poprawka?
Witam,
ten model w jakości 720p nagrywa na jednym ujęciu do 4-5 min. Da się to w jakiś sposób zwiększyć ?. Jeśli nie to po jakiej stronie leży ograniczenie ?. Chodzi o jakiś buffor który starcza na tyle czy też chodzi o to, że po 4 minutach nagrzewa się aparat co skutkuje większymi szumami ?.
Dzięki.
Problemem jest wybrany przez Nikona system kodowania mjpeg. Istnieje tu ograniczenie wielkości pliku do 2 GB a to daje przy max. rozdzielczości 720p właśnie ok. 5min. Im niższa rozdzielczość tym dłuższe klipy można nagrywać. Efektem stosowania mjpeg jest też brak Full HD bo wtedy ograniczenie czasu nagrywania spadłoby do ok. 2 min.
W telewizji obraz nadawany jest w 1080i - ze względu na dość ograniczone pasmo transponderów. Filmy w 720p nie ustępują dużo tym w 1080i.
organoleptycznie obraz w 720p jest dużo ładniejszy niż 1080i :) i różnice naprawdę bardzo łatwo jest wychwycić.
=Marcin=
Problemem z czasem filmowania w Nikonach jest kodek mjpeg. Ma on ograniczenie wielkości pliku do 2GB i niski stopień kompresji. Przy rozdzielczości HD 1280x720p24 wystarcza to właśnie na jakieś 5 min. Przy full HD 1920x1080p24Hz to byłoby ok. 2min. Jak zmniejszysz rozdzielczość to możesz nagrać 20 min (sprawdziłem osobiście) i matryca się nie przegrzała, w Canonach zresztą też się jakoś nie przegrzewa
Problemem z czasem filmowania w Nikonach jest kodek mjpeg. Ma on ograniczenie wielkości pliku do 2GB i niski stopień kompresji. Przy rozdzielczości HD 1280x720p24 wystarcza to właśnie na jakieś 5 min. Przy full HD 1920x1080p24Hz to byłoby ok. 2min. Jak zmniejszysz rozdzielczość to możesz nagrać 20 min (sprawdziłem osobiście) i matryca się nie przegrzała, w Canonach zresztą też się jakoś nie przegrzewa
Wiesz jak się kopiuje czyjś post (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1591342&postcount=13) to wypadałoby to jakoś zaznaczyć.
Nie wydaje mi się żeby to była kopia co najwyżej są podobne
...Czyli w najlepiej kręcić w warunkach zimowych ;P...
coś w tym guście :)
Poniżej link do mojego filmu w "idealnych" warunkach dla grzejącej się matrycy -15*
http://www.youtube.com/watch?v=oPOg8KlU9gg
Rewelacja :)
Rozwaliłeś mnie tym filmem... Jeszcze jakbyś zrobił w slomo to spadłbym z krzesła chyba...
koledzy dobrze mowia. to nie o przegrzewanie sie chodzi, tylko o kodek.
Co do grzania - to przeciez wielu z nas naswietla nocne klatki duzo dluzej, niz piec minut.
Zreszta, nagrywałem pianistów na konkurs chopinowski, D90 wlasnie (ale dzwiek ofkors pojemnosciowkami podpietymi do pro toolsa, nie tym dziadostwem z kamery:D) i wierzcie mi, nawet kilkanascie nagran pod rzad (z parominutowymi przerwami) matrycy mi nie spaliło.
jakosc tez nie spadla ani odrobine.
To CMOS, nie CCD.
To CMOS, nie CCD.
A to też nie ma znaczenia. Zobacz aparaty do astrofoto, które są na CCD i nie straszne im dziesiątki godzin :D
A to też nie ma znaczenia. Zobacz aparaty do astrofoto, które są na CCD i nie straszne im dziesiątki godzin :D
hm, no to wyszła moja dziura w wiedzy. Przeskoczyłem z kliszy od razu na CMOSa i braki mam.
ale skoro juz temat poruszlismy - to pozwole sobie na małego ofttopa - mpwt'u, rozumiem, ze znosily dlugie czasy i dziesiatki dziesiatek dziesiatek sekund nie byly im straszne, ale czy mi sie dobrze kojarzy, ze mialy problemy z grzaniem i odprowadzaniem ciepla z puszki, przez co rogi upodabnialy sie do stroju czerwonego kapturka? (jezu, co ja wypisuje...)
oooo widzę, że opcja kręcenia filmów staje się coraz bardziej popularna.
Skoro u canona można używać przy filmowaniu autofokusa, to chyba wiosną pojawi się nikon 90s :)
Nie sądzę, jest 300s i starczy ;)
Zapomnałeś dodać, że one posiadają UKŁADY CHŁODZENIA :]
http://sklep.teleskopy.net/product_info.php/products_id/3191
"systemowi chłodzenia Peltiera sterowaniego przez sensor temperatury i sprzętowy interfejs kontrolny."
Zapomnałeś dodać, że one posiadają UKŁADY CHŁODZENIA :]
W celu zmniejszenia szumów... mogą chodzić bez chłodzenia tylko nie o to chodzi.
Można i bez chłodzenia... dostać dodatkowe gwiazdy, galaktyki itd ;)