Zobacz pełną wersję : z d70 na d90
wiec przesiadlem sie i ?.., i dziwnie
jakosc zdjec w sumie inna ale czy lepsza? pewnei kwestia ustawien, no ale jednak .
pytania do szanownych forumowiczow:
- czy uzywanie funckji d-lighting czy niekoniecznie
- czy uzywanie redukcji szumow i na kotrym poziomie ma to najwiekszy sens
- jak z iso , czy uzywanie nizej niz 200 w normalnych dziennych warunkach , jak z iso przy zlej pogodzie/z;ly warunkach? w d70 powyzej 400-600 nie mialo to dal mnie wiekszego sensu
- pytanie moze i dziwne ale czy do przeglaania fot uzywacie irfranview? jesli tak to czy mi sie wydaje ale przy zdjeciach wiekszych romiarow ten program glupieje
chcialbym nadmienic ze przejrzalem topici na forum i tony testow jednakze konkluzje w nich zawarte nie do konca pokrywaja sie z efektami jakimi sa zdjecia z mojego aparatu
Cześć
jakosc zdjec w sumie inna ale czy lepsza? pewnei kwestia ustawien, no ale jednak .
Tu mi pachnie prowokacją...
- czy uzywanie funckji d-lighting czy niekoniecznie
To zależy od twoich preferencji. Podoba Ci się? Używaj. Nie? Wyłącz. Ja mam wyłączone a fotki robię w RAW.
- czy uzywanie redukcji szumow i na kotrym poziomie ma to najwiekszy sens
To również zależy od twoich preferencji. Przetestuj i sam uznaj co jest dla Ciebie akceptowalne a co nie.
- jak z iso , czy uzywanie nizej niz 200 w normalnych dziennych warunkach , jak z iso przy zlej pogodzie/z;ly warunkach? w d70 powyzej 400-600 nie mialo to dal mnie wiekszego sensu
Niżej niż ISO100 nie ma sensu moim zdaniem (to właściwie jest LO1 a nie ISO100). Chyba, że robisz w JPG i ISO200 jest za wysokie w danych warunkach to ma sens. Ale to ty jesteś fotografem i powinieneś wiedzieć kiedy jest potrzebne LO1.
- pytanie moze i dziwne ale czy do przeglaania fot uzywacie irfranview? jesli tak to czy mi sie wydaje ale przy zdjeciach wiekszych romiarow ten program glupieje
To trzeba zmienić kompa. Oglądam RAWy z D700 i nie mam problemu.
Idź trzaskaj zdjęcia i pochwal się lepiej na forum...
ceekay78
01-12-2008, 13:19
D-Lightning - owszem uzywam,
Jeżeli chodzi o redukcję szumów... to wylączyłem ją,
co rozumiesz pod pojęciem że "irfanview głupieje" u mnie na laptopie i stacjonarnym nie głupieje dotyczy to największych zdjęć prostu z puchy skopiowanych na dysk.
grudzinsky
01-12-2008, 13:31
wiec przesiadlem sie i ?.., i dziwnie
ja sie wcale nie dziwie ;) d90 ma dwa razy wiecej pixeli na matrycy o tych samych rozmiarach. tu sie rozchodzi o wielkosc krazka rozproszenia...ktos to tak madrze nazwal...
oczywiscie CCD i CMOS to dwie rozne matryce, ale ilosc pikseli nie klamie.
