PDA

Zobacz pełną wersję : WiFi - problem z opóźnieniem.

velaskez
02-12-2008, 02:31
Witam, otóż mam małą zagwozdkę...Jestem na wymianie u wujka Sama (w USA dla niewiedzących:) ). Jednym z głównych celów wyżej wspomnianej jest poznanie kultury od wewnątrz. Aby tego dokonać co 3 miesiące zmieniam rodzinę u której mieszkam. Wczoraj dokonałem przeprowadzki i wszystko fajnie, mają WiFi, tylko zaistniał jeden szkopuł. Wczoraj z ciekawości pomierzyłem prędkość łącza - wszystko fajnie, prędkość ok 4Mbit/s, tylko opóźnienia są rzędu 3000-5000ms. To jest zaje***** dużo! Normalnie w mojej ukochanej Polszy sam miałem od 50-250ms, w zależności od pory dnia. W poprzedniej rodzinie tak samo. Czy tutaj na czasie opóźnienia może zaważać ilość urządzeń podłączonych do internetu? Czy da się to jakoś software'owo obejść. Normalnie to bym się pogodził i bym nie marudził, bo do oglądania www to mała latencja mi potrzebna nie jest. Jeśli tylko chcę użyć Skype'a to już mnie to wkurza, bo opóźnienie w rozmowie jest takie jak wyżej podałem. Router to Netgear, prędkość połączenia komputera z routerem 108 Mb/s czyli biega na G+. Sam nie wiem czym może być spowodowane aż takie opóźnienie. Czy ma ktoś może jakiś pomysł?

PS Właściwości łącza sprawdzałem za pomocą strony www.numion.com

adrian
02-12-2008, 09:14
A do czego masz takie opóźnienia? Do bramy? Hosta w internecie?

Odpal sobie np. traceroute do jakiejś strony (może być nikon.org.pl ;-)) i puść pingi do kolejnych ip po drodze, zobaczysz gdzie są najwieksze straty i będziesz wiedział, gdzie jest wąskie gardło.

Jeżeli masz pod ręką jakiegoś unixa - polecam program mtr.

velaskez
02-12-2008, 11:52
odpaliłem traceroute. Wynika z Niego, że dostęp do swojej bramy mam avg 1ms. Natomiast wszystko się pieprzy przy serwerze ustawionym zaraz po bramie.:( Adres 10.30.192.1 .Tam opóźnienie skacze o kilka tys ms. Potem to już przyrost np. do serwera WP jest niewielki ok 50-100ms.:(

adrian
02-12-2008, 12:30
No to już wiesz, gdzie się sypie, teraz działaj ;-) Dzwoń gdzie trzeba i opierdalaj ;-)