PDA

Zobacz pełną wersję : D90 a N 80-200 2.8 D ED New

marekon
01-12-2008, 10:48
Jak oceniacie współprace tego obiektywu z body D90.Chodzi mi o prace AF i inne zauważone sprawy.
Ostrzenie, BF/FF itp.

piotr w
03-12-2008, 11:40
Tak jak z każdym innym body. Nie ma odpowiedzi na Twoje pytanie. Wszystko zależy od body i obiektywu. Mogą ze sobą współpracować bardzo dobrze, a mogą tragicznie. Jedyne rozwiązanie to przymierzyć i spróbować. Jeżeli nie ma takiej możliwości, to zostaje modlitwa :).
Doradzam sprawdzić, zapłacić nawet więcej, ale podpiąć.

SinkER
03-12-2008, 12:44
Jak oglądałem D90 w sklepie, to poprosiłem właśnie o taki zestaw, czyli N80-200 i powiem, że współpracowało. Niestety nie mam porównania i była to tylko zabawa w sklepie więc konkretnie nie mogę powiedzieć jak taki zestaw się sprawdza, ale ostrzył całkiem sprawnie. Jedyne co, to wiem, że działa.

pozdr.

qooba
09-12-2008, 14:51
Od paru dni używam 80-200 D ED z D700. Pierwszy lepszy z półki i działa wyśmienicie. Szkło nowe, z oficjalnej dystrybucji.
Polecam jednak sprawdzić osobiście konkretny zestaw puszka + obiektyw. Ja tak zrobiłem i miałem szczęście przy pierwszym podejściu.

TomaszR
09-12-2008, 23:16
Tia, tylko w D700 masz w razie czego korekcję FF/BF. W D90 nie.
Trzeba sprawdzać z puszką i statywem ("test bateryjek") i tyle. Kilka zdjęć tego samego kadru na kolejnych przysłonach od 2.8 do powiedzmy 5.6 (i niskim ISO) i wszystko widać. Ja na swoją sztukę 80-200 do D80 trafiłem bodaj za czwartym czy piątym razem. Wcześniejsze egzemplarze miały wyraźny BF, już nawet żegnałem się z myślą o tym szkle.
Tak się po prostu zdarza, to świetny obiektyw, ale konstrukcja z połowy lat 90tych i z obecnymi "tańszymi" puszkami Nikona może nie dogadywać się.

sprocket
10-12-2008, 04:05
Potwierdzam to co wiele razy pisano na forum o tym szkle, nieznaczny BF dopadl i mnie i co dziwne tylko na 200mm wiec jak to nawet skorygowac z puszkami o mozliwosci dostrajania?
Moj sposob na szybkie sprawdzenie w sklepie to ostrzenie reczne na 200mm i potem odpalenie AF, w moim wypadku zawsze stawalo sie gorzej i to na puszce D200 o ktorej sie mowi ze raczej malo jest w niej przypadkow BF FF.