wiec kolega moze miec wrazenie innej jakosci zdjec...gorszej, lepszej ;) ja pamietam, ze po przesiadce z d70 na d300 widzialem tylko jedna roznice na korzysc d300 :) tonalnosc obrazu. natromiast na plus d70 bylo mozliwosc uzywania f/16 i mniejszych bez utraty na jakosci obrazu :) fizyki sie nie oszuka :)
moze inaczej , po 3 latach zabawy d70 ustawilem more less to co bylo settings podobne lub takie samo jak w d70 , dodatkowe funkcje - o nie walsnie zapytalem w poscie, jesli chodzi o iso to well L 01 niebylo w d70, wiec nigdy nie uzywalem iso mniejszego niz 200 ,
irfran view glupieje - w sensie fotki sa przejasrkawione labo rozmydlone, albo maja ziarno , jestem w pracy ale postaram sie wrzucic jakies sample asap
fakt, z tym Irfanem to dziiiwne, u mnie na lapku smiga jak tylko, nie wymieka nawet na RAWach :o) zreszta na codzien katuje ubuntu i gwenview ;oD
D-lightning? czasem uzywam, ale zwykle jest wylaczone i tak
redukcja szumow spi, ufraw zrobi to lepiej ;o)
co do iso - czasem trzeba rzeczone lo1, za to jak jest nieco gorzej to 400-600-800 bezproblemowo, jest slycznie.
podsumowujac - dla mnie bomba ;oD
dzieki wielkie za odpowiedz o to mi chodzlio , co do kompa to spokojniutko raczej duo core 2,4 2 giga ramu , wiec to chyba kwestia programu , btw w cyzm ogladacie fotki co polecacie?
zalezy, czy ubuntu czy sVista ;oD
w pierwszym (KDE) - GwenView, showFoto (tyle, ze ten pierwszy raczej nie lapie RAWow, wiec odpada. chlip)
w drugim - Irfan.
plus uniwersalny duet Gimp&ufraw
jeszcze watek rawy z d90 w kontekscie cs2 ? z tego co wyczytalem sie nie da sie , prawda falsz?
Wiem o co chodzi z tym że irfan view głupieje, jak przyciskasz 'f' czyli 'fit to screen' irfan robi straszne ziarno, tak samo ma problemy z antyaliasingiem, dobrze jest dopiero na full ekranie po wciśnięciu enter. Dzieje się tak np. u mnie w pracy na nowym laptopie z core2duo ale z zwykłą grafiką zintegrowaną intela, w domu mam w lapku ati hd i chodzi wszystko w porządku. Niewiem czy przypadkiem nie trzeba zainstalować innych sterowników do grafiki, znajdę chwilę czasu to posprawdzam na różnym sprzęcie.
dokladnie tak jak piszesz, pomaga enter lub zmiejszenie rozmiaru fotki , z karta graf nie wiem cyz to ma zwiazek , ma laptopa z dwiema kartami graf ( zintegr i geforce) i w obu pryzpadkach tak samo
byc moze to trywialne , ale zauwazyliscie ze powyzje iso 640 zmiejsza sie bufor apartu? ( chyba z 100 do 20)
byc moze to trywialne , ale zauwazyliscie ze powyzje iso 640 zmiejsza sie bufor apartu? ( chyba z 100 do 20)
A czytałeś instrukcję?
si my fault sorry za ta glupote, btw ma ktos wersje eltkroniczna instrukcji do d90 ?
"irfran view glupieje - w sensie fotki sa przejasrkawione labo rozmydlone, albo maja ziarno , jestem w pracy ale postaram sie wrzucic jakies sample asap"
Ogladasz JPG czy RAW? (przy RAW ustawia sie w opcjach wspolczynnik jasnosci. menu plugins/jasnosc)
Tu mi pachnie prowokacją...
Dlaczego?
najczesniej jpg uzywam jednak
prawdopodobnie przyczyna w brzydkiej jakosci w irfanie to zle ustawienie dopasowania obrazu.
polecam ustawic:
VIEW / Display options(window mode) /
i tam zaznaczyć "ptaszki" przy:
- fit images to desktop
- use resample for fitting (better quality)
od teraz wszystko bedzie ladnie dopasowane, nie bedzie szumu programowego, jeden minus to fotki beda ciut wolniej sie ladowac, ale cos za cos.
Mam nadzieje ze pomoglem.
Pozdro
chyba faktycznie lepiej, dzieki
D70, czy D90. Od kilku dni mam oba. Dlaczego kupiłem? 1. CMOS trochę więcej pixeli - większa możliwość kadrowania.
Jeżeli szukasz następcy D70 w linii prostej to jest nim D300. Pokusiłem się o drobne porównanie:
Opis D70 D80 D90 D300 D700
Synchronizacja wbudowanej lampy do: 1/500 1/200 1/200 1/320 1/320
Pomiar Swiatła - czujnik RGB - liczba pól: 1005 420 420 1005 1005
Migawka - najkrótszy czas: 1/8000 1/4000 1/4000 1/8000 1/8000
Jak widać niektóre parametry w nowszych modelach są wyraznie słabsze. Co prawda czas migawki od biedy rekompensuje ISO -1EV, ale czasu synchronizacji błysku nie, co mi trochę przeszkadza.
Kolejny miniusik to po podłączeniu aparatu do PC-ta nie możliwy jest tryb HDD. jak odpowiedzial mi Servis Nikon - "to redundancja funkcjonalności bo PC widzi go jako aprat". Gorzej gdy podłączasz do PC z innym systemem niż Windows, lub w fotolabie.
Body jest minimalnie mniejsze i nie leży już tak fajnie w ręce jak D70. Rozwiązaniem jest Baterypack.
Aparat ma nie tylko minusy.
Plusem jest dobry wyświetlacz na którym widać ostrość zdjęcia, które można bardziej zoomowć jak w D70
Testowałem foty przy ISO 1600, 3200 i 3200+1EV - są bardzo obiecujęce. Dziś robiłem ISO 200 - 1EV ale jeszcze nie zgrałem.
Aparat ma niezłą ergonomię i możliwość rekonfiguracji przypisania funkcji do przycisków i kółek. A propos kółek można zmienić ich kierunek - :)
Zdjęcia wydają się bardziej plastyczne i miękkie. Bardziej przypominają film analogowy o doskonałej rozdzielczości.
Autofokus - to jest to czego brakowało w D70 11 pól i sprawna obsługa. Ciekawie dziala funkcja śledzenia punktu AF. Wydaje mi się, że ostrzy bliżej niż D70. Powiem coś więcej jak zrobię test porównawczy.
A jak konkretnie działa D-lightning? Ja też właśnie przesiadłem się z d70 i zastanawiam się nad tym... Czy on po prostu robi "na szybko" HDRa w jakiś sposób? :) Korygując przepalenia i niedoświetlenia? Własnie, jak ma się D-lightning do robienia HDRów (z trech ujęć, bracketingiem)?
pozdrawiam
Witaj G00rek. Robię zdjecia wyłącznie w RAW-ach, więc w aparacie nie wykorzystuje gadżetów do obróbki obrazu. Lepiej się obrabia na monitorze niz w rozdzielczości VGA na displayu aparatu. Uważam że to funkcje awaryjne, jak prosto z sesji musisz lecieć do fotolaba by zrobić obitki.
Jak działa d-lighting? W skrócie rozjaśnia cienie. Nadaje sie do zmiękczania kontrastowyh zdjęć i doświetlania cieni. Nie wiem jak w aparacie, ale w NCapture można również zmniejszać przepalenia. Jeżeli chodzi o HDR, to bracketing zastępuje d-lighting, bo pozwala w HDRze wyłonić szczegóły z cienia.
Rozumiem, że niebo tez przyciemni, jeśliakurat ekspozycja będzie ustawiona na coś innego, a ono znajdzie się w kadrze? W niektórych sytuacjach polar nie pomaga, dlatego z HDRem można uzyskac ciekawy efekt (nie chcę tu wywoływac dyskusji czy HDRy są cukierkowe czy nie ;)
No nic ,czas popróbować, szkoda że na razie ciągle chmury i deszcz :